Tillbaka till sökresultaten

Annapurna Sanctuary

Vandringen runt berget Annapurna i Nepal har blivit kårad till världens vackraste vandringsled. Under turen får vi med oss det bästa av Nepal. Vi går igenom små landsbyar omringade av spektakulär natur, majestätiska bergstoppar. Undervägen kommer du att få uppleva vardagslivet på landsbygden och kommer nära både vuxna och barn, getter och kor. På våren får du uppleva de fantastiska Rhododendronblommorna. Det är grönt på backen, men rött och rosa på träden, snötäckta toppar lite längre upp, och överst en klarblå himmel. Det är inte konstigt att Nepal ses av många som ett av världens vackraste länder.

Tack för en fin och bra organiserad tur. Mycket trevligt att lära känna Erling och sherpaguidene.. Sammanfattningsvis hade vi många härliga upplevelser tillsammans med ett trevligt sällskap. Fint också att få en innblick i kulturen.— Maria och Eyvind, deltagare på turen oktober 2014.

Vi börjar och avslutar resan i Nepal i huvudstaden Kathmandu. Utgångspunkten för vandringen är Pokhara, Nepals näst största stad, som ligger vid insjön Phewa och foten av Annapurna. Här finns massor av restauranger längs insjön, och är det klar sikt ser vi vackra berg som Annapurna, Annapurna I, Annapurna South och Fishtail. De flesta av dagarna befinner vi oss i tropisk skog och besök flera landsbyar på väg in i hjärtat av Annapurna. Vi vor på enkla (men väldigt trevliga) lodger och äter god, lokal mat.

Den tidiga morgonvandringen till Poon Hill är en av turens höjdpunkter och bjuder på en spektakulär solnedgång med utsikt till Dhaulagiri I, Nilgiri South, Annapurna I, Annapurna South, Hiunchuli, Annapurna III och Macchhapucchhare (FishTail) - ett av världens vackraste berg. Efter flera dagar med fina upplevelser i de lite lägre landsbyarna, kommer vi rätt in i hjärtet av Annapurna - The Sanctuary - där fjälltoppar på runt 8000 meter omringar oss 360 grader! Här ska vi besöka Machhapucchhare- och Annapurna basecamp, en vild och vacker utsikt väntar oss.

Guide/GRUPP

Liten grupp från Norge/Sverige med erafren lokal guide som pratar bra engelska.

Resefakta

HistoriA

Himalaya är den högsta och yngsta bergskedjan i världen. För 40 miljoner år sedan, mötte landmassorna från Indien och Asien varandra, resultatet av detta visar sig idag som, Himalaya och Det Tibetanska Taket. Himalaya växer fortfarande 1 cm per år.

Nepal som stat, blev upprättad 1768. Innan dess var landet uppdelat i många små kungariken. Nepal är en av de få länderna som aldrig någonsin har blivit erövrat eller styrt av andra länder. 

Nepal var ända till modern tid, totalt stängt for utlänningar. Några specialtillåtelser gavs till utvalda expeditioner tidigt under 1900-talet. 1949 öppnade Nepal för vandring och klätterturism. Därefter blev Annapurna bestigit 1950, som den förste 8000 meters toppen i historien! 1953 nådde Tenzing Norgay Sherpa och Sir Edmund Hillary toppen av världens tak – Mount Everest.

SVÅRIGHETSGRAD

Annapurna Sanctuary är delvis en hård vandring. Vi går 10 dagar i sträck och har dagsetapper på 6 timmar. En stor del av turen är vi djungeln och i kulturlandskap på  2000-2500 moh. Poon Hill är på dryga 3000 meter och Annapurna Basecamp på dryga 4000 meter. Men det går mycket uppöver och nedover på stigar och trappor, så god form och goda knän är en förutsättning. Vi bär endast lätta dagsturssäckar.

FÖRBEREDELSER

Det är fördel om du har varit på tur i bergen tidigare. Du borde även träna på att vandra med ryggsäck ett par veckor innan avresa. Det är också viktigt att ha det kul på turen. Vi rekommenderar att du läser lite om landet och om turen innan det är dags för avresa.

SÄKERHET

Vi lägger stor vikt på säkerheten. Om olyckan skulle vara framme har vi ett 24/7 säkerhetssystem vid sjukdom eller olyckor. Vaktansvarig på Hvitserk kontaktas om något skulle hända. Vi ställer stora krav på våra samarbetspartner, och anlitar de med mest erfarenhet.

Var uppmärksam på att inrikesflygen i Nepal inte når upp till EUs krav. Hvitserk har hursomhelst genom åren haft god erfarenhet av dessa, vi flyger med de flygbolag som är mest pålitliga. Vi upplever att flyg över längre sträckor, som för exempel mellan Kathmandu-Lukla/Kathmandu-Phalplu/Kathmandu- Pokhara är tryggare och mer komfortabla än buss. Vi är likaväl ålagda av Paketreselagen och EU-direktiv att informera våra gäster om att flygen i Nepal inte tillfredställer EUs krav. Nepalesiska myndigheter jobbar för att höja standarden. Ta gärna kontakt med oss om du vill veta mer om detta.

UTRUSTNING

Vi sover på hotell eller lodger samtliga nätter. Du behöver en lätt sovsäck. Det är småkyligt om kvällarna på de översta lodgerna, så fleece eller en tunn dunjacka är skönt att ha med. I övrigt behövs vanlig fjällutrustning på denna turen. En utförligare utrustningslista kommer i god tid innan avresa.

ATTRAKTIONER

 • Huvudstaden Kathmandu
 • Pokhara som ligger vackert vid en insjö omgiven av berg
 • Poon Hill med sin spektakulära soluppgång
 • Sanctuary med panoramautsikt från hjärtat av Annapurna
 • Varma källor
 • Utsikten mot Dhaulagiri, Annapurna, Macchhapucchhare
 • Levenda kulturlandskap längs hela vägen

BOENDE

Vi bor på fina hotell i Kathmandu och Pokhara. Udner vandringen bor vi på lodger. Standarden avtar med höjden, men är helt OK under hela turen.

KlimaT

Slutet av september-november och februari-april är de bästa perioderna att resa. Resten av året är generellt för varmt för att vara behagligt och från maj till september är det monsunregn.

PengAr

Lokal valuta är nepalska rupi. 100 rupi tilsvarer ca 10 svenska kronor. Hur mycket du bör ha med beror på köplust. Eftersom det mesta är inkluderat i resan behöver du inte räkna med att ha med så mycket pengar.

TID OCH TIDSZONER

Tidskillnaden mellan Norge och Nepal är 3.45 timmar (sommar) och 4.45 timmar (vinter). När klockan är 12 i Norge är den i Nepal 15.45 (sommar).

VACCINATIONER OCH HÄLSA

Ta kontakt med din läkare för information om vaccinationer innan resan.

ForSÄKRING

Du måste ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring som även ska täcka eventuell hemtransport. Kom ihåg att ta med intyg på att du hart försäkring på resan.

Några generella saker att vara uppmärksam på:

 • Vissa försäkringsbolag använder höjd över havet som kriterium för vad försäkringen täcker, och om de kallar det för en expedition eller inte.
 • Några försäkringsbolag kräver att man köper en extra försäkring om resan varar utöver ett visst antal dagar.
 • Var säker på att försäkringen täcker det valda geografiska området.
 • Några försäkringsbolag har en övre beloppsgräns på sin avbeställnings- och sjukförsäkring.

Vi rekommenderar att du kontrollerar följande:

 • Avbeställningsskydd - bör köpas samtidigt som resan beställs. Kontrollera att totalsumman i avbeställningsörsäkringen täcker totalsumman på din resa. Gör den inte det bör du köpa en avbeställningsförsäkring som täcker det resterande beloppet.
 • Ditt eget ansvar vid händelse.
 • Vad gäller vid förseningar.
 • Ersättning om resans program ej kan fullföljas (T.ex kan du resa till Afrika om du bryter armen innan avresa. Men det är kanske inte möjligt att bestiga Kilimanjaro och sova i tält) 

FÖRBEHÅLL

Vi reserverar oss för ändringar i priset. Dagsprogrammet är vägledande och ändringar kan förekomma. Läs våra mer om de fullständiga villkoren i Hvitserks resevillkor

PrisET inkluderAr

 • Lokal erfaren guide + lokal sirdar och bärare
 • Flyg Oslo/Stockholm - Kathmandu t/r (inkl. flygskatter/avgifter)
 • Fly Kathmandu - Pokhara (inkl. flygskatter/avgifter)
 • All inrikestransport
 • Alla parkavgifter
 • Alla övernattinger. Delat rum på hotell i Kathmandu och Pokhara
 • Övernatting i dubbelt / flersängsrom under vandringen
 • Alla måltider förutom i Kathmandu och i Pokhara
 • All gemensam ytrustning

PrisET inkluderAr iNTe

 • Dryck på flaska eller kokt/rensat vatten på flaska
 • Måltider i Kathmandu och Pokhara
 • Personliga utgifter
 • Avbeställnings- och reseförsäkring
 • Evt. enkelrum på hotell
 • Visum (kom ihåg 3 passbilder)
 • Dricks till lokala guider och bärare, ca 125 USD
 • Anslutningsflyg till Stockholm från andra städer i Sverige
 • Evt. rafting, paragliding, båttur/sightseeing i Pokhara

ÖVRIG INFORMATION

Är det kort tid innan avresa eller vill du resa en anna dag, ta kontakt iallafall. Kanske får vi med dig iallafall.

DAG 1: AVREISE GARDERMOEN

Vi møtes forventningsfulle på Gardermoen og hilser på reisefølget vårt for de neste 16 innholdsrike dagene.

DAG 2: ANKOMST KATHMANDU

Vel fremme i Kathmandu  treffer vi de lokale samarbeidspartnerene våre og tar en kort busstur inn til hotellet i bydelen Thamel. På formiddagen tar vi en liten sightseeingtur og gjør oss litt kjent i byen.

DAG 3: KATHMANDU - POKHARA 820 MOH

Etter frokost drar vi tilbake til flyplassen for en halvtimes flytur til Pokhara. Turen byr på flott utsikt over Himalaya-massivet. Vi har nesten hele dagen på oss i Pokhara. Vi tar det med ro, rusler litt i byen og tar kanskje en båttur på Phewa. Alternativt kan vi  leie sykler eller bli med på det lokale grønnsaksmarkedet i byen. Om kvelden spiser vi middag, og for dem som har lyst blir det et besøk på en trivelig pub ved sjøkanten.

DAG 4: POKHARA - TIRKHEDUNGA 1540 MOH

Etter frokost venter en spektakulær busstur gjennom grønne daler til Naya Pul/Birethanti. Her begynner den eventyrlige vandringen vår til et av verdens mest kjente og vakreste fjellmassiver - Annapurna. Vi vandrer langs en kjerrevei i tropisk skog, oppover dalen og passerer flere små, idylliske landsbyer. Tirkhedhunga er en liten landsby med bratte skråninger. Ca. 7 timers vandring med lunsj underveis.

DAG 5: TIRKHEDUNGA - GHOREPANI 2860 MOH

I dag fortsetter vi bratt opp til Ulleri. Allerede her ser vi rett inn i sørveggen på Annapurna South (7219 moh). Vi passerer igjen små, idylliske landsbyer og går jevnt og trutt oppover dalen i rhododendron- og bambusskog og små fossefall. Oppe i Ghorepani venter en nydelig utsikt. Ca. 7-8 timers vandring med lunsj underveis.

DAG 6: GHOREPANI - POON HILL 3193 MOH. - TADAPANI 2590 MOH

Tidlig vekking og avmarsj mot et av verdens vakreste utsiktspunkt, Poon Hill. Herfra ser vi bl.a. Dhaulagiri I, Nilgiri South, Annapurna I, Annapurna South, Hiunchuli, Annapurna III og Macchapucchare - et nydelig og markant fjell med form som en fiskehale. Denne soloppgangen vil du aldri glemme, og her bør kameraet gå varmt! Vi går ned igjen til lodgen og spiser frokost. Deretter vandrer vi gjennom vill og variert natur, med flott utsikt mot Annapurna. Overalt kan du på våren se flotte rhododendron blomster. Vi går igjennom autentiske landsbyer og følger bratte stier inn mot hjertet av Annapurna-massivet. 7 timers vandring med lunsj underveis.

DAG 7: TADAPANI - CHOMRONG 2170 MOH

Etter frokost følger vi den bratte ryggen ned til neste dal, Green Valley. Vi passerer småbruk som blant annet dyrker mais, ris og korn. Nå er vi skikkelig på landsbygda! Herfra får vi kun kjøpt vann som er renset med keramisk filter. Vi går oppover og nedover bratte stier gjennom det vakre kulturlandskapet. Vel fremme i Chhomrong ser vi rett inn i dalen som fører oss til selve Annapurna Sanctuary. 6 timers vandring med lunsj underveis.

DAG 8: CHOMRONG - DOVAN 2560 MOH

Vi starter dagen med 2064 trappetrinn ned til elven. På den andre siden er det like bratt opp igjen til Sinuwa. Videre vandrer vi gjennom tropisk skog med bratte lier på begge sider. Vel fremme i Dovan, er vi midt i dalen mellom Chomrong og Macchhapuchhare basecamp. 7 timers vandring med lunsj underveis.

DAG 9: DOVAN - MACHAPUCHARE BASECAMP (MBC) 3700 MOH

En flott dag i varierte omgivelser. Vi starter i tropisk skog, før vi jevnt og trutt beveger oss over tregrensen og passerer de små, hyggelige landsbyene Himalaya og Deurali. Bratte skrenter, lier, fjell og atter fjell er å se. Machapuchare ruver HØYT på vår høyre side og rett imot ligger Gangapurna. Flottere kan det vel ikke bli? Vi slapper av i MBC og akklimatiserer oss før morgendagen. 6 timers vandring med lunsj underveis.

DAG 10: MACHAPUCHARE BASECAMP - ANNAPURNA BASECAMP (ABC) 4130 MOH - BAMBOO 2100 MOH

Vi starter tidlig fra MBC og etter et par timers vandring og mye fotografering, er vi i Annapurna basecamp. Rett over oss ruver Annapurna I og Annapurna South. Etter heftig fotografering og en kopp te i ABC, går vi ned til MBC og en god frokost på terrassen. Her plukker vi opp sekkene og utstyret vårt og passerer Deurali på vei til Bamboo. Dette blir en stor dag for oss alle! 8 timers vandring med lunsj underveis og middag i Bamboo.

DAG 11: BAMBOO - JHINU DANDA

Vi fortsetter gjennom dalen gjennom tropisk skog og passerer Khuldhigar. Vi går bratt ned til elven, og går løs på de 2064 tunge trappetrinnene opp til Chomrong. Er du interessert og føler deg sprek må du gjerne delta i Chomrong International Challenge, vårt interne trappeløp. Vel oppe spiser vi en velfortjent lunsj. Nå følger vi en ny sti som til slutt vil føre oss ut av fjellet. Etter nok en bratt nedstigning kommer vi til en utrolig, fascinerende liten landsby Jhinu Danda - som betyr varmt vann. Herfra er det fantastisk utsikt i alle retninger og det er mulig å ta seg et bad i de varme kildene som byen er kalt opp etter - anbefales! 6 timers vandring med lunsj underveis.

DAG 12: JHINU DANDA - DHAMPUS 1650 MOH

Vi skal fortsette bratt nedover mot elva, før vi følger en ny dal videre videre. Vi passerer Nayapul (New Bridge) og kommer etter hvert til Landruk som er en større landsby.  Underveis opplever vi dagligdags nepalsk landsbyliv. Etter lunsj i Tolka følger turens siste lange motbakke før det flater ut igjen og vi er i Deurali. Herfra har vi flott utsikt ned mot Pokhara og bak oss ser vi fortsatt et av verdens høyeste fjell - Dhaulagiri. Så går det bare nedover mot dagens endestasjon - Dhampus. 7 timers vandring med lunsj underveis.

DAG 13: DHAMPUS – POKHARA

Nå merker vi at fotturen går mot slutten og at vi nærmer oss "sivilisasjonen". Etter frokost følger vi en slags traktorvei ut av Dhamphus, før vi går løs på den siste skikkelige nedoverbakken mot Phedi (1130 moh.). Vi har transport det siste stykket inn til Pokhara - der dusj og annen "luksus" venter. Vi spiser også lunsj i Pokhara. For de som ønsker det er det mulig å være med på paragliding fra en av åsene rundt byen (må bestilles i forkant.) Her kan du ta noen virkelige fine bilder, samtidig som du kjenner sommerfugler i magen! Eller du kan slappe av, få massasje, ta en shoppingrunde, en båttur eller en sykkeltur. På kvelden spiser vi middag sammen. 1 1/2 til 2 timers vandring og en halvtimes busstur tilbake til Pokhara.

DAG 14: POKHARA – KATHMANDU

Etter en tidlig hotellfrokost forlater vi Pokhara og flyr tilbake til Kathmandu. Her har vi resten av dagen på egen hånd i i byen. Kathmandu er en fantastisk by å vandre rundt i. Her kan man gå seg mett på inntrykk, lukter og mystikk. Felles avskjedsmiddag om kvelden.

DAG 15: AVREISE KATHMANDU

Vi spiser frokost ved hotellet og har formiddagen til egen disposisjon. Her er det gøy å shoppe og vi kan kjøpe kvalitetsprodukter for en lav pris; tepper fra Tibet, kunst, Pashmina, smykker og mye, mye mer. Etter lunsj/på ettermiddagen drar vi til flyplassen og hjem til Norge.

DAG 16: ANKOMST GARDERMOEN

Etter noen nattetimer på fly er vi tilbake på Gardermoen på formiddagen. Vel - alle eventyr tar en slutt? Minnene sitter som spikret og vår kjærlighet til Nepal vil alltid forbli sterk. Før eller senere må vi tilbake...

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

Vad roligt att du vill resa med oss!

Det är dessvärre inga lediga platser kvar på den här turen. Men vi kan gärna sätta upp dig på väntelista. Skicka ett mail till info@hvitserk.se eller ring +46 (0)8 509 07 975.

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Nepal

Typ:

Vandring, kultur - natur

Grad: