Tillbaka till sökresultaten

Topptur runt Hjørundfjorden

Hjørundfjorden runt är en veckolång topptur som definitivt matchar Alpernas berömda Haute Route mellan Chamonix och Zermatt. Vi går färdas genom vacker natur och har mäktig havs- och fjordutsikt. Längs vägen bor vi på ovanliga och charmiga övernattningsplatser.

Hjørundfjorden runt är en veckolång topptur som definitivt matchar Alpernas berömda Haute Route mellan Chamonix och Zermatt. Vi går färdas genom vacker natur och har mäktig havs- och fjordutsikt. Längs vägen bor vi på ovanliga och charmiga övernattningsplatser.

Hvitserk önskar att etablera «Hjørundfjorden Rundt» som ett norskt svar på Alpernas berömda Haute Route som går mellan Chamonix och Zermatt.

Tillsammans med lokaltkända spenderade vi förra året tid på att finna en rutt runt den vackra fjorden i Sunnmøre. En sak är säker, Hjørundfjorden Rundt är en resa med stor potential. Naturen är fantastisk, utsikten spektakulär och turmöjligheterna många.

Hjørundfjorden runt är en topptur som går på skidor från by till by men lätt packning, där vi bestiger toppar och utforskar dalar och utflyktsmål längs vägen. Vi har med oss allt vi behöver för den veckolånga turen i ryggsäcken och etapperna runt fjorden är förhållandevis tuffa, med en stigning på nästan 1200-1300 höjdmeter. Längs vägen bor vi på övernattningsställen med hög kvalitet och charm, bland annat i den väglösa orten Trandal, på charmerande Villa Norangdal och flotta Sagafjord Hotel i Sæbø. Det hjälper till att lyfta upplevelsen! På ett par platser åker vi taxi, färja eller shuttle-båt, men framförallt åker vi skidor.

Rundt Hjørundfjorden finns det fantastiska turmöjligheter. Vädret och förhållandena avgör vår väg, men det finns många varianter beroende på vad förhållandena tillåter. Längs med hela rutten har vi fjord – och havsutsikt och bitvis går vi ända ned till stranden. Närmare beskrivning av rutten finns i dag-för-dag-programmet.

Om förhållandena är de rätta bestiger vi någon av Sunnmøres mest klassiska toppar – bland annat Slogan, Blåbretind, Kolåstind och Skårasalen som är alternativa mål längs rutten.

Topparna runt Hjørundfjorden har alltid varit populära resmål men vår rundtur i Hjørundfjorden något helt nytt.

Resefakta

RESETIPS - TRANSPORT TILL OCH FRÅN TUREN 

Turen börjar och avslutas i Ålesund. Det går bra flygförbindelser mellan Oslo och Ålesund. Se Hvitserks restips sida för länkar till flygbolag. 

SVÅRIGHETSGRAD

Etapperna på den här turen är på nästan 1200-1300 höjdmeter. Information om naturförhålladena  vi får längs vägen bestämmer rutten. Vi har ryggsäck och har packat med oss allt vi behöver på turen skarjärn och stegjärn är nödvändiga på några av sträckorna.

HÖJDPUNKTER

  • Fantastiska toppturer runt en av Norges vackraste fjordar
  • Vi åker skidor hela vägen ned till fjorden
  • Charmiga övernattningar med hög kvalitet

 I PRISET INGÅR

  • All övernatting och mat i enlighet med dag-för-dag-programmet.
  • Lokaltkända bergsguider som ansvarar för upp till sex gäster
  • Transport längs vägen i enlighet med dag-för-dag-programmet (all transport t/r Solavågen)

I PRISet INgår inte

  • Kostnader av personlig art
  • Transport t/r startplatsen på Solavågen utanför Ålesund
  • Försäkring
  • Eventuell dryck till middagar

ÖVRIG INFORMATION

Hvitserk upptäckte 2013 den potential som Hjørundfjorden runt har, som Norges svar på Haute Route. Vi genomförde den första resan, en testur, i april 2014 som blev en succé.  

DAG 1: FÖRSTA ETAPPEN TILL TRANDAL

Vi träffas tidigt på morgonen på färjekajen på Solavågen utanför Ålesund. Härifrån tar vi färjan över till Hundeidvik och börjar dagens etapp med en kort taxitur till snögränsen. Dagens etapp är omkring 13 kilometer och på 1200 höjdmeter. Om förhållandena är goda förlägger vi turen upp till toppen av Blåbretinden.

Uppför det sista stycket mot toppen kan det vara nödvändigt med stegjärn. Det sista stycket mot toppen behöver vi stegjärn, isyxor och rep. Från Blåbretind (1476 moh) går turen ned til den väglösa  orten Trandal (fem-sex invånare). Här övernattar vi på Christian Gard. Även om Trandal bara har en handfull invånare är puben på Christian Gard populär och till middag får vi den färskaste fisk du kan tänka dig direkt från fjorden.

DAG 2: RÅNA-ETAPPEN / TILL URKE

Den här dagen starter vi tidigt och går Lissjedalen till Råna (1586 moh). Delvis är etappen brant och krävande, men vi går i fantastiska omgivningar. Om turen går helt upp till Råna är sträckan på drygt 1500 höjdmeter med stigning. Från Råna kör vi nedför Nordkopen till Urke. Förhoppningsvis hinner vi med en sväng på butiken i Urke innan den stänger och vi övenattar i Urke.

DAG 3: SLOGEN-ETAPPEN / TILl VILLA NORANGDAL

Slogen är turmålet den här dagen, och den 1564 meter höga toppen är en av de största klassikerna på Sunnmøre. Från toppen far vi helt ned till Norangsdalen och anländer till Villa Norangdal. Det är ett säreget och vackert övernattningsställe, med helt unik inredning efter tidsepok och där norsk fjällsporthistoria sitter i väggarna. Det finns få saker som är bättre än att sänka ned kroppen i den uppvärmda bubbelpoolen utomhus med den magiska utsiken över fjällen i bakgrunden och efter en lång dag på skidor. Upplevelsen toppas med en bättre middag innan vi avslutar kvällen med att planera för nästa dag framför öppna spisen i Slingsbystuen.

DAG 4: öVER BLÆJA Och KÅRDALSTINDANE Och NED TILl FJORDEN

Vi åker skidor rakt från hotelltrappan och över Blæja och Kårdalstindene. Om det är bra sikt har vi fin utsikt över stora delar av Hjørundfjorden och över havet. Vi får fint skidföre ned i Kårdalen och ned till fjorden. Vi övernattar på Bjørke, längst in i Hjørundfjorden.

DAG 5: SKÅRASALEN-ETAPPEN

Om förhållandena är på vår sida står ytterligare en klassiker på programmet den här dagen. 1542 meter höga Skårasalen. Från toppen åker vi ned till Skår, en gård vid Hjørundfjorden. Härifrån tar vi taxibåt eller färja till Sæbø och övernattar på Sagafjord Hotel.

DAG 6: DALEGUBBEN-ETAPPEN TILl STANDALSEIDET

Efter en god frukost på Sagafjord, tar vi taxi en liten bit upp till Litledalen och påbörjar bestigningen mot Dalegubben (1344 moh). Den sista biten mot topppunkten är det nödvändigt med stegjärn och isyxa och från toppen har vi en fantastisk utsikt. En fantastisk väg ned med den nästan 800 meter höga flanken från Dalegubben till Nøvedalen. Overnatting på Standaleidet (400

DAG 7: SISTa TURDAGeN - KOLÅSTIND-ETAPPEN

Sista biten av Hjørundfjorden runt börjar på Standaleidet (ca 400 moh) och vi går upp till Kolåstind och / eller Svinetind, innan vi avslutar med att köra ned till Ytre Standal eller ned til Molladalen och Barstadvik. 
Härifrån är det en kort taxitur till Festøya, där vi tar färjan tillbaka till Solavågen. Här avslutas turen och det är möjligt och flyga vidare från Ålesund på kvällen.

 

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

-

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Norge

Typ:

Topptur, kurs

Grad: