Tillbaka till sökresultaten

Topptur i Norge - Jotunheimens Haute Route

Följ med på en femdagars topptur i hjärtat av Jotunheimen på några av de vackraste topparna Norge har att erbjuda. Detta är Norges svar på alpernas klassiker! Varje dag går vi på minst en 2000 meters topp. Vi sover i betjänta stugor och äter trerätters middag varje dag.

Vi starter turen på Gjendesheim og går igjennom flotte Jotunheimen til Krossbu i løpet av de neste dagene. Underveis på turen bor vi på fine turisthytter hvor vi får god mat og hvile. Hver morgen får vi en god frokost og vi smører matpakke og fyller termosen.

Hver dag får vi med oss minst en 2000-meter topp og spektakulær utsikt innover et snøkledd Jotunheimen. Turen har noen lange etapper, vi skal til og med prøve oss på Norges høyeste fjell – Galdhøpiggen. Dette krever at deltakerne har god form og både har gått og stått en del på ski fra før.  

Resefakta

RESETIPS - TRANSPORT TILL OCH FRÅN TUREN 

Turen börjar och slutar i Gjendesheim. Till Gjendesheim går det fina bilvägar och tar cirka fyra timmar att köra från Oslo. För fler råd hur du tar dig runt i Norge, läs mer på Hvitserks restips sida.

HISTORIa

Haute Route Jotunheimen genomfördes första gången 2013 och den har redan blivit en klassiker. Du kan läsa mer om hur turen blev till på www.høgruta.no

svårIGHETSGRAD

Du måste ha solida skidegenskaper för att vara med på den här resan. Du måste vara komfortabel med att köra svarta pistar i alpinanläggningar och off piste under varierade snöförhållanden. Du måste känna din egen utrustning och vara i generellt god fysisk form. Detta är en lång resa med långa etapper varje dag, så du måste ha varit en del på topptur sedan tidigare för att kunna vara med på den här resan.

föRBEREDELSER

Du bör ha några toppturer i benen inför säsongen och träna lite kondition innan du beger dig iväg.

SäKERHET

Hvitserk lägger stor vikt på sikkerhet. Vi har en mycket erfaren guide på denna resa och har max 6 deltagare per guide. Det är obligatoriskt att du har med lavinsökare, spade och såndstång i tillägg till rätt kläder och skidutrustning. Vi bakar in lite kursande under resans gång så att även du kan bli tryggare på dina val på sådana turer.

Utrustning

Lavinutrustning (sökstång, spade och lavinsökare), isyxa och stegjärn är obligatoriskt, och det är en fördel om du vet hur du ska använda det.  Utrustningen kan hyras, informera oss i god tid om du önskar att göra det.

Vi har gemensam utrustning som första hjälpen-utrustning och vindsäck.

boende

Vi bor i betjänade stugor längs hela vägen i 3-4-mansrum. Sängkläder får du i varje stuga, så du behöver inte ha med lakanpåse eller liknande. På stugorna serveras trerätters middag och varje dag, och vi packar egen matsäck och fyller upp termosen.

FöRSäKRING

Du måste ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring som även ska kunna täcka en eventuell hemtransport. Kom ihåg att ta med bevis på reseförsäkringen på resan.

Några generella saker att ha i åtanke:

 • Vissa försäkringsbolag använder sig av meter över havet som ett kriterium för vad försäkringen faktiskt täcker och om de kallar det för en expedition eller inte. Var särskilt uppmärksam på detta och kolla detta noggrant.
 • Vissa försäkringsbolag kräver att man tecknar en förlängning om det är så att resan går över längre tid.
 • Var säker på att försäkringen täcker det valda geografiska området.
 • Vissa försäkringbolag har en övre beloppsgräns på sin avbeställnings- och sjukfallsförsäkring.
 • Avbeställningsförsäkring – måste tecknas samtidigt som du beställer resan. Kolla att totalsumman i avbeställningsförsäkringen täcker resans totalsumma. Gör den inte det bör du köpa en tilläggsavbeställningsförsäkring som täcker det övriga beloppet.
 • Resegods
 • Ansvar
 • Förseningar
 • Förlorat syfte med resan (du kan exempelvis åka till Afrika om du bryter armen innan avresa, men det kanske inte är möjligt att bestiga Kilimanjaro och sova i tält. Därför är det smart med en försäkring som täcker förlorat syfte med resan).

FöRBEHåLl

Vi förbehåller oss rätten till ändringar av prisuppgifter. Dag för dag-programmet är vägledande och ändringar kan förekomma. Vi hänvisar i övrigt till våra generella resevillkor.

Detta ingår i priset

 • Övernattning i turiststugor i 3-4-bäddsrum
 • Trerätters middag, frukost och matsäck
 • Sängkläder i stugorna
 • Lokalkänd guide med minst sex gäster.
 • Transport från Krossbu och tillbake till Gjendesheim sista resedagen.

  DETTA INGÅR EJ

 • Transport t/r Gjendesheim
 • Alkoholhaltiga dryckesvaror
 • Personlig reseutrustning

DAG 1: ANKOMST GJENDESHEIM

Du möter guiden på Gjendesheim och vi äter middag och pratar om dagarna vi har framför oss. Vi får oss en god natts sömn innan äventyret börjar!

DAG 2: GJENDESHEIM - MEMURUBU

Efter en god frukost på Gjendesheim gör vi oss redo för att äntligen starta turen genom Jotunheimen. Denna första dagen är en solid etapp, över Besshø och ner till Memurubu. Vi följer det märkta spåret från Gjendesheim till Glitterheim och till östsidan av Bessvatn, och härifrån följer vi ryggen upp till Bukehø och vidare upp till toppen av Besshø (2258 m.ö.h). Nedkörningen bestäms utifrån förhållandena, antingen västrännan och eventuellt västryggen om det är lavinfara. Så följer vi det naturliga draget ner till Memurubu. Är det dåligt väder går vi direkt över Gjende till Memurubu längs det märkta spåret.

Dagens etapp:ca 17 km, 1.258 höjdmeter. Högsta punkt: Besshø (2.258 m.ö.h).

DAG 3: MEMURUBU - GLITTERHEIM

Dagens etapp är relativt lång, och idag kan vi beta av flera 2000 meterstoppar om vädret är på vår sida. Vi följer sommarrutten över Raudhamarn till toppen av Surtningssue, 2368 m.ö.h. Härifrån följer vi ryggen norrut där vi kan samla 2000 meterstoppar innan vi hamnar på Søre Veotinden. Här har vi flera nedkörningsalternativ, och en av dessa är nedför Styggehøbrean ner i Veodalen och så ner till Glitterheim. Är vädret dåligt följer vi kvistad rutt från Memurubu till Glitterheim. Detta är en av de tyngsta etapperna på resan där vi går på flera toppar och vi tar också av och på fällarna ett par gånger under dagen.

Dagens etapp:ca 19 km, 1.400 höjdmeter. Högsta punkt: Surtningssue (2.368 m.ö.h).

DAG 4: GLITTERHEIM - SPITERSTULEN

Idag är vi kanske lite trötta efter gårdagens skidåkande, så då passar det bra att vi har en lite kortare etapp framför oss. Vi bestiger Glittertind 2465 m.ö.h, Norges näst högsta berg. Vi tar normalrutten upp till toppen, och här har vi en fantastiskt vacker utsikt och kan se bort på morgondagens mål; Galdhøpiggen. När vi ska ner åker vi mot Spiterstulen i väst, nedför ryggen till botten av Steindalen och vidare över Skautkampen och ner till Spiterstulen. Är vädret dåligt följer vi den kvistade rutten.

Dagens etapp:ca 15 km, 1.100 höjdmeter. Högsta punkt: Glittertind (2.465 m.ö.h)

 

DAG 5: SPITERSTULEN – LEIRVASSBU

Idag ska vi bestiga Norges högsta berg! Detta är en av de längsta etapperna och det blir en lång och fin dag på tur. Vi följer normalrutten upp till Galdhøpiggen på 2469 m.ö.h. Från toppen åker vi nedför en sydvänd ränna strax väster om Keilhaustopp till Svellnosbrean. Här måste vi se upp för glaciärsprickor. Vidare går vi upp till Midtre Tverråtinden och åker nedför Sydrenna till Tverråbreen. Härifrån går vi upp på Bukkeholstinden. Så åker vi ner på sydvästsidan, ner på Søre Illåbrean och vidare ner på Tverrbytende. Så bär det upp på Søre Tverrbottinden och ner i sydlig riktning till Leirvatnet innan vi äntligen är nere på Leirvassbu.

Dagens etapp:ca 35 km, 1.800 höjdmeter. Högsta punkt: Galdhøpiggen (2.469 m.ö.h).

DAG 6: LEIRVASSBU - KROSSBU

Vi vaknar på fantastiska Leirvassbu, njuter av utsikten och vet med oss att detta är resans sista dag på tur. Det är lite sorgligt, men samtidigt skönt. Vi ska ta en sista härlig tur upp till Storebjørn på 2222 m.ö.h. Vi följer normalrutten från Leirvassbu och upp, och vidare genom Bjørnskaret och ner på ned på Leirbrean och vidare till Krossbu. Om vädret är dåligt följer vi dalen från Leirvassbu och ut till vägen. Vid Krossbu hämtas vi av minibussen som tar oss tillbaka till Gjendesheim.

Dagens etapp:14 km, 1.200 höjdmeter. Högsta punkt: Storebjørn (2.222 m.ö.h)

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

-

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Norge

Typ:

Topptur

Grad: