Tillbaka till sökresultaten

Höga berg i Bolivia

Följ med på ett riktigt bergsäventyr i spännande Bolivia! Du kommer att få uppleva La Paz, Titicacasjön och inte minst de bolivianska Anderna. Acklimatiseringen börjar redan vid Titicacasjön innan turen går in i öde dalar, över bergspass och glaciärer. Vi ska bestiga två fantastiska berg, det ena är självaste Illimani på hela 6 438 meter över havet!

Bolivia är en skatt som är redo att utforskas, och det är ett land som inte lämnar någon oberörd. Landet bjuder på extrema naturvariationer med både Anderna, Amazonas, Titicacasjön och världens största saltöken Uyuni innanför sina landgränser.

Bolivia hade tidigare en kustlinje mot Stilla havet, men förlorade den när landet krigade mot Chile i 1884. Namnet Bolivia var en hyllning till frihetshjälten Simón Bolívar som gjorde landet självständigt från Spanien i 1824. Även om Bolivia har ett rikt utbud av naturresurser är det ändå det fattigaste landet i Sydamerika.

Det legendariska Inkariket uppstod i Bolivia och än idag är det många synliga spår från den här storhetstiden i landet innehållsrika historia. Ungefär hälften av befolkningen i Bolivia är urinvånare. Den andra hälften av befolkningen består av européer och mestister (en blandning mellan urinvånare och européer).

Andernas huvudkedjor går i riktning nord–syd. Den västliga, Cordillera Occidental, skiljer Bolivia från Chile och har en genomgående höjd på 4 000–6 000 m.ö.h. Här ligger landets högsta berg, Nevado Sajama, 6 542 m.ö.h. Öst för detta berg ligger Cordillera Real med flera toppar över 6 000 m.ö.h, den högsta toppen är Illimani vid La Paz, 6 438 m.ö.h. Mellan de två kedjorna ligger högslätten Altiplano. Under vår resa i Bolivia ska vi bestiga två vackra toppar i bergskedjan Cordillera Real som ligger öster om den spännande huvudstaden La Paz. 

Resefakta

Fakta om resan

HISTORIa

Området kring Anderna har varit bebodd i cirka 20 000 år. Den första befolkningen vandrade över Beringssundet från Asien och befolkade Amerika. Kring år 1450 grundlade inkafolket det som idag är Boliviens egna rike. Inkafolket kontrollerade området fram till 1535, då Spanien övertog och koloniserade området. Bolivia blev en självständig stat år 1825, och innan den spanska kolonisationen bestod det som idag är Bolivia av olika etniska grupper. Höglandet var en del av inkariket och bebos av Quechua- och Aymarafolk. I låglandet levde olika mindre etniska grupper. Innan spanjorerna anlände styrdes stora delar av Bolivia av Inkariket, en månghundraårig kultur som på sitt största täckte Anderna i Ecuador i norr till Chile och Argentina i söder. När den spanska erövraren Pizarro kom dit var inbördeskrig i Inkariket och det dröjde inte länge innan spanjorerna erövrade och styrde området. I Bolivia var det på grund av att man hittade silver i Potosi som den landet snabbt koloniserades. Från januari 2006 styrde Evo Morales och hans parti MAS landet genom några av de största politiska förändringarna sedan revolutionen i 1952. Efter över 10 år vid makten har Boliva, tack vare Morales, en snabbväxande och stabil ekonomi.

I Bolivia lever idag bland andra befolkningsgrupperna quechua (30% av befolkningen), aymara (25%) och afrobolivianer.

svårighetsgrad

Det här är en resa där det är klart fördelaktigt att vara i god form. Har du tränat inför resan kommer du därför få ut mycket mer av resan. Vi ska ända upp till 6 438 meter över havet, men det är huvudsakligen en fottur och ingen klättertur. Det innebär att du inte behöver några särskilda kvalifikationer vad gäller klättring även om det är en stor fördel om du känner till hur du använder dig av stegjärn och isyxa. Vi kommer även att träna på hur du använder dig av dessa redskap när vi är på tur. Det är krävande att gå många timmar på stegjärn i snö över 5 000 meter över havet, så GOD fysisk form är mycket viktigt. Har du aldrig varit i höjden förut måste du vara beredd på några utmattande överraskningar och eventuellt huvudvärk, men våra duktiga guider ger dig en massa goda råd innan avresa. Innan vi ger oss på de höga topparna brukar vi acklimatisera oss väl på förhand så att alla är förberedda för att hantera höjden. Denna bergstur innehåller vissa luftiga partier när vi är uppe i bergen.

Förberedelser inför resan

Det är en stor fördel att ha varit mycket på tur i fjällen. Du bör vara van vid att gå långre sträckor i brant terräng och vara i normalt god fysisk form för att kunna delta. Längre vandringar i vildmarken och ''från stuga till stuga''-turer eller tältturer i fjällen är en god uppladdning. Kom ihåg att det är viktigt att ha kul på tur också!

Säkerhet

Vi på Hvitserk lägger stor vikt vid säkerhet. Vi använder oss endast av våra egna guider som har erfarenhet av turer på hög höjd, medicinsk behandling och att leda grupper i bergsområden. Vi planerar våra turer så att vi inte utsätter oss för oönskade risker. Vi har gott om tid på oss på tid på höga berg för bästa möjliga acklimatisering. Vi sparar INTE pengar på att korta ner antal dagar på berget!

På denna resa kommer vi hela tiden att hålla gruppen samlad och skulle en oförutsedd situation ske kan vi snabbt vidta åtgärder. Skulle en person få problem med höjden kommer personen snabbt att evakueras lägre – och läkare kommer att rådfrågas. Hvitserks guider har med sig medicinsk utrustning och utrustning för kommunikation på berget.

Vi har ett 100-procentigt säkerhetssystem när det kommer till sjukdom och olyckor. Vi har givetvis med oss satellit-telefon, och vi har beredskap dygnet runt hemma medan vi är på tur.Läkare är alltid redo att assistera våra guider över telefon (som för övrigt har mycket god erfarenhet av höjd). Vi har också med oss en hel del medicin, bland annat medicin som hjälper mot höjdsjuka. På de flesta berg har vi också lokala kontakter som hjälper oss om det skulle hända något. Kontakta oss gärna om det är något du undrar över.

UTrustning

Hvitserk bidrar med all gemensam utrustning. De som anmäler sig till resan kommer innan avresa att få en utförlig lista som beskriver allt du måste ha med dig. Denna tur kommer att gå över på glaciärer, och det krävs personlig utrustning som isyxa, stegjärn och klättersele i tillägg till vanlig utrustning som varma kläder, bra vandringskängor, dunjacka, dagstursryggsäck och sovsäck/liggunderlag. Isyxa, stegjärn och klättersele kan hyras i La Paz.

sevärdheter

 • La Paz
 • Titicacasjön med Sun Island
 • Tiwanakus arkeologiska utgrävningar
 • Anderna
 • Pequeño Alpamayo 5 370 m.ö.h.
 • Illimani 6 438 m.ö.h.

boende

Hotell med twin/dubbelrum, tält under bergsrvandringen.

KLIMAt

Vill du se hur vädret blir de kommande dagarna? Kolla www.yr.no och fyll i önskad destination.

PENGaR

Valutan i Bolivia är peso boliviano, oftast förkortad som BOL. Användningen av kreditkort som betalningsmetod är relativt utbredd i de större städerna, men mindre butiker, restauranger och hotell accepterar ofta inte kreditkort. På landbygden är det kontanter som gäller.

TID & TIDSzONER

Svensk tid minus 5 timmar. Vilket innebär att när klockan är 12:00 i Oslo så är den 07:00 i La Paz (6 timmar när det är sommartid i Norge).

PASS Och VISUM

Utlänningar behöver ett giltigt pass (normalt giltigt minst 6 månader efter hemresedatum).

Läs mer om vad som gäller i nuläget för visum på UD:s landsidor. Välj det land du ska åka till och se vad deras reseföreskrifter och regler säger.

Vaccinationer och hälsa

Kontakta ditt lokala sjukhus eller vårdcentral för ytterligare information om vilka vaccinationer som krävs för inresa dit just du ska åka.

På vissa av våra resor kräver vi hälsointyg, och det är ditt ansvar att skicka oss hälsointyget inom 2 veckor (3 veckor om intyg från läkare krävs) efter anmälan. Observera att detta inte är nödvändigt på alla resor. Får du inget hälsointyg tillskickat tillsammans med bekräftelsen för anmälan så kommer det inte vara nödvändigt att ha med det på just den resan. Är du över 60 år ska hälsointyget signeras av läkare oavsett vilken resa det gäller.

FöRSäKRING

Du måste ha en giltig sjuk- och olycksfallsförsäkring som även ska kunna täcka en eventuell hemtransport. Kom ihåg att ta med bevis på reseförsäkringen på resan.

Några generella punkter att vara uppmärksam på:

 • Vissa försäkringsbolag använder sig av antal meter över havet som ett kriterium för vad försäkringen täcker, och om de kallar det för en expedition eller ej. Var särskilt uppmärksam på detta – och kolla detta noggrant.
 • Vissa försäkringsbolag kräver att man tecknar en förlängning om det är så att resan ifråga sträcker sig över en viss längd.
 • Var säker på att försäkringen täcker det valda geografiska området.
 • Vissa försäkringsbolag har en övre beloppsgräns på sin avbeställnings- och sjukfallsförsäkring.

Vi rekommenderar att du kollar om din försäkring täcker följande:

 • Avbeställningsförsäkring - måste tecknas samtidigt som resan bokas. Kontrollera att avbeställningsförsäkringen täcker den totala summan av din resa. Om så ej är fallet ska du köpa till en extra avbeställningsförsäkring som täcker resterande belopp.
 • Resegods
 • Ansvar
 • Förseningar
 • Förlorat syfte med resan (du kan till exempel åka till Afrika om du bryter armen före avresa, men det kanske inte är lämpligt eller möjligt att bestiga Kilimanjaro och sova i tält. Därför bör du ha en försäkring som täcker förlorat syfte med resan).

förbehåll

Vi förbehåller oss rätten att ändra priserna. Dag för dag-programmet är vägledande och ändringar kan förekomma. Vi hänvisar för övrigt till våra generella resevillkor.

Detta ingår i priset

 • Erfaren guide från Hvitserk
 • Erfaren lokal guide
 • Flyg tur/retur Stockholm/Oslo (kontakta oss för pris för anslutningsflyg från andra orter)
 • Transport i Bolivia
 • Måltider som nämns i dag för dag-programmet
 • All gemensam utrustning


detta ingår ej

 • Anslutningsflyg från andra städer i Sverige eller Norge – kontakta oss för erbjudande.
 • Måltider som ej nämns i programmet
 • Personlig reseförsäkring
 • Uförutsedd transport
 • Personlig utrustning - du får fullständig lista påutrustning vid anmälan

 

DAG 1: VI kommer fram till LA PAZ (3 650 M.ö.H)

Vi åker från Sverige på morgonen och kommer fram till La Paz efter en lång flygresa. Flygplatsen här är en av de högst belägna i hela världen, och på väg ner till hotellet i centrum får vi en första glimt av denna fascinerande stad. Första kvällen tar vi det lugnt, vänjer oss vid att vara uppe i höjden och samlar krafter och energi inför resan. La Paz ligger högt upp, så det är redan nu smart att gå sakta.

-/-/-

DAG 2: SIGHTSEEING I LA PAZ

Vi tillbringar dagen i La Paz där vi utforskar stadens många sevärdheter och startar dagen med att få översikt över staden från en utsiktspunkt som heter Killi Killi. Därefter går vi till Jaen Street där vi kan besöka guldmuséet och kokabladsmuséet om vi känner för det. Vi tar oss tid att vandra runt i gatorna för att skåda folklivet i Sagárnaga och stadens historiska byggnader. En sightseeing i La Paz är inte komplett utan en sväng till den bisarra häxmarknaden där det praktiseras alternativa metoder för att kurera de flesta sjukdomar och problem man kan snubbla över här i livet. Vi rundar av sightseeingen med en liten promenad i ett område som kallas för Moon Valley, här hittar vi flera intressanta bergsformationer. Vi tar det lugnt på eftermiddagen och slappnar av eller utforskar staden lite mer på egen hand.

F/-/-

DAG 3: TIWANAKU Och TITICACASJöN (3 812 M.ö.H)

Vi äter frukost på hotellet innan vi åker till Tiwanaku, ett gammalt samhälle som har funnits sedan omkring mellan år 3 000 f.Kr till ca 600 år e.Kr. Fram till lunch vandrar vi runt i dessa historiska ruinerna innan vi reser vidare mot staden Copacabana vid Titicacasjön. På vägen hit får vi en glimt av de imponerande Anderna som snötäckta sträcker sig mot himlen. Vi stannar till för att besöka bröderna Limachis museum som bland annat har en utställning med en fullskalig kopia av RA II som Thor Heyerdahl seglade på sin expedition över Stilla havet. Vi hinner också med en liten promenad i den färgstarka landsbyn La Basilica innan vi checkar in på vårt hotell för natten i Copacabana vid världens högst belägna insjö, Titicacasjön.

F/L/-

DAG 4: SUN ISLAND

Vi tar sjövägen till Sun Island, en ögrupp i Titicacasjön som anses vara en av de viktigaste natur- och kulturmonument i Bolivias historia. Öarna ligger på sydsidan av Titicacasjön och var slutstationen för pilgrimer på vandring i Inkariket, men det har bott människor här så långt tillbaka som 2 000 år f.Kr – och än idag är det många olika folkslag som bor på öarna. Ön är inte bara historiskt intressant, den är också obeskrivligt vacker. Efter lunch tar vi en fyra timmards acklimatiseringstur med utsikt över Titicacasjön och Anderna där borta i fjärran.

F/L/-

DAG 5: MOT bergen

Efter en lugn morgon och en tidig lunch tar vi båten tillbaka till Copacabana och därifrån vidare in mot bergskedjan Cordillea Real. Vi kör till ett ställe som heter La Rinconada och slår upp vårt första läger. Denna camp ligger på 4 550 meter över havet, och många av oss kommer att påverkas av höjden. Runt oss vandrar lamadjur fritt i det karga landskapet, och kanske ser vi kondorer högt ovanför oss. På eftermiddagen promenerar vi i området för att vänja oss vid höjden medan expeditionskocken trollar fram en middag åt oss.

F/-/M

DAG 6: KONDORERnas berg

Sakta, sakta går vi upp till passet på 4 900 m.ö.h och ner igen på den andra sidan, vi hamnar till slut vid den vackra sjönJurikhota. Här slår vi läger på 4 700 m.ö.h med en utsikt som är så häpnadsväckande att vi knappt kan andas. Vi ser Condoririmassivet som reser sig brant mot himlen med glaciärer hängande neröver fjällsidorna. Vi är inte långt från La Paz, men här ute är det tystnaden som råder. När kvällen kommer har vi en vacker stjärnhimmel över oss och vardagen där hemma känns väldigt fjärran.

F/L/M

DAG 7: PEQUEÑO ALPAMAYO BASE CAMP (4 670 M.ö.H)

Idag tar vi oss upp mot bergstopparna. Vi kommer till Laguna Congelada, eller ''den frysta insjön'' som det heter på svenska, den är formad av två glaciärer som kalvar sig ner i insjöns iskalla vatten. Laguna Congelada ligger på ca 4 900 m.ö.h. Vi går vidare upp mot Paso Austria på 5 300 m.ö.h innan vi fortsätter ner på den andra sidan av passet innan vi kommer fram till nattens läger Pequeño Alpamayo Base Camp på 4 670 m.ö.h. Denna camp används också av andra bergsklättrare som ska upp till topparna i Condoriri-massivet. Kanske får du ta del av några goda historier över en kopp te under stjärnhimlen?

F/L/M

DAG 8: PEQUEÑO ALPAMAYO TOPPSTöT (5 370 M.ö.H)

Den här dagen kör vi en alpin start, det vill säga att vi stiger upp mitt i natten, äter en lättare måltid och börjar gå mot toppen medan det fortfarande är mörkt. Dagens första etapp går in till början av glaciären, här måste stegjärn och sele på för att i replag gå tillsammans över glaciären och upp till toppen av Mount Illusion (5 099 m.ö.h). Vidare härifrån går vi lite ner igen längs en rygg innan vi kommer till den snötäckta ryggtraversen som tar oss till toppen av vackra Pequeño Alpamayo på 5 370 m.ö.h. Vi följer ryggen hela vägen till toppen och har utsikt över Cordillera Real på båda sidorna av ryggen. Efter att ha njutit av den vackra utsikten och delat ut toppkramar följer vi samma väg ner igen och går hela vägen ut till La Rinconada där vi blir hämtade och åter transporteras tillbaka till La Paz.

F/L/-

DAG 9: VälförtjänT vilodag

De flesta av oss är antagligen trötta efter en lång dag igår, så vi kommer därför att tillbringa dagen genom att samla krafter och ladda upp inför nästa toppstöt. Kanske vill du dricka varm choklad? Eller varför inte bara slappna av med en bra bok? De av oss som känner för det samlas för en god middag på kvällen.

F/-/-

DAG 10: NY DAG - NYTT berg

Efter vilodagen är vi nu redo för ett nytt bergsäventyr – den här gången är målet Illimani på hela 6 438 möh. Vi kör i drygt 3 timmar från La Paz till den lilla landsbyn Pinaya, och på vägen passerar vi själarnas dal med vackra bergsformationer. Väl framme möts vi av hästar och åsnor som ska vara våra bärare på vägen upp till denna mäktiga topp. Dagens etapp till fots är på ca 3 timmar från Pinaya till nattens camp Puente Roto som ligger på 4 500 möh. Under etappens gång stannar vi till för att andas ut lite och äta ur den medhavda matsäcken.

F/L/M

DAG 11: HIGH CAMP ILLIMANI (5 500 M.ö.H)

Dagens utmaning blir att passera de enorma moränryggarna som ligger vid foten av Illimani, och sanden gör det tungt att gå. Vi förflyttar oss sakta uppåt mellan moränryggarna och stora stenar. Terrängen är krävande, men allt eftersom vi förflyttar oss uppåt belönas vi med storslagen utsikt. Vi stannar till för att äta vår medhavda lunch och för att samla krafter till den sista backen upp mot camp på 5500 möh. Väl uppe möter vi glaciären som kommer ner från toppen, och tillsammans med de spännande ljuden från glaciären som spricker upp njuter vi av solnedgången över de mäktiga Anderna. Det är berg överallt och vi ser ljusen från La Paz långt under oss. Den här kvällen är det viktigt att lägga sig tidigt för att samla krafter till toppstöten. De flesta av oss känner nog av höjden i kroppen vid det här laget.

F/L/M

DAG 12: TILL TOPPEN AV ILLIMANI (6 438 M.ö.H)

Sista etappen mot toppen startar i mörker mitt i natten, och vi har en lång och tuff dag framför oss. Vi börjar med en lätt frukost innan vi startar på traversen över glaciären som tar oss till toppen, stegjärn och isyxa är med från start den här dagen. Solen stiger upp medan vi går färgas dalen nedanför oss sakta i underbara rosatoner.

Vi andas lugnt och sakta, sätter en fot framför den andra innan vi efter drygt 8 timmar kan jubla på toppen – 6 438 meter över havet! Efter ett kort firande av att ha nått toppen vänder vi och går ner igen, vi kan nu hålla ett högre tempo. Efter ca 4 timmar är vi återigen helt nere vid camp 1, Puente Roto. Här tillbringar vi natten, en efterlängtad vila innan sista etappen tillbaka till La Paz.

F/L/M

DAG 13: FESTMIDDAG I LA PAZ

Vi njuter av att lugnt och sansat promenera tillbaka till Pinaya och kör bil därifrån tillbaka till La Paz samma väg som vi körde upp för tre dagar sedan. Det är skönt att komma tillbaka till hotellet för att duscha innan vi samlas för en bättre middag och skålar för resan. Vi delar tur-skrönor och erfarenheter med varandra och kan vara stolta över vår egen insats.

F/L/M

DAG 14: Hemresa - ELLER VIDaRE?

Vi åker tillbaka till Norge och är besatta av Bolivia, kanske har ni redan planerat att åka tillbaka? Eller också väljer du att förlänga resan med några dagar och åker till saltöknen i Uyuni eller den spännande Amazonasdjungeln?
F/-/-

DAG 15: ANKOMST SVERIGE

Efter en lång flygtur sätter vi åter våra fötter på svensk mark, fullpmatade med goda minnen från resan.

F = Frukost, L = Lunch, M = Middag

Den här listan är menad som en riktningslinje, för att vi ska ha det vi behöver oavsett vilket slags väder vi får på turen. Det är inte meningen att du ska behöva köpa mycket ny utrustning, troligtvis kan du använda mycket av det du har sedam tidigare. Du behöver i stort sätt samma kläder som på en fjälltur hemma. Ta kontakt med oss om det är något du funderar på: +47 23 21 30 70 / info@hvitserk.se  
Underkläder Vi rekommenderar minst ett par boxershorts i ull til både kvinnor och män. Män kan med fördel ha material med windstopper i fronten. För kvinnor rekommenderas också bh/sportstopp i ull.
Sockor 2 tunna innersockor, ull eller syntetiska. 2 tjocka sockor, ju tjockare desta bättre. De tjocka sockorna bör vara av ull.
2 sätt ullunderkläder Det är bra med ullunderkläder som inte är för tjocka, använd hellre flera lager. Det fungerar även med superunderställ i syntetiskt material, men vi rekommenderar ull.  
Fleecejacka Fleecejacka eller varm ulltröja måste med i packningen
Skaljacka Gore-Tex eller motsvarande. Måste tåla mycket vind, ha bra hätta och inte bli våt i snö og slask. Bör vara lite rymlig och gärna ha ventilationsdragkedjor under ärmarna.
Dunjacka Du kommer att behöva denna. En stor och varm jacka som går utanpå alla andra kläder. Den måste ha huva och gå ner över rumpan.
Skalbyxa Gore-Tex eller motsvarande. Hängslen kan vara smart för att hålla snö och vind ute. Det är en fördel med dragkedjor på sidorna för att kunna lufta. 
Turbyxa För att använda de första etapperna. 
Shorts Turbyxa med avtagbara ben fungerar också bra. 
T-shirt/skjorta Det kan vara varmt de första dagarna
Buff Det kan på vissa ställen vara dammigt på turen, och då kan en buff vara fin att ha framför munnen. En i ull till toppnatten värmer gott.
Keps/solhatt Solen kan vara stark, något beskyttande på huvudet är bra
Mössa Fint om den är vindtät, men om den inte är det bör du ha huva på jackan. En extra mössa är bra att h a med.
Vantar Tjocka, varma och vindtäta. Gärna av dun. 
Handskar Ett par bra handskar. 
Vantar Kan vara bra att ha på eftermiddagen/kvällen, och vid dåligt väder på lägre höjd. 
Expeditionskängor Solida expeditionskängor för vinterbruk med gott om plats för tjocka sockor. Det är viktigt att sulan är så styv som möjligt så att stegjärnen sitter bra på. Till exempel Scarpa Phantom 6000.
Joggingsko/trekkingsko Solida, gärna lite höga, med solid sula. Vid torrt väder kan du använda dessa de förste etapperna på berget.
Stegjärn Kontrollera att dessa sitter bra på kängorna för du reser.
Klättersele Vanlig klättersele eller alpinsele. Kom ihåg att den ska sitta utanpå kläderna.
Isyxa Det är fint med lite längd så att du kan stötta dig på den när du går.
Klätterhjälm Finn en som passar bra på huvudet. Måste finnas plats till mössa under.
Skruvkarabiner 1 stk. Skruvkarbin
Damasker Ger extra isolation, och skyddar stövlarna mot fuktighet, damm och lera.
Teleskopstavar De som kan delas i tre delar är lättast att ta med i säcken, de med lås på utsidan är mest solida.
Stor ryggsäkk Ca 80 + liter.
Dagstursäck 35-45 liter. Används på berget och som handbagage på flyget. Du behöver en ryggsäck där det får plats termos, 3 liter dricka, kamera och lite kläder.
Sovsäck Det kommer variera från att vara milt til kallt på natten under turen.  Du bör välja en varm sovsäck som tåler minst -20°C. Om du fryser på natten ger det dålig acklimatisering.
Liggunderlag Vi rekommenderar ett uppblåsbart liggunderlag som ger god komfort.
Kuddvar Det kan det vara fint att fylla ett kuddvar med exempelvis en dunjacka. 
Kissflaska Borde rymma 1,5 liter.
Solglasögon Bra, solida solglasögon med mörkt glas.
Pannlampa Kom ihåg nya batterier.
Drickflaskor 2 – 3 stk litersflaskor med överdrag, så att de inte fryser så lätt. En tjock ullsocka eller liknande gör också jobbet. En flaska bör kunna hänga på ryggsäcken eller i bältet så det är lätt att dricka. Nalgene flaskor med stor öppning och isolationsöverdrag är de bästa. 
Camelbak Denna kommer du inte att ångra att du tagit med, vi dricker mycket vatten för att hålla huvudvärken borta. Vi rekommenderar inte Camelbak på toppnatten, även om den är isolerad. Den fryser ofta oavsett.
Termos 1 liter. Ståltermos med stor åpning.
Saft/sportsdricka Vi måste dricka mycket på turen, så om du tycker att  det kan vara svårt att dricka mycket vatten, kan det vara smart att du tar med lite sportdricka eller saft som kan blandas ut med vatten.
Snacks/godis Choklad, nötblanding eller kex är gott att ha med på några av de längre dagsetapperna.
Kompressionspåsar Det är väldigt bra att packa vattentäta påsar för att hålla ordning i bagen, för att hålla allt torrt och för att reducera volymen på exempelvis en dunjacka. Plastpåsar med ziplock kan också vara fint å ha.
Toalettsaker Tandborste, tandkräm, ett liten handduk, våtservetter, antibac, 1-2 toalettruller för att använda när vi går. I lägrena får vi toalettpapper.
Solkräm Hög faktor, 25-50. Små tuber. Det är skarp sol i höjden. Kom ihåg stift till läppar och näsa.
Personlige medisiner Plåster – Compeed, sporttejp mm.
  Halstabletter
  Näsdroppar
  Alvedon
  Magregulerande medicin
  Vi vill veta om personliga mediciner du använder, om något skulle hända. 
Vacciner Ta kontakt med ditt lokala vaccinationskontor eller vårdcentral i god tid innan resan, minst 4 veckor innan avresa. 
Resedokument Pass, flygbiljetter, försäkringsbevis och vaccinationskort. Kom ihåg kopia av alla dokument.
Pengar/kort/visum Det mesta är täckt, men du ska ha med lite pengar till dricks, visum och diverse utlägg. 
Hörlurar Musik eller ljudbok kan vara fint.
Kamera Kom ihåg nog med plats på minnesbrickan.
Batterier Till kamera, pannlampa etc.
Sandaler Bekväma sandaler, till exempel Crocs.
Lätt långbyxa Samme typ som du använder på sommaren i Norge.
TIPS: Vi rekommenderar att du reser i vandringskängorna och med skaljacka och byxa. Det är viktig utrustning för vandringen som är svårt att finna lokalt, om bagaget skulle komma på avvägar. Kom ihåg att packa smart.  

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

-

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Bolivia

Typ:

Klättring, vandring, höga berg

Grad: