Tillbaka till sökresultaten

Kajakpaddling på Svalbard

Följ med på ett fantastiskt kajakäventyr på Svalbard i sommar. Nordenskiøldbreen, Isfjorden och den öde staden Pyramiden är bara några av höjdpunkterna ni får ta del av i detta arktiska sommaräventyr.

I juli bär det av på en spektakulär kajakresa på Svalbard. Omringade av glaciärer, djupa fjordar och spännande djurliv tillbringar vi en vecka i kajaken. På Svalbard är det våldsamma kontraster när det kommer till landskapet, och det blir ett tätt möte med arktisk natur och djurliv.

Turen startar ut från Longyearbyen och därefter åker vi båt till Nordfjorden och slår läger i området Kapp Wijk. Här går vi genom våra camprutiner, blir införstådda med vad det innebär att sitta björnvakt, och så tar vi oss en kvällstur till fots i området.

Första etapp är planerad att gå till Kapp Thordsen innan vi paddlar vidare inåt mot Skansebukta. De platser vi kommer besöka är av historiskt intresse då det har varit gamla gruvställen och fångsthyttor från 1920-talet i området, och vår guide berättar mer än gärna om områdets historia.

Turen går därefter vidare mot den ryska bosättningen Pyramiden som plötsligt blev frånflyttad på kort tid i 1998 då det lokala gruvföretaget valde att lägga ner sin drift.

Från Pyramiden går turen vidare mot Nordenskioldbreen. Här får vi den klassiska och mäktiga glaciärfronten mitt i ansiktet, och den blåa isen kommer garanterat att göra intryck på dig. Vi paddlar till Nordenskiold Lodge där vi tas emot av stugvärden, och efter en vecka i tält blir det skönt med en säng och tvårätters middag. Nordenskiold Lodge ligger otroligt fint, och det är knappt så man ens kan skymta stugan vid första ögonkastet där inne i Billefjorde. Detta gör att alla verkligen får njuta av den arktiska tystnaden i det stora och hela. Här kan du faktiskt sitta på altanen med en varm kopp kaffe eller te och, om du har tur, skåda både säl och isbjörn ute på fjorden.

Turen passar alla som har lite kajakerfarenhet. Etappernas längd varierar, och är det hård sjö kan det bli mer utmanande (medan vindstilla och fint väder gör turen till en lek). Vi använder oss av solida och oerhört stabila dubbelkajaker.

GuideR

Vi reser i en liten grupp från Norge med handplockad, norsk, erfaren guide från vår duktiga samarbetspartner på Svalbard.

Resefakta

HISTORIA

Svalbard består av flera olika öar, holmar och skär mellan 74° och 81° nordlig bredd och 10° och 35° östlig längd, och det utgör den nordligaste delen av Norge. Öarna var ursprungligen menade för att vara en valfångstbas på 16- och 1700-talet, men övergavs så småningom. I början av 1900-talet påbörjades gruvdrift för kol, något som i sin tur förde till att flera samhällen etablerades i den Svalbardska skärgården. Svalbard erkänns som en norsk överhöghet, och med Svalbardlagen i 1925 blev ögruppen en fullständig del av det konungariket Norge.

Det finns ca 2 500 invånare på Svalbard, huvudsakligen norrmän i Longyearbyen och ryssar i Barentsburg. Svalbard har lägre skattesatser än fastlandet Norge, och på grund av detta är en del varor billigare på Svalbard än på fastlandet. Den gäller dock inte vissa färskvaror som måste flygas till ön – en liter mjölk kostar strax under 40 kr.

SvårigHETSGRAD

Paddlingen är inte svårare än att du kan vara med även om du kanske inte har så stor erfarenhet. Men det är ändå en fördel om du har paddlat åtminstone lite grann innan turen, och du måste vara förberedd på att paddla varje dag med halvlånga etapper. Sedan är det upp till vädret att avgöra hur krävande turen i sig kommer bli, och det är inte alltid det lättaste att förutse. Etapperna ligger på mellan 8 och 25 kilometer. Vi paddlar i dubbla havskajaker som är stabila och lätta att paddla i.

förberedelser

Det är en fördel om du har varit i vattnet med kanot eller kajak innan turen, men det ä ringet krav. Det är viktigare att du är friluftsvan och i normalt god fysisk form.

UTrustning

Vi har dubbla kajaker. Kajakerna är stabila och ligger bra i vattnet. Vi har även kapell och åror. Vi har säkerhetsutrustning, torrdräkter, räddningsvästar, skor och paddelvantar. Hvitserk erbjuder också tält, kokkärl, primuskök och annan utrustning som krävs. Det du själv måste ta med är vanliga fjäll- och turkläder. Innehållsrik och detaljerad lista över utrustning får du vid anmälan.

sevärdheter

 • Longyearbyen
 • Nordfjorden
 • Isfjorden
 • Billefjorden
 • Den ryska bosättningen Pyramiden
 • Nordenskioldbreen

Boende

Övernattning i telt och en natt i Nordenskioldhytta. Övernattning i Longyearbyen ingår ej. Men Hvitserk har flera goda erbjudanden om det är så att du önskar att åka upp innan turstart eller stanna kvar i Longyearbyen efter turen.

KLIMAt

Turen går i juli, när det är minst is på fjordarna, och midnattssol. Temperaturen kommer att ligga på mellan 5 och 15 grader, så det är viktigt med varma kläder.

PENGaR

Även om det verkar exotiskt så är vi fortfarande bara i Norge. Hotellen tar kort eller kontanter.

PASS Och VISUM

Du måste ha med pass.

Detta ingår

 • Erfaren turguide
 • En natt på Nordenskioldhytta
 • Övriga nätter i tält
 • All transport enligt programmet
 • Mat på turen och på Nordenskioldhytta
 • Avskedsmiddag med pizza på Kroa

detta ingår ej

 • Flyg tur/retur Longyearbyen
 • Eventuella övernattninger i Longyearbyen och måltider i Longyearbyen utöver avskedsmiddag
 • Dricka

Dag 1: ankomst longyearbyen

Deltagerne hentes på flyplassen. Denne kvelden er det lagt opp til en samling på Fangstmannshotellet med turguiden med gjennomgang av rute, utstyr, planlegging og siste innkjøp. Overnatting er ikke inkludert, men Hvitserk kan hjelpe til med dette.

-/-/-

dag 2: eventyret begynner

Etter frokost pakker vi sakene og kjører til Nordfjorden, i området Kapp Wijk. Her etablerer vi camp og går igjennom camprutiner og det det vil si å sitte isbjørnvakt. Vi tar en kveldstur på beina i området, og det begynner å gå opp for oss hvilket eventyr vi skal begi oss ut på.

F/L/M

dag 3: på plass i kajakkene

Første etappe er planlagt til Kapp Thordsen. Dette er et spennende område med Svenskehuset som har en dramatisk historie. Guiden tar oss med inn i Svenskehusets historie, korpolittgruveeventyret som ble nedlagt før det startet og  selveste Nordenskiolds befatning med huset. Turen starter i Nordfjorden og vi er runder inn i Billefjorden Estimert padledistanse 15 km

F/L/M

dag 4: på gruvebesøk i skansebukta

Vi fortsetter innover Billefjorden og dagens etappe er planlagt til Skansebukta. Her ligger vi i godt le og etablerer camp på stranda. Skansebukta har en spesiell industrihistorie med gipsgruve, et magisk fuglefjell og en tidligere bistasjon i nærområdet. Vi kikker på gruva, den forlatte båten på land og kanskje blir det tid en tur til ei fangsthytte fra 1920 tallet. Estimert padledistanse 16 km

F/L/M

dag 5: svalbardnatur på sitt beste

Vi tar oss videre mot Pyramiden og fortsetter nordover i Billefjorden. Bratte høye fjell i klassisk Svalbardnatur. Vi etablerer camp i Nidedalen og dagens etappe er estimert til 12 km. Vi vil se den mektige Nordenskioldbreen og bratte fjell tvers over fjorden. 

F/L/M

dag 6: vi besøker pyramiden

Vi padler til den fraflyttede russiske bosettingen Pyramiden i dag. Dette er russisk kulturhistorie fra 1927. Her vil guiden ta oss med på en tur rundt i bygda. Pyramiden er på listen over ”Top Ten Ghost Towns in The World”. Vi hilser på Lenin og tar del i hans faste blikk mot blåisfronten tvers over fjorden. Estimert distanse 8 km

F/L/M

dag 7: til Nordenskioldbreen

Vi padler fra Pyramiden til Nordenskoldbreen. Her får vi den klassiske og mektige brefronten midt i fleisen og blåisen vil garantert gjøre noe med deg. Vi padler inn på stranda ved Nordenskiold Lodge hvor hytteverten ønsker oss velkommen. Her etablerer vi oss på rom og inviteres på to retters middag med muligheter for et glass vin eller en brekald øl. Etter middag tar vi en kaffe på terrassen og ser rett inn i blåisen, gled deg! Guiden tar oss med på en liten kveldsvandring til brefronten, husk kamera! Estimert padledistanse 12 km

F/L/M

dag 8: retur til sivilisasjonen

Vi rekker helt sikkert en tur på beina i nærområdet før vi blir plukket opp med båt og blir kjørt tilbake til Longyearbyen. Overnatting i Longyearbyen er ikke inkludert, men vi samles til felles avslutningsmiddag (inkludert) på Kroa hvor vi oppsummerer og reflekterer oss gjennom turen. Guiden er selvsagt med og det blir garantert et par vandrehistorier.

F/-/M

Dag 9: Avreise

-/-/-   

Måltider som er inkudert i prisen er markert F/L/M
F - frokost
L - lunsj
M - middag

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

Vad roligt att du vill resa med oss. Vi ska göra allt vi kan för att du ska få en fantastisk resa!

När du registrerar dig eller flera resenärer, är det viktig att varje resenär blir registrerad med sin egen, personliga e-postadress. Om flera resenärer läggs in på samma e-postadress blir det problem i våra system. Kontakta oss om du ska registrera någon som inte har en egen e-postadress.

Avresa: 30.07.2019
Retur: 05.08.2019
Sista anmälningsdag: 16.07.2019
Antal deltagare:4-12
Antal dagar:7

Lediga platser

Huvudresenär

Jag önskar att ge ett bidrag till «tio kroner per resedag» - projektet (biståndsprojekt som stöttas av Hvitserk och Stiftelsen Varde)
Jag önskar att stödja Hvitserks trädplanteringsprojekt i Masai Mara med 300 kronor för att kompensera för flygresans miljöpåverkan. Läs mer om projektet HÄR

Medresenär

Den personer eller den som du anmäler här, kommer att få ett e-post meddelande från oss där de uppmanas att återkomma med upplysningar som vi behöver. Först när de har återkopplat med denna information, kan vi bekräfta anmälan. Var uppmärksam på att varje gäst som reser med Hvitserk måste använda sin egen e-postadress vid registreringen.

Lägg til medresnär
Jag vill hålla mig uppdaterad per e-post om Hvitserks spännande expeditioner och äventyrsresor. För att läsa mer om hur vi skyddar din information, se vår personuppgiftsavtal
Jag har läst och accepterat resevillkoren.
Jag håller med om att informationen jag lämnar kommer att lagras och behandlas av Hvitserk & eventyrreiser AS och att de kan delas med Hvitskerks medlemsförbund där detta är nödvändigt. För att läsa mer om hur vi skyddar din information, se vår personuppgiftsavtal

Om du är intresserad av någon av våra resor, men inte är 100% säker på att du kommer att ha möjlighet att resa går det fint att att göra en intresseanmälan. Vi kommer att hålla dig uppdaterad om resan och höra av oss när sista beställningsdag närmar sig. Vid intresseanmälan garanterar vi inte att du får en plats på resan. Om du vill säkra din plats på resan, tryck på "BESTÄLL RESA" istället för att göra en definitiv beställning.

Om du har bestämt dig för att du vill vara med på en tur kan du säkra din plats genom att göra en definitiv och bindande beställning.

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Norge

Typ:

Kajak

Grad: