Tillbaka till sökresultaten

Everest Basecamp med Island Peak

För alla som tycker om berg är en vandring i hjärtat av Khumbudalen i Nepal bland det vackraste och trevligaste man kan göra. På den här turen slutar inte äventyret med besöket i Everest Basecamp, därifrån tar vi sikte på en ny höjdpunkt, det 6189 meter höga berget, Island Peak.

Nu har vi precis kommit hem efter en fantastisk tur i Khumbudalen med en avstickare i Imja Valley och klättring på Imja Tse. Jag vill gärna berömma Hviserks engagemang och alla medarbetare som varit involverade i denna turen. Jag tänker då speciellt på den norska turledaren och Ang Namge Sherpa som med sin kunskap och lugn gjorde turen till en unik upplevelse. — Deltagare på resan i oktober 2014

Nepal är en speciell plats för alla som gillar berg och äventyr. Kathmandu är inte bara Himalayas huvudstad, utan även en smältdegel av lukter, ljud, färger, folk, djur, religion och mystik.Intrycken är många!  Efter en kort natt i huvudstaden sätter vi kursenmot flygplatsen i Lukla, utgångspunkten för alla vandringar och expeditioner i Everest-regionen på Nepalesisk sida. Här börjar det verkliga äventyret. Vi vandrar över spektakulära hängbroar omringade av barrträd och färgrika blomster. 

Efter ett tag kommer vi till Namche Bazaar. Sherpornas gamla huvudstad och knytpunkten i Khumbu-dalen. Här möts handelsresande från Tibet, vandrare och expeditionsföljen i en härlig blandning. Plötsligt uppenbarar sig de höga bergen för en första gång. Himalaya! Vårt första möte blir euforiskt. Ett glädjerus gårgenom hela kroppen,vilken lycka! Sakta fortsäätter vi turen genom denna sagolika miljö, förbi små chamerande landsbyar och traditionsrika kloster. Undervägen går vi förbi Ama Dablam Basecamp. Ama Dablam har rykte om sig att vara världens vackraste berg, vi är väldigt eniga om detta påstående. Det är ofta stor trafik av klättrare till basecamp, särskilt på hösten, något som ger oss en inblick även i expeditionsvärlden.

Efter några dagar når vi Gorak Shep. Utgångspunkten för två av turens höjdpunkter. Vi börjar med Everest Basecamp, där det mäktiga Khumbu isfallet visar sig. Högt där uppe tronar världens högsta berg. På nepalesiska/sanskrit heter det Sagarmatha, på tibetanska heter det Chomolungma. Vi från väst är mest bekanta med det vackar berget som Mt. Everest.     

Nästa dag är vi tidigt uppe med huvudlyktan i pannan och vandringskängorna gott snörda. Vi rör oss sakta uppöver en lång, brant grushög. Det verkar onekligen lite bakvändt att gå i mörkret i en så tråkig terräng när vi har hela Himalaya omkring oss. Men sen ljusnar det. Och med ljuset kommer utsikten. Och efter ett tag når vi toppen av Kala Pathar. Vilken syn, håll i dig! Välkommen til världens vackraste utkikspunkt,360 graders panoramautsikt över snötäckta 8000-meters berg; Pumori, Nuptse, Lhotse och Mt. Everest.

Men äventyret är inte över. Framöver väntar det högsta, och kanske mest spännande målet, berget Island Peak (Imja Tse). Höjden på detta vackra berg är 6189 moh. Leden vi går är inte teknisk svår eller oöverkomlig för någon som är friluftsintresserad, men brant nog för att använda stegjärn, isyxa, repklämmor för att dra oss upp för klätterrepen. Vilken känsla att nå toppen! 

Guide/GRUPP

Vi reser i en liten grupp från Norge och Sverige med en erfaren guide från Hvitserk.

Resefakta

svårighetsgrad

Att försöka nå toppen på ett berg som är över 6000 meter kommer alltid vara amibitiöst. Toppstöten är krävande. Ama Dablam Base Camp, Everest Base Camp och Kala Pathar som vi passerar på vägen är avsevärt mycket lättare att nå.

Var beredd på att turen kräver att du är i god fysisk form, är tålmodig (som i alla andra land med andra kulturer), har gott hymör och är nyfiken. Du som inte har varit på hög höjd tidigare ska vara förberedd på överraskningar som huvudvärk, men vi ska ge dig en massa goda tips på förhand.

Önskar du en kortare och inte fullt så krävende tur? Da bör du ta en titt på "Till foten av Everest". Här följer vi nästan samma led som till Everest Basecamp och Kala Pathar, men återvänder till Namche Bazaar istället för att klättra Island Peak. Det passar för alla med intresse för Himalaya och är i relativt god form. Turen varer i 16 dager tur/retur Norge eller Sverige.

Turförberedelser

Det är en stor fördel att ha varit mycket på tur i fjällen tidigare. Du bör vara tur van och i god fysisk form för att deltaga. Längre vandringar i skogen eller i fjällen är en god uppladdning. Det är också viktigt att ha kul under vägen.  

Vi rekommenderar även att du läser om Nepal innan du reser för att få det mesta ut av resan.

SÄKERHET

Hvitserk lägger stor vikt på säkerheten. Vi använder bara egna guider som har erfarenhet av turer i hög höjd, medicinskk kunskap och erfarenhet från att leda grupper på hög höjd.  Vi använder gott om tid för acklimatisering.

Om olyckan skulle vara framme har vi ett 24/7 säkerhetssystem vid sjukdom eller olyckor. Vaktansvarig på Hvitserk kontaktas om något skulle hända. Vi ställer stora krav på våra samarbetspartner, och anlitar de med mest erfarenhet.

Var uppmärksam på att inrikesflygen i Nepal inte når upp till EUs krav. Hvitserk har hursomhelst genom åren haft god erfarenhet av dessa, vi flyger med de flygbolag som är mest pålitliga. Vi upplever att flyg över längre sträckor, som för exempel mellan Kathmandu-Lukla/Kathmandu-Phalplu/Kathmandu- Pokhara är tryggare och mer komfortabla än buss. Vi är likaväl ålagda av Paketreselagen och EU-direktiv att informera våra gäster om att flygen i Nepal inte tillfredställer EUs krav. Nepalesiska myndigheter jobbar för att höja standarden. Ta gärna kontakt med oss om du vill veta mer om detta.

UTRUSTNING

Hvitserk står för gemensam utrustning som tält och liggunderlag. I Island Peak Base Camp sover vi två och två i stora 3-mans telt. Du behöver en varm sovsäck och dunjacka. Det är kallt på kvällen och dessto kallare på toppnatten. I tillägg till den vanliga vandringsutrustningen behövs även klättersele, hjälm, jumar, isyxa och stegjärn eftersom du kommer att bestiga Island Peak. All den tekniska utrustningen kan hyras i Nepal for USD 110. (dette inkluderar yxa, jumar, rapellåttor, slingor, karabiner, sele och stegjärn). De som anmäler sig på turen kommer att få en utförlig utrustningglista innan avresan.

ATTRAKTIONER

 • Huvudstaden Kathmandu
 • Ama Dablam Basecamp
 • Everest Basecamp
 • Kala Pathar med utsikten över Mount Everest.
 • Finalen för de som vill är toppturen till Island Peak på 6189 meter.

boende

I Kathmandu bor vi på ett charmerande hotell i Thamel. På turen bor vi på lokala lodger. De 2 nätterna i Island Peak BC sover vi två och två i fina 3-mans expeditionstält.

KlimaT

Slutet av september-november och februari-april är de bästa perioderna att resa. Resten av året är generellt för varmt för att vara behagligt och från maj till september är det monsunregn.

PengAr

Lokal valuta är nepalesiska rupier. Hur mycket du behöver beror på egen förbrukning, men 35000 rupis (c.a 2400 NOK) bör räcka uppe i fjällen. Men kom ihåg att frästelserna är många när det kommer till  souvenirer og shopping!

Tid och tidszoner

Tidsskillanden mellan Sverige och Nepal är 3.45 timmar (sommar) och 4.45 timmar (vinter). När klockan är 12 i Norge är den i Nepal 15.45 (sommar).

Pass och visum

Svenskar behöver ett giltigt pass (normalt med giltighet  minimum 6 månder efter hemkomstdatum). Se också gällande visumregler på UD:s landsidor.

VACCINATIONER OCH HÄLSA

Ta kontakt med din läkare för information om vaccinationer innan resan.

ForSÄKRING

Du måste ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring som även ska täcka eventuell hemtransport. Kom ihåg att ta med intyg på att du har försäkring på resan.

Några generella saker att vara uppmärksam på:

 • Vissa försäkringsbolag använder höjd över havet som kriterium för vad försäkringen täcker, och om de kallar det för en expedition eller inte.
 • Några försäkringsbolag kräver att man köper en extra försäkring om resan varar utöver ett visst antal dagar.
 • Var säker på att försäkringen täcker det valda geografiska området.
 • Några försäkringsbolag har en övre beloppsgräns på sin avbeställnings- och sjukförsäkring.

Vi rekommenderar att du kontrollerar följande:

 • Avbeställningsskydd - bör köpas samtidigt som resan beställs. Kontrollera att totalsumman i avbeställningsörsäkringen täcker totalsumman på din resa. Gör den inte det bör du köpa en avbeställningsförsäkring som täcker det resterande beloppet.
 • Ditt eget ansvar vid händelse.
 • Vad gäller vid förseningar.
 • Ersättning om resans program ej kan fullföljas (T.ex kan du resa till Afrika om du bryter armen innan avresa. Men det är kanske inte möjligt att bestiga Kilimanjaro och sova i tält) 

FÖRBEHÅLL

Vi reserverar oss för ändringar i priset. Dagsprogrammet är vägledande och ändringar kan förekomma. Läs våra mer om de fullständiga villkoren i Hvitserks resevillkor

Övrig informaTION

Önskar du en kortare och inte lika krävande tur? Se närmare på vår tur till Everest Base Camp.

Pris inkluderAr

 • Norsk erfaren turledare, lokal guide, kockar, yakar
 • Flyg Stockholm - Kathmandu t/r i turistklass inkl. flygskatter/avgifter
 • Flyg Kathmandu - Lukla t/r i turistklass inkl. flygskatter/avgifter
 • All inrikes transport i enlighet med programmet
 • Alla måltider i Nepal innan vi börjar vandringen.
 • Alla måltider under turen (förutom de som är specificerade under "ingår ej" nedan) . 
 • Middag dag 22 och dag 23
 • Alla tillstånd och parkavgifter
 • Alla övernattningar (delat rum) logi på turistklasshotell i Kathmandu, tehus/lodge på vandringen, tält i Island Peak BC
 • All gemensam utrustning för övernatting på Island Peak BC
 • Avskedsmiddag

Pris inkluderAr inte

 • Avbeställnings - och reseförsikring
 • Evt. enkelrum på hotell
 • Dryck ( inkl. vatten på flaska), snacks etc. ca. 40 000 rupis. Lokal valuta tas ut i minibank i Kathmandu.
 • Personlig utrustning
 • Ev. övervikt på flyg
 • Lunch och middag dag 21
 • Lunch dag 22 och dag 23
 • Visum (USD 40)
 • Dricks till lokala guider, kockar och bärare på berget, ca 150 USD
 • Anslutningsflyg från andra städer i SVerige till Arlanda.  

Hyra av yxa, jumar, stegjärn, klättersele, rapellåttor, repslingor och karabiner. Dessa kan hyras på plats, kontakta oss för pris.

DAG 1: AvresA från Stockholm/Oslo

Vi reser från Skandinavien under dagen och flyger i riktning mot Nepal. (Önsker du flyganslutning från en annan stad är vi gärna behjälpliga med detta. Men du bör vara ute i god tid. Ta kontakt för mer information.) 

DAG 2: Ankomst Kathmandu (1350moh)

Efter en lång flygtur kommer vi till huvudstaden Kathmandu. Här blir vi hämtade av våra lokala vänner på flygplatsen och får transport till vårt centralt belägna hotell i Kathmandu. Vi checkar in och får vila på hotellet efter en sightseeingtur i närområdet. Kathmandu är en explosion av färger, ljud, folk, djur, kultur och upplevelser. För shoppingglada är Kathmandu ett shoppingmecka.

DAG 3: Kathmandu (1350moh)

En lat dag, shopping eller sightseeing? Det är upp till dig. Det anordnas sightseeing till Boudhanath stupa, Pashputinath tempelet och Durban square med lokal guide. Detta er inkluderat i priset, men deltagande är valfritt. Om vi har tid tar vi även turen förbi ap-templet. Middag äter vi på en av Kathmandus många restauranger.

DAG 4: Kathmandu - Lukla - Phakding (2610moh)

Vi lämnar Kathmandu  och flyger till Lukla (2800 moh), en spektakulär flygresa på dryga halvtimmen. Efter att vi har landat ordentligt börjar vi gå mot dagens mål som är landsbyn Phakding.

DAG 5: Phakding (2610moh) - Namche Bazaar (3440moh)

Efter en lugn start med en näringsrik frukost börjar vandringen. Inom ett par timmar kommer vi till ingangen för Sagarmatha National Park (Sagarmatha er det nepalesiske namnet på Mt. Everest).  Vi skymtar de stora bergen mellan trädtopparna. Totalt i dag klarar vi av ca. 6 timmars vandring.

DAG 6: Acklimatiseringsdag i Namche Bazaar (3440moh)

I dag har vi en acklimatiseringsdag. Men vi ska inte ligga stilla i soveposen hele dagen för det. För att få bäst möjligt ut av acklimatiseringen vandrar vi upp till Everest View hotell (3880 moh) Från hotellet har man fantastisk utsikt utöver Himalaya. På väg tillbaka til byn tar vi en tur förbi Sherpa-museét. Tillbaka i Namche Bazaar har vi tid att ta det lite lugnt innan kvällen. Staden har många små butiker, internetkaféer och bagerier.

DAG 7: Namche Bazaar (3440moh) - Tengboche (3860moh)

Vi ska till Tengboche i dag. Det betyder att vi ska 350 höjdmeter ned och 750 höjdmeter upp under dagen. Vi passerar små landsbyer under vägen, tidigt på eftermiddagen skymtar vi klosteret i Tengboche. Klosteret er känt som det finaste i hela Khumbudalen. Dagens etapp tar ca 7 timmar.

DAG 8: Tengboche (3860moh) - Pangboche (3950moh)

Dette blir en lugn dag med en kort etapp vidare upp i Khumbudalen. Vi starter med att gå igenom rhododendron-skogen till Devuche. Från Pangboche har vi panoramautsikt till Ama Dablam som även kallas världens vackraste berg. Lunch och middag serveras i Pangboche. Här ligger Khumbudalens äldsta kloster som är runt 500 år gammalt.

DAG 9: Pangboche (3950moh) - Ama Dablam Basecamp (4600moh) - Pangboche (3950moh)

Idag besöker vi Ama Dablam Basecamp. Det blir en lång och hård dag på nästan 10 timmar.  Väl framme njuter vi av den vackra utsikten och får möjlighet att uppleva expeditionslivet på nära håll. Ama Dablam är ett berg som är populärt att klättra, särskilt på höst. Om Hvitserk har en expedition på plats vid samma tidpunkt hälsar vi självklart på. Middag får vi serverat när vi är nere i Pangboche igen.

DAG 10. Pangboche (3950moh) - Dingboche (4410moh)

Vi ska vidare upp i Khumbudalen. Målet för dagen är Dingboche, den högst belägna byn med helårsbosättning i Khumbu. Vi har fin utsikt över Ama Dablam, Mt. Everest, Lhotse och Island Peak. Dingboche ligger högt (4410 moh), och här är vegetationen mildt sagt sparsam. Dagens etapp är på cirka 3 timmars vandring.

DAG 11. Dingboche (3950moh) - akklimatiseringsdag

I dag ska vi ha en aktiv acklimatiseringsdag som kan användas till att läsa en god bok om så önskas eller bara ta det lugnt. Vi gör en liten tur upp till 4800 moh och andas tunnare luft. "Walk high - sleep low" kallas detta på fackspråket. För de som har lust rekommenderas att besöka Himalayan Rescue Center. Detta sjukhus har båda nepaleser och turister som patienter. Vi njuter sedan av kvällen på lodgen.

DAG 12: Dingboche (4410moh) - Doughla (4620moh) - Lobuche (4930moh)

Vi gör oss klara för ännu en etapp på detta äventyr. Vi går via landsbyn Doughla, och härifrån passerar vi Chukpilhara där vi finner minnesmärkena för alla sherpas som har mist livet i Everest regionen. Eftervart  kommer vi til Lobuche. Dagens etapp är på cirka 7 timmar.

DAG 13: Lobuche (4930moh) - Gorak Shep (5160moh) - Everest BC (5350moh) - Gorak Shep (5160moh)

Vi vaknar tidigt, detta blir en lång och krävande dag! Vi startar tidigt från Lobuche och tar sikte på Everest Base Camp via Gorak Shep. Det kommer att variera efter säsong hur många expeditioner som befinner sig i området. Oavsett så är besöket i Everest Basecamp spännande. I basecamp äter vi lunch innan vi vandrar tillbaka till lodgen i Gorak Shep. Dagens etapp bjuder på cirka 7 timmars vandring.

DAG 14: Gorak Shep (5160 moh) - Kala PatHar (5545 moh) - Dingboche (4410 moh)

Gorak Shep är utgångspunkten för vandringen upp till utsiktsplatsen Kala Pathar. Nästa dag är vi tidigt uppe med pannlampan tänd och vandringskängorna snörda. Vi rör oss sakta uppöver en lång, brant grushög. Det verkar onekligen lite bakvändt att gå i mörkret i en så tråkig terräng när vi har hela Himalaya omkring oss. Men sen ljusnar det. Och med ljuset kommer utsikten. Och efter vart når vi toppen av Kala Pathar. Vilken syn, håll i dig! Välkommen til världens vackraste utkikspunkt. 360 graders panoramautsikt över snötäckta 8000-meters berg. Pumori, Nuptse, Lhotse och Mt. Everest. Dagens etapp ger ca 7 timmars vandring totalt.

DAG 15: Dingboche (4410 moh) - Chukung (4730 moh)

I dag har vi en förhållandevis kort dag till fots på enbart 3 timmar. På vägen ser vi "vårt berg"-  Island Peak, och flyttar därmed fokuset till toppturen. På vägen har vi en formidabel utsikt rätt in i Lhotseväggen på vår vänstra sida, och snöklädda Khanglemo på den högra sidan. Lunch äter vi i Chukung och på eftermiddagen tränar vi på att använda klätterutrustningen inför toppbestigningen av Island Peak.

DAG 16: Chukung (4730 moh) - Island Peak Basecamp (5050 moh)

I dag fortsätter vi upp till Island Peak Basecamp. Etappen är vacker och vi rör oss nära bergen. Spänningen stiger eftervart vi kommer närmare lägret. Lunch äter vi i basecamp eftersom det bara tar runt 3 timmar att ta sig dit. Väl framme flyttar vi in i tältet och gör oss klara inför morgondagens strapatser.

DAG 17: TOPPDAG ISLAND PEAK (6189 moh) - Island Peak BC (5050 moh)

Vi blir serverade "frukost" 01:00, och avgång från basecamp är cirka klockan 02:00 på morgonen! Vi startar med pannlampa i högsta hugg och bär lätta dagsturssäckar. Det går sakta uppöver, och de första timmarna är det kolsvart om inte månen hade varit uppe. Efter vart som vi närmar oss glaciären tittar solen sakta fram och sprider värme och energi till våra småfrusna kroppar. Vi är framme vid glaciären (ca 5800 moh) alldeles efter soluppgången och då är det dags att ta fram stegjärn och selen. Nya krafter kommer i takt med lyset, och vi är gott acklimatiserade för denna höjden. Efter en timmes vandring i replag på glaciären kopplar vi ur oss från replaget och in på fasta rep för att påbörja den sista klättringen. Nu ser vi toppen rakt framför oss och tillsammans kämpar vi mot vårt gemensamma mål.  Väl uppe på toppen blir vi belönade med en formidabel utsikt mot världens 7000- och 8000 meterstoppar. Det är slående vackert och mäktigt! Vi använder ca 7-8 timmar mot toppen, och ned igen till basecamp tar det snabbt 5 timmar till. Det är krävande och lång dag!

DAG 18: Island Peak BC (5050 moh) - Pangboche (3980 moh)

Vi är troligtvis lite slitna, men mycket nöjda efter toppstöten på Island Peak, vi börjar att arbeta oss tillbaka nedöver Khumbudalen. Dagens etapp är på cirka 6 timmar.

DAG 19: Pangboche (3980 moh) - Namche Bazaar (3440 moh)

När vi kommer längre nedöver blir det lättare att andas. Det är med blandade känslor vi börjar inse att turen närmar sig sitt slut. Dagens etapp är på cirka 6 timmar.

DAG 20: Namche Bazaar (3440 moh) - Lukla (2900 moh)

Vi säger farväl till Namche Bazaar och ger oss av på turens sista etapp.  Vi får en sista glimt av de majestetiska fjällen och fortsätter på stigar över hängbroar genom små landsbyar. 

DAG 21: Lukla (2900 moh) - kathmandu 

Vi är uppe före tuppen hinner gala. För flygningar till och från Lukla så är det morgentimmarna som gäller för att hinna komma iväg när flygvädret är som bäst. Bagaget är packat, vi har sagt farväl till våra lokala vänner och vi är på väg tillbaka till Kathmandu. Från den stilla lugna världen uppe i bergen till kaotiska, mystiska Kathmandu. Det är nästan otroligt att det bara skiljer en halvtimmes flygtur mellan dessa två världarna.

DAG 22: Kathmandu

Lat dag, souvenir shopping eller sightseeing? Det är upp till dig. Det är ingen som har tråkigt i Kathmandu. Är du trött på shopping kan vi kanske locka med massage och simbassäng?

DAG 23: Kathmandu

Extradag i Kathmandu ifall det skulle bli förseningar tidigare under turen. Vi säger farväl till våra vänner och gör de sista inhandlingsturerna, innan vi äter en tidig middag och åker till flygplatsen.

DAG 24: TilbakA på Gardermoen/ARLANDA

Snipp, snapp, snut... Alla äventyr har ett slut. Men minnena från denna turen kommer att vara länge.

 

Den här listan är menad som en riktningslinje, för att vi ska ha det vi behöver oavsett vilket slags väder vi får på turen. Det är inte meningen att du ska behöva köpa mycket ny utrustning, troligtvis kan du använda mycket av det du har sedam tidigare. 

Ta kontakt med oss om det är något du funderar på: +47 23 21 30 70 / info@hvitserk.se

Underkläder

Vi rekommenderar minst ett par boxershorts i ull til både kvinnor och män. Män kan med fördel ha material med windstopper i fronten. För kvinnor rekommenderas också bh/sportstopp i ull.

Sockor

2 tunna innersockor, ull eller syntetiska. 2 tjocka sockor, ju tjockare desta bättre. De tjocka sockorna bör vara av ull.

Ullunderkläder, 2st

Det är bra med ullunderkläder som inte är för tjocka, använd hellre flera lager. Det fungerar även med superunderställ i syntetiskt material, men vi rekommenderar ull.

Fleecejacka

Fleecejacka eller varm ulltröja måste med i packningen.

Skaljacka

Gore-Tex eller motsvarande. Måste tåla mycket vind, ha bra hätta och inte bli våt i snö og slask. Bör vara lite rymlig och gärna ha ventilationsdragkedjor under ärmarna.

Skalbyxa

Gore-Tex eller motsvarande. Hängslen kan vara smart för att hålla snö och vind ute. Det är en fördel med dragkedjor på sidorna för att kunna lufta.

Dunjacka

Du kommer att behöva denna. En stor och varm jacka som går utanpå alla andra kläder. Den måste ha huva och gå ner över rumpan.

Turbyxa

 För att använda de första etapperna.

Shorts

Turbyxa med avtagbara ben fungerar också bra.

T-shirt/skjorta

Det kan vara varmt de första dagarna. 

Buff

Det kan på vissa ställen vara dammigt på turen, och då kan en buff vara fin att ha framför munnen. En i ull till toppnatten värmer gott.

Keps/solhatt

Solen kan vara stark, något beskyttande på huvudet är bra.

Mössa

Fint om den är vindtät, men om den inte är det bör du ha huva på jackan. En extra mössa är bra att ha med.

Vantar

Tjocka, varma och vindtäta. Gärna av dun.

Handskar

Ett par tunna handskar.

Expeditionskängor

Solida expeditionskängor för vinterbruk med gott om plats för tjocka sockor. Det är viktigt att sulan är så styv som möjligt så att stegjärnen sitter bra på. Till exempel Scarpa Phantom 6000.

Joggingsko/trekkingsko

Solida, gärna lite höga, med solid sula. Vid torrt väder kan du använda dessa de förste etapperna på berget.

Damasker

Ger extra isolation, och skyddar stövlarna mot fuktighet, damm och lera.

Sandaler

 

Teleskopstavar

De som kan delas i tre delar är lättast att ta med i säcken, de med lås på utsidan är mest solida.

Stor bag/ryggsäck

Ca. 100-140 liter. Vi anbefaler bag.

Dagstursäck

30-45 liter. Används på berget och som handbagage på flyget. Du behöver en ryggsäck där det får plats termos, 3 liter dricka, kamera och lite kläder.

Sovsäck

Det kommer variera från att vara milt til kallt på natten under turen.  Du bör välja en varm sovsäck som tåler minst minus 9-12°C. Om du fryser på natten ger det dålig acklimatisering.

Liggunderlag

Ett lätt, uppblåsbart liggunderlag för extra komfort om du behöver det. Vi sover i sängar på tehusen, och i basecamp där det är madrasser (dock inte av tjockaste modell)

Solglasögon

Bra, solida solglasögon med mörkt glas.

Pannlampa

Kom ihåg nya batterier.

Drickflaskor

2 – 3 stk litersflaskor med överdrag, så att de inte fryser så lätt. En tjock ullsocka eller liknande gör också jobbet. En flaska bör kunna hänga på ryggsäcken eller i bältet så det är lätt att dricka. Nalgene flaskor med stor öppning och isolationsöverdrag är de bästa. 

Camelbak

Denna kommer du inte att ångra att du tagit med, vi dricker mycket vatten för att hålla huvudvärken borta. Vi rekommenderar inte Camelbak på toppnatten, även om den är isolerad. Den fryser ofta oavsett.

Saft/sportsdricka

Vi måste dricka mycket på turen, så om du tycker att  det kan vara svårt att dricka mycket vatten, kan det vara smart att du tar med lite sportdricka eller saft som kan blandas ut med vatten.

Snacks/godis

Choklad, nötblanding eller kex är gott att ha med på några av de längre dagsetapperna.

Vattentäta packpåsar

Det är väldigt bra att packa i vattentäta påsar för att hålla ordning i bagen, för att hålla allt torrt och för att reducera volymen på till exempel dunjackan. Plast påsar med ziplock kan också vara fint att ha. 

Toalettsaker

Tandborste, tandkräm, ett liten handduk, våtservetter, antibac, 1-2 toalettruller för att använda när vi går. I lägrena får vi toalettpapper.

Solkräm

Hög faktor, 25-50. Små tuber. Det är skarp sol i höjden. Kom ihåg stift till läppar och näsa.

Personliga mediciner

Plåster – Compeed, sporttejp mm.

Halstabletter

Näsdroppar - viktigt för att öppna näsa vi förkylning

Hovudvärkstablett

Lugnande magmedicin

Vi vill veta om personliga mediciner du använder, om något skulle hända. jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Vacciner

Ta kontakt med ditt lokala vaccinationskontor eller vårdcentral i god tid innan resan, minst 4 veckor innan avresa. 

Resedokument

Pass, flygbiljetter, försäkringsbevis och vaccinationskort. Kom ihåg kopia av alla dokument. 3 passbilder til visum mm. 

Pengar/kort

Det mesta är täckt, men du ska ha med lite pengar till dricks, visum och diverse utlägg. 

Kamera 

Kom ihåg nog med plats på minnesbrickan.

Batterier

Till kamera, pannlampa etc.

Klättreutrustning

Hyras lokalt. Ca. USD 110.

(Isyxa, stegjärn, sele, hjälm, slinga, karbin och repbroms) Eftersom det bara är tillåtet att ha med 15kg på flyget från Kathmandu till Lukla tur/retur är det bästa att hyra på plats. 

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

Vad roligt att du vill resa med oss. Vi ska göra allt vi kan för att du ska få en fantastisk resa!

När du registrerar dig eller flera resenärer, är det viktig att varje resenär blir registrerad med sin egen, personliga e-postadress. Om flera resenärer läggs in på samma e-postadress blir det problem i våra system. Kontakta oss om du ska registrera någon som inte har en egen e-postadress.

Avresa: 27.10.2019
Retur: 19.11.2019
Sista anmälningsdag: 15.06.2019
Antal deltagare:9-16
Antal dagar:24

Få platser kvar

Huvudresenär

Jag önskar att ge ett bidrag till «tio kroner per resedag» - projektet (biståndsprojekt som stöttas av Hvitserk och Stiftelsen Varde)
Jag önskar att stödja Hvitserks trädplanteringsprojekt i Masai Mara med 300 kronor för att kompensera för flygresans miljöpåverkan. Läs mer om projektet HÄR

Medresenär

Den personer eller den som du anmäler här, kommer att få ett e-post meddelande från oss där de uppmanas att återkomma med upplysningar som vi behöver. Först när de har återkopplat med denna information, kan vi bekräfta anmälan. Var uppmärksam på att varje gäst som reser med Hvitserk måste använda sin egen e-postadress vid registreringen.

Lägg til medresnär
Jag vill hålla mig uppdaterad per e-post om Hvitserks spännande expeditioner och äventyrsresor. För att läsa mer om hur vi skyddar din information, se vår personuppgiftsavtal
Jag har läst och accepterat resevillkoren.
Jag håller med om att informationen jag lämnar kommer att lagras och behandlas av Hvitserk & eventyrreiser AS och att de kan delas med Hvitskerks medlemsförbund där detta är nödvändigt. För att läsa mer om hur vi skyddar din information, se vår personuppgiftsavtal

Om du är intresserad av någon av våra resor, men inte är 100% säker på att du kommer att ha möjlighet att resa går det fint att att göra en intresseanmälan. Vi kommer att hålla dig uppdaterad om resan och höra av oss när sista beställningsdag närmar sig. Vid intresseanmälan garanterar vi inte att du får en plats på resan. Om du vill säkra din plats på resan, tryck på "BESTÄLL RESA" istället för att göra en definitiv beställning.

Om du har bestämt dig för att du vill vara med på en tur kan du säkra din plats genom att göra en definitiv och bindande beställning.

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Nepal

Typ:

Höga berg, vandring

Grad: