Tillbaka till sökresultaten

Finnmarksvidda på skidor

Det är vilt och exotiskt i Finnmark, skidturen över dessa nordnorska vidder är ett fint test om det är så att du drömmer om att en gång få uppleva en polarexpedition. På Finnmarksvidda får du en smakbit på ändlösa vidder, kyla och flera timmar på skidor. Men det som är så speciellt för just den här turen är ljuset. I slutet av februari är det mörkt stora delar av dygnet, och det är nu du har chansen att uppleva dramatiken i den fantastiska naturen. Vi bor i trevliga fjällstugor, och efter skidturen åker vi snöscooter tillbaka.

Jag har bara ett ord för hela turen: FANTASTISKT! Allt var bara helt otroligt vällyckat från A-Ö, till och med det som guiderna omöjligt kan hållas ansvariga för! Jag tänker då på väder och dylikt. Fantastiskt väder, norrsken, ren, sol, natur, människorna, kulturen... Och inte minst guiderna! Bästa turen jag har varit med om någonsin! Du hittar inga bättre och trevligare guider än Atle och Pål! — Lillian, deltagare, Finnmarksvidda på skidor i mars 2013

Över Finnmarksvidda på skidor i februari kan bli en kall men även en fantastisk upplevelse! Med norrskenet som vägvisare passerar vi samernas hemtrakter. Turen startar i Alta där vi transporteras ut till Øvre Stilla (30 km) som är startskottet för skidturen. Här följer vi den gamla vintervägen. Det innebär att vi åker skidor på turen inöver vidda och bor i tre mysiga fjällstugor som ligger på lagom långt avstånd för dagsetapper. 

GuideR

Liten grupp med handpolockad, erfaren turledare från Hvitserk.

Resefakta

RESETIPS - TRANSPORT TILL OCH FRÅN TUREN 

Turen börjar och slutar i Alta. Hit går många flyg från Oslo, se listning på flygbolag på Hvitserks resetips sida.

HISTORIa

Som ett enormt tak över själva landet sträcker sig den mäktiga Finnmarksvidda utöver i en omkrets av flera tiotals mil. Här är grunden lika gammal som jorden själv. Den ligger på ca 300-500 höjdmeter. Temperaturen i området kan sjunka till -40 (den officiella rekorden ligger på 51,4 C). Finnmarksvidda består av låga åsar, björkskog, myrar och vatten.

svårighetsgrad

Finnmarksvidda är Norges kallaste område vintertid. Det är därför en klar fördel om du har varit på många vinterturer tidigare. Denna turen kräver enormt med motivation och gott humör, har du det kommer du långt!

Säkerhet

Det är stort fokus på säkerhet på den här turen, och vi planerar så att vi inte utsätter oss själva för oönskade risker. Vi kommer hela tiden vara nära varandra under den här turen, så om en oförutsedd händelse skulle förekomma kommer guiden snabbt kunna hjälpa till. Det kommer läggas fokus på kyla/förfrysningar, turrutiner och att färdas över istäckt vatten.

sevärdheter

Ändlösa vidder, norrsken och kylan. Vi följer den gamla postrutten från Alta till Karasjok. 

boende

Vi bor i enkla men mysiga fjällstugor – och övernattningen sker i dubbel- eller flerbäddsrum. Vi äter frukost och middag på fjällstugorna och förbereder matsäck som vi äter under vägen.

KLIMAt

På Finnmarksvidda är det riktigt kallt i februari, så det här kan komma att kännas som en ren polarexpedition.

detta ingår i priset

 • Transport från Alta-Øvre Stilla-Alta med minibuss.
 • All mat på själva skidturen
 • Övernattning på fjällstugorna med frukost, matsäck och god middag.
 • Allt av gemensam utrustning (som navigation och kommunikation)

Detta ingår ej

 • Personlig utrustning
 • Dricka
 • Ev. övernattning före/efter tur
 • Ev. flyg t/r Alta
 • Avbeställings- og reseförsäkring
 • Oförutsedda utgifter pga förseningar som orsakas av väder- eller säkerhetsövervägningar
  ---

 

 

(Dag 0: Bor du så långt från Alta att du inte lyckas ta dig till Alta innan 12:00 dag 1 måste du komma till Alta kvällen innan turstart. Då rekommenderar vi exempelvis övernattning på Bårstad Gjestehus. Övernattning ingår ej.)

DAG 1: ALTA - ØVRE STILLA - JOATKAJAVRI

Avresa från Alta/Alta flygplats senest kl 12:00. Vi transporteras upp till Øvre Stilla. Hur långt in vi kör beror helt och hållet på vädret och hur tidigt/sent vi kommer igång. Vi startar skidturen 20 km, 8 km eller 3,5 km innan fjällstugan. Blir det sen turstart kan det innebära att det är delvis mörkt när vi går. Vi kommer fram til Joatkajavri Fjellstue framåt kvällen och äter en god middag där.  Joatkajavri är en av tre fjällstugor i Finnmark som den norska staten ansvarar för. Fjellstugorna etablerades i 1840 för att folk som prästen, länsmannen, läkaren och kassören skulle ha någonstans att sova över när de hade ärenden på Finnmarksvidda. Då åkte man ca 3 mil om dagen (det var ungefär så lång tid det tog att vandra till fots eller med häst och vagn). Till skillnad från en del annat i Finnmark så brann inte Joatkajavri ner under andra världskriget, och de äldsta husen är från 1878.

DAG 2: JOATKAJAVRI -  MOLLISJOK

Efter en god och ordentlig frukost på Joatkajavri åker vi ungefär 35 kilometer på skidor, bland annat över Finnmarks största insjö Iesjavri till  Mollisjok. Detta är en förhållandevis nybyggd fjällstuga.

DAG 3: MOLLISJOK - RAVNASTUA

Från Mollisjok åker vi ungefär 25 kilometer till Ravnastua som precis som Joatkajavri även den är en av fjällstugorna den norska staten har ansvar för i Finnmark.

DAG 4: RAVNASTUA - ASSEBAKTI

Från Ravnastua eller Assebakti lägger vi vårt bagage på släpet och åker bil tillbaka över vidderna till Øvre Stilla. Vi räknar med att avsluta turen i Alta runt 18-tiden. SAS har ett kvällsflyg till Oslo.

 

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

-

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Norge

Typ:

Skidtur, kurs, kultur - natur

Grad: