FAQ - Frågor och svar

Här har vi samlat svar på de frågor som vi ofta får

JAG HAR SKICKAT IN BESTÄLLNINGSFORMULÄRET, MEN HUR VET JAG OM BESTÄLLNINGEN HAR GÅTT IGENOM?

Om du har fått ett mail från info@hvitserk.no där det står «Tack för din anmälan» har vi fått din beställning. Du kommer inom den nästa veckan få ett mail från oss med en depositionsfaktura med 10 dagars betalningsfrist.

JAG HAR INTE FÅTT SLUTFAKTURAN ÄNNU, ÄR DET NÅGOT FEL PÅ MIN BESTÄLLNING?

Normalt får du slutfakturan för turen 70 dager före avresa, men ibland hinner vi inte att göra detta precis 70 dager innan. Allt är likväl i ordning med din beställning, och fakturan kommer snart att skickas ut. Om det är 50 dagar kvar till avresa och du inte ännu har mottagit fakturan är det fint om du kontaktar oss.

NÄR FÅR JAG UTRUSTNINGSLISTAN FÖR TUREN?

Utrustningslistorna ligger för många turer ute på vår webbsida under «utrustningslistor» i menyn under bilden. Om den inte ligger där, får du den skickad tillsammans med depositionsfakturan.

RESEFÖRSÄKRING

Läs mer om reseförsäkringar här.

Om försäkringar för höga berg
Vilket försäkringsalternativ som är bäst beror lite på vad du har för försäkringsskydd genom hemförsäkring etc. och om du behöver försäkring för en enstaka tur eller har planer att åka på fler resor under året som du kan behöva extra försäkringsskydd på. Nedan är länkar till tre försäkringsbolag som jag vet har försäkringar för höga berg. Men som jag nämnde tidigare är det fint att höra med försäkringsbolaget vad som gäller specifikt för den tur som du ska på. Det är bra att få bekräftat skriftligen exakt vad försäkringsbolaget täcker då jag har upplevt att svaret man får kan variera beroende på vem som man är kontakt med på försäkringsbolaget. Europeiska reseförsäkringar, Gouda och Österrikes Alpinklubbsförsäkring har försäkringar som täcker turer till höga berg. 

VACCINER

Vi rekommenderar att du tar kontakt med ditt lokala vaccinationskontor eller vårdcentral i god tid innan resan. Här finner du generell information om resevaccinationer

VISUM

När du har köpt en resa hos oss får du information om visum samtidig som du får slutfakturan, cirka 70 dager före avresa. Det är ditt ansvar att söka om visum. Läs mer här

JAG ÖNSKAR ATT RESA FRÅN EN ANNAN STAD ÄN STOCKHOLM, ÄR DET MÖJLIGT?

För vissa turer kan vi ordna så att du kan flyga från andra städer. Ta kontakt med oss i samband med din beställning, så undersöker vi detta för dig.

HUR GOD KONDITION BÖR JAG HA FÖR ATT RESA PÅ TUR MED HVITSERK?

Många av våra turer är fysiskt krävande. För expeditionerna skickar vi ut en hälsodeklaration vid anmälan som ska fylles i och signeras av läkare. Ifylld hälsodeklaration blir självklart behandlad konfidentiellt. Vi har en nivåskala för våra turer. Detta ger en fingervisning på hur krävande turen är. Är du i tvivel om turer är tuff, ta kontakt med oss så får du mer information.

Om du är i god nog form eller har god nog hälsa för att vara med på tur, beror väldigt mycket på vilken typ av tur som det gäller. Kanske är du inte i god nog form för att  vara med på en expedition, men vi har likväl många turer som kan passa for dig. Till exempel kajakturer och förhållandevis lätta berg- och cykelturer.

HUR GAMMAL MÅSTE MAN VARA FÖR ATT RESA MED ER?

NEDRE GRÄNS: På våra turer till höga berg måste du ha fyllt 16 år för att kunna deltaga, och är du mellan 16 och 18 år måste det vara en anhörig med på turen. Om det är så att en av er – av en eller annan anledning önskar vända på berget, kommer den andra att bli tvungen att följa med. På våra specialutfomade familjeturer med internationella samarbetspartners är det som regel en nedre åldersgräns på 6 år. Det er ingen aldersgrense på skreddersydde turer i lavlandet (for eksempel safariturer).

JAG ÖNSKAR Att KOMMA I KONTAKT MED GUIDEN PÅ TUREN JAG SKA PÅ, HUR GÖR JAG Då?

På de flesta turer med skandinavisk guide kommer guiden att ringa dig veckan innan turen för att höra om du har några frågor. Om guiden inte får tag i dig sänder han/hon ett SMS så att du själv kan ta kontakt om det är något som du funderar på.  

VARFÖR BÖR JAG RESA MED HVITSERK?

Det finner du svaret på här 

JAG HAR BLIVIT SJUK OCH MÅSTE AVBESTÄLLA, VAD GÖR JAG?

Vi behöver en skriftlig avbeställning från dig. Därefter bör du ta kontakt med försäkringsbolaget för att se om du genom din försäkring har rätt till ersättning. Ofta behöver du ett intyg från läkare och en bekräftelse från oss på hur mycket som du har betalat.

RESA ENSAM, ÄR DET NÅGON ANNAN SOM GÖR DET?

Turerna våra är sociala – vi reser i små grupper och har ett gemensamt mål och samma intressen. Ungefär hälften av våra gäster reser ensamma. Det är inga extrakostnader i samband med detta, och du delar rum eller tält med en annan turdelatagare av samma kön.

Att vi har gemensamma intressen och samma mål med resan, blir det alltid trevlig stämning, oberoende av om du reser tillsammans med någon eller ensam. Läs intervjuer med några som har rest ensamma med Hvitserk.

HVITSERK HAR TURER PÅ GRÖNLAND, SVALBARD OCH NORDVÄSTPASSAGEN DÄR DET FINNS ISBJÖRN. ÄR INTE DET FARLIGT? 

Vi får ofta frågor om hur det fungerar när man är på tur i isbjörnsland på Svalbard. Här är några tips på hur du gör för att undvika att springa på en isbjörn och hur du ska agera om du möter isbjörn på tur