Safariguide i Masai Mara och Naboisho i Kenya

Derreck Nabaala är safariguide i Kenya, han har haft med många nöjda Hvitserkgäster på tur genom åren som guide. Även om Derreck dagligen möter lejon, giraffer, hyenor och elefanter är det människor som fascinerer honom mest i jobbet.

Namn: Derreck Nabaala
Yrke: Safariguide i Masai Mara och Naboisho i Kenya

Hur länge har du jobbat som guide?
Jag har jobbat med det här i snart 10 år, faktiskt så har jag mitt 10-årsjubileum nu i september. 

Vilka slags resor guidar du för Hvitserk?
Jag guidar olika safariresor i Kenya, det är antingen ''gamedrive'' som är safari i bil där man har öppet tak och öppna fönster så att man kan se djurlivet från bilen, eller också kan jag vara med på att guida gå-safari där vi tar med oss gästerna ut på savannen. På körsafari är det bara jag och gästerna i bilen, men på gå-safari är vi alltid tre eller flera guider och max 8 deltagare. Hur långt vi går beror på vad gästerna vill, det finns alltid flera olika alternativ att välja bland.

Varför ville du bli safariguide?
Jag har alltid haft en väldigt stark dragning mot, och kärlek till, naturen. Detta har jag haft sedan jag var barn. Mitt första jobb var att valla kor i landsbyn där jag växte upp, och när jag blev vuxen bestämde jag mig för att ansöka till guideskolan Koyaki i Mara Naboisho som är ett privat reservat strax norr om Masai Mara, detta är en av de mest kända och anrika guideskolorna i Kenya.

Efter ett års träning var jag redo att börja jobba som safariguide. Mara Naboisho Conservancy etablerades av Basecamp Foundation i nära samarbete med 500 Masai-landägare för att bevara randzonerna runt nationalparken och därmed säkra det unika djurlivet.

Mara Naboisho har blivit ett exempel på hur bevaring av natur, djurliv och kultur i kombination med ekonomisk utveckling för lokalbefolkningen kan organiseras. När jag var färdig med utbildningen ville jag jobba för Basecamp på grund av deras goda relation till masaisamhället, och inte minst på grund av deras fokus på bärkraftig turism.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?
Min dag startar alltid klockan 05.30, då är det en timme till soluppgång och det är enligt mig den bästa tiden på dygnet för safari. Då kan man fortfarande se de stora kattdjuren jakta, och savannen glöder i det vackra morgonljuset. Antingen tar jag med gästerna på en körtur innan frukost eller också tar vi med oss frukosten i bilen, det beror på vad gästerna vill. Ibland har jag också gå-safari på morgonen, då börjar vi strax efter frukost, och beroende på om vi ska gå en kort eller en lång vandring så äter vi antingen lunch under promenadens gång eller vänder tillbaka till campen för att äta. Efter lunch tar jag gärna några timmar för mig själv medan gästerna vilar (om vi inte är på de långa gå-safarierna), dessa timmarna tillbringar jag för mig själv för att slappna av och ha lite egentid.

Därefter är det dags för en ny safari för att se om vi möter de djuren som är lite mer aktiva på kvällarna när solen är på väg ner och det är lite kyligare i luften. Kanske möter vi flodhästen som är uppe från floden för att äta lite gräs, eller kanske lejonen har börjat förbereda sig för nattens jakt. Ofta stannar vi till på savannen för att njuta av den vackra solnedgången, det kallar vi för en ''sundowner''. Efter att solen har gått ner och mörkret har sänkt sig tar vi en sista liten safari på väg tillbaka till campen innan vi samlas runt bordet för en middag där vi pratar om dagen som varit och lägger planer för nästa dag. Det är spännande att köra runt i mörkret och det är många djur som är aktiva på natten, så då har vi möjlighet att observera andra djur än vi gjort på dagtid. Det är långa dagar att vara safariguide, jag följer mina gäster från deras ankomst tills dess att dom åker hem igen. Men det är också väldigt flexibelt så att jag kan samla ihop lediga dagar för att vara med min familj när jag reser hem efter en periods arbete.

Har du någon gång mött lejon när du har haft med dig gäster till fots?
Även om det är ganska sällan så har det faktiskt hänt ett par gånger. Alltid på gå-safari så har vi med oss spanare som går före och håller utkik efter potentiella faror, och alla gångerna har de upptäckt lejonen i tid.

Lejon har inte människor på menyn, och det är bara att dra sig lugnt tillbaka om man stöter på dessa djur till fots. Det är endast om lejonet uppfattar dig som hotfull att situationen kan bli farlig – exempelvis är en lejoninna farlig om hon har med sig lejonungar och du kommer emellan. Det är också viktigt att inte springa om man ser ett lejon då detta kan uppfattas som en jaktsituation av lejonet, och du kan med detta uppnå att lejonet faktiskt börjar jaga dig. 

Vilka gäster är det du har med dig på safari?
Jag har med mig gäster i alla åldersgrupper och många familjer. De yngsta barnen och äldsta gästerna får inte vara med på gå-safari, men bortsett från det är det inga begränsningar för vilka som får följa med på safari.

Du är masai, och er tradition säger att ni under en viss period av era liv ska vara en masaikrigare där ert huvudansvar är att skydda landsbyn och driva jakt för att ta med mat hem till landsbyn. Det sägs att en av ritualerna för att bli masaikrigare är att döda ett lejon, stämmer det?
Dagens masaisamhälle har ändrs en hel del de senaste årtiondena. Det är flera masaier än det finns lejon, så om alla masaier skulle döda ett lejon var för att bli krigare hade vi utrotat lejonen. Det stämmer att detta var en tradition tidigare, men det är i huvudsak en tradition vi valt bort. I dagens Kenya är det inte tillåtet att jaga lejon, och det är något vi respekterar. I ett moderna masaisamhälle är det inte längre ett lika stort behov för masaikrigare att skydda landsbyn som det var förr i tiden. Innan var vi tvungna att skydda landsbyn mot angrepp från andra landsbyar, men det är inte en aktuell problemställning idag. Att vara masaikrigare nu är därför en kort period i masaipojkarnas ungdomstid, dock är det ingen lejonjakt som ingår i ceremonin nu i min landsby.

Vad är det du tycker bäst om med jobbet som safariguide?
Det är definitivt gästerna jag har med mig som är det bästa med mitt jobb, det är de som gör dagen spännande. Jag har bott hela mitt liv på savannen, och jag har sett alla djuren så många gånger.

Även om det fortfarande är kul att se djuren när jag är ensam så är det mycket mer spännande att se de tillsammans med mina gäster. Glädjen och spänningen de känner när vi träffar djuren smittar av sig på mig och ger mig en bra dag. Speciellt när jag har gäster över flera dagar tycker jag det är kul att lära känna min gäst och förstå vilka djur han eller hon är speciellt intresserade av att se och vad som ger de en bra upplevelse.

Vilket är det mest spännande djurmötet du har upplevt?
Varje dag på savannen är spännande, och ingen dag är den andra lik. Det är alltid spännande att se jaktsituationer där djur måste böta med sina liv, det är både brutalt och spännande att vara åskådare när naturens hierarki utspelar sig.

En gång såg jeg en liten gnu-kalv som hade fastnat i floden när hela flocken skulle kryssa Mara-floden. De kryssade floden just på det stället som flodhästarna använder sig av för att komma upp och ner från floden, och en av flodhästarna beslöt sig för att ta sig en sväng upp på savannen samtidigt som flocken med gnuer kryssade floden. Alla plasken från flocken av gnuerna som hoppade ner i vattnet hade gjort flodbanken lerig och hal, så det var svårt för flodhästen att klättra upp från floden. Flodhästen började glida bakåt och lyckades inte stanna. Den lilla gnukalven på knappt 50 kg var fortfarande fast där i floden, och den 3 ton tunga flodhästen gled okontrollerat bakåt i riktning kalven. Det hela slutade med att kalven avslutade sitt liv fastklämd mellan flodhästen och stenarna i floden. Ett brutalt syn för oss som stod hjälplösa på flodbredden och inte kunde göra något för den stackars kalven, det var definitivt något jag aldrig kommer att glömma.

Vilket djur är din favorit bland alla djuren på savannen?
Jag försöker att inte ha något favoritdjur, jag gillar alla djuren lika mycket. Men visst är det några djur som ligger mitt hjärta närmare än andra. Jag gillar djur som lever i familjegrupper, som elefanter och lejon. Jag tycker det är spännande att se hur de förhåller sig till varandra i en familjegrupp och hur de tar hand om varandra. Om du observerar ett djur, oavsett vilket, kommer du att se något beundransvärt. Alla djur har sina speciella drag som gör just dem speciella.

Du jobbar tätt på naturen varenda dag och har gjort det i 10 år, är det något som ändrats på dessa 10 år?
Tyvärr känner jag att det är stora klimatförändringar på gång. Speciellt märker vi att cyklerna för regntiderna i Kenya har ändrats. Vi har traditionellt sett två regnsäsonger, den långa regntiden varar från mars till och med maj, och den korta regntiden är i november och december. Djuren på savannen har anpassat sig till regnsäsongerna på så sätt att alla de stora djuren som elefanter, giraffer, zebror och så vidare föder sina avkommor i början av den långa regnperioden, och de mindre djuren som alla de olika gasellerna föder sina avkommor i slutet av den korta regntiden. Traditionellt sett har det varit svängningar på hur länge regntiden har varit, och det har givetvis skiljt sig från år till år. Det vi har sett de senaste åren är att det är större svängningar och att vissa gånger uteblir regnet helt och hållet. I 2016 hade vi ingen kort regntid, och det är mycket torrt på savannen just nu. Bristen på mat för de gräsätande djuren är prekär, och speciellt sårbara är de nyfödda gasellkalvarna.

Detta är ditt fjärde besök till Norge, och du har lärt känna vårt levnadssätt här i norr. Du känner redan norrmän och gäster från andra skandinaviska länder mycket väl eftersom vi genom flera år har samarbetat med Basecamp. Vad är ditt intryck av de skandinaviska gästerna som kommer till Kenya?
Gäster från de skandinaviska länderna ser ut att dela kärleken till naturen, och enligt min erfarenhet visar ni stor respekt för naturen. Jag har också lagt märke till att det är en bra idé att ta med lite extra öl när vi har sundowners på savannen.