Tillbaka till sökresultaten

Kajakpaddling på Helgeland

Det är inte konstigt att det är så många som kallar Helgelandskusten för ''Det perfekta paddelparadiset''. Tusentals öar, kristallklart vatten, kritvita stränder och mysiga fiskesamhällen bidrar till en speciell känsla – och ett perfekt upplägg för vår lilla resa på fyra dagar. Vi bor och äter i små, speciella fiskesamhällen och avslutar resan i världsarvsområdet Vega.

''Jag ser redan fram emot nästa paddeltur, och jag kommer utan tvekan att åka tillbaka till Helgelandskusten igen. Det är en otroligt vacker plats!''— Deltagare på kajakpaddling på Helgeland 2016

Även om det är kallt i vattnet är Helgelandskusten Norges hetaste destination för paddling! 12 000 små och stora öar skärmar för både vågor och vind, och mellan många av dessa är det så grunt att kajaken är det enda möjliga framkomstmedlet. Här finns även långa, vita stränder för enkel ilandsstigning, midnattssol och charmiga fiskesamhällen.

Vi börjar på Søvik färjekaj, och härifrån reser vi tillsammans med färja till Brasøy. Här äter vi lunch, och tar en spännande natur- och kulturhistorisk vandring på ön. Vi hinner även testa kajakerna den här dagen.

Vi paddlar mellan de vackra öarna vid Brasøy, över till Husvær, Sandvær och så till ögruppen Lånan. Lånan, som är det största ägg- och dunstället på Helgelandskysten. De sista invånarna flyttade från ön hösten 1980, men varje år när våren kommer vänder fågelväktarna tillbaka för att ta hand om ejdrarna, och vi får en liten omvisning där den gamla traditionen med ejderdrift än idag lever vidare. Efter omvisningen äter vi middag och tillbringar natten i privata hus på denna alldeles speciella platsen!

Dagen efter startar ''paddellabyrinten'' mellan små öar och skär till Hysvær. Det tar hela dagen, och vi stannar till och äter på en strand eller holme på väg till Hysvær. Hysvær består av ett par hundra öar, och ligger nordväst för Vega. Tretton av öarna har varit bebodda, oftast med bara en familj på varje ö. Här har det varit både butik, fiskemottagning, posthus och dampbåtsspedition. På det mesta bodde det hela 120 personer i Hysvær, och på den gamla skolan finner vi idag ''Gåkkå Mathus''. Här äter vi middag och får några goda historier om livet på ön förr i tiden.

Den sista dagen startar med utforskning av Husværöarna, innan paddelturen går in till Nes på Vega. Här lämnar vi från oss utrustningen och äter middag innan vi reser till Brønnøysund, ett perfekt knytpunkt för att åka hem igen, eller varför inte fortsätta i området? Det finns gott om möjligheter för den som önskar det.

Resefakta

Fakta om resan

SVÅRIGHETSGRAD

Du måste vara i god fysisk form och ha paddlat en del tidigare. Det kan blåsa upp ordentligt, så du måste vara trygg på att vara i vattnet och kunna paddla i vågor och vind.

SÄKERHET

Vi ser hur vädret blir, och rutten kan komma att ändras om väderförhållandena kräver det.

UTRUSTNING

Hvitserk erbjuder all gemensam utrustning, och de som anmäler sig till resan kommer i god tid före avresa att få en detaljerad lista över vilken utrustning som krävs. Vi använder oss av både singel- och dubbelkajaker, som vi byter på under färdens gång.

SEVÄRDHETER

 • Vegaöarna
 • Hysværöarna
 • Labyrintpaddling i Lånan

bOENDE

Vi övernattar i lavvo, uthus och «rorbuer» under färdens gång.

KLIMAT

Vill du se hur vädret blir de kommande dagarna? Kolla in www.yr.no och fyll i önskad destination.

FÖRSÄKRING

Du måste ha en giltig sjuk- och olycksfallsförsäkring som även ska kunna täcka en eventuell hemtransport. Kom ihåg att ta med bevis på reseförsäkringen på resan.

Några generella punkter att vara uppmärksam på:

 • Vissa försäkringsbolag använder sig av antal meter över havet som ett kriterium för vad försäkringen täcker, och om de kallar det för en expedition eller ej. Var särskilt uppmärksam på detta – och kolla detta noggrant.
 • Vissa försäkringsbolag kräver att man tecknar en förlängning om det är så att resan ifråga sträcker sig över en viss längd.
 • Var säker på att försäkringen täcker det valda geografiska området.
 • Vissa försäkringsbolag har en övre beloppsgräns på sin avbeställnings- och sjukfallsförsäkring.

Vi rekommenderar att du kollar om din försäkring täcker följande:

 • Avbeställningsförsäkring - måste tecknas samtidigt som resan bokas. Kontrollera att avbeställningsförsäkringen täcker den totala summan av din resa. Om så ej är fallet ska du köpa till en extra avbeställningsförsäkring som täcker resterande belopp.
 • Resegods
 • Ansvar
 • Förseningar
 • FÖrlorat syfte med resan (du kan till exempel åka till Afrika om du bryter armen före avresa, men det kanske inte är lämpligt eller möjligt att bestiga Kilimanjaro och sova i tält. Därför bör du ha en försäkring som täcker förlorat syfte med resan).

FÖRBEHÅLL

Vi förbehåller oss rätten att ändra priserna. Dag för dag-programmet är endast vägledande och ändringar kan förekomma. Vi hänvisar i övrigt till våra generella resevillkor.

DETTA INGÅR I PRISET

 • Hyra av havskajak
 • Torrdräkt
 • Säkerhetsutrustning
 • Guidning
 • Alla måltider från lunch på torsdag till middag på söndag
 • Övernattning
 • Transport med färja

DETTA INGÅR EJ

 • Resa till Sandnessjøen och från Brønnøysund
 • Mat utöver måltiderna som nämns i programmet och öl/vin/alkoholhaltiga drycker

DAG 1: SØVIK FÄRJEKAI-LÅNAN

Detta paddeläventyr startar på Søvik, strax utanför Sandnessjøen. Här möts vi vid Søvik färjekaj 13:00 för att resa över till Brasøya där äventyret VERKLIGEN startar. Det går direktflyg med Widerøe från Oslo och till Sandnessjøen, och så är det en fem minuters taxiresa från flygplatsen till färjekajen. När vi ankommer Brasøya börjar vi med ett planeringsmöte och en varm lunch, för att därefter ta en spännande natur- och kulturhistorisk vandring på ön. Vi fördelar utrustning och förbereder kajakerna, och så vankas det en testtur i kajakerna innan det är dags för den längre turen imorgon.

(-/L/M)

DAG 2: BRASØY-LÅNAN

Efter frukost och förberedning av matsäck på Brasøy påbörjar vi dagens paddelsträckning – som är 20 kilometer till Lånan. Mellan de 12 000 ljusbruna fläckarna på kartan över Helgelandskysten är det några områden som är så grunda att kajaken är det enda transportmedlet som kan ta sig fram – och det gäller definitivt på vägen ut mot Lånan! På några av de låga och förblåsta öarna vi paddlar längst ser vi övergivna och öde hus, och som oftast är det bara ett hus eller två på varje holme innan det går ett par kilometer till nästa husklunga.

Det är ljust länge, och på kvällen ankommer vi Lånan, som är det största ägg- och dunstället på Helgelandskysten. De sista invånarna flyttade från ön hösten 1980, men varje år när våren kommer vänder fågelväktarna tillbaka för att ta hand om ejdrarna, och vi får en liten omvisning där den gamla traditionen med ejderdrift än idag lever vidare. Efter omvisningen äter vi middag och tillbringar natten i privata hus på denna alldeles speciella platsen!

(F/L/M)

DAG 3: LÅNAN-HYSVÆR

Vi äter frukost och förbereder matsäcken på Lånan, innan vi sätter oss i kajakerna och paddlar mot nästa öparadis – Hysvær på nordvästsidan av Vega, och det är 18 kilometer dit. Vega skrevs för 11 år sedan in på UNESCO:s prestigefulla lista över världens kultur- och naturarv på grund av ejderdriften – och både Hysvær och Lånan ingår i värnområdet. Vi stannar till och äter vår lunch på väg mot Hysvær och ankommer lite senare på kvällen. Här övernattar vi på Gåkkå Mathus, där vi serveras en god middag och sover i dubbel- eller flerbäddsrum. Gåkkå Mathus har varken vatten eller ström, och hit kommer man endast med egen båt, kajak eller snabbfärja. Gåkkå drivs av två kreativa, viljestarka, jordnära och positiva helgelänningar som erbjuder mat och husrum – och riktigt bra historier på köpet.

(F/L/M)

DAG 4: VEGA-HEMRESA

Idag får vi en fin avslutningstur från Hysværøyene till Vega. Återigen paddlar vi mellan vackra öar och anpassar rutten och farten efter gruppens önskemål, och inte minst väderförhållandena. Dagens paddelsträckning ligger på 13 kilometer, och på Vega lägger vi från oss utrustningen. Så äter vi en god middag tillsammans innan vi tar snabbfärjan från Vega till Sandnessjøen (ankomst 19:00. Om man istället vill ta sig till Brønnøysund är det möjligt, men det ingår inte i priset. Då får man ta taxi från Nes till Igerøy på Vega, och färja därifrån till Horn i Brønnøysund. För att komma till Brønnøysund centrum/hamn/flygplats måste man ta taxi från färjekajen. Du kan räkna med ankomst ca. 16:00 i Brønnøysund.

(F/L/M)

(F = Frukost, L = Lunch, M = Middag ingår)

FÖRLÄNG RESAN

Vi rekommenderar att alla som ska vara med på paddelturen på Helgelandskysten att lägga in några extra dagar för att uppleva detta vackra örike.

Varje dag går det dagliga snabbåtar från Bodø till Sandnessjøen (det är billigare att flyga till och från Bodø än till och från Sandnessjøen och Brønnøysund), och reser man med den borde man också lägga in en avstickare till Træna eller Lovund och gå fjällturer där. Svartisen är även den inom räckhåll! Runt Sandnessjøen är fjälltopparna ''De syv søstre'' ett solklart mål ni måste försöka hinna med, och på Dønna utanför Sandnessjøen är Dønnamannen en mycket fin fjälltur. Ingen borde heller åka till Helgeland utan att gå genom Torghatten vid Brønnøysund! Paddelturen avslutas på Vega, och där kan man också välja att lägga till några extra dagar med cykling eller vandring. Från Brønnøysund seglar Hurtigruten söderut varje eftermiddag, och det tar ett dygn att nå Trondheim. Det är billigare att flyga från Trondheim än från Brønnøysund, så det här kan vara en perfekt avslutning på Norgesresan!

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

Vad roligt att du vill resa med oss. Vi ska göra allt vi kan för att du ska få en fantastisk resa!

När du registrerar dig eller flera resenärer, är det viktig att varje resenär blir registrerad med sin egen, personliga e-postadress. Om flera resenärer läggs in på samma e-postadress blir det problem i våra system. Kontakta oss om du ska registrera någon som inte har en egen e-postadress.

Avresa: 18.07.2019
Retur: 21.07.2019
Sista anmälningsdag: 04.07.2019
Antal deltagare:8-12
Antal dagar:4

Lediga platser

Huvudresenär

Jag önskar att ge ett bidrag till «tio kroner per resedag» - projektet (biståndsprojekt som stöttas av Hvitserk och Stiftelsen Varde)
Jag önskar att stödja Hvitserks trädplanteringsprojekt i Masai Mara med 300 kronor för att kompensera för flygresans miljöpåverkan. Läs mer om projektet HÄR

Medresenär

Den personer eller den som du anmäler här, kommer att få ett e-post meddelande från oss där de uppmanas att återkomma med upplysningar som vi behöver. Först när de har återkopplat med denna information, kan vi bekräfta anmälan. Var uppmärksam på att varje gäst som reser med Hvitserk måste använda sin egen e-postadress vid registreringen.

Lägg til medresnär
Jag vill hålla mig uppdaterad per e-post om Hvitserks spännande expeditioner och äventyrsresor. För att läsa mer om hur vi skyddar din information, se vår personuppgiftsavtal
Jag har läst och accepterat resevillkoren.
Jag håller med om att informationen jag lämnar kommer att lagras och behandlas av Hvitserk & eventyrreiser AS och att de kan delas med Hvitskerks medlemsförbund där detta är nödvändigt. För att läsa mer om hur vi skyddar din information, se vår personuppgiftsavtal

Om du är intresserad av någon av våra resor, men inte är 100% säker på att du kommer att ha möjlighet att resa går det fint att att göra en intresseanmälan. Vi kommer att hålla dig uppdaterad om resan och höra av oss när sista beställningsdag närmar sig. Vid intresseanmälan garanterar vi inte att du får en plats på resan. Om du vill säkra din plats på resan, tryck på "BESTÄLL RESA" istället för att göra en definitiv beställning.

Om du har bestämt dig för att du vill vara med på en tur kan du säkra din plats genom att göra en definitiv och bindande beställning.

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Norge

Typ:

Kultur - natur, kajak

Grad: