Tillbaka till sökresultaten

Haute Route - Den klassiska skidturen i Alperna

Haute Route är namnet på toppturklassikern från Chamonix till Zermatt. Vi reser tillsammans i en liten grupp med en erfaren certifierad bergsguide till Alperna för att njuta av goda snöförhållanden och en fantastisk natur på ett riktigt skidäventyr.

Tack för en fantastisk resa och inte minst en suverän bergsguide som var mycket kunskapsrik och delade allt med oss för att vi skulle få så mycket som möjligt ut av turen. En toppenresa!— Webjørn, april 2015

Haute Route är topptursklassikern över alla. Vi erbjuder turen med erfarna bergsguider som ansvarar för en liten skandinavisk grupp. Turen går mellan de två alpbyarna Chamonix i Frankrike och Zermatt i Schweiz. Det är en av världens mest kända alpina skidturer. Vi börjar i Chamonix och tar sex dagar på oss till Zermatt.

Det är flera olika ruttvarianter under skidturens gång, vi kommer hela tiden att välja väg utifrån väder och förhållanden för att ge dig den bästa möjliga skidupplevelsen och skidförhållandet. Vi bor i stugor uppe i bergen under turens gång. Första och sista natten bor vi på ett trevligt hotell i Chamonix.

Turen bjuder på många höjdmeter och fin skidåkning. Det är totalupplevelsen som gör turen så speciellt – historien, stämningen, atmosfären i fjällstugorna under turens gång, de alpina omgivningarna, de mäktiga topparna och den storslagna naturen.

Vi reser tillsammans i en liten grupp på max sex deltagare. Turen kräver god fysisk form, goda skidfärdighter och generell fjällerfarenhet. Alla deltagare måste ha med sig stegjärn och isyxa och veta hur man använder det. I likhet med Hvitserks alla övriga skidturer är det nödvändigt med lavinsökare, spade och lavinsond även här. Allt man behöver på skidturen har man med sig i ryggsäcken under tiden.

Om så önskas finns möjlighet för att åka ner i förväg eller stanna kvar i Chamonix efter Haute Route-turen.

Är DU redo för världens mest berömda topptur?

Resefakta

Fakta om turen

HISTORIa

Haute Route började först som en vandringsrutt sommartid och vandrades av medlemmar av brittiska Alpine Club på mitten av 1800-talet. 1911 åkte man för första gången skidor i området, det var en fransk expedition som hade äran att först fullföra sträckan och som även döpte rutten till ''Haute Route'' – något som lever kvar än idag.

Turen går mellan de två alplandsbyarna Chamonix i Frankrike och Zermatt i Schweiz, det är en av de mest kända alpina skidturerna i världen. Turen, som börjar precis under Mont Blanc och avslutas vid foten av Matterhorn, tar dig genom det mäktigaste och mest dramatiska landskaperna Alperna har att erbjuda.

svårIGHETSGRAD

Detta är en skidtur som kräver god fysisk form, goda skidfärdigheter och generell erfarenhet från att vistas i bergen. Under turens gång går du med ryggsäck och allt du behöver av utrustning för alla dagarna.

SäKERHET

Vi har hög fokus på säkerhet på den här turen och guiden har det sista ordet när det gäller val av rutter för att få så trygga nedkörningar som möjligt. Alla deltagare måste ha lavinutrustning och veta hur man använder detta. Vi gör er uppmärksamma på att rutten på grund av väder- eller snöförhållanden kan ändras utifrån det som står i dag för dag-programmet.

UTrustning

Hvitserk erbjuder all gemensam utrustning. Före avresa kommer du att få en utförlig över vilken utrustning som du behöver under turen.

sevärdheter

 • Chamonix – alpernas huvudstad
 • Några av de bästa nedkörningarna i Alperna
 • Utsikt mot Mont Blanc, Matterhorn och flera 4000-meters toppar
 • Turen avslutas med nedkörning till vackra Zermatt

boende

Vi bor i dubbelrum i Chamonix och i flerbäddsrum i stugorna uppe i bergen.

KLIMAt

Vill du se hur vädret blir de kommande dagarna? Kolla in www.yr.no och fyll i resans destination.

PENGaR

Euro och Schweiziska Franc.

HäLSa

På vissa av våra turer krävs hälsointyg från läkare, och det är ditt ansvar att skicka det till oss inom 2 veckor (3 veckor där läkarintyg krävs) efter anmälan. OBS: Det är inte alla resor som kräver hälsointyg. Får du ingen hälsoblankett tillskickad tillsammans med bekräftelsen för reseanmälan så kommer det heller inte att vara nödvändigt på din resa. Är du över 60 år ska hälsointyg underskrivas av läkare oavsett vilken resa det gäller.

FöRSäKRING

Du måste ha en fullgod sjukdoms- och olycksfallsförsäkring som också ska täcka eventuell hemresa. Kom ihåg att ta med bevis på reseförsäkringen på resan.

Förbehåll

Vi tar förbehåll om ändringer i priser. Dag för dag-programmet är endast vägledande och ändringer kan förekomma. Vi hänvisar för övrigt till våra generella resevillkor.

Detta ingår i resan

 • Erfaren norsk certifierad bergsguide
 • Två nätter i dubbelrum i Chamonix
 • Fem nätter i bergsstugor
 • Måltider under skidturens
 • Transport från Zermatt till Chamonix


detta ingår ej

 • Flygbiljetter tur/retur Oslo/Stockholm - Genève
 • Transport från Genève till Chamonix
 • Måltider utöver de som ingår under skidturen
 • Lokaltransport utöver det som nämns i programmet

 

DAG 1 - ANKOMST CHAMONIX

Avresa från Norge. Du kan flyga med Norwegian, Swiss eller SAS till Genève. Transport från Genève till Chamonix går enklast med minibusstaxis, exempelvis Alpybuss. Var ute i god tid med bokning.

Vi samlas på hotellet i Chamonix för en liten introduktion och för att lära känna resten av gruppen. Vi äter middag, fixar det sista vi behöver av utrustning och gör oss redo för en fantastisk vecka i bergen.

DAG 2 - TUREN börjar

Planen är Verbier-varianten av Haute Route. Detta är den mest populära rutten och erbjuder de allra bästa nedkörningarna, dock måste vi vara beredda på att väder- och snöförhållanden kan göra att det kan förekomma ändringar i programmet.

Idag äter vi frokost på hotellet, inhandlar lunch och tar liften upp till Grands Montets där själva Haute Route-turen startar. Om vädret är klart så har vi fantastisk utsikt över Chamonix och kan noga studera vårt första mål, Col Du Chardonnet. Vi kryssar Argentiere-glaciären och påbörjar uppstigningen mot passet. Här väntar en travers som tar oss till Trient-stugan på 3168 m.ö.hö. Dagens etapp är på ca 6 timmar.
F/-/M

DAG 3 - FANTASTISK Nedkörning

Idag startar vi med en lång och spännande nedkörning. Vi kryssar Trient-glaciären och hamnar i Val d'Arpette. Här väntar 1300 meters nedkörning till den schweiziska staden Champex. Härifrån åker vi buss till Verbier och gör oss hemmastadda i Mont Fort-stugan. Efter en varm lunch är det dags att utforska backarna runt Verbier. Den här platsen är känd för både god skidåkning och fantastisk offpist-åkning. Vi samlas för en välförtjänad middag i stugan på kvällen.
F/L/M

DAG 4 – BERGStugor och BERGSpass

Vi börjar nu få lite rutin på dagarna. Tidig frukost, förberedelse av utrustning och så bär det av uppåt innan vi får några härliga meters nedkörning. Vi jobbar oss upp mot Col du Momin och vidare upp på Grand Desert-glaciären innan nedkörningen till Prafleuri-hytta. Här finns det möjlighet för lite vila på eftermiddagen eller också kan du åka lite mer skidor om du vill det. Stugan är vårt utgångpunkt för flera korta, fina turer. Dagens etapp tar ca 5 timmar.
F/L/M

DAG 5 - UTSIKT, UTSIKT, UTSIKT

Vi börjar tidigt och går upp til Col des Roux, så kommer en slak travers över Lac du Dix. Om snöförhållandena är goda kan vi komma långt på kort tid. Från änden av Lac du Dix börjar uppstigningen mot Dix-stugan. På väg uppåt har vi fantastisk utsikt över Mont Blanc de Cheilon (3869 m.ö.h). Stugan har kanske den bästa utsikten på turen – strax ovanför nordväggen av Mont Blanc de Cheilon.
F/L/M

DAG 6 - öVER TILl SchwEIz

Idag väntar en av de längre klätteretapperna. Vi ska ca 4 timmar upp till Col de Brenay (3639 m.ö.h) och sedan över till Pigne d'Arolla Col. Därifrån ska vi vidare till Vignettes-stugan. På avstånd kan nedkörningen se skräckinjagande ut, men efter att ha tittat lite närmare så hittar vi de fina linjerna i snön. Detta är en av de lite mer ansträngande dagarna på turen, så det är en välförtjänad och efterlängtad middag som står uppdukad när vi når vårt mål – stugan som ligger helt på kanten av Viube-glaciären.
F/L/M

DAG 7 - GRAND FINALE

Den sista dagen är också den längsta, men vilken avslutning! Vi börjar tidigt, för det kommer att ta oss cirka 8 timmar att komma till Zermatt, men innan vi kommer dit väntar 2100 meters nedkörning med fantastisk utsikt till Matterhot, Zinalthorn, Monte Rosa, Breithorn och många andra av de mest kända topparna i Zermatt-området! En fantastisk avslutning på en fantastisk vecka i Alperna. I Zermatt samlar vi ihop våra saker och tar tåget till Täsch (Zermatt är bilfritt) där vår minibuss väntar på att ta oss tillbaka till hotellet i Chamonix. Här kan vi ta oss en välförtjänad dusch innan det är dags för avslutningsmiddag.
F/L/-

DAG 8 - Hemresa

Efter frukost är det dags att styra kosan hem till Norge. Eller kanske du inte vill hem riktigt än och har skjutit upp hemresan för några dagars extra skidåkande?

Måltider som ingår i priset indikeras med F (frukost), L (lunch) och M (middag).

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

-

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Frankrike, Schweiz

Typ:

Topptur

Grad: