Tillbaka till sökresultaten

Etiopien: Vandring i Simien-bergen

Etiopien är fortfarande okänt och lite besökt. Landet bjuder på stora kontraster i naturen och skiljer sig från andra östafrikanska länder. Från ojämna och höga toppar i Simienbergen, med sin högsta topp Ras Dashen på 4620 m. Till låglandet i Denakil, som ligger 120 meter under havet. Etiopien har aldrig varit koloniserat, och har under flera tusen år utvecklat sitt eget speciella språk, sin kultur, konst och arkitektur. Detta är en helt unik vandring där vi lovar att du kommer att bli glatt överraskad av både natur och människor.

Min fjärde Hvitserktur till Simienfjellene var ganska unik. Berg, landskap, byar, lokalbefolkning - allt var bara fantastisk och oförglömligt.— Anne-Karin, deltagare på Etiopien-turen november 2014

En resa till Etiopien är som en resa genom historien i ett unikt landskap. Redan 1500 år f.Kr fanns judiska bosättningar i regionen och 400 år e.Kr byggdes de första stenkyrkorna som var huggna i bergen i norr. Historia och kultur kännetecknas av en blandning av hebreiska och arabiska inslag.

De vackra Simienbergen i norr, är med på UNESCO: s världsarvslista. Här finns över 25 toppar över 4000 m. Regionen är känd som "The Roof of Africa." Ras Dashen är med sin höjd på 4620 meter, det 4:e högsta berget i Afrika. Dessa berg och detta landskap kommer garanterat att lämna dig mållös.

Vår vandring går genom ett landskap som liknar en blandning av Grand Canyon och Nepal. Simienbergen har genom 30 miljoner år formats till ett sagoland: branta kanter, stora pinakler, obeskrivlig vackra berg - det känns som att du står på kanten av världens ände!

Det är i Etiopien de första spåren av människor har hittats.

Under resan blir vi även bättre bekant med kultur och historia i huvudstaden Addis Abeba och i den regionala huvudstaden Gondar.

Guide 

 Norska, erfarna guider från Hvitserk.

Resefakta

SVÅRIGHETSGRAD

Dette vandring på medelsvår nivå. Vi har dagsetapper på crka. 8 - 10 timmar och befinner oss på höjder mellan  3500 – 4600 moh. Ras Dashen ligger på 4620 meter. Vi bär endast lätta dagsturssäcka. Det krävs ingen tidigare erfarenhet från andra höga berg, men vi måste ta höjden på allvar.

Förberedelser

Det är en stor fördel att ha varit mycket på tur i fjällen. Du bör vara van att gå på tur och i god fysisk form för att deltaga. Längre turer i skogen eller fjällen är en fin förberdelse. Vi rekommenderar även att du har läst lite om landet innan avfärd.

SÄKERHET

Hvitserk lägger stor vikt på säkerheten. Vi använder bara våra egna guider som har höjderfarenhet, erfarenhet av mediscinsk behandling och att leda grupper uppe i bergen. Vi lägger upp turerna så att acklimatiseringen blir bäst möjlig och tummar aldrig på säkerheten.

Gruppen kommer under hela tiden att vara samlad och åtgärder vill vidtas snabbt om olyckan skulle vara framme. Om en person skulle få proble med höjden, kommer personen snabbt att bli evakuerad - och en läkare kommer att rådfrågas. Hvitserks guider kommer att ha med sig mediscinsk utrustning och utrustning för kommunikation på berget.  

Vi har ett mycket gott säkerhetssystem vid sjukdom och olyckor. Vi har med satellit-telefon, 24h beredskap hemma i Norge. Läkare är beredd att assistera våra guider som är på tur per telefon. Vi har även med ett urval av mediciner. Vi har även lokala kontakter som hjälper oss om något skulle ske på turen. Ta kontakt om du har frågor om säkerheten.  

UtRUSTNING

Hvitserk står för all gemensam utrustning. De som anmäler sig till att vara med på turen får en utrustningslista. 

AttrakTIONER

 • Addis Abeba med bla. Kejsarpalatset som Haile Selassie bodde i , Den Heliga Treenighetskurkan och Nationalmuseet med världens äldsta människofossil - Lucy
 • Gondar med sin säregna arkitektur och många gamla slott och kyrkor – denna gamla stad blir ofta beskriven som “The Camelot of Africa.”
 • Simien Mountains Nasjonalpark – En del av UNESCO värdsarvliste. “The Roof of Africa"
 • Ras Dashen – Afrikas 4e högsta berg på 4620 moh.
 • En alternativ östafrikansk upplevelse – en mix av Grand Canyon & Nepal
 • Levande kultur & historia

BOENDE

Vi bor på fina hotell i Addis Abeba och Gondar. Under vandringen bor vi två och två i rymliga tremannatält.

KlimaT

November/december anses som den bästa tiden att resa på. Då är det lite nederbörd och inte så brännhett på dagen. Dags temperaturen i Addis Ababa är på ca. +20, och under vandringen å ca . +15. Det betyder att vi stort sätt går i en lätt vandringsbyxa, en tunn ulltröja och lätta vandringskängor och att vi har en fleecejakke/Goretex i dagstursäcken. Men när solen försvinner blir det fort kallare, så en dunjacka är fint att ha.

PengAr

Lokal valuta är Etiopiske Birr/cent. 1 Birr = 100 cent. US Dollar är bra att ha med.  Hur mycket beror på förbrukning och köplust. Det allra mesta är inkluderat i resans pris. Vi rekommenderar att ta med USD i kontanter och evt. växla in till Etiopiska Birr i Addis Abeba/Gondar. På vandringen kan du också använda USD i små sedlar for att betala för småsaker, men Birr ger bäst kurs. I Addis Abeba kan du betale med kort i enstaka butiker, och det går att ta ut valuta i minibanker.  

TID OCH TIDZONER

Vintertid: Norge/Sverige + 2 timmar

Sommartid: Norge/Sverige + 1 timmar.

Pass och visum

Utlänningar behöver ett giltigt pass (som är giltigt minst 6 månader efter hemkomstdatum). Se även visumkrav på UDs land sidor. 
Det är ditt ansvar att ansöka om visum!

VACCINATIONER OCH HÄLSA

Ta kontakt med din läkare för information om vaccinationer innan resan. Du får mer information om eventuell hälsodeklarationen vid anmälan. Deltagare på mer än 60 år ska skicka in hälsodeklaration.

FÖrSÄKRING

Du måste ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring som även ska täcka eventuell hemtransport. Kom ihåg att ta med intyg på att du har försäkring på resan.

Några generella saker att vara uppmärksam på:

 • Vissa försäkringsbolag använder höjd över havet som kriterium för vad försäkringen täcker, och om de kallar det för en expedition eller inte.
 • Några försäkringsbolag kräver att man köper en extra försäkring om resan varar utöver ett visst antal dagar.
 • Var säker på att försäkringen täcker det valda geografiska området.
 • Några försäkringsbolag har en övre beloppsgräns på sin avbeställnings- och sjukförsäkring.

Vi rekommenderar att du kontrollerar följande:

 • Avbeställningsskydd - bör köpas samtidigt som resan beställs. Kontrollera att totalsumman i avbeställningsörsäkringen täcker totalsumman på din resa. Gör den inte det bör du köpa en avbeställningsförsäkring som täcker det resterande beloppet.
 • Ditt eget ansvar vid händelse.
 • Vad gäller vid förseningar.
 • Ersättning om resans program ej kan fullföljas (T.ex kan du resa till Afrika om du bryter armen innan avresa. Men det är kanske inte möjligt att bestiga Kilimanjaro och sova i tält) 

FÖRBEHÅLL

Vi reserverar oss för ändringar i priset. Dagsprogrammet är vägledande och ändringar kan förekomma. Läs våra mer om de fullständiga villkoren i Hvitserks resevillkor

Pris inkluderAr

 • Norsk erfaren turleder
 • Flygresa Oslo/Stockholm – Addis Abeba inkl.flyskatter/avgifter
 • Flygresa Addis Abeba - Gondar t/r
 • All inrikes transport enligt programmet.
 • Transport av bagage under vandringen.
 • Boende i dubbelrum/-tält
 • Alla måltider på vandringen med egen kock
 • Nödvändiga tillåtelser och nationalparksavgifter
 • All gemensam utrustning som tält, kök etc.

Pris inkluderAr iNTe

 • Visum
 • Måltider som inte nämns ovan
 • Dryck
 • Dricks till bärare och lokala guider
 • Reseförsäkring och /avbeställningsförsäkring
 • Personliga utgifter
 • Enkelrumstillägg (3400 kr)
 • Anslutningsflyg till Oslo/Stockholm

ÖVRIG INFORMATON

På denna turen bokar vi upp flyg fortlöpende och måste boka flygbiljetter  som inte är möjliga att ändra. Ge därför besked om du önskar returresa annat datum än det angivna.  

DAG 1: Avresa Gardermoen/Arlanda

Vi reser från Gardermoen på eftermiddagen och flyger under natten till Addis Abeba.

DAG 2: Ankomst Addis Abeba

Transport till hotellet efter ankomsten. Vi är äntligen i Addis Adeba!

DAG 3: Addis Abeba - Gondar - Debark - Sank Aber - 3240 m

Efter frukosten på hotellet, beger vi oss till flygplatsen igen för att ta ett inrikesflyg till Gondar. Efter en spännande flygtur över Tana sjön, där Blå Nilen har sin källa, hälsas vi välkomna av våra vänner i Gondar. Därifrån kör vi bil / buss till Debark - en resa som tar ca 4 timmar. Detta är i utgångspunkten för vårt vackra äventyr i Simienbergen. Vi börjar gå från Buyit Ras, ingången till nationalparken. Vandringen till Sank Aber tar ungefär 4 timmar. Sank Aber Camp ligger på en spektakulär ås på 3240 m.

DAG 4: Sank Aber - Geech 3400 m

Vandringsleden från Sank Aber till Geech tar ungefär 7 timmar att vandra. Den första delen av vandringen går igenom det grästäckta höglandet. Framme i Geechfår vi uppleva en kaffe ceremoni, en av de viktigaste sociala traditioner Etiopien, samt få en inblick i den traditionella livsstilen på landsbygden. Vid vårt läger har vi en fantastisk utsikt över bergsområden.

Dag 5: Geech - Immet Gogo Viewpoint - Chenek 3650 m

Idag går resan från Geech till Immet Gogo, en av de mest spektakulära etapperna av vandringen. Därefter fortsätter via Enatye till Chenek. Denna sträcka tar ungefär 8 timmarna. Före ankomsten Chenek Camp, kommer du att passera "Kurb Metayer" som ligger på 4070 m. Härifrån ser du höga toppar till vätser och det vidstrcäkta låglandet i väster.  Du kan även se en glimt av Dihwara från denna utsiktspunkt. 

Chenek Camp  är vackert beläget i en vacker dalgång vid foten av Bwahit.

DAG 6: Chenek - Bwahit Pass 4200 m - 3100 m

Frukost på lägret innan vi börjar en lång ben mot nya höjder. Vi går uppåt via Bwahit Pass. Vi är fortfarande fänglsade av den mycket speciella landskapet. Efter passet går nedåt genom byar och ner till Mesheha River, som ligger på 2800 m. Sedan går vi upp lite igen till vår nya läger i Ambiko, som ligger på 3100 m. Lunch på vägen och middag avancemang i lägret.

Dag 7: Ambiko - Ras Dashen 4620 m - Ambiko

En lång, vacker, spännande och händelserik dag väntar. Vi kommer till toppen av "Afrikas tak" - Ras Dashen! Vi börjar gå tidigt på morgonen, medan det fortfarande är mörkt.Så småningom kommer vi upp till en platå. Härifrån är det en timmes promenad till toppen. Väl uppe på toppen njuter vi av den innebära känslan av att ha nått målet. På nedvägen tar vi samma väg tillbaka, i lägret väntar en god middag.

Dag 8: Ambiko - Sona 3200 m

En annan utmanande och spännande dag! Från Ambiko går vi till Sona via Arkuaziyie.

DAG 9: Sona - Lamo

Denna dag är lugn. Vi går 1100 meter ner till låglandet och Ansiya River Valley. Vi äter en fin lunch nere vid floden därifrån går vi sista biten till vårt nya läger nära byn Mekarebiya.

DAG 10: Lamo - Mulit

Vi fortsätter ytterligare 350 meter längre ned innan vi korsar floden. Vi fortsätter till det idylliska lunchställe "Derek Wenz" - här äter vi lunchpaket och det finns möjlighet att simma i en lagun formadmed ett vackert vattenfall! De två sista timmarna klarar vi av turens sista uppförsbacke med cirka 400m höjdmeter.

DAG 11: Mulit - Gondar

Vår sista dag med vandring. Vi går de sista 2 timmar till Adi Arkay. Därefter väntar avkoppling och lyx på hotellet i Gondar!

DAG 12: Gondar

Efter frukosten på hotellet, börjar vi vår sightseeing i Gondar.

DAG 13: Gondar - Addis Abeba

Efter frukost på hotellet tar vi bussen till flygplatsen och flyget tillbaka till Addis. Det bjuds på lunch när vi kommer till huvudstaden och möjligheter till sightseeing på eftermiddagen. På kvällen njuter vi av middag. Kanske blir det även en utekväll i Addis Adeba?

DAG 14: Addis Abeba - Hem

Idag utforskar vi Addis Abeba: s högkvarter för Afrikanska unionen, FN: s högkvarter ekonomiska kommissionen i Afrika, museer, kyrkor och mycket mer. På kvälle åker vi till flygplatsen och påbörjar färden tillbaka till Norden.

DAG 15: GARDERMOEN / ARLANDA

Hemma efter en händelserik resa. Vi har fått med oss en ny syn på Etiopien och många fina minnen från detta fascinerande land.

 

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

Vad roligt att du vill resa med oss. Vi ska göra allt vi kan för att du ska få en fantastisk resa!

När du registrerar dig eller flera resenärer, är det viktig att varje resenär blir registrerad med sin egen, personliga e-postadress. Om flera resenärer läggs in på samma e-postadress blir det problem i våra system. Kontakta oss om du ska registrera någon som inte har en egen e-postadress.

Avresa: 22.11.2019
Retur: 06.12.2019
Sista anmälningsdag: 31.05.2019
Antal deltagare:8-16
Antal dagar:15

Få platser kvar

Huvudresenär

Jag önskar att ge ett bidrag till «tio kroner per resedag» - projektet (biståndsprojekt som stöttas av Hvitserk och Stiftelsen Varde)
Jag önskar att stödja Hvitserks trädplanteringsprojekt i Masai Mara med 300 kronor för att kompensera för flygresans miljöpåverkan. Läs mer om projektet HÄR

Medresenär

Den personer eller den som du anmäler här, kommer att få ett e-post meddelande från oss där de uppmanas att återkomma med upplysningar som vi behöver. Först när de har återkopplat med denna information, kan vi bekräfta anmälan. Var uppmärksam på att varje gäst som reser med Hvitserk måste använda sin egen e-postadress vid registreringen.

Lägg til medresnär
Jag vill hålla mig uppdaterad per e-post om Hvitserks spännande expeditioner och äventyrsresor. För att läsa mer om hur vi skyddar din information, se vår personuppgiftsavtal
Jag har läst och accepterat resevillkoren.
Jag håller med om att informationen jag lämnar kommer att lagras och behandlas av Hvitserk & eventyrreiser AS och att de kan delas med Hvitskerks medlemsförbund där detta är nödvändigt. För att läsa mer om hur vi skyddar din information, se vår personuppgiftsavtal

Om du är intresserad av någon av våra resor, men inte är 100% säker på att du kommer att ha möjlighet att resa går det fint att att göra en intresseanmälan. Vi kommer att hålla dig uppdaterad om resan och höra av oss när sista beställningsdag närmar sig. Vid intresseanmälan garanterar vi inte att du får en plats på resan. Om du vill säkra din plats på resan, tryck på "BESTÄLL RESA" istället för att göra en definitiv beställning.

Om du har bestämt dig för att du vill vara med på en tur kan du säkra din plats genom att göra en definitiv och bindande beställning.

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Etiopien

Typ:

Kultur - natur, vandring

Grad: