Tillbaka till sökresultaten

På cykel genom vackra Sydafrika

Denna nya resa passar för alla som vill uppleva vacker natur, spännande djurliv och kultur från cykelsadeln. Under dessa 14 innehållsrika dagarna cyklar vi längs den kända Garden Route med vilda djur och vingårdar, åker på Jeep-safari och avslutar resan i en av världens vackraste metropoler – Cape Town.

Följ med oss på en ny och spännande cykeltur! På denna 14 dagar långa turnyheten i Sydafrika kan vi garantera att du låter dig förföras av den vackra naturen, de vilda djuren, maten och kulturen. När du i tillägg lägger in lite god vin är vi övertygade om att det är många av våra gäster som kommer att uppleva det här som rena drömresan!

Vi börjar i Port Elizabeth där vi är på safari i Addo Elephant Park och får uppleva de vilda djuren på nära håll. Vi sätter oss på cykeln och påbörjar vår resa längs Garden Route till Cape Town. Cykeldistanserna är på 40-90 km om dagen, vi har gott om tid att njuta av det vackra landskapet och allt vi upplever under tiden. Vi cyklar på grus- och asfaltvägar omgivna av vacker natur och Afrikas spännande djurliv. Vi ska tillbringa totalt 9 dagar till cykel, men vi behöver även ha med vandringsskor i bagaget. Efter ett tag anländer vi till en av de vackraste metropolerna i världen; Cape Town.

Detta är en innehållsrik och vacker reseupplevelse som vi ser fram emot att genomföra för första gången i november 2016!

Bland höjdpunkterna på resan är safari i Addo Elephant Park, en park på 164 000 hektar med en mångfald av vilda djur och ett rikt fågelliv. Det är också hemmet till ''The Big Five''.
De skummande bränningarna i Indiska oceanen skapar en magisk värld i Tsitsikamma National Park, och korallrevet utenför vrimlar av färg och överraskningar.
Knysna är en idyllisk stad med storslagen natur. I Little Karoo ligger Oudtshoorn som kallas för världens strutshuvudstad, detta för att platsen har flest strutsar i hela världen. Vi ska på vinprovning på en av Sydafrikas mest kända vingårdar, och till slut kommer vi till Cape Town, den vackra och livliga staden där Atlanten och den Indiska oceanen möts. I Boulders Penguin Colony besöker vi en av de två landbaserade kolonierna för att uppleva de roliga varelserna. På spetsen av Sydafrika, vid fyrtornet på Cape Point, får vi uppleva den spektakulära utsikten över  Godahoppsudden.

Resefakta

Fakta om resan

HISTORIa

Sydafrika är en demokratisk republik i Afrika som ligger längst söder på den afrikanska kontinenten. Mellan 1948 och 1994 ledde vita minoritetsregimen en strikt uppdelad politik (apartheid) som berövade svarta Sydafrikanska medborgerliga för deras friheter. Apartheid avskaffades officiellt i 1991 och i 1994 höll Sydafrika sitt första fria demokratiska val. Den tidigare befrielserörelsen African National Congress (ANC) har vunnit varje val sedan självständigheten kom. Sydafrika är idag en supermakt på den afrikanska kontinenten, men de enorma skillnaderna mellan de rika och fattiga är stor.

Sydafrika sägs ha smeknamnet The Rainbow Nation, det är ett land av färger på många sätt och vis. Landet har många kulturer och språk, människor av många raser som lever tillsammans i harmoni, och består av ett antal naturliga attraktioner. Landet har en spännande blandning av europeisk och afrikansk livsstil. Det sägs att Sydafrika har ett rykte om att kombinera hela världen i ett och samma land - se och döm själv!

svårIGHETSGRAD

Detta är en medelsvår fysiskt krävande resa med dagsetapper på mellan 40 och 90 kilometer på cykel. Vägarna består dels av grus och dels av asfalt, men det är perfekt för cykling. Det är lite trafik, och stort sett bara en väg att följa. Vi har med oss en följebuss hela vägen om du av någon anledning skulle behöva ta det lite lugnt; men vi antar att du är med för att cykla så mycket som möjligt.

FöRBEREDELSER

Med cykeletapper på 40-90 km kan det vara smart att ha cyklat en del innan resan. Detta för att undvika skador och sår där bak! Vi har med oss följebuss under hela cykelturen.

SäKERHET

Vi lägger stor vikt vid säkerhet. Om en olycka nu först skulle inträffa så har vi ett 24h säkerhetssystem vid sjukdom och olycksfall. Hvitserks säkerhetsansvarig kan kontaktas om något händer hemma eller utomlands. Vi ställer höga krav på våra samarbetspartners, och vi använder oss av de med mest erfarenhet och den bästa förståelsen för våra produkter.

Utrustning

Hvitserk bidrar med all gemensam utrustning. De som anmäler sig till resan kommer att få en detaljerad lista över den utrustning som krävs före av resa, och denna går vi noggrant igenom på gruppmötet före avresa.

sevärdHETER

 • Safari i Addo Elephant Park
 • Tsitsikamma National Park
 • Den idylliska staden Knysna
 • Oudtshoorn; "strutshuvudstaden"
 • Vingårdar i Stellenboch
 • Cape Town med Table Mountain
 • Pingvinkolonien Boulders
 • Godahoppsudden

Boende

Vi övernattar i trevliga och charmiga gästhus, värdshus, ett litet hotell och en fjällstuga på denna resa.

KLIMAt

Klimatet i Sydafrika är mestadels subtropiskt, men med stora regionala variationer. Soliga Sydafrika har som ni säkert hört ett varmt klimat, och därför är det en perfekt året runt-destination. Under våren och hösten är temperaturen och vädret som mest lämpad för cykling, men du kommer förmodligen att märka solen långt utöver dagen. Lite regn kan vi nog räkna med att få på eftermiddagen. Temperaturerna kommer förmodligen att variera mellan 15 och 24 grader under dagen - på natten kan temperaturerna sjunka till 10 grader i höjden och 15-20 grader vid kusten.

Kom ihåg att solen i Afrika är mycket starkare än i Europa, så utsätt inte huden för sol utan solskydd. 
Vill du se hur vädret ser ut de kommande dagarna? Kolla in www.yr.no och fyll i destinationen.

PENGAR

Myntenheten er Sydafrikanska Rand (ZAR). För 1 Euro får du 13,94 Rand (augusti 2015). Minibanker finns på flygplatsen och i städerna.

TID & TIDSZONER

Vintertid: Sverige + 2 timer. Det innebär att när klockan är 12:00 i Sverige så är den 14:00 i Sydafrika. Sommartid: Sverige + 1 timme. Det innebär att när klockan är 12 i Sverige så är den 13:00 i Sydafrika.

DETTA INGÅR

 • Flygresa Stockholm - Sydafrika (inkl. flygskatter/avgifter)
 • Norsk erfaren reseledare
 • Engelsktalande lokal guide
 • Följebilar som transporterar våra resväskor
 • All inrikes transport enligt programmet
 • Alla tillåtelser och parkavgifter
 • Alla övernattningar i tvåmansrum
 • Frukost
 • Allt av gemensam utrustning
 • Bra och moderna cyklar
 • Cykelhjälp, cykelväska, drickflaska

detta ingår ej

 • Utgifter av personlig art
 • Dryck till måltiderna
 • Avbeställnings- och reseförsäkring
 • Evt. enkelrum på hotell (2200 kr)
 • Dricks till lokala guider och hjälpare
 • Anslutningsflyg från andra städer i Norge – kontakta oss för erbjudande.

ÖVRIG INFORMatiON

Det finns 11 officiella språk i Sydafrika. Engelska och Afrikaans är de vanligaste.

DAG 1: AVRESA FRÅN STOCKHOLM

Avresa från Arlanda, vi styr kosan söderut mot Sydafrika. Fråga oss vid önskemål om annan avreseflygplats. 

DAG 2: ADDO ELEPHANT NATIONAL PARK

Vid ankomsten i Port Elizabeth möts vi av våra sydafrikanska vänner. Det afrikanska äventyret har börjat, och vi kör genast till Addo Elephant National Park för att uppleva de vilda djuren där. På denna safari (som kallas för game drive) i öppna fordon har vi möjlighet att se elefant, buffel, antilop, noshörning, struts och lejon. På eftermiddagen kör vi till en mysig stuga i bergen där vi ska tillbringa natten. (F)

DAG 3:TSITSIKAMMA NATIONAL PARK

Via Port Elizabeth kör vi till Tsitsikamma-bergskedjan, och här tilldelas vi våra cyklar. Vi börjar på en lugn grusväg där det inte är så mycket annan trafik än babianer som korsar vägen. Vi passerar den gamla Storm's River-bron innan vi kommer ner i Tsitsikamma National Park. Här stiger vi av cyklarna och promenerar en dryg timme i terrängen. Framme vid mynningen av Storm's River är den vilt och olänt. Vi klättrar upp på platån som leder oss till det trevliga pensionat där vi ska få sova i natt.

(Dagens etapp: 45 km, 200 meter grus/asfalt.) (F)

DAG 4: NATURE’S VALLEY Och FOTTUR PÅ ROBBERG-HALVön

På morgonen cyklar vi in i den djupa dalen vid Bloukrans-älven som består av frodig skog. Vi cyklar vidare in i Nature's Valley. Här lockar en av Sydafrikas vackraste stränder till ett dopp i det blå. Efter lunch vandrar vi runt Robberg-halvön som tar ca. 20 timmar. Här har vi vacker utsikt över Tsitsikammabergen. En kort körtur tar oss till den vackra staden Knysna som är känd för sina "huvuden"; två massiva sandstensklippor som vaktar ingången till Knysna-lagunen. Här bor vi på ett trevligt gästgiveri i två nätter.
(Dagens etappe: 35 km, 240 höjdmeter. Asfalt.) (F)

DAG 5: REGNSKOGEN KNYSNA

Vi startar dagen till cykel, och från cykelsadeln utforskar vi de vackra skogarna runt Knysna och besöker ett 800 år gammalt Yellowwood-träd. Vi passerar vackra dalar med ormbunkar och cyklar sedan ner mot kusten. Här kan vi se "Knysna Loerie" som är en färgglad lokal papegoja. Förstörda grenar och avföring är de vanligaste spåren efter skogselefanterna. Kanske vi får syn på en av de stora djuren? Eftermiddagen är till din fria disposition. Vi kommer då att ta en extra cykeltur för de som vill det, då cyklar vi på kustplatån på en av de bästa stigarna för terrängcykling i hela landet! Kusten bjuder på en fantastisk utsikt över den Indiska oceanen.

(Dagens etapp: 31 km + 20 km, 305 + 500 höjdmeter. Skogsväg/stig) (F)

DAG 6:LAKE DISTRICT NATIONAL PARK

På morgonen cyklar vi längs en sträckning på den historiska Kapp-vägen till Sedgefield, med sina vackra dalar som består av tät urskog. På eftermiddagen cyklar vi genom Lake District National Park med sitt unika fågelliv innan vi når vårt pensionat i George. Precis i närheten ligger en vacker strand som lockar till ett dopp i det blå efter en lång dag på cykel.

(Dagens etapp: 60 km, 550 höjdmeter. Grus/asfalt) (F)

DAG 7: OUTENIQUA MOUNTAINS

Idag börjar vi med att klättra upp till det historiska Montagu-passet på 686 m.ö.h. Vi belönas med den fantastiska utsikten över kusten och de omkringliggande Outeniqua-bergen när vi kommer fram till torra Little Karoo. Förändringen kan inte vara mer imponerande – vi cyklar från frodiga, gröna ängar till halvtorra buskar och låga träd. Lunchen tillbringas vid poolen på en strutsfarm innan vi fortsätter till dtshoorn, som kallas "världens strutshuvudstad". Vi tilbringar natten på ett mysigt pensionat.
(Dagens etapp: 61 km, 600 höjdmeter. Grus/asfalt) (F)

DAG 8: STRUTSLANDET LITTLE KAROO

Idag ska vi cykla genom klyftan Schoemanspoort till de berömda Cango-grottorna. Vi besöker en strutsfarm och får lära oss mer om denna gigantiska fågeln. På eftermiddagen tar vi oss genom det vackra, öde landskapet i Little Karoo till den charmiga landsbyn Montagu med sina vackra nederländska hus. Vi tillbringar natten på ett charmigt hotell.
(Dagens etapp: 45 km, 380 höjdmeter. Grus/asfalt) (F)

DAG 9: VINOMRÅDET BREEDE VALLEY

Efter en ordentlig frukost cyklar vi genom den trånga Kogmannskloof-klyftan och in i de vackra vinområdena i Breede River Valley. Vi ska givetvis smaka på de ädla dropparna och stannar till för en vinprovning på en av de lokala vingårdarna. Efter vinprovningen blir vi transporterade till den gröna universitetsstaden Stellenbosch. Vi promenerar genom staden och ser många exempel på den unika nederländskinspirerade Kapp-arkitekturen innan vi checkar in på ett mysigt pensionat i staden.
(Dagens etapp: 60 km, 213 höjdmeter. Asfalt) (F)

DAG 10: STELLENBOSCH

Efter frukost cyklar vi till Jonkershoek-dalen i Hottentott-Holland-bergen med sina vackra arter Protea och Erika, en del av Kapps florala rike. Vi styr sedan kosan mot självaste Cape Town där vi övernattar i tre nätter på ett lugnt och charmigt gästgiveri inte så långt från sjön, staden och karakteristiska Table Mountain. Vi tar en kort promenad i staden och stannar till vid bland annat slottet, rådhuset, grönsaksmarknaden och Malay-kvarteret.
(Dagens etapp: 40 km, 274 höjdmeter. Asfalt /grus) (F)

DAG 11: VANDRING TILL TABLE MOUNTAIN

Denna morgonen besöker vi den vackra och kända botaniska trädgården Kirstenbosch. Derefter fortsätter vi till fots via en skuggfull klyfta och vidare upp på det mest kända landmärket i Cape Town; Table Mountain. Det tar drygt 4 timmar att komma till toppen. Vi njuter av den fantastiska utsikten över staden, det mörkblå Atlanten och Den Indiska oceanen. Vi tar linbanan ner från berget. (F)

DAG 12: Godahoppsudden NAtionalpark

Idag besöker vi nationalparken Godahoppsudden. Under turens gång stannar vi till för att besöka den afrikanska pingvinkolonien vid Boulders längs den Indiska oceanen. Efter en kort promenad kommer vi till fyrtornet över Cape Point där vi får avnjuta den spektakulära utsikten över Godahoppsudden. Här kan vi se den vilda och förrivna kustlinjen. På väg tillbaka cyklar vi längs den vackra kustvägen, känd som Chapman's Peak och ner till fiskelandsbyn Hout Bay – och sedan vidare till Cape Town. På kvällen samlas vi och äter en god avslutningsmiddag tillsammans med vin från distriktet.
(Dagens etapp: 63 km, 610 höjdmeter. Asfalt) (F, M)

DAG 13: TOWNSHIP Och HEmresa

På morgonen besöker vi Kapstadens största township (ghetto) Khayelitsha och de människor som bor här. Kåkstäderna har gradvis uppnått en acceptabel levnadsstandard. men präglas fortfarande av fattigdom. I Khayelitsha får vi ett unikt och minnesvärt besök i en förskola som stöds av vår partner i Sydafrika. Här äter vi lunch. På eftermiddagen lämnar vi till flygplatsen i Kapstaden och säger adjö till våra sydafrikanska vänner innan vi flyger hem på kvällen. (F, L)

DAG 14: hemma i SVERIGE

Vi landar i Sverige på morgonen och är bitna av Sydafrikabacillen och är fullproppade med goda minnen från resan. Såvida du inte förlängde resan med några dagar, kanske stannade du kvar i Cape Town eller reste vidare till en av nationalparkerna för lite mer safari, eller till den imponerande Okovangvodeltan.

(F = frukost, L = lunch, M = middag)

 

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

-

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Sydafrika

Typ:

Cykel, kultur - natur

Grad: