Tillbaka till sökresultaten

Bergsvandring i Georgien

Vår nya veckolånga resa till Georgien passar alla som vill uppleva vacker natur och spännande kultur – utan att resa allt för långt bort. Under nio innehållsrika dagar går vi en vacker bergstur och upplever det allra bästa av spännande Georgien.

Följ med oss på en ny och spännande vandring! På vår nio dagar långa resa i Georgien kan vi garantera att du blir överraskad över den vackra naturen, gästfriheten, maten och kulturen. Gott lokalproducerat vin finns dessutom att njuta av då dagens vandringsetapp är avklarad. 

Vi börjar i Tbilisi, en stad där det är tätt mellan sevärdigheterna. Efter en rundtur i staden åker vi till fjälls, och här möts vi av gröna, gräsklädda bergssidor, blomsterängar och snöklädda alpina toppar. Turdagarna är behagliga – vi äter god mat, det är få människor i området och på fjällturen från Roshka över Chaukhi-passet till Juta fraktas uppackningen med hästar. Under fyra dagar vandrar vi i bergen, från stigen och topparna vi besöker har vi en vacker utsikt över stora delar av Kaukasus.

Efter en stund styr vi kosan mot staden Kazbegi där vi ska bo på Georgiens finaste hotell, Rooms och njuter av solnedgången över Mt. Kazbek (5047 m.ö.h) från utsiktsterrassen eller swimmingpoolen. Vi drar på oss vandringsskorna och besöker den heliga Gergeti-kyrkan som är en av de mest besökta turistattraktionerna i Georgien (utan att det blir fullt) och vi går upp till foten av mäktiga Mt. Kazbek.

Detta är en innehållsrik och vacker reseupplevelse!

Resefakta

Fakta om resan

HISTORIa

Georgien har en rik historia och är ett gammalt rike. Landet kom under Tsar-Rysslands kontroll den 12:e september 1801. Efter den ryska revolutionen i oktober 1918 förklarades Georgien som ett självständigt land efter försöket med transkaukasiska demokratiska Förbundsrepubliken. Landet var oberoende under en kort period fram till 1921 då Georgien invaderades av Röda armén. Landet har sedan dess varit en del av Sovjetunionen och en del av Transkaukasiska SFSR (TFSSR) tillsammans med Armenien och Azerbajdzjan. I 1936 förvandlades landet till Georgiska SSR inom Sovjetunionen.

Landet var återigen självständigt 1991. Regionerna Abchazien och Sydossetien förklarade sig då som självständiga republiker, men detta har godkänts av den georgiska regeringen.

I november 2003 deponerades president Eduard Sjevardnadze av stora massdemonstrationer på grund av misstankar om valfusk. Ett nytt presidentval hölls därefter, och oppositionen Mikheil Saakashvili vann med hela 93 % av rösterna. Efter den så kallade rosenrevolutionen började Georgien, som tidigare var en del av den "ryska sfären", se sig om västerut och sträva efter att ansluta sig till Europeiska unionen och NATO. Georgien hoppades på Natomedlemskap från 2008, något som inte uppfylldes. NATO uppgav att detta fortfarande kunde uppnås i framtiden.

Landet gränsar till Ryssland i norr, Azerbajdzjan i sydost, Armenien i söder, Turkiet i sydväst och Svarta havet i väster. Huvudstaden är Tbilisi.

Drygt 80 procent av befolkningen anser sig vara georgisk-ortodoxa.

Georgien är känt för god mat och många menar att det georgiska vinet är det allra bästa jämfört med detaljhandelspriset. Landet har en särskild tradition av apelsinvin och naturvin.

svårIGHETSGRAD

Vi vandrar i sammanlagt fem dagar. De längsta dagsetapperna är upp emot 7-8 timmar. Stigningen på de två längsta dagarna är 1000 meter.
Detta är en tur vi menar alla som är fjällvana kan klara av och ha stor glädje av!

utrustning

Hvitserk står förall gemensam utrustning. De som anmäler sig kommer att få en utförlig lista över vilken utrustning som krävs före avresa.

sevärdheter

 • Du får under turen se några av Georgiens guldkorn, ett mycket vackert land med spännande kultur
 • Bergsvandring i Kaukasus med toppbestigning och suveränt god mat
 • Kazbegi och den heliga Gergeti-kyrkan
 • Dagstur upp till foten av Mt. Kazbek
 • Övernattning på ROOMS Hotel i Kazbegi, ett av Georgiens finaste hotell.
 • Sightseeing i Tbilisi

boende

Under bergsvandringen bor vi tre nätter i tält. Vi har med oss hästar som bär det mesta av vår packning och övernattning sker två och två i tält. I tillägg har vi ett större mässtält där vi äter frukost och middag. I Kazbegi bor vi på ROOMS HOTEL som är ett fantastiskt designhotell med suverän utsikt mot Mt. Kazbek. I Tbilisi bor vi på trevliga och centralt belägna hotell. Var uppmärksam på att vi kommer till Tbilisi tidigt på morgonen på ankomstdagen och åker mitt i natten/tidigt på morgonen på avresedagen. För att göra ankomsten så behaglig som möjligt får vi olikt andra grupper genast checka in i våra rum direkt efter ankomst.

KLIMAt

Vill du se hur vädret blir de kommande dagarna? Kolla in www.yr.no och fyll i resmålet.

TID och TIDszONER

Georgien är två timmar före Sverige på sommaren.

FöRSäKRING

Du måste ha en giltig sjuk- och olycksfallsförsäkring som även ska kunna täcka en eventuell hemtransport. Kom ihåg att ta med bevis på reseförsäkringen på resan.

Några generella punkter att vara uppmärksam på:

 • Vissa försäkringsbolag använder sig av antal meter över havet som ett kriterium för vad försäkringen täcker, och om de kallar det för en expedition eller ej. Var särskilt uppmärksam på detta – och kolla detta noggrant.
 • Vissa försäkringsbolag kräver att man tecknar en förlängning om det är så att resan ifråga sträcker sig över en viss längd.
 • Var säker på att försäkringen täcker det valda geografiska området.
 • Vissa försäkringsbolag har en övre beloppsgräns på sin avbeställnings- och sjukfallsförsäkring. 

DETTA INGÅR I PRISET

 • Flygresa Stockholm/Oslo-Tbilisi t/r
 • Norsk reseledare från Hvitserk
 • Alle måltider som det framgår av dag för dag-programmet
 • Tre nätter på hotell i Tbilisi, tre nätter i tält och två nätter på hotell i Kazbegi
 • All lokaltransport
 • Egen kock på bergsvandringen och bagagetransport med hästar
 • Lokal, engelskspråklig guide på fjälltur och egen guide på stadssightseeing i Tbilisi

detta ingår ej

 • Anslutning från andra städer i Sverige – fråga oss gärna om pris
 • Alkoholhaltig dryck till maten (Georgien är för övrigt landet där vinet först uppfanns)
 • Enkelrumstillägg (ca 2500 kronor) + eventuellt singeltält-tillägg (500 kronor)

 

DAG 1: AVReSA SVERIGE/NORGE

Vi flyger från Skandinavien på eftermiddagen/kvällen.

DAG 2: ANKOMST tILL GEORGIen Och RUNDTUR I TBILISI

Vi kommer fram till Tbilisi supertidigt på morgonen och hämtas av vår lokala partner och körs direkt till hotellet där vi checkar in, slappnar av och äter frukost. Därefter väntar en omvisning i Tbilisi, en vacker och spännande stad med flera religiösa och kulturella sevärdheter. På kvällen går vi ut och äter en gemensam välkomstmiddag.
(F/-/M)

DAG 3: VANDRINGEn STARTaR

Efter frukost åker vi till Roskha i Khevsureti-området. Körturen tar ett par timmar, och den sista delen av vägen tar oss en bra bit upp på fjället. Från Roskha väntar en vacker tretimmars fjälltur upp till de små Abudelauri-insjöarna som ligger på sydostsidan av Chaukhi (3842 m.ö.h) – ett litet fjällmassiv många jämför med Dolomiterna eller Patagonia. Vi bor i tält, och vår camp ligger drygt 2500 meter över havet och omges av vackra, gröna fjällsidor. Vi äter en god middag i campen, och har vi tur har guiderna även med sig lokala ostar och georgiskt rödvin.
(F/L/M)

DAG 4: öVER CHAUKHI-PASSET

Från Abudelauri-campen går turen vidare över Chaukhi-passet (total stigning på ungefär 1000 meter). Härifrån ser vi ut över stora delar av Kaukasus, däribland 5047 meter höga Mt. Kazbek. Sista del av turen går genom en knallgrön dal där vi slår läger mellan Peak Mukhadze (3289 m.ö.h) och Chaukhi. Hela turen tar ungefär 7 timmar. Det kan vara brant på sina ställen, men vi går sakta och njuter av utsikten och den mäktiga naturen.
(F/L/M)

DAG 5: TILl TOPPen av PEAK MUKHADZE (3289 M.ö.H)

Lite beroende på dagsformen och vädret så är målet för den här dagen topparna runt campen. Vi siktar nog in oss mot Peak Mukhadze (3289 m.ö.h). Toppen ligger 750 meter över campen och bjuder på en spektakulär utsikt. Turen tar ungefär 5 timmar.
(F/L/M)

DAG 6: TILl JUTA Och LyxLIV I KAZBEGI

Sista delen av fjällturen går ut ur dalen och vidare till Juta. Stigen går längs vackra blomsterängar till Sno-dalen där vi möts av bilarna som tar oss till Kazbegi, den viktigaste staden i den här delen av Georgien. Kazbegi ligger vid foten av Mt. Kazbek och Gergeti Trinity Church, som är en av de allra största sevärdheterna i Georgien. I Kazbegi bor vi på ROOMS Hotel, ett storslaget designhotell med stor utsiktsterrass, suverän mat och swimmingpool. Designhotellet är ett av de allra bästa i hela Georgien, och utsikten där man kan sitta och se solnedgången färga de snöklädda fjällsidorna på Mt. Kazbek i rosa och orange är definitivt än av de allra bästa i den här delen av världen!
(F/L/-)

DAG 7: KyRKoBESöK Och TUR MOT MT. KAZBEK

Vi kör från Kazbegi och upp på smala, slingrande vägar till Gergeti Trinity Church – en vacker kyrka på 2100 meter över havet. Kyrkan, som bygges i det 14:e århundradet, är en av Georgiens största turistattraktioner. Efter en omvisning i kyrkan går vi en fjälltur upp till Sabertse-passet (3150 meter) och får en vacker utsikt mot Mt. Kazbek och glaciärerna som omger det drygt 5000 meter höga berget. Från passet går vi hela vägen ner till Kazbegi (1500 meters nedstigning). Hela turen tar drygt 7 timmar. Återigen övernattar vi på ROOMS Hotel.
(F/L/-)

DAG 8: RETUR TIlL TBILISI

Efter en god frukost kör vi tillbaka till Tbilisi. Vi stannar till på vissa ställen under körturens gång och får en eftermiddag till vår fria disposition i Tbilisi. På kvällen avnjuter vi en avskedsmiddag på en traditionell georgiansk restaurang där vi äter lokal mat och lokal vin. (F/L/M)

DAG 9: Hemresa

Planen från Tbilisi går supertidigt på morgonen, så vi landar därför i Stockholm/Oslo redan på förmiddagen. 

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

Vad roligt att du vill resa med oss!

Det är dessvärre inga lediga platser kvar på den här turen. Men vi kan gärna sätta upp dig på väntelista. Skicka ett mail till info@hvitserk.se eller ring +46 (0)8 509 07 975.

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Georgien

Typ:

Vandring

Grad: