Tillbaka till sökresultaten

Cykeltur genom vackra Vietnam

Under två veckors tid ska vi utforska fantastiska Vietnam från huvudstaden Hanoi i norr och ner till landets största stad Ho Chi Minh City. Vi har sju härliga dagar till cykel att se fram emot från den gamla kejsarstaden Hue ner till stränderna vid Mui Ne.

Vietnam har en himmelskt vacker natur, kanske den vackraste i hela sydost-Asien, och den ska vi uppleva på nära håll från cykelsadeln. Har du någon gång varit på cykelresa förut så vet du at detta är det allra bästa sättet att uppleva ett land på. Här cyklar vi i vårt eget tempo, stannar och fotograferar eller pratar lite med en oerhört gästfria och vänliga lokalbefolkningen när än vi känner för det – vi sitter inte bara i en buss och ser landskapet susa förbi där utanför fönstret!

Under resans gång ska vi först och främst använda oss av cykeln som fordon, men vissa etapper tar vi bussen för att undvika de mest trafikerade vägarna. Det vietnamesiska köket är väl en anledning för sig att besöka landet

Efter ankomst och sightseeing i Hanoi åker vi tog ner til den gamla kejsarstaden Hue som är startpunkten för cykeldelen av resan. De nästa sju dagarna kommer vi cykla över 40 mil, men vi tar det lugnt – vi behöver inte stressa, och det är heller inte snack om väldigt långa och branta motbackar. Belöningen till sist är ett par dagar på en av landets vackraste stränder. Vi ska se bländande vacker natur, möta vänliga människor, bada i blått hav och äta underbar mat, svettas lite i solen och pådra oss både starkare lår och vader, en härlig bränna och ett långvarigt kärleksförhållande till Vietnam.

Resefakta

HISTORIa

Vietnam, eller officiellt sett Den socialistiska republiken Vietnam, är ett land i Sydost-Asien som gränsar mot Sydkinesiska havet. Det gränsar mot Kina i norr, Laos i nordväst och Kambodja i sydväst. Vietnam är med sin befolkning på över 90 miljoner det 13:e mest folkrika landet i världen. Huvudstaden är Hanoi som ligger i den norra delen av landet medan den största staden är Ho Chi Minh-staden i söder. Den västra delen av landet är kuperat och bebos i allra största grad av minoritetsgrupper medan de kustnära områdena är plattare och består för det mesta av dyrkad mat som dyrkas och förbrukas av etniska vietnameser. Landet är en enpartistat där kommunistpartiet är det enda tillåtna partiet och press- och yttrandefriheten är begränsad. Landet var i stora delar av 1900-talet involverade i olika krig, något som i sin tur ledde till en ekonomisk tillbakagång och isolering. Landet har varit ett av världens fattigaste, men efter att landet öppnat sig för omvärlden har turismen ökat avsevärt, och flera utländska företag har valt att etablera sig här.

svårIGHETSGRAD

Det är en medelsvår tur rent fysiskt med dagsetapper på upptill 80 kilometer på cykel i varmt och fuktigt klimat, men vi börjar lungt och sakta och ökar gradvis under turens gång. Vägarna är delvis asfalterade, delvis landsvägar och stigar, men är stort sett platt (med ett fåtal brantare etapper) och cyklarna är Trek-terrängcyklar. Vi har följebuss med oss hela tiden, så det är ingen fara om du av någon anledning skulle vilja ta det lugnt – men vi antar att du är med för att cykla så mycket som möjligt.  

boende

Vi bor för det mesta på turistklasshotell av god standard med privat dusch och toalett. En natt bor vi på en båt i egna hytter med dusch och toalett.

Turistlagen i Vietnam begränsar vårt val av övernattingsställen för grupper och gör att vi måste hålla oss till de godkända turisthotellen, men där det är möjligt har vi valt små traditionella hotell och gästhus med lokal charm.

detta ingår i priset

 • Norsk erfaren turledare
 • Engelsktalande lokal cykelguide
 • Flyg Stockholm - Vietnam t/r på turistklass inkl. flygskatter/avgifter
 • All inrikes transport enligt programmet
 • Övernatting i del av dubbelrum på turistklasshotell
 • Följebil under cykeldagarna
 • Privat buss med AC på transferetapperna
 • Entré till alla attraktioner/sevärdheter i programmet
 • Frukost all dager, vissa luncher och middagar enligt dag för dag-programmet
 • Trekkingcykel (Trek 4300 e.l.) under cykeldagarna
 • Natt-tog i sovekupe frå Hanoi til Hue
 • Vatten, snacks och frukt under cykeldagarna

detta ingår ej

 • Måltider ej nämns ovanför
 • Dricks till lokala hjälpare/guider (ca 200 USD)
 • Utgifter av personlig art
 • Dryckesvaror utom vatten under cykeldagarna
 • Avbeställnings - och reseförsäkring
 • Anslutningsflyg från andra städer i Sverige: kontakta oss för prisförslag.
 • Enkelrum vid förfrågan (3 900 kr)

DAG 1: AVREsa FRån STOCKHOLM ELLER OSLO

Vi träffas på Arlanda eller Gardermoen på eftermiddagen, hälsar vänligt på våra resekamrater de kommande två veckorna och sätter oss på flyget österut.

DAG 2: ANKOMST I HANOI (M)

Vi landar i Vietnams huvudstad på eftermiddagen lokal tid och möts av våra hjälpare som kör oss till hotellet. På kvällen har vi en välkomstmiddag på en restaurang i en byggnad från den franska kolonitiden – och apropå middag så har vi extremt mycket god mat att se fram emot de kommande veckorna. Det vietnamesiska köket räknas som ett av världens bästa!

DAG 3: sightseeing i hanoi (F, L)

I dag skal vi bruke hele dagen til å utforske Vietnams hovedstad, og prøve å sette oss litt inn i landets kultur, folkegrupper og historie. Vi skal innom Temple of Literature, som er landets eldste universitet med røtter tilbake til 1200-tallet, vi ser Ho Chi Minhs mausoleum, og besøker Etnologisk Museum.

Etter lunsj besøker vi den eldgamle Tran Quoc-pagoden, beliggende ved bredden av innsjøen Ho Tay, før vi trekker pusten dypt og kaster oss inn i labyrinten av små handlegater som utgjør Gamlebyen, med en særegen arkitektur og masse håndtverksbutikker, og bygninger fra kolonitiden side om side med moderne betongblokker. På kvelden drar vi til jernbanestasjonen og setter oss på nattoget sørover.

DAG 4:  VIDaRE TILl KEjsarstaden HUE (F, m - 35 k,)

På morgenen ankommer vi jernbanestasjonen i den gamle keiserbyen Hue. Her blir vi møtt av vår lokale guide for de neste dagene, og kjøres til hotellet hvor vi skal bo de neste to nettene, og setter fra oss bagasjen. Så er det på tide å bli kjent med syklene som vi skal tilbringe store deler av de neste åtte dagene på. Vi tester at alt funker som det skal, og sykler en tur og får med oss de mektige mausoleene til to av de store keiserne, via en flyende bro og en lokal ferge over elven. Etter lunch sykler vi videre langs rolige landeveier, med et par stopp underveis, før vi drar tilbake til Hue og sjekker inn på hotellet.

På kvelden har vi middag i behagelige omgivelser i en hage, hvor eieren laget et tradisjonelt måltid til oss basert på den klassiske og karakteristiske Hue-cuisinen.

DAG 5: cYKLING I HUE (F, L - 40 KM)

Efter frukosten står cyklarna klara utanför hotellet, och vi tar oss en tur genom Hues landsbygdsområden i riktning den vackra Thanh Toan-bron med sitt kinesiska tak. På den lokala marknaden precis intill kan vi se det vietnamesiska vardagslivet och mångfalden genom det färska utbudet av frukt, kött och fisk. På väg tillbaka till Hue centrum stannar vi till vid prinsessan Ngoc Sons trädgårdshus där ägaren, en expert på Hues kultur och historia, mer än gärna erbjuder oss en visning.

Efter lunch fortsätter vi mot den gamla kejsarfästningen från tidigt 1800-tal och besöker några av trädgårdshusen i landsbyn Phu Mong Kim Long. Vi måste också stanna till i en av landets allra heligaste platser; Thien Mu-pagoden från 1601, Vietnams högsta religiösa byggnad på sju våningar. Härifrån kryssar vi älven med båt och cyklar längs en lantlig väg till en av hantverkslandsbyarna som har specialiserat på rökelsepinnar innan vi cirklar tillbaka till hotellet. sigetasjer.

DAG 6: FRån HUE TILl HOI AN (F, L - 80 KM)

Vi kör 20 minuter ut av Hue till kusten där vi påbörjar dagens cykeletapp. De första fyra milen är helt underbara, i skuggan av kokospalmer längs halvön som sträcker sig från Thuan An-stranden till Vinh Loc. Vi tar en paus på vägen och utforskar de hundratals gamla familjegravarna som ligger i de höga sanddynerna. Vid änden av halvön tar vi en lokal färja över Perfume-älven – och har du sett filmen Full Metal Jacket känner du kanske igen området.

På den andra sidan har vi 11 kilometer kvar innan vi kommer fram till Highway 1, och eftersom vi inte tycker om att cykla på tungt trafikerade vägar och andas in avgaser från alla möjliga fordon så tar vi nästa etapp i bussen och laddar upp inför uppförsbackarna som komma skall. Först har vi två medelsvåra backar, båda på runt tre kilometer. Därefter tar vi en kort paus med möjlighet för lite avslappning, solande, ett plask i det azurblå vattnet på Lang Cos stränder och en sjömatlunch innan vi kastar oss iväg på Hai Van-passet, en 11 kilometer lång fjällväg som nu är nästintill otrafikerad tack vare den nya tunneln som vi skippar att cykla genom. Sträckningen är fullt överkomlig, och utsikten är helt fantastisk!

Vi åker buss till Hoi An, en historisk hamnstad och handelspost där vi tillbringar natten. Även denna stad är på UNESCOs världsarvslista och har många goda restauranger på alla prisnivåer.

DAG 7: VIDaRE TILl MY SON (F, L - 35 KM)

Idag har vi en ganska så enkel cykeltur framför oss västerut till världsarvsplatsen My Son, ett komplex av tusen år gamla hinduistiska tempel. Vi cyklar huvudsakligen på lugna och platta vägar längs bredderna av Thu Bon-älven. Efter sju kilometer kryssar vi älven och besöker en liten fiskelandsby där vi tar en kort paus och tittar in på den lokala marknaden. Under nästa etapp måste vi kryssa flera trafikerade huvudvägar innan det återigen är dukat för stilla och lugna bakvägar tills vi når My Son. Här visar guiden de fantastiska tornen som byggdes av Cham-folket för flera århundraden sedan – vi vet fortfarande inte helt var den kommer ifrån och vad de betyder. På eftermiddagen tar vi bussen tillbaka till Hoi An och har resten av dagen till vår fria disposition.

DAG 8: FRån HOI AN TILl MY LAI (F, L - 47 KM)

Efter en solid frokost kör vi längs Highway 1 till Quang Ngai där vi ska övernatta. Här står våra cyklar och väntar. Första etappen är lätt – här cyklar vi längs stilla vägar mot kusten och fiskelandsbyarna. Vi får en två kilometer lång stigning upp till toppen av Thien An-berget där vi belönas med en härlig utsikt över det omliggande landskapet. Här kan vi också besöka den gamla pagoden från 1650 som fortfarande används som bostad av buddhistmunkarna.

Från berget är det naturligt nog mest nedförsbackar till brottsplatsen för den beryktade My Lai-massakern där 500 invånare i landsbyn, mest kvinnor och barn, dödades av amerikanska soldater i mars 1968. I dag är detta ett museum och minnesplats för dessa hemskheter, och tystnaden råder.

Efter en guidad visning följer vi de lugna vägarna till stranden där vi slappnar av och tar oss ett dopp i det blå. Efter picknicklunchen kan du antingen cirkla runt fiskelandsbyarna tillbaka till Quang Ngai, eller också cyklar du direkt till hotellet om du känner dig lite sliten.

DAG 9: MY LAI TILl QUY NHON (F, L - 73 KM)

Idag börjar den häftiga cyklingen, så därför blir det en tidig frukost! Först tar vi bussen till själva startpunkten, ca 10 mil söder om My Lai. Första etappen tar oss längs kusten från Binh Duong på en landsväg genom små landsbyar, långt från de trafikerade huvudvägarna. Det blir gott om möjligheter för att gå av cykeln och uppleva gästfriheten och nyfikenheten från vietnameserna. Vägen kan vara ganska så guppig, så det är inte säkert att följebussen kan följa oss hela vägen. Till slut kommer vi till Tuy Phuoc, 9 kilometer från vår sluttdestination Quy Nhon. Du kan cykla den sista sträckningen också om du vill, men det är lika bra att åka buss eftersom vägen är ganska så trafikerad här.

DAG 10: FRån QUY NHON TILl NHA TRANG (F, L - 67 KM)

Ännu en dag med tidig frukost och busstransport bort från den trafikerade huvudvägn. Idag ska vi stort sett följa småvägar och stigar parallellt med järnvägsspåren som tillhör järnvägen Reunification Express. Först på en nästintill folktom väg, men med helt okej underlag. Här cyklar vi genom ett duvande landskap med utsikt mot bergen i fjärran, allt medan smågrisar och barn springer över stigen medan vi passerar små bosättningar och landsbyar. Det är nog lika exotiskt för dom att se oss som det är för oss att se dom, så vi kommer nog att få många gästfria inbjudningar.

När vi närmar oss motorvägen, hoppar vi om bord på bussen vår och kör mot Nha Trang där vi ska övernatta, men givetvis stannar vi till för ett dopp och förfriskningar på Dai Lanh-stranden.

DAG 11 : FRån NHA TRANG TILl MUI NE (F, L - 80 KM)

Vår sista dag i sadeln börjar som vanligt med frukost och därefter busstransfer ut ur staden för att undvika den värsta trafiken. Vi fortsätter söderut drygt två timmar tills vi kommer till Cam Ranh (ca 32 km) och därefter åker buss till Ca Na där vi äter lunch. Så kör vi vidare mot Luong Son där vi återigen hoppar på cyklarna för att undvika den längsta sammanhängande sträckningen på hela turen – nästan fem mil fram till vår slutdestination Mui Ne, som har en av Vietnams vackraste stränder. Den sista sträckningen är inte så tung även om den är så pass lång – visst, lite åsar här och där, men vägarna är fina, och kilometrarna bara försvinner bakom oss. Det är en fin charmöretapp med sanddyner och havsutsikt när vi närmar oss hotellet där vi ska bo i två nätter.

DAG 12 : STRANDLIV Och FRITID I MUI NE (F)

Vi bor i staden Phan Thiet, och här finns det endast ett internationellt hotell och en bra golfbana. Ikke långt därifrån har vi Mui Ne-stranden som är känd för sina enorma sanddyner omringade av palmer och strandrestauranger. Idag gör du precis det du känner för.

DAG 13: AVREsa (F)

Vi har dagen till vår fria disposition tills vår chaufför hämtar oss på hotellet för en drygt fyra timmar lång bussresa till flygplatsen utanför Ho Chi Minh City, och vemodigt påbörjar vi den långa resa hem.

DAG 14 : Hemma IGEN

Tidigt på morgonen är vi tillbaka på Arlanda/Gardermoen, men antagligen är hjärtat kvar i Vietnam. 

 (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag)

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

-

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Vietnam

Typ:

Cykel

Grad: