Tillbaka till sökresultaten

Klätterexpedition till Aconcagua, Sydamerikas högsta berg

Aconcagua är med sina 6962m Sydamerikas högsta berg och ett av Seven Summits. Aconcagua är även det högsta berget som inte ligger i Himalaya.

Jag vill börja med att säga tack, tack och åter tack för en underbar resa !! Detta var min tredje resa med Hvitserk under det senaste året och denna tur var överlägset bäst - både när det gäller förberedelse, struktur och genomförande. Inte minst på grund av gänget och guiderna !!!— Deltagare, januari 2014

Hvitserk har haft expeditioner till Aconcagua sedan 1994. Efter mer än 30 expeditioner på berget, känner vi drottningen av Anderna väldigt gott och vi har de bästa och mesta erfarna samarbetsparternerna i Argentina.

Bara det att resa från vintermörker och kyla till Sydamerikas varme och sol motiverar att bli med på denna resa. Och när du utvärderar resan efter hemkomsten, kommer du att inse att du fått med dig en hel del kunskaper om höga berg - och om dig och dina gränser. Aconcagua är ett respektingivande berg och det kräver sin man eller kvinna att nå toppen. 

Vi startar äventyret i Mendoza i Argentina. Eftersom detta är en riktig klätterexpedition kommer du att vara delaktig i förberedelser som planeringen och matinköp. Det är mycket som ska tänkas på när 12 - 14 människor ska tillbringa över två veckor högt uppe i bergen. Efter några dagar i Mendoza reser vi till Penitentes där vi har två dagar med acklimatisering före vi börjar vandringen inne i den vackra Vacasdalen, som går runt beregt. Rutten vi har valt är längre än normalturen, men naturen är mer spektakulär, och vi träffar nästan inga andra människor förutom i campen. Efter tre dagar kommer vi till Basecamp Argentina som ska vara vår bas de nästa veckorna. Vi bygger därefter camper uppe i berget i takt med att vi förflyttar oss uppöver. Från Camp 1 går vi vidare till Guanacos och startar toppstöten från Camp Colera. Det är en tuff tur, men toppmöjligheterna är goda om vädret och dagsformen är med oss. Det viktigste lärdomen på turen är att kämpa med, och inte emot, ett så stort och högt berg. Gruppen du reser med kommer att bli ett lag som tillsammans kämpar för att nå toppen. Efter toppstöten åker vi tillbaka till Mendoza för några dagars avslappning före hemresan. Det finns möjligheter att besöka vingårdar som ligger i närheten av staden. 

Guide

Vi reser i en liten grupp med deltagare från Sverige och Norge med en norsk erfaren guide från Hvitserk.

Resefakta

HistoriA

Den första bestigningen av Aconcagua gjordes av en expedition ledd av den engelska klättraren Edward Fitz Gerald 1896-1887. Rutten de valde gick på nordvästsidan, och de följde Horcones River. Schweizaren Mathias Zurrbriggen nådde toppen ensam den 14 januari 1887. Några dagar senere nådde flera i expeditionen toppen. 2009 var det totalt ca. 5000 personer som försökte att nå toppen av Aconcagua. Knappt 30 % av dessa nådde upp.

Hvitserk har haft turer till Aconcagua sedan 1996. Norrmännen Lars Ebbesen och Sjur Mørdre som grundade Hvitserk har varit på Aconcagua många gånger. Sedan 2005 har vi valt att använda Vacasvägen därför att det är minde trafikerad och bjuder på frodigare natur än standardleden. Allt som allt har Hvitserk haft mer än 30 expeditioner på berget.

Normalt ligger vår toppstatistik på cirka 90%. Om du anmäler dig till att vara med på en expedition som Aconcagua måste du vara införstådd med att säkerheten alltid kommer i första hand och vädret kan sätta hinder för att vi ska kunna hålla oss til programmet. 

SVÅRIGHETSGRAD

Detta är en riktig klätterexpedition och en tuff tur. Det är en fördel om du har erfarenhet från höga berg som Kilimanjaro, Island Peak, Elbrus eller liknande. Toppen är nästan 7000 meter hög, och här står utmaningarna på kö! Det är få platser som du vill gå saktare på än på detta berg. det är få ställen där du kommer att kämpa lika mycket som på vägen mot toppen. Det är en riktig utmaning! Åsnor bär det mesta av bagaget till basecamp, men vi får själva bära vårt egna bagage. Om du önskar går det att hyra bärare ända upp till Camp Colera. Detta är inte inkluderat i priset.  

Toppnatten är lång och hård. Vi har med stegjärn och säkringar,det är väderförhållandena som får avgöra vilka verktyg vi måste använda. Vi ska forcera över 960 höjdmeter, men med god fysisk form och gott väder är toppen nåbar. Vill du klättra en 7000 meters topp, gillar utmaningar och gillar att vara ute när det är mycket väder, då är Aconcagua något för dig.

På denna resa kräver vi att en läkare skriver på en hälsodeklaration som du får av oss. Hälsodeklarationen skickar du över till oss i god tid innan avresa.

TurfÖRBEREDELSER

Du får ett träningsprogram ett par månader före avresan. Mycket av träningen består av att träna på att bära tung ryggsäck och träning på relativt hög puls. Generellt kan även sägas att styrka är viktigt, och att kroppsfettet borde minimeras. Du behöver inte lägga flera timmar på träningscenter, det är nog att träna med en tung ryggsäck. Du måste ha varit ute på fjället i dåligt väder förr. För att lyckas måste du bemästra följande: 

 • Höjden, tidigare erfarenhet är att föredra.
 • God fysisk form, träning med tung ryggsäck är viktigt.
 • Ha det kul under vägen.
 • Vara förnuftig, gå sakta, siste man tillbaka till lägret vinner!  

SÄKERHET

Hvitserk lägger stor vikt på säkerhet. Vi använder bara våra egna guider som har stor erfarenhet av hög höjd, medicinsk behandling och att leda grupper. Vi lägger upp våra turer så att vi inte utsätter oss för onödig risk. Vi använder i jämförelse med många andra operatörer längre tid på vägen upp på höga berg för att få bästa möjliga acklimatisering.

Om en person skulle få problem med höjden, kommer personen att snabbt bli evaukuerad, en professionell läkare kommer att rådfrågas. Hvitserks guider kommer att bära med sig kommunikationsutrusning och medicinisk utrustning.

Vi har ett mycket gott säkerhetssystem vid ev. sjukdom och olyckor. Vi har självklart med satelit-telefon, och har 24/7 beredskap hemme medan vi är på tur. Läkare finns i beredskap för att assistera våra guider per telefon ifall någon skulle bli dålig. Vi har också med ett urval av mediciner, bl.a. till behandling av höjdsjuka. Vi har också lokala kontakter som ger bästa möjliga hjälp om något skulle ske på berget. Ta gärna kontakt om du har några frågor om rutiner för säkerhet.

UtRUSTNING

Hvitserk står för all den gemensamma utrustningen. De som är med på turen får en utförlig utrustningslista före avresan.

BOENDE

Hotell och tält.

KlimaT

November-februari är den bästa tiden för att bestiga Aconcagua, men berget ligger så nära Stillahavet att oväder kan komma fort, också under denna perioden. De första dagarna på väg mot Basecamp kan vi ha "sol och shorts-väder". Högre upp är kyla garanterat, och snö är inte ovanligt. När solen går ned sjunker temperaturen drastiskt, ofta ned mot minus 20-25 grader (några gånger ned mot minus 30-40 grader). Når vi är nere från fjället, blir det sol och sommar i låglandet.

PengAr

Lokal valuta är Argentinske Pesos – det tar vi ut i minibanker i Mendoza. Ta med en del US Dollar i små sedlar – dessa är väldigt gångbara, speciellt i Basecamp.

Tid oCH tidsZoner

Tidsskillnaden mellan Sverige och Argentina är 4 timmar. När klockan är 12 i Sverige är klockan 08 i Argentina.

Pass och visum

Svenskar behöver giltigt pass (normalt med giltighet minimum 6 mnd efter hemkomstdatum). Se gällande visumregler på UD:s hemsida.

VACCINATIONER OCH HÄLSA

Ta kontakt med din läkare för information om vaccinationer innan resan.

Du måste göra en grundlig läkarundersökning innan resan. Hvitserk skickar ut en hälsodeklaration som ska undertecknas innan avfärd av din läkare.

ForSÄKRING

Du måste ha en fullgod sjuk och olycksfallsförsäkring som även ska täcka eventuell hemtransport. Kom ihåg att ta med intyg på att du har försäkring på resan.

Några generella saker att vara uppmärksam på:

 • Vissa försäkringsbolag använder höjd över havet som kriterium för vad försäkringen täcker, och om de kallar det för en expedition eller inte.
 • Några försäkringsbolag kräver att man köper en extra försäkring om resan varar utöver ett visst antal dagar.
 • Var säker på att försäkringen täcker det valda geografiska området.
 • Några försäkringsbolag har en övre beloppsgräns på sin avbeställnings- och sjukförsäkring.

Vi rekommenderar att du kontrollerar följande:

 • Avbeställningsskydd - bör köpas samtidigt som resan beställs. Kontrollera att totalsumman i avbeställningsförsäkringen täcker totalsumman på din resa. Gör den inte det bör du köpa en avbeställningsförsäkring som täcker det resterande beloppet.
 • Ditt eget ansvar vid händelse.
 • Vad som gäller vid förseningar.
 • Ersättning om resans program ej kan fullföljas (T.ex kan du resa till Afrikaom du bryter armen innan avresa. Men det är kanske inte möjligt att bestiga Kilimanjaro och sova i tält) 

Pris inkluderAr

 • Norsk erfaren expeditionsguide
 • Flyg Oslo/Stockholm – Mendoza t/r  inkl. flyskatter/avgifter
 • 3 nätter i Mendoza (delat rum) med frokost
 • Välkomstmiddag i Mendoza
 • Lunch på vägen mot Penitentes
 • Middag och 2 nätter på hotell i Penitentes (delt rom)
 • Transport av bagage till/från Basecamp
 • Eget tält och service i Basecamp – bla. 3 måltider
 • Delat tält och alla måltider medan du är på Aconcagua
 • Retur till Mendoza efter turen

Pris inkluderAr iNTe

 • Dricka
 • Måltider utöver det som är uppgett i programmet
 • Parktillåtelse
 • Avbeställnings - och reseförsäkring
 • Evt. enkelrum på hotell
 • Bärare för personligt eller gemensam utrustning upp/och ned från BC- Camp Colera. Det är valfritt om du vill hyra bärare. (1 bärare kan bära 20 kilo).
 • Uppehälle och måltider i Basecamp, utöver dagarna i programmet
 • Dricks till kock/hjälpare i Basecamp, och till eventuella lokala guider
 • Måltider utöver frukost på hotell i Penitentes när vi kommit ner från fjället.
 • Övernatting/-ar i Mendoza efter bestigningen
 • Anslutningsflyg inom Sverige/Norge

FÖRBEHÅLL

Vi reserverar oss för ändringar i priset. Dagsprogrammet är vägledande och ändringar kan förekomma. Läs våra mer om de fullständiga villkoren i Hvitserks resevillkor

ÖVRIG informaTIon

Är det nära avresa, ta kontakt, kanske kan vi få dig med på resan likaväl 

DAG 1: AvresA från Gardermoen/ARLANDA

Vi flyger från Oslo/Stockholm till Mendoza med en mellanlanding i Buenos Aires.

DAG 2: Ankomst Mendoza

Vi kommer till  Mendoza på eftermiddagen. Slitn efter en lång flygtur, men glada for att vara framme i Argentina. Vi checkar in på hotellet, äter en bättre middag, och börjar planera för de kommande dagarna. 

DAG 3: MatinKÖP

Vi vaknar glada och fornöjda efter en god natts sömn och har god tid till att inhandla mat till det kommande äventyret. Turen till Aconcagua är upplagd som en riktig expedition, och deltagarna är med och planerar. 

DAG 4: NaTIONALPARKSTILLSTÅND oCH DE SISTA FÖRBEREDELSERNA

Idag ska vi ordna med nationalparkstillstånd och eventuella sista inköp. Får vi tid tar över tar vi en promenad i Mendoza och ser på stadslivet. Dagen avslutas med en god middag. Sedan packar vi det sista innan avresan. F/-/-

DAG 5: Mendoza - Penitentes (2 600 moh)

Efter frukost reser vi till Penitentes där äventyret börjar på riktigt. Lunch äter vi på vägen. Väl frammeklarar vi avdet sista av packingen. Är vi effektiva hinner vi med en liten acklimatiseringstur på eftermiddagen. Middag på hotellet i Penitentes. F/L/M

DAG 6: ACklimatiseringstur

Etter frukost på hotellet packar vi väckorna  och tillbringar hela dagen på acklimatiseringstur. Vi går lugnt och försiktigt, men avverkar en hel del höjdmeter och börjar förstå omfattningen av turen som vi precis har påbörjat. Sista packing och organisering av utrustning - imorgon börjar det roliga! F/L/M

DAG 7: Penitentes - Pampa De Lenas (2 800 moh)

Frokost vid hotellet innan vår första trekkingdag till Aconcagua. Det mesta av vår tunga utrustning skickas med åsnor, medan vi bär dagstursryggsäckar. Vi starter från Punta De Vacas, som ligger på 2 400 moh. Vi följer Vacasdalen, och snirklar oss uppåt. Landskapet är vackert och format av förhistoriska glaciärer och smältvattensälvar. Lunch äter vi på vägen. Efter cirka. 6 timmars lugn vandring når vi vårt första läger: Pampa De Lenas på 2 800 moh. Här registrerer vi oss för att få tillträde till nationalparken. Festmiddag lagad av guiderna väntar.  F/L/M

DAG 8: Pampa De Lenas (2 800 moh) - Casa De Piedra (3 200 moh)

I dag går vi till Casa De Piedra på 3 200 moh. Detta är en lite längre tur på cirka 7 timmar. Dagen är VÄLDIGT fin, vi kommer att se toppen av berget som är vårt slutliga mål, långt borta i horisonten. Vi äter lunch på vägen. Ännu en festmiddag arrangerad av guiderna väntar oss på kvällen. Casa de Piedra är ett fint camp där vi njuter och glädjer oss till morgondagens vadning över floden. F/L/M

DAG 9: Casa De Piedra (3 200) - Plaza Argentina BC (4 200 moh)

En fin dag på väg upp till Plaza Argentina. Vi äter en fin lunch under turen. Salt mat, kex, och choklad smakar mycket gott. Plaza Argentina är basecamp på östsidan av berget och ligger rätt under foten av berget. Vi tar ungefär 8 timmar på oss upp till Basecamp, väl framme är det gott att komma in i mässtältet. Efter att vi satt upp tälten blir vi serverade en 3-rätters middag med efterföljande rykande varm kopp té eller kaffe. Därefter kryper vi ner i sovsäcken och njuter av den klara bergsluften. Från och med denna dag kan programmet komma att bli justerat beroende på vädret och hur vi klarar av höjden. F/L/M

DAG 10: Plaza Argentina Basecamp (4 200 moh)

Acklimatiseringsdag med stort inslag av vila. Vi har en lugn dag i Basecamp, läser en bok och njuter av livet. Vi förbereder oss även för morgondagen - packar utrustning som ska fraktas till Camp 1 på morgonen. En liten promenad uppför backen är smart att göra, med tanke på morgondagens nya höjder. Cirka 350  400 höjdmeter är bra. Bli inte överraskad om det bjuds på biff till kvällen. F/L/M

DAG 11: Plaza Argentina Basecamp (4 200 moh) - Camp 1 (5 000 moh) - Plaza Argentina Bacecamp

Idag fokuserar vi på att bära upp utrustning til Camp 1 på 5 000 moh. Det är mycket mat och utrustning som ska bäras upp för en stor grupp med god matlust. Det är tält, kök, mat och personlig utrustning som vi behöver högre upp på berget. Vi går sakta för nu är vi högt uppe och luften är tunn. Väl uppe på 5 000 moh, etablerar vi Camp 1. Tält sätts upp och allt annat förutom utrustning lägger vi in i dessa tälten. Vi äter lite här uppe innan vi går tillbaka till Basecamp för övernattning. Vandringen tar totalt cirka 8 timmar. Väl nere väntar middagen och sovsäcken. F/L/M

DAG 12: Plaza Argentina Basecamp (4 200 moh)

En äkta vilodag i Basecamp. Vi ska äta 3 måltider och packa personlig utrustning för morgendagens flytt. I övrigt går tiden åt till att sola, läsa bok, tvätta underkläder och mental förberedelse till livet ovanför Basecamp. F/L/M

DAG 13: Plaza Argentina Basecamp (4 200 moh) - Camp 1 (5 000 moh)

Vi lämnar mässtältet, tre rätters middagar och pannkakor efter frukost. Nu ska vi klara oss själva, helt själva. Vi ska sova i tunnare luft och etablera oss i Camp 1. Turen upp är tuff nog i sig själv, men här har vi varit förut. Tältena står klara och middagen serveras om en liten stund. Det blir tidig sänggång efter att vi har fått äta och dricka lit. F/L/M

DAG 14: Camp 1 (5 000 moh)

Vilodag i Camp 1. Om dagsformen är god, går vi upp till mellancampet på 5 350 moh. Vädret och fysikenavgör detta. Lunch och middag i Camp 1.Om någon inte har acklimatiserat sig tillräckligt ör nya höjdmetrar så finns edt möjlighet att vänta i Camp 1 eller ta en alternativ väg. F/L/M

DAG 15: Camp 1 (5 000 moh) - Camp Guanacos (5400 moh) - Camp 1 (5 000 moh)

Bärdag till Camp Guanacos. Detta är en tung dag och vi använder cirka 5-6 timmar opp och ned. Vi äter lunch i camp Guanacos – och försöker hålla ut i höjden en liten stund - det kommer att göra oss gott när vi väl är nere i Camp 1 igen. Middagen serveras i Camp 1. F/L/M

DAG 16: Camp 1 (5 000 moh)

Vilodag för att hitta den rätta formenunder vägen mot toppen. Kortlek, liggunderlag och god mat, gör detta till en trevlig dag. Vi analyserar väderrapporterna och avgör om vi ska gå vidare upp på berget och göra en toppstöt några dagar därefter. Denna vilodag kan bli inställd eller förlängd med någon dag, helt beroende på väderutsikterna. F/L/M

DAG 17: Camp 1 (5 000 moh) -  Camp Guanacos (5 400 moh)

Flyttdag upp till Camp Guanacos. Vi äter frukost och lunch i Camp 1 och fördriver tiden lite innan vi förflyttar oss igen. Förflyttningen tar cirka 3-4 timmar. Middagen äter vi i vårt nya camp. Nu ser vi på väderleksrapporten med allt större spänning - go or not to go..... F/L/M

DAG 18: Camp Guanacos - Camp Colera (5 900 moh)

Flyttdag upp till Camp Colera. Vi äter frukost i Guanacos campen och fördriver tiden lite här också. Förflyttningen tar 3-4 timmar, beroende av vädret och dagsformen. Nu känner vi att toppen kallar på oss. Vi sätter upp tälten och värmer vatten, äter en lättare lunch och kryper nedi sovsäckarna. Därefter gör vi de sista förberedelserna inför toppnatten - packar och gör utrustningen klar. Nu blir det lite sömn, för vi är spända. F/L/M

DAG 19: Camp Colera (5 900 moh) - TOPPEN (6 962 moh) - Camp Colera

Toppdag nr 1. Detta är en tuff dag. Om vädret tillåter ett toppförsök blir det avmarsch cirka 04:00 på morgonen. Vi går sakta och andas jämnt på vägen uppöver. Vi har många mindre delmål på vägen uppöver; Independencia och den nedblåsta stugan, Martinez, den långa och tunga traversen och inte minst den branta och tuffa Canaletan. Och vips så är du på toppen och njuter av en fantastisk utsikt, vilken lycka! Senast kl 16:00 bör vi vara nere igen innan mörkret faller. Från toppen tar det ungefär 3-4 timmar ned till Camp Colera. Det blir en god natts sömn. Vi har satt av tre dagar till toppförsöket för att ge dig en så god chans som möjligt till att toppa formen för att bestiga Sydamerikas högsta berg. F/L/M

DAG 20: Reserv toppdag nr. 2 / Ned tiLl Basecamp

Om vi redan har klarat av toppen, startar vi transporten ned til Basecamp på förmiddagen. Vi äter frukost i Camp Colera, och sparar lunchen till Camp 1 eller evt. Basecamp. Vi ska städa, samla ihop och bära ned all utrustning vi har haft med oss till Camp Colera, Cuanocos och camp 1. Det är ett tungt jobb, men ned vill vi. Vandringen ned till Basecamp tar 5-6 timmar.F/L/M

DAG 21: Reserv toppdag nr. 3 / Ned till Basecamp / Till Pampa de Lenas

Om vi nådde toppen av berget redan den första natten ska vi fortsätta vandringen till foten av berget idag. En vakker, men hård dag. Vi äter frukost i Basecamp och startar när det har blivit ljust. Vi går cirka 30 kilometer til Pampa de Lenas, det førsta campet vi overnattade på under vägen. Vi ser över skavsår och njuter av den fantastiska utsikten och av att vi nästan är ensamma i dalen. Sista natten i tält blir fin, och nu glädjer vi oss til en ordentlig säng, rödvin och en ordentlig biffmiddag. F/L/M

DAG 22: Ned til Basecamp / Till Pampa de Lenas / Penitentes / Mendoza

om vi nådde toppen redan första toppdagen är det nu tid att lämna bergen idag. Vi äter frukost i campen innan vi städar efter oss och går den sista milen ned från berget. I Penitentes tvättar vi tält, köksutrustning, rengör allt, räknar, systematiserer, och gör iordning sakerna inför nästa tur. F/-/-

DAG 23: Til Pampa de Lenas / Penitentes / Mendoza

Det är fint att äta god mat och njuta av värmen igen. Kanske frestar det med att besöka en vingård eller ett spa?  -/-/-

DAG 24: Penitentes / Mendoza

Om vi har nått toppen första natten har vi denna dag till att ta det lugnt, shoppa, äta god mat och dricka gott. -/-/-

DAG 25: HemreSA

God mat och dricka innan vi hoppar på planet som tar oss tillbaka hem! -/-/-

DAG 26: HemmA

Slitna och lyckliga... -/-/-

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

Vad roligt att du vill resa med oss!

Det är dessvärre inga lediga platser kvar på den här turen. Men vi kan gärna sätta upp dig på väntelista. Skicka ett mail till info@hvitserk.se eller ring +46 (0)8 509 07 975.

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Argentina

Typ:

Expedition, höga berg

Grad: