Tillbaka till sökresultaten

Cykla på Kuba

Vi reser på en 9-dagars resa till Castros forna rike. Med soliga stränder, legendarisk musik, glädje, eldig salsa och världens bästa cigarrer är Kuba ett land som du snabbt kommer att lära dig att tycka om.

Turen til Cuba ble en drømmereise for meg. Jeg hadde det helt supert fra start til slutt. Som det står i reisebeskrivelsene så tror ikke jeg heller at det finnes en bedre måte å oppleve et land og kulturen på enn å gjøre det fra sykkelsetet. Jeg hadde ikke fått en så opplevelsesrik tur om jeg skulle ha planlagt den selv. Jeg synes jeg fikk mye for pengene. For meg var kombinasjonen Cuba i påsken på sykkel perfekt. — Rannveig, deltager på påsketuren 2015

Kuba är en färgklick på världskartan. Det finns rytmer, glädje och värme som gör att alla vill komma tillbaka. I nio dagar kommer vi att uppleva det genuina Kuba i områden utanför de typiska turistmassorna - med cykel. Det finns inget mer lämpligt land för cykling än Kuba, och knappast något bättre sätt att komma i kontakt med de levande människor på!

Vi börjar i Havanna - staden där allt händer och atmosfären är mycket speciell. Havanna är en magisk stad där det spanska arvet är tydligt: mörk rom, söta cigarrer och salsa.

Sedan reser vi till landsbygden. Vi cyklar genom ett vackert karibiskt landskap bestående av tobak, sockerrör- och kaffeplantage. Provinsen Pinar del Rio och Viñalesdalen är väl känd för sin speciella kalkstensformationer, grottor, vita sand och inbjudande stränder.

Tillbaka i Havanna bor vi mitt i Gamla stan som länge har varit noterat på UNESCO: s världsarvslista. Sida vid sida med pastellfärgade koloniala byggnader finner vi slagord som "Viva Cuba Libre" och ett omisskännlig porträtt av Che Guevara som har målats på de vita väggarna.

Kuba har något för alla och alla sinnen - oavsett om det är historia, natur, människor eller rytmer. Vi försöker att få med oss en gnutta av det mesta och bästa. Eftersom Kuba är en del av Karibien, kommer vi att njuta av de vackra stränderna också.

Har du en aktiv tonåring i familjen som gillar äventyr? Ta honom / henne på resan! Denna resa är lämplig för aktiva familjer som vill uppleva den färgstarka kulturen och vackra landskap med cykel. Minimiålder är 14 år.

Du behöver inte vara "Superman" för att vara med, det räcker med allmänt god grundform. Du bör ha cyklat lite före avresan så att du inte blir för öm och stel. Vi strävar efter att resa utanför allfarsvägarna.Gruppen består av norrmän och svenskar med en norsk reseledare samt en lokal kubanska guide. Vi reser i en liten grupp med högst 16 deltagare.

Guide / GRUPP

Vi reser i en liten grupp från Norge/Sverige med en erfaren guide från Hvitserk.

Resefakta

Historia

Kuba upptäcktes av Christopher Columbus på hans första resa till den "nya världen" 1492. Columbus kom först Baracoa, i östra Kuba, och beskrev platsen "som det vackraste land som det mänskliga ögat någonsin hade sett!" Redan 1512 erövrades Kuba av spanjorerna, och den ursprungliga befolkningen tillfångatogs och användes som slavar i gruvor och i jordbruket. De flesta indianer dog av sjukdomar spanjorer förde med sig, och dog ut som en separat etnisk grupp i Kuba. Kuba blev självständigt från Spanien 1898, och var då erövrades av USA. Landet först fick formell självständighet 1902.

Kuba hade många olika presidenter fram till 1952, när Batista tog makten i en kupp. Batista regering anklagades för att vara diktatorisk och korrupt, och omkring 20.000 människor dödades. Några år senare skapade advokaten Fidel Castro en opprörshär som störtade Batista 1959. Maktförskjutning ledde till att USA och Great American Group förlorade sitt inflytande i landet, och relationerna mellan de två länderna försämrades drastiskt. Kuba vände sig då till Sovjetunionen som de tecknat ett antal handelsavtal med, tillsammans med Fidel Castro 1961 förklarade de Kuba til en socialistisk stat. Ett sovjetiskt-inspirerade konstitution infördes 1976.

Efter att Sovjetunionen upplöstes 1991 blev landet drabbat av en omfattande ekonomisk kris efter att 87% av landets exportinkomster försvann "under natten", och USAs blockad skärptes. I ett försök att vända tillbaka tiden, genomfördes det vissa ekonomiska och politiska reformer. Reformerna har i första hand syftar till att bana väg för turism, energibesparingar och omstruktureringen av jordbruket till ekologiskt jordbruk.

Idag är det  Raul Castro, Fidel Castros yngre bror, som styr Kuba med till synes hård hand. Ändå är landet prägla5 av ransonering och brist på baslivsmedel, och är en av världens sista överlevande socialistiska republiker.

Svårighetsgrad

Detta är en relativt fysiskt krävande tur med dagliga avstånd upp till 60 kilometer på cykeln i varmt och fuktigt klimat.Vi har en följebuss längs hela vägen så det är ingen fara om du av någon anledning vill ta det lugnt. Med distanser på 60 km per dag, är det både viktigt och nödvändigt att du har cyklat en del innan resan.

Säkerhet

Vi lägger stor vikt vid säkerhet. Om det värsta skulle hända, har vi ett 24h säkerhetssystem vid sjukdom och olycksfall. En vakthavande kontaktperson på Hvitserk kan kontaktas om något hände. Vi ställer stora krav på våra samarbetspartners, och vi använder dem med mest erfarenhet och den bästa förståelsen för våra produkter.

Utrustning

Packningen ska vara så lätt som möjligt, packad i ryggsäck eller väska / transportsäck. Du behöver en bra ryggsäck (35-45 l) extra tröja, regnkläder, vattenflaska och kameran. Ta med lätta, luftiga kläder. När vi cyklar ska du ha med dig vad du behöver under dagen (regnkläder, vattenflaska, kamera, solkräm, hatt, etc.). Resten av bagaget lämnar vi på följebussen.

Utrustningslistan kommer att skickas vid anmälan.

Attraktioner

Ute på landsbygden åker vi igenom vackra karibiska landskap med tobak, sukkerör- och kaffeplantag. Landskapet runt provinsen Pinar del Rio är slående vackert med vita sandstränder.

Havanna är en livlig stad och det är en äkta Karibisk atmösfär med mörk rom, söta cigarrer och salsa. Den gamla staden Havanna är världsberömd för sina smala gator och många unika byggnader. "Habana Vieja" (Gamla stan) noterades på UNESCO: s världsarvslista 1982.

Boende

Vi bor mestadels i turisthotell med god standard. Turistlagarna på Kuba begränsar vårt val av boende till de godkända turisthotellet, men där det är möjligt, har vi valt små traditionella hotell och pensionat med lokal charm.

Klimat

Den bästa tiden att cykla på Kuba är senhösten, vintern och tidig vår. Det kan vara varmt under dagen med dagstemperaturer mellan 25 och 35 grader. Vi har för avsikt att börja cykla tidigt på dagen när solen är låg och det är svalast i luften. Vid lunchtid stannar vi för lunch.

Pengar

Kuba har sin egen valuta för turister som de kallar kubanska dollar (CUC). Lokal valuta är kubanska pesos, men denna valuta är i de flesta fall reserverad för lokalbefolkningen.

Det finns uttagsautomater i Havanna och på flygplatsen där man kan ta ut CUC. Om du väljer att ta med pengar från Norge, ta med Euro vilket du kan växla i banker och hotell längs vägen. US-dollarn är föga meningsfullt att ta med.

Tid och tidszoner

Det är 6-timmars tidsskillnad mellan Norge och Kuba. När klockan är 12.00 i Norge, är den 06:00 i Kuba.

Pass och visum

Utlänningar behöver ett giltigt pass (som är giltigt minst 6 månader efter hemkomstdatum). Se även visumkrav på UDs land sidor. 
Visum krävs på Kuba. Det är ditt ansvar att ansöka om visum!

VACCINATIONER OCH HÄLSA

Ta kontakt med din läkare för information om vaccinationer innan resan. Du får mer information om eventuell hälsodeklarationen vid anmälan. Deltagare på mer än 60 år ska skicka in hälsodeklaration.

FÖrSÄKRING

Du måste ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring som även ska täcka eventuell hemtransport. Kom ihåg att ta med intyg på att du har försäkring på resan.

Några generella saker att vara uppmärksam på:

  • Vissa försäkringsbolag använder höjd över havet som kriterium för vad försäkringen täcker, och om de kallar det för en expedition eller inte.
  • Några försäkringsbolag kräver att man köper en extra försäkring om resan varar utöver ett visst antal dagar.
  • Var säker på att försäkringen täcker det valda geografiska området.
  • Några försäkringsbolag har en övre beloppsgräns på sin avbeställnings- och sjukförsäkring.

Vi rekommenderar att du kontrollerar följande:

  • Avbeställningsskydd - bör köpas samtidigt som resan beställs. Kontrollera att totalsumman i avbeställningsörsäkringen täcker totalsumman på din resa. Gör den inte det bör du köpa en avbeställningsförsäkring som täcker det resterande beloppet.
  • Ditt eget ansvar vid händelse.
  • Vad gäller vid förseningar.
  • Ersättning om resans program ej kan fullföljas (T.ex kan du resa till Afrika om du bryter armen innan avresa. Men det är kanske inte möjligt att bestiga Kilimanjaro och sova i tält) 

FÖRBEHÅLL

Vi reserverar oss för ändringar i priset. Dagsprogrammet är vägledande och ändringar kan förekomma. Läs våra mer om de fullständiga villkoren i Hvitserks resevillkor

Priset inkluderar

Norska reseledare
Flyg Oslo/Stockholm - Kuba t / r  inkl Flygplats skatter / avgifter (från Oslo/Stockholm)..
Måltider enligt programmet
Alla inrikes transporter enligt programmet. Transportfordon under hela resan.
Alla boenden enligt programmet.
Aktiviteter och entréavgifter enligt programmet.
Cykel
Vatten alla cykeldagar

Priset inkluderar inte

Drycker vid måltider
Visum.
Personlig utrustning.
Avbokning- och reseförsäkringar.
Valfria utflykter och aktiviteter
Kostnader för personlig karaktär (telefon, minibar, tvätt etc.)
Avrese skatt på Kuba / Havanna ingår inte och kostar cirka 25 euro.
Anslutningsflyg från andra städer i Norge/Sverige. Begär offert.
Dricks till lokal guide

 

Dag 1: Kuba

Vi reser från Norge/Sverige tidigt på morgonen och anländer till Kuba på eftermiddagen. Vid ankomsten Havanna vi transporteras till ett hotell i centrum. Vi äter middag tillsammans på hotellet och gå igenom programmet för den kommande veckan. (M)

Dag 2: Cykel: Havanna - Las Terrazas - Soros (50km)

Tidigt på morgonen lämnar vi Havanna. Vi kör ut ur stan och hämtar sedan våra cyklar och beger oss till Las Terrazas. Las Terrazas är ett vacker ekoturism område som är med på UNESCO: s lista. Efter århundraden av avskogning, planterades nya träd och entusiaster har byggt upp ett ekologiskt samhälle vid en vacker sjö. Här tillbringar vi förmiddagen, äter lunch och smakar på lokalt producerat kaff innan det är dags för ett svalkande dopp. På eftermiddagen åker vi till ett område som är känt för vackra vattenfall. Här sover vi och äter middag. (F, L, M)

DAG 3: Soros - Sierra del Rosario - San Diego de los Baños (45 km)

Efter frukost cyklar vi ut ur Soroa och ner i dalen. Vi tar oss genom små pittoreska byar och övernattar i San Diego de Los Baños, en sömnig småstad vid foten av Sierra del Rosario. Detta är en av de mer krävande etapperna, men i gengäld en av de finaste. Vi cyklar genom mäktig jordbruksmark och tobaksodlingar, upp och ner längs de i närmast otrafikerte bergsvägarna. På en klar dag är det möjligt att se både norra och södera kusten på Kuba, som här bara är ca 5 mil bred. Längs vägen äter vi medbrakt lunchpaket och får middag när vi har kommit fram och är nydusjede i San Diego de los Baños. (F, L, M)

Dag 4: Cykling: San Diego de Los Baños - Aguas Claras (50 km)

Vi äter frukost, tar lunchpaket och lämnar San Diego de Los Baños. Snart kommer vi upptäcka "Los Mogotes", som är trädkantade, svampformade bergtopparna som reser sig rakt upp från lummiga gröna fält. Vi är nu mitt i Pinar del Rio Provinsen som är känd för att producera Cubas (vissa säger världens) bästa tobak och dess vackra kalkstensformationer. Övernattning i Aguas Claras ligger strax utanför staden Pinar del Rio. (F, L, M)

Dag 5: Cykla: Aguas Claras - Viñales (70 km)

Idag ska vi utforska den vackra Viñalesdalen. Viñales är känd för sina tobaksodlingar, många dalar och stora kalkstensgrottor. Vi kommer att besöka både Santo Tomás grotta, tobaksodlare och bergsmålningarna "Mural de la Prehistoria". Här äter vi också lunch och njuter av Kubas bästa och färskaste Piña Coladas. Den sista etappen går till den färgglada staden Viñales där vi checkar in i ett casas particulares (privat hus). Här kommer du att bli varmt mottagen av ägaren till huset. På eftermiddagenger vi oss ut på en lätt vandring till en charmig liten ekologisk gård där vi äter middag och njuter av solnedgången. Detta är resans kanske bästa middag! Vi avslutar kvällen med salsa lektioner på Casa de la Cultura under stjärnhimlen. (F, L, M)

Dag 6: Cykla: Viñales - Palma rubia - Cayo Levisa (52 km)

Vi tar det lugnt på morgonen och äta frukost där vi bor. Resten av förmiddagen är det fritt fram att strosa runt i pittoreska Vinales, kikar på bylivet och marknaden på torget. På eftermiddagen ger vi oss av ut på vägarna med cykeln igen. Den första etappen är kanske den vackraste på hela cykelresan! Senare på dagen känner vi lukten av havet, och anländer till Palma Rubia vid kusten. På eftermiddagen tar vi båten till den lilla paradisön Cayo Levisa där vi övernattar i små bungalows på det enda hotellet. (F, L, M)

Dag 7: Cayo Levisa - HavaNna

Efter morgondopp och frukost, kommer vi bara njuta av allt det goda Kuba har att erbjuda. Det är välförtjänt efter denna cykelprestation. Kristallklart vatten, kritvit sand, utsökt mat, uppfriskande drycker och palmer. På eftermiddagen tar vi båten tillbaka till Palma Rubia och åker med buss tillbaka till Havanna. Vi checkar in på vårt hotell och äta middag i gamla stan, La Habana Vieja, som har placerats på UNESCO: s världsarvslista och består av en härlig virrvarr av små gränder och gamla, eleganta byggnader. (F, L, M)

Dag 8: Havanna

Vi använder tidigt på dagen för att verkligen få möjlighet att utforska Havanna. Vi börjar direkt efter frukost med ett besök på en av de berömda cigarrfabrikerna där vi får se och lära oss om produktion av de världsberömda cigarrerna. Härifrån går vi till gamla stan och gör sightseeing till fots, där vi besöker kvarteren från kolonialtiden som är på UNESCO: s världsarvslista. Efter en sista lunch på en restaurang är det tid för gemensam transport till flygplatsen och flyg hem. Om du vill finns det möjlighet att boka några extra dagar för att utforska Kuba på egen hand.

Dag 9: Norge/Sverige

Och du inte kvar på Kuba kommer du att landa i Norge/Sverige - ännu rikare på intryck och upplevelser.

 

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

Vad roligt att du vill resa med oss. Vi ska göra allt vi kan för att du ska få en fantastisk resa!

När du registrerar dig eller flera resenärer, är det viktig att varje resenär blir registrerad med sin egen, personliga e-postadress. Om flera resenärer läggs in på samma e-postadress blir det problem i våra system. Kontakta oss om du ska registrera någon som inte har en egen e-postadress.

Avresa: 03.10.2019
Retur: 11.10.2019
Sista anmälningsdag: 30.04.2019
Antal deltagare:8-16
Antal dagar:9

Lediga platser

Huvudresenär

Jag önskar att ge ett bidrag till «tio kroner per resedag» - projektet (biståndsprojekt som stöttas av Hvitserk och Stiftelsen Varde)
Jag önskar att stödja Hvitserks trädplanteringsprojekt i Masai Mara med 300 kronor för att kompensera för flygresans miljöpåverkan. Läs mer om projektet HÄR

Medresenär

Den personer eller den som du anmäler här, kommer att få ett e-post meddelande från oss där de uppmanas att återkomma med upplysningar som vi behöver. Först när de har återkopplat med denna information, kan vi bekräfta anmälan. Var uppmärksam på att varje gäst som reser med Hvitserk måste använda sin egen e-postadress vid registreringen.

Lägg til medresnär
Jag vill hålla mig uppdaterad per e-post om Hvitserks spännande expeditioner och äventyrsresor. För att läsa mer om hur vi skyddar din information, se vår personuppgiftsavtal
Jag har läst och accepterat resevillkoren.
Jag håller med om att informationen jag lämnar kommer att lagras och behandlas av Hvitserk & eventyrreiser AS och att de kan delas med Hvitskerks medlemsförbund där detta är nödvändigt. För att läsa mer om hur vi skyddar din information, se vår personuppgiftsavtal

Om du är intresserad av någon av våra resor, men inte är 100% säker på att du kommer att ha möjlighet att resa går det fint att att göra en intresseanmälan. Vi kommer att hålla dig uppdaterad om resan och höra av oss när sista beställningsdag närmar sig. Vid intresseanmälan garanterar vi inte att du får en plats på resan. Om du vill säkra din plats på resan, tryck på "BESTÄLL RESA" istället för att göra en definitiv beställning.

Om du har bestämt dig för att du vill vara med på en tur kan du säkra din plats genom att göra en definitiv och bindande beställning.

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Cuba

Typ:

Kultur - natur, cykel

Grad: