Tillbaka till sökresultaten

Kajakpaddling på Öst-Grönland

Kajak längs Östkusten är ett äventyr med djupa fjordar, dramatiska berg och glaciärer, glittrande isberg och kanske sälar och valar.

”Maken till fantastisk resa har jag inte varit med om! Detta var långt mer än förväntat! Det måste vara det mest extraordinära jag har upplevt! Allt klaffade till 100 % och tack vare den utmärkta guiden, och en ovanligt glad, kompetent och kunnig grupp. Även vädret och naturkrafterna var på vår sida. Ja, den här turen kan jag att rekommendera varmt” — Solveig, deltagare juli 2014

Historiskt sett är det enda transportsättet på Grönlands östkust kajak. Inuiterna har slutat paddla, men nu är det vår tur. Den östra kusten är ett äventyr med djupa fjordar, dramatiska berg, glaciärer, glittrande isberg och kanske sälar och valar. 

Vi flyger till Island och tillbringar en natt i Reykjavik. Nästa dag flyger vi över drivisbältet till Kulusuk på östkusten. Efter lite packning far vi norrut med båt som alternerar mellan jakt- och fiskebyarna Sermiliqaaq och Kuumiut. Här får du allt du behöver i form av paddlingsutrustning och en riktigt stadig dubbelkajak av högsta kvalitet. Dessa kajaker är vårt transportmedel de närmaste dagarna. Men var inte orolig, havskajaker är stabila, trygga och enkla. Du behöver inte vara en erfaren kanotist för att delta. I dubbla kajaker paddlar alla utan problem 4 km /t så vi kommer fort fram. Dessutom är det socialt och roligt.

Under sex dagar paddlar vi in mot i de spektakulära fjordarna bland glaciärer, smala fjordar. Ofta börjar paddeldagarna med dimma eller låga moln, men när molnen lättar kommer du att tappa andan när alla intrycken chockerar sinnena. Vattnet är grönt från glaciärerna som kontrast med detta finns isberg, glaciärer och svarta stenar som går ner i havet. Längs de vita sandstränderna hittar du inte en enda buske eller träd. De isberg du har runt omkring dig har alla typer av former och det finns inte två som är likadana. 

Dagsetappen är inte längre så långa, men de bjuder på mycket intryck och vi tillbringar hela dagen i kajakerna. Lunch äts på stranden eller vid en jaktstuga och vi sover vid en naturlig övernattningsplats belägen med utsikt över dussintals glaciärer. Längs vägen stannar vi vid den amerikanska flygbasen Ikateq. Den övergivna basen står som en enorm kontrast till Guds skapelse. Från detta område paddlar vi genom Tuno-sundet till nästa fjord. Det är bara vid det absolut högsta tidvattnet som det är det möjligt att komma igenom. Tidvattnet skapar strömmar och vi paddlar i en liten flod i en kort stund.

Även om vi slutar paddla den 6 dagen så är inte äventyret över. Vi byter till vandringskängor, packar dagstursryggsäcken och gör oss redo för en annan höjdpunkt – vandringen till bergsstugan i Tasiilaq. Dagen börjar med en båttur till Angmassaliq-fjorden och vi börjar vår vandring vid havsnivån och övernattar på berget där turiststugan ligger ytterst på kanten på 775 m. Vandringen sätter verkligen pricken över ”I ett” på vårt Grönlandsäventyr.

Resan avslutas på östra Grönlands "huvudstad" Tasiilaq, en av Grönlands vackraste städer. Nästa dag tar vi båten tillbaka till Kulusuk och flyger tillbaka till Island för en sista natt i Reykjavik.

Som sagt, själva paddlingen är inte värre än att du är välkommen även om du inte har mycket paddlings erfarenhet, men vi rekommenderar en nybörjarkurs inför resan om du inte har paddlat tidigare.

Guide

Vi reser i en liten grupp med guide från Norge

Resefakta

HISTORIK

Under 400 år bodde och arbetade en nordisk befolkning på Grönland. De hade även en egen biskop. Men sedan hände något. Något gick fruktansvärt fel, men vad? 1408 hölls ett bröllop i  Hvalsey kyrka. Det var islänningar som gifte sig på Grönland och därför var bröllopet känt på Island. Berättelsen om bröllopet var det sista Europa hörde hört från det nordiska samhället på Grönland. Sedan följde 300 år av tystnad. Valfångare som besökte vattnen runt Grönland 1600-1700 har berättat om Eskimoer i kajaker - inuitbefolkningen som då dominerade både Grönland och norra Kanada. Det finns många ruiner på Grönland, Norse-ruinerna på Grönland är inte de enda. Grönlands historia består av invandrare som har kommit från utlandet, bott i landet ett tag och sedan dukat under. Inuiterna, som är förfäderna till dagens befolkning på Grönland, var den sista i raden. De kom från Kanada på 1200-1300-talet, samtidigt som de fortfarande fanns en nordiska befolkning på södra Grönland. Vi vet att de träffades - Inuiterna skar ut små figurer i trä där man tydligt kan se de europeiska plaggen. Du känner kanske till Nansens resa 1888, men mycket har hänt sedan dess.

SVÅRIGHETSGRAD

Paddlingen är inte svårare än att du kan klara dig själv om du har paddlat lite tidigare. Det är dock en fördel om du har paddlat något innan resan och vi rekommenderar starkt att du tar en introduktions- eller nybörjarkurs i kajakpaddling. Den längsta dagen är på ca 6 timmar. I våra dubbla kajaker är det inte alltför ansträngande. Det som kan sinka oss är om det finns en hel del is i fjordarna. Havskajaker är tåliga och lätta att paddla. I lugnt vatten håller vi stadiga 4 km/t, och förflyttar oss snabbt från 20 till 25 kilometer per dag.

Turen till berget och turiststugan där vi tillbringar en natt efter paddlingen är en enkel dag med en cirka 800 meters höjdstigning.

GRUPPMÖTEN

Hvitserks guide kommer att kontakta alla deltagare via telefon innan resan för att gå igenom detaljerna och svara på eventuella frågor.

Hvitserks guide möter gruppen på Grönland. På grund av tidsskillnaden mellan Sverige / Island / Grönland och flygtider, är det nödvändigt med boende i Reykjavik både på väg till och från Grönland. Reykjavik är en spännande stad med bra restauranger, möjlighet till valskådning och vi gör ofta en resa till de varma källorna i den blå lagunen.

RESEFÖRBEREDELSER

Det är en fördel att ha varit i vattnet med kanot eller kajak innan resan, men det är inte nödvändigt. Det som är viktigt är att du är van vid friluftsliv och i god fysisk form.

UTFLYKTER

Vi tillbringar två nätter i Reykjavik som är en spännande stad. På väg till eller från Grönland badar vi i de varma källorna i den blå lagunen, utanför staden. Det finns även möjlighet att åka på valsafari från hamnen i Reykjavik. Paddling på Grönland är ett äventyr i sig. Bergen på över 2.000 meter reser sig från bukten upp och det är enorma glaciärer med mäktiga glaciärfall rakt ned i fjorden. Vi besöker också två mycket spännande fångstbyar och vandringen tar oss till en spektakulär övernattningsstuga. Vandringen avslutas i östra Grönlands "huvudstad" Tasiliaq, vilket är en trevlig liten stad där vi även kan passa på att vandra till en av topparna i närheten.

LOGI

I Reykjavik bor vi på trevliga pensionat. Under paddlingen bor vi i rymliga och bekväma 3-mans tält (två personer i varje tält). Vi tar, om vädret tillåter, en natt i Tasiliaqs fjällstuga med enkel standard. Vi bor även två nätter på Grönland, på hotell med enkel standard i Tasiilaq.

KLIMAT

Kajakpaddlingssäsongen är kort på östra Grönland. Det är bara ca 6 veckor som det är det möjligt att paddla i fjordar på grund av isen. Turerna avgår under den senare delen av juli och augusti. Dagarna kan vara fina och varma med temperaturer runt 15-20 grader. På natten blir det naturligtvis kallare, med temperaturer ner till ca 0 grader. Vädret förändras snabbt på östra Grönland. Det kan blåsa kraftigt, så tältet måste stagas upp ordentligt.

I PRISET INGÅR

• Norska erfarna reseledare

• Flyg Stockholm- Reykjavik t / r inkl Flygplats skatter / avgifter

• Flyg Reykjavik -. Kulusuk t / r inkl Flygplats skatter / avgifter

• Båt från Tasiilaq till Kulusuk

• Alla inrikestransporter enligt programmet

• Allt boende (del i dubbelrum / tält)

• Alla måltider på Grönland

• All gemensam utrustning

 

I PRISET INGÅR INTE

• Ev. enkelrum på hotell

• Drycker

• Middagar på Island

• Avbeställnings- och reseförsäkring.

• Personlig utrustning

• Oförutsedda nödvändiga transporter

 

ANNAN INFORMATION

Är det nära till avgång, vänligen kontakta oss. Kanske kan vi få med dig på turen ändå.

DAG 1: ARLANDA - ISLAND

Äventyret börjar! Första stopp är Island eftersom flygavgångarna inte matchar med flyg till Grönland. I Reykjavik tar vi en liten promenad till staden, äter middag och lär känna varandra innan vi övernattar på ett pensionat/hotell.

DAG 2: ISLAND – KULUSUK PÅ ÖSTRA GRÖNLAND

Efter frukost beger vi oss till flygplatsen i Reykjaviks stadskärna och flyger över till Kulusuk på östra Grönland. Här möts vi av en guide som har rest från Norge några dagar innan gruppen. Härifrån bär det av med båt i flera timmar till startpunkten, en strand nära fångstbyn Sermiligaq. Från båten ser vi in i bukten och stöter för första gången på glaciärer. Framme i lägret sätter vi upp tält och lagar middag och efter middagen genomför vi en introduktion till säkerhetsrutiner, paddelteknik och packningsutrustning i en kajak. Det är en konst, men med lite teknik är det otroligt hur mycket utrustning vi kan klämma in våra kajaker.

DAG 3: TILL KNUD RASMUSSEN-GLACIÄREN

Nu börjar paddlingsäventyret. Efter en härlig natt i sovsäck väntar en stadig turfrukost och rivning av lägret innan vi packar våra kajaker och ger oss av. Den första paddeldagen är lång, men vi tar en lång lunchrast som ger oss tillräckligt med energi för den sista etappen. Totalt tar turen idag ca. 5 timmar innan vi hamnar i Skandinaviens kanske finaste läger? Vi sätter upp tältet i ett område strax utanför Knud Rasmussen-glaciären; kanske den vackraste glaciären av dem alla. Glaciären är enorm. Huvudväggen är 3 km bred och bakom dig ser du 2 000 m höga toppar. Även om vi är nästan två kilometer framför glaciären verkar den otroligt nära. Glaciären rör sig mycket och kalvar kontinuerligt med stora dån. Vyn, ljuden och färgerna är en av de största naturupplevelser du kan få och här sitter vi med panoramautsikt och njuter av en god middag. Den härliga känslan följer oss genom natten när vi ligger i tältet och hör ljuden av glaciären.

DAG 4: TILL KAARALE-GLACIÄREN – NÄRKONTAKT MED ISBERG

Efter en god natts sömn avnjuter vi en god frukost innan vi går en bit till glaciärfallet. Det är härligt att sträcka på benen i denna majestätiska terräng, och de som vill tar sig upp på toppen. Det är en spektakulär syn och kamerorna kommer att gå varma. Tillbaka i lägret äter vi lunch innan vi slår läger och packar kajakerna. Idag paddlar vi till Sermiligaq-fjorden där vi rör oss nära den mäktiga Karal-glaciären. Här finns inte mindre än fem glaciärer sprungna ur samma fjord-botten, vilket gör att vi tråcklar oss förbi isberg. Karaleglaciären kommer ner från en hisnande bergskedja med alpina bergstoppar som de flesta inte har bestigits ännu. Själva glaciären har dragit sig tillbaka, och kartan stämmer inte längre med verkligheten. 360 grader runt omkring oss ser vi stora glaciärer och hängande glaciärer, och efter 3-4 timmars paddling, dra vi upp kajakerna på en liten sandstrand med en trevlig gräsplätt att slå läger på. Från vårt läger kan vi se så många som 5 glaciärer gå ner i fjorden. Turen idag är ca 9 km och tar ca 4 timmar.

DAG 5: LÄNGRE PADLEDAG - TILL IKATEQ

För de som vill går det bra att ta ett morgondopp innan havregrynsgröten och färskt kaffe väntar till frukost. Idag paddlar vi ca 20 km, och med pauser tillbringar vi cirka 6 timmar på resande fot. Målet för dagen är en övergiven amerikansk bas. Den byggdes av amerikanerna under 2: a världskriget för att spana efter ubåtar och tyska krigsfartyg. Efter kriget övergavs den utan att först saneras och idag är det en kyrkogård av gamla oljefat och bilar med en lång landningsbana. Det är inte estetiskt, men det är historiskt. Grönländarna har gjort detta till ett minnesmärke och därför får de gamla krigsminnena ligga där de ligger. Vi går i land vid basen, tar ett varv runt och sätter upp vårt läger. Det hela är en stor kontrast till resten av naturen som är helt orörd

DAG 6: TIDVATTEN PASSAGE – TILL TUNOS

Vi tar som vanligt en lugn morgon med gott om tid för frukost och packar lägret och när vi ger oss iväg beror på tidvattnet. Det är 3,6 meter tidvatten, vilket är av stor betydelse för dagens höjdpunkt: detta är nämligen att paddla genom en smal passage som endast är möjlig att ta sig igenom vid högvatten! Först paddlar vi ca 10 km på "platt" vatten tills vi når en liten passage. Här ligger vi och väntar på att tidvattnet ska stiga. Är vi för tidiga går vi iland tills det är dags för lunch och vi har gott om tid. Kanske du vill prova fiskelyckan och se om du kan få något på kroken? Om det skulle bli för mycket is och vi inte komma fram i tid vänder vi bara och slår läger här och paddlar genom kanalen nästa dag. Det är vädret som råder! Om strömmen går enligt plan och vi får lite erfarenhet av paddling i "rinnande vatten" får vi följa med strömmen genom passagen. När vi tar oss genom passagen hittar vi en härlig campingplats där vi sätter upp tält och lagar middag. På kvällen finns också stor möjlighet till fiske.

DAG 7: SISTA PADDELDAGEN

Detta är vår sista paddeldag och om vinden är med oss kommer det att bli en kort dag, och om den är emot oss, får vi en något längre dag. Det blir spännande när vi kommer till den lilla fångstbyn Kummiiut (med ca 400 invånare) vid lunchtid. Vi köper färska livsmedel på den lokala butiken, innan vi paddlar till en campingplats i närheten. Här slår vi upp vårt sista tältläger på Grönland. En läcker gryta med färskt kött står ofta på middagsmenyn. Eller någon kanske har fiskat? Ikväll kommer vi att packa utrustningen, skicka tillbaka kajakerna till Tasiilaq med båt och du kommer att göra dig redo för morgondagens vandring. Cirka 18 km och 5 timmars paddling under goda förhållanden.

Dag 8: VANDRING - EFTER PADDLINGEN LÄGGER VI IN EN VANDRING BEROENDE PÅ VÄDER OCH ISFÖRHÅLLANDEN

Eftersom det inte bara är paddling som lockar på Grönland, tar vi en liten vandring till Tasiilaqs bergsstuga. Vi åker båt nedför Angmagssalik-fjorden till startpunkten för vandringen. Härifrån kommer vi att gå ca 10 km, där de första 5 kilometerna är i flack terräng och de sista 5 har en ordentlig stigning. Det är en relativt krävande resa, men vi tar den tid vi behöver. Vyerna runt omkring oss är obeskrivliga med spetsiga bergstoppar så långt ögat kan nå. "Slitet" betalar sig när vi når toppen och utsikten är helt magisk. Stugan som är vårt mål för natten  påminner om ett örnnäste psom tronar 750 m.oh över Tasiilaqfjorden. Den är omgiven av magnifika bergstoppar och det kommer en glaciärarm ner från inlandsisen. Stugan är en enkel självhushållningsstuga med 12 bäddar och så har vi med oss sovsäckar. Och har vi tur med vädret, finns det inget som slår känslan av att sova utomhus under den stjärnklara himlen.

DAG 9: VI ÅTERVÄNDER TILL CIVILISATIONEN

Är det torrt väder kan vi njuta av frukost utomhus innan vi packar ihop och ger oss ner till utgångspunkten där vi plockades upp med båt. På väg tillbaka till Tasiilaq / Kulusuk kan vi om vi har tur se valar, men också enorma isberg som flyter runt. I Tasiilaq har vi vårt läger, och vi tillbringar dagen med att tvätta och förpacka utrustningen. När utrustningen är ren och snygg, har vi resten av dagen åt fritid och du har tid att utforska den grönländska kulturen, ta några stora promenader runt, eller bara koppla av. Efter paddling och vandring blir det fint med en dusch och en säng, och kanske en kall öl? Vi bor på ett hotell med medelstandard.

DAG 10: UTFORSKA STAN

Idag har du hela dagen på egen hand och du kan fortsätta där du slutade igår. Staden är trevlig att strosa runt i på egen hand och du kan ta dig tid att verkligen ta in alla upplevelser. Du kan avsluta dagen med Ammassalik Museum där du hittar stadens första kyrka, besöka lokala hantverkare, ta en titt på frimärksmuseet, den lokala skolan och eller ta en vandring i områdena runt Tasiilaq / Kulusuk. Vi övernattar på hotell i natt också, och träffas för en sista middag innan vi tillbringar en sista natt på Grönland.

DAG 11: TILLBAKA TILL ISLAND

Vi säger adjö och ger oss av till Kulusuk flygplats. Från Kulusuk flyger vi tillbaka till Island, där vi bor på hotell / pensionat och en tillbringar en kväll tillsammans. För dem som vill finns möjlighet att ta ett kvällsbad i varma källor i den Blå Lagunen, om tiden tillåter (ingår ej)!

DAG 12: ISLAND - Stockholm

Slutet. Äventyret är över för denna gång, och vi far från Island till Sverige med flyg.

Den här listan är menad som en riktningslinje, för att vi ska ha det vi behöver oavsett vilket slags väder vi får på turen. Det är inte meningen att du ska behöva köpa mycket ny utrustning, troligtvis kan du använda mycket av det du har sedam tidigare. 

Ta kontakt med oss om det är något du funderar på: +47 23 21 30 70 / info@hvitserk.se

Underkläder

Vi rekommenderar minst ett par boxershorts i ull til både kvinnor och män. Män kan med fördel ha material med windstopper i fronten. För kvinnor rekommenderas också bh/sportstopp i ull.

Sockor

2 tunna innersockor, ull eller syntetiska. 2 tjocka sockor, ju tjockare desta bättre. De tjocka sockorna bör vara av ull.

1-2 st Ullunderkläder

Det är bra med ullunderkläder som inte är för tjocka, använd hellre flera lager. Det fungerar även med superunderställ i syntetiskt material, men vi rekommenderar ull. 

T-shirt/skjorta

Möjlig att torka lätt.

Långbyxa

Samme typ som du använder på sommaren i Sverige.

Långärmad tröja

Möjligt att torka lätt.

Fleecejacka/varm ulltröja

Fleecejacka eller varm ulltröja måste med i packningen

Skaljacka

Gore-Tex eller motsvarande. Måste tåla mycket vind, ha bra hätta och inte bli våt i snö og slask. Bör vara lite rymlig och gärna ha ventilationsdragkedjor under ärmarna.

Skalbyxa

Gore-Tex eller motsvarande. Hängslen kan vara smart för att hålla regn och vind ute. Det är en fördel med dragkedjor på sidorna för att kunna lufta. 

 

Torrdräkt/torrjacka/torrbyxa

Man kan klara sig med Gore-tex, men vi rekommenderar på det starkaste bara torrdräkt eller torrjacka & byxa.

Dunjacka

Bra på kvällarna 

Buff

 

Keps/solhatt

Solen kan vara stark, något beskyttande på huvudet är bra.

Paddlingshandskar

Ett par lätta bra vantar. Fleece (Ull tovar seg i handen när du paddlar) eller längdskidshandskar. Används under paddlingen och i lägret. De bør ikke være for tykke, for da er det lett å få dårligere grep rundt åren og unødvendig slitasje i hånd, håndledd og armer.

Överdragsvantar

I kajakbutikerna går det att köpa en “moffe”, en spesialvante som man fäster på åran med kardborre.

Vantar

Fleece eller ull. Tjocka och varma, och möjliga att torka.

Skor att ha i kajaken

Neoprensockor//sandaler med god sula. Du blir garanterat våt på fötterna, så det måste vara skor som du inte blir kall i.

Kängor

Väljer du joggingskor måste de vara av den grove sorten. Gärna lite höga, med solid sula och lite gummiskydd på toppen. De måste tåla grus, spetsiga stenar och vattenstänk. Till bruk i campen och på turer.

Tjocka sockor och trecking sockor

Ullsokker, både til å padle i og til å bruke i leiren.

Mössa

En mössa är bra att ha med.

Handduk

 

Packpåsar

Vattentäta, små, medium och stora. En påse måste vara stor nog till att få plats med sovsäcken. Dessutom bör du ha 5-6 stk till, som är lite mindre (10-15 L) Pröva att packa påsarna innan avresa, så ser du hur många du behöver. Ta gärna med en liten till pass, värdesaker och mobiltelefon

Liten, vattentätt pakkpose

For kamera, telefon og verdisaker mens du padler.

Solglasögon

Bra, og solida solglasögon med mörkt glas, UV-beskyttelse og snor så de kan henge rundt halsen. 

Pannlampa

Kom ihåg nya batterier.

Drickflaska

ca. 1 liter. 

Teleskopstavar

De som kan delas i 2 eller 3 delar är lettast att ta med i säcken. De med lås på utsidan är mest solida. 

Toalettsaker

Tandborste, tandkräm, våtservetter, tvål, antibac.

Solkräm

Hög faktor, 25-50. Små tuber. Kom ihåg stift till läppar och näsa.

Personlige medisiner

Plåster – Compeed, sporttejp mm.
Ørepropper
Paracet og Ibux
Myggmedel + myggnät
Vi vill veta om personliga mediciner du använder, om något skulle hända. 

Resedokument

Pass, flygbiljetter, försäkringsbevis och vaccinationskort. Kom ihåg kopia av alla dokument.

Hörlurar

Musik eller ljudbok kan vara fint.

Kamera

Kom ihåg nog med plats på minnesbrickan.

Batterier, laddare

Til kamera, pannlampa, telefon mm.

Skrivesaker, bok

En god bok når du skal slappe av på tur, skrivesaker til å skrive dagbok fra turen.

Snacks/godis

Choklad, nötblanding eller kex mm.

Sittunderlag

Om du önskar i kajaken för bättre sittkomfort

Öronproppar

 

Stor bag 

Denna lägger vi i båten som fraktar oss till startplatsen och får tillbaka den före fjällturen.

Dagstursäck 30 - 50 liter 

Används på berget och som handbagage på flyget.

IKEA Påse

En blå IKEA bärpåse. Dessa är superbra att bära saker i från kajaken till lägret.

Sovsäck

Du bör välja en varm sovsäck som tåler minst -5°C. Är du kvinna, och vet att du fryser lätt så rekommenderar vi att du väljer en säck som tål ändå lite fler minusgrader. Eller kanske väljer du bara en liner i fleece du kan ha innuti för att vinna några grader?

Liggunderlag

 

Vi rekommenderar ett uppblåsbart liggunderlag som ger god komfort.

 

 

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

Vad roligt att du vill resa med oss!

Det är dessvärre inga lediga platser kvar på den här turen. Men vi kan gärna sätta upp dig på väntelista. Skicka ett mail till info@hvitserk.se eller ring +46 (0)8 509 07 975.

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Grönland

Typ:

Kajak

Grad: