HVITSERKKONTORETS FAVORITRESOR

Har du undrat över var vi som jobbar på Hvitserk med resedrömmar dagarna i ända reser när vi vill komma bort från kontoret? Tillsammans har vi varit i över 100 länder, och har massor av erfarenhet från olika resor jorden över. Här kan du läsa om våra resefavoriter, drömma dig bort och kanske planera din nästa semester.

Dessa är Hvitserkkontorets turfavoriter: 

BERGSVANDRING PÅ KORSIKA

Detta är nog den resa jag har guidat flest gånger för Hvitserk – och varje vår vill jag tillbaka till Korsika. Korsika ligger i Medelhavet, och det är fantastiskt att kickstarta sommaren med fina och varma dagar i bergen på denna natursköna ö. Vi övernattar i stort sett på hotell och njuter av lyxen som det innebär. Dagarna tillbringas i Asterix och Obelix-landskap och bland alpina fjälltoppar. När vi börjar bli trötta åker vi ner till Medelhavet, kastar oss i havet och njuter av en iskall drink när den knallröda solen försvinner i horisonten.
Rasmus Ramstad

 

BERGSVANDRING TILL TOPPEN AV MOUNT DAMAVAND I IRAN


Jag tycker att turen till Iran med bestigning av Mt Damavand är en av Hvitserks mest spännande turer. I Iran möter gamla persiska traditioner det moderna. Som kvinna får du uppleva hur det är bära slöja, jag fick med mig många nya lärdomar och insikter om Islam. Mitt starkaste minne är mötet med de lokala som är otroligt gästvänliga och nyfikna på hur vi upplever landet. Att nå toppen av Mt Damavand som är Mellanösterns högsta berg är även det en riktigt häftig upplevelse; utsikten är magisk, marken är färgad gul av svavel och ur kratern bolmar ånga. Så kort sagt, res till Iran! Bergen, kulturen, maten och människorna är var för sig goda anledningar.
Maria Sellfors

 

TOPPTUR MED HURTIGRUTEN

För mig är detta en av de bästa turerna Hvitserk har att erbjuda – i hela världen. Under sex innehållsrika dagar upplever vi Lyngen, Lofoten och Sanja. Det är skidåkning i toppklass, och utsikt, natur och kustkultur man inte kan hitta någon annanstans. Med övernattningar ombord på Hurtigruten tar vi oss effektivt från en plats till en annan – med obeskrivligt många fina upplevelser med oss i bagaget. Vill man gå en topptur i Nord-Norge utan att helt veta vilken man ska välja – Lyngen, Lofoten eller äventyrsön Senja – ja, då är det lika bra att anmäla sig till denna resan och uppleva allt.
Trygve Sunde Kolderup

 

HÖGA BERG I BOLIVIA

Min Hvitserkfavorit är höga berg i Bolivia. Det är ett land jag åkte till för några år sedan, men som hittills ingen annan upplevelse har kunnat slå – det är helt enkelt den bästa resan jag haft. Det är helt otroligt att dra bort gardinerna på hotellrummet i huvudstaden La Paz och se bort på Andesbergen med toppar på över 6 000 meter, ta säcken på ryggen, hoppa in i en bil och därefter börja gå mot toppen bara ett par timmar senare. De vackra, snöklädda bergen runt huvudstaden är oerhört tillgängliga jämfört med andra platser och ställen i världen. Bolivia har en mäktig och varierad natur, och här kan man uppleva både Amazonas, Titicaca-sjön och världens största saltytor med Uyuniöknen.
Eirin Nordhus

INKA TRAIL MED MACHU PICCHU OCH SALKANTAY


Resan är så bra att jag inte bara har gjort den i samband med Hvitserk, men också på min privata semester. Jag har förälskat mig helt och hållet i hela landet – inte nog med att det ögonblicket när man ankommer solporten och skådar Machu Picchu för första gången ett av de största wow-ögonblicken i mitt liv (och jag blir allt svårare att imponera), men även dagarna på inkaleden (och inte bara Inka Trail) är magiska, med storslagen natur och intressant kultur och historia. Och Cusco har blivit en av mine favoritstäder här på jorden, med sina brostensgator och indianska gatunamn – inte spanska. Och inte glöm den peruanska maten!
Geir Amundsen

HAUTE ROUTE JOTUNHEIMEN


Foto: Johan Wildhagen
Jag älskar att gå på topptur, och jag vill gärna vara ute hela dagen. På denna tur får man hela fem dagar i rad i fantastiska omgivningar. Varje dag går vi över spektakulära berg, och allt vi kan se är vitklädda och majestätiska Jotunheimen på alla håll och kanter. Varje kväll och natt får vi chansen att vila ut i några av de trevligaste stugorna som norska fjällen har att erbjuda, med god mat och sköna sängar. Har du gått en del toppturer och vill utmana dig lite grann så är detta definitivt något för dig!
Marit Vidnes

 

SVALBARD PÅ TVÄRS

Perfekt för dig som vill provsmaka på expeditionslivet i Arktis. Från östkusten på Svalbard startar vi färden mot väst, och Isfjord Radio. Isbjörnsvakteri, replag, rutiner i tält, fantastisk natur och Arktis... Vare sig man drömmer om att uppleva Svalbard eller går med en dröm i magen om att känna elementen i en riktig expedition, så är Svalbard på tvärs det perfekta alternativet för dig! Grädden på moset är när du får öga på Isfjord Radio där i fjärran. Hotellet som är inbakat i den gamla radiostationen är ensam värt ett besök i sig.
Mats Hoel Johanessen

 

BERGSVANDRING I MAROCKO

Jag älskar bergsturer, och detta är en av mina favoriter! Resan innehåller så mycket, och på bara en vecka upplever man exotiska Marrakech, vandrar i Atlasfjällen till toppen av Nord-Afrikas högsta berg, Jebel Toubkal på 4 167 meter över havet, och avslutar med strandliv och marknader i den färgstarka badorten Essaouira. Bergen är så vackra, och det är ett äventyr i sig att vandra i bergskedjan som ligger mellan Saharaöknen och Atlanten. Vår kock styr upp med fantastisk mat under resans gång, mulorna bär vårt bagage och vi övernattar i berberhus och fjällhyddor. Eller under stjärnhimlen för den som vill det.
Marianne Østensen

KILIMANJARO MED SAFARI


Foto: Lars Petter Jonassen

Det bästa med Kilimanjaro är att det är ett överkomligt berg för de allra flesta. Man njuter av det att kunna gå lugnt och stilla på tur och ta många bilder och pauser emellanåt. Det är helt fantastiskt, och man överraskas hela tiden över hur omsorgsfulla och starka de lokala hjälparna är. Från att väckas på morgonen med kaffe i tältet till att stödjas på väg ner från berget... Vilket gäng! Vi lär känna lokalbefolkningen, får nya vänner och förflyttar oss genom vacker natur och olika klimatzoner. Toppnatten är som alla toppnätter, tuff! Vi går långt, sakta och länge. Den tunna luften gör att allt går oändligt långsamt, och det är tungt att sätta det ena benet framför det andra. Men när du kommer till toppen och känner solen som värmer och hela Afrika ligger för dina fötter – ja, då är det värt hela resan! Grädden på moset är safarin efteråt. Här kan vi reflektera över turen i berget, slitet upp till toppen, kylan och värmen. Vi sitter bland vilda djur i Afrikas värme och tas väl om hand av masaierna runt oss. Lägerelden sprakar och alla har något gott i glaset. Vilken bättre avslutning kan man önska sig?
Henriette Aass

NEPAL

Foto: Lars Petter Jonassen
Nepal är bergslandet nummer 1! Alle borde få chansen att uppleva vänligheten, kulturen och de majestätiska bergen en gång i livet. Efter ambition och fysisk form kan man välja att vandra i Annapurna-regionen, eller Khumbudalen till Everest Basecamp. Här kan man alltså lägga till Island Peak på 6 000 meter över havet om man vill testa höjdformen. Har du ännu större ambitioner så ligger ''världens vackraste berg'', Ama Dablam, i samma område. Risken med att åka dit en gång är dock att du kommer vilja åka tillbaka igen!
Magnus Hendis