Företag och historia

Hvitserk är Skandinaviens största arrangör av expeditioner och äventyrsresor. Företaget grundades 2005 efter en sammanslagning av Hvitserk AS och Äventyrsresor AS.

Hvitserk är Skandinaviens största arrangör av expeditioner och äventyrsresor.

I mer än 30 år har Hvitserk erbjudit spännande upplevelseresor för äventyrslystna och nyfikna människor, till alla världens hörn!  Unika resor utanför allfarvägarna och stor respekt för lokal kultur och natur har alltid varit viktiga ledord.

Ulf Prytz startade Eventyrreiser på 70-talet var det den första norska ”Adventure” operatören. 1997 blev Hvitserk grundat av polarfararen Sjur Mørdre, polarfararen/globetrottern Lars Ebbesen och Afrika/skidspecialisten Martin Gudbrandsgård. 2005 gick slogs de båda företagen ihop och bildade Hvitserk Eventyrreiser AS.

Målet har sedan starten varit att dela erfarenhet och turglädje med flera, genom att arrangera ”expeditioner för alla”. Hvitserk var första operatör att arrangera expeditioner till Sydpolen. Vid sidan av expeditioner i polarområdena har också bestigning av höga berg varit en viktig del av reseprogrammet.

Hösten 2015 lanserades Hvitserk svenska webbsida och välkomnar svenskarna att följa med på äventyren.

Var kommer namnet Hvitserk ifrån?
Hvitserk är vikingarnas namn på Grönlands högsta berg. När vikingarna seglade från från Island och västerut, var det 3693 meter höga berget på östkusten av Grönland ett viktigt landmärke. Efter att vikingarna lämnade Island, såg de inte land förrän det vita snötäckta fjället dök upp som riktmärke i fjärran. På samma sätt som Hvitserk för 1000 år sedan var ett riktmärke för upptäcksresarna som drog västerut, ska Hvitserk idag vara ett riktmärke för äventyrliga människor som söker utmaningar och upplevelser. Idag är för övrigt Gunnbjørnsfjeld det mest använda namnet på berget, som i tillägg till att vara den högsta toppen på Grönland också är det högsta fjället norr om polcirkeln.

Hvitserk har idag nio anställda och runt 30 högt kvalificerade guider. Här kan du läsa om våra guider.

Vi hoppas att snart få se dig på en av våra turer!