Tillbaka till sökresultaten

Till toppen av Kilimanjaro - med lokal guide

Kilimanjaro är en av våra absoluta favoriter! Afrikas högsta berg (5895 möh.) är en spektakulär naturupplevelse, och med oss är det sannolikt att du når toppen! Vi har haft turer till Kilimanjaro i 30 år, och få andra reseföretag känner till detta berg så bra som vi gör. Vi tar hjälp av våra goda vänner i Tanzania som ser till att våra gäster får en suverän upplevelse där uppe på berget – till kanonpris!

Dagarna i Afrika har varit helt fantastiska, en upplevelse för livet! Jag kan inte komma på vad som kunde gjort resan bättre. Jag är så tacksam för det fina arbetet de lokala samarbetspartnerna gjorde och sist men inte minst guiderna! De såg oss alla och var ytterst professionella. Jag kände också att huvudguiden tog goda beslut och hade full kontroll på gruppen. Maten måste vi också nämna! Inte nog med att den smakade förträffligt, mitt i vildmarken orkade de till och med pynta tallrikarna! Vattnet de hämtade från källorna smakade också förträffligt, en ren njutning! Och för att inte tala om kaffekoppen i tältet när man väcktes. Att stå på toppen var givetvis en fantastisk upplevelse, men det jag sitter kvar med som betyder minst lika mycket är kulturen och gästvänligheten!— Deltagare på Kilimanjaro, december 2014

Kilimanjaro är en fantastisk turupplevelse! Resan innehåller så mycket och ingen dag är den andra lik. Under dagarna som du är borta får du upplevelser rika på kultur, natur, värme, kyla och inte minst; en topp du kan vara väldigt stolt över efteråt.

På denna resan flyger vi till från Skandinavien Kilimanjaro flygplats och bor på ett mysigt hotell som ligger beläget inte så långt ifrån flygplatsen. Dagen efter kör vi upp till Rongai gate, ingången till Kilimanjaro nationalpark, där registrerar vi oss innan vi träffar våra lokala samarbetspartners och bärare som ska vara med oss under resten av turen. Efter lunch vandrar vi i några timmar genom en frodig regnskog till vår första lägerplats.

De nästa dagarna vandrar vi genom många olika klimatskikt, ut ur djungeln och mot det karga men fascinerande månlandskapet med glaciärer som sträcker sig mot toppen. Toppen Kilimanjaro eller Uhuru Peak som den även kallas är Afrikas högsta punkt (5895 m.ö.h).

Vi väljer Rongai-rutten på våra Kilimanjaro-turer. Denna rutten går över berget från norrsidan, och vi tillbringar sju dagar i berget. Fördelen med Rongai-rutten är att den har färre turister än andra rutter som exempelvis Shira, Marangu och Machame och det ger oss en fantastisk naturupplevelse. Dagsetapperna och lägerplatserna är upplagda så att vi vet att vi får bästa möjliga tillvänjning till höjden, något som ger oss mycket goda toppchanserna. Utifrån våra erfarenheter så har Rongai-rutten bättre toppstatistik än exempelvis Machame-rutten. 

SAFARI I MASAI MARA – TILLÄGGSPAKET FÖR KILIMANJARO-GÄSTER
Om du vill uppleva mer av vad Afrika har att erbjuda efter att du nått toppen på Afrikas tak så skräddarsyr vi gärna safari och/eller stranddagar på Zanzibar efter bestigningen. Om det är intressant, informera oss gärna vid anmälan. Efter Kilimanjaro-turen väljer många att resa på safari. Vi har gjort en fyradagars drömresa för dig som vill uppleva det mångfaldiga djurlivet i den vackra och djurrika nationalparken Masai Mara i Kenya. I tre nätter bor ni på säregna övernattningsställen med hög standard som har vunnit priser för sitt arbete inom bärkraftig turism. Detta är en samarbetspartner Hvitserk har jobbat tätt med i lång tid, och vi garanterar ett jättebra paketpris! I Masai Mara upplever ni det afrikanska djurlivet på sitt allra bästa. Detta är en spännande, vacker och alldeles speciell upplevelse och en perfekt avslutning efter bergsbestigningen!

Masai Mara ligger på gränsen mellan Kenya och Tanzania, på ca 2000 meters höjd. På de ändlösa savannerna finns ett djurliv som knappt går att beskriva. Från safarijeeperna upplever du så gott som alltid elefanter, lejon, flodhästar, giraffer och geparter på nära håll. Har du tur kan du också se leoparder eller noshörningar. Om du så önskar kan du också vandra tillsammans med masaierna mitt i detta djurrike. En spännande, vacker och alldeles speciell upplevelse! De engelsktalande masaierna lär dig tyda spår och tecken i naturen, och runt lägerelden på kvällen berättar de fascinerande historier om livet i Masai Mara.

Hvitserk arrangerar även en tur med norsk guide där bestigning av Kilimanjaro och safari i Masai Mara har satts ihop som ett paket.

GUIDE

Vi reser i en liten grupp från Norge/Sverige och möts upp i Tanzania av våra lokala samarbetspartners och erfarna engelsktalande guider. 

 

Resefakta

HISTORIa

Tysken Hans Meyer var den första som besteg Kilimanjaro. Detta gjorde han i 1889 efter flera försök. Hvitserk och våra guider har stor erfarenhet från Kilimanjaro. Statistiken säger att vi i genomsnitt haft över 90 % av våra deltagare på toppen. Detta är absolut ingen garanti, men med vår erfarenhet och kunskap – och en solid statistik i ryggen – hjälper vi dig så gott vi kan. Du kanske har läst boken ”Snön på Kilimanjaro” av Hemingway och haft en längtan efter att bestiga just detta berg. Glaciären på Kilimanjaro är tyvärr på väg att smälta på grund av klimatförändringar. Vill du upptäcka ett snötäckt Kilimanjaro har du alltså inte så många år på dig!

Kilima Njaro betyder något i stil med «det lysande berget» på Swahili. Berget består av tre vulkaner; Kibo (5895 m.ö.h), Mwenzi (5149 m.ö.h) och Shira (3962 m.ö.h). Toppunkten på Kibo heter Uhuru Peak, som betyder ”Frihetens topp”. Kilimanjaro räknas som världens högsta fristående berg. Kilimanjaro uppfördes på UNESCOs världsarvslista i 1987.

svårIGHETSGRAD OCH TURFÖRBEREDELSER

Att ta sig upp till nästan 6000 meter kommer alltid att vara ambitiöst. Men vi menar ändå att toppen är möjlig att nå för de flesta. Var beredd på att utmaningen kräver god fysik, tålamod (som i alla länder med andra kulturer), gott humör och nyfikenhet. Vi har mycket god toppstatistik. Du bör vara van vid turer som dessa och vara i normalt god fysisk form för att kunna delta. Längre vandringar ute i naturen och ”från stuga till stuga” med ryggsäck eller tälttur i fjällen är en god uppladdning. 

SÄKERHET

Hvitserk lägger stor vikt på säkerhet. Vi använder oss av lokala guider som har höjderfarenhet, erfarenhet av medicinsk behandling och erfarenhet av att leda grupper på hög höjd. Vi lägger upp våra resor så att vi inte utsätter oss för oönskade risker. Vi planerar att tillbringa så lång tid som möjligt på att bestiga berget för att få bästa möjliga acklimatisering. Vi sparar INTE pengar på att korta ner antal dagar på berget.

På denna resa kommer gruppen under hela turen att vara samlad, detta ger extra säkerhet om något skulle ske. Om en person skulle få problem med höjden kommer åtgärder att vidtagas genast. De lokala guiderna kommer att bära med sig mediciner och utrustning för kommunikation på berget.

Vi har ett mycket gott system om eventuell sjukdom eller olycka skulle inträffa. 

UTrustning

Du kommer att få en detaljerad utrustningslista vid anmälan. Om du har utrustning hemma för en vanlig fjällvandring i nordiska förhållanden räcker detta vanligtvis gott. 

boende

På berget bor två personer i rymliga och tremannatält med hög kvalité. Före och efter Kilimanjaro bor vi i lantliga omgivningar med fina rum, bra sängar och god mat.

KLIMAt

I Tanzania är det med nordiska mått mätt sommar hela året, dock med regntider emellanåt. Statistiskt sett är det lång regntid från slutet av mars till början av juni, och en kort regntid i november. Det är en behaglig temperatur på ca 20-25 grader i Arusha og Nairobi. På berget kan det på dagtid vara shortsväder upp till Kikelewa Caves på 3800 m.ö.h, men det är stort sett under 0 grader på nätterna från första camp. Vi kan uppleva så låga temperaturer som 10-20 minusgrader på toppnatten.

PENGaR

Den lokala valutan är Tanzania Shilling och Kenya Shilling. Ta med amerikanska dollar i kontanter (inga resecheckar). Allt kan betalas med amerikanska dollar, men vanligtvis växlar vi till den lokala valutan under resans gång.

TID Och TIDzONER

Norge + 1 timme. När klockan är 12 i Oslo så är den 13 i Kenya och Tanzania.

PASS Och VISUM

Norska medborgare måsta ha visum för att kunna resa till Tanzania och Kenya. Visum till Kenya kan köpas på flygplatsen i Nairobi för 50 amerikanska dollar, eventuellt en lite högre pris för double entry. Visum till Tanzania kan köpas på gränsen mellan Tanzania och Kenya för 50 amerikanska dollar. OBS: Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomst.

VAccinatioNER Och HäLSa

Kontakta din vårdcentral för ytterligare information om vilka vaccinationer som krävs för inresa till din destination.

På vissa av våra turer kräver vi ett hälsointyg, och det är ditt ansvar att skicka det hälsointyget inom 2 veckor (3 veckor gäller om det är ett läkarintyg som krävs) efter att du beställt resan. OBS: Det är inte alla resor som kräver hälsointyg. Om du inte får någon blankett tillsammans med beställningsbekräftelsen så behövs alltså inget intyg. Är du över 60 måste du ha läkarintyg oavsett typ av resa.

NB. Ta med ditt vaccinationskort, detta är ett krav för att komma in Tanzania och Kenya.


FöRSäKRING

Du måste ha en godkänd sjuk- och olycksfallsförsäkring som också ska täcka en eventuell hemtransport. Kom ihåg att ta med bevis på reseförsäkringen på resan.

Några generella saker att vara uppmärksam på:

 • Vissa försäkringsbolag använder sig av antal meter över havet som ett kriterium för vad försäkringen täcker, och om de kallar det en expedition eller ej. Var särskilt uppmärksam på detta och kolla detta noga.
 • Vissa försäkringsbolag kräver att man tecknar en förlängning om det är så att resan går över en viss längd.
 • Var säker på att försäkringen täcker ditt valda geografiska område.
 • Vissa försäkringsbolag har en övre beloppsgräns på sin avbeställnings- och sjukförsäkring.

Vi rekommenderar att du kollar att just din försäkring täcker följande:

 • Avbeställningsförsäkring – detta måste tecknas samtidigt som resan beställs. Kolla att totalsumman i avbeställningsförsäkringen täcker totalsumman på din resa. Gör den inte det bör du köpa en tilläggsavbeställningsförsäkring som täcker det övriga beloppet.
 • Resegods
 • Ansvar
 • Förseningar
 • Förlorat syfte med resan (exempelvis kan du ändå resa till Afrika om du knäcker armen innan avresa – men det kanske inte är möjligt att bestiga Kilimanjaro och sova i tält, så därför bör du ha en försäkring som täcker förlorat syfte med resan).


förbehåll

Vi tar förbehåll om ändringar i priser. Dag för dag-programmet är endast vägledande, och ändringar kan förekomma. Vi hänvisar för övrigt till vårt anmälningsformulär och våra generella resevillkor.

ÖVRIG INFORMAtiON

På några av resor kommer man kunna resa direkt tur/retur till Kilimanjaro flygplats.

detta ingår i priset

 • Flyg Stockholm– Kilimanjaro/Nairobi - Stockholm i ekonomiklass (eventuellt Oslo-Kilimanjaro tur/retur)
 • Egen busstransport  Arusha/Moshi - Nairobi (detta faller bort om man reser direkt)
 • Lokala guider, kockar och bärare
 • Eget toalett-tält på resan
 • 2 nätter på hotell i Arusha/Moshi
 • 6 nätter i tält på berget
 • Vatten/kaffe/te på berget
 • All inrikes transport enligt programmet
 • Alla tillåtelser och parkavgifter
 • Frukost i Arusha /Moshi
 • Alle måltider på fjällturen
 • Medlemsskap i "Flying Doctors" om nödvändig evakuering/utflygning på grund av allvarlig höjdsjuka uppstår (se till att ha en försäkring som också täcker utflygning)
 • Höjdsjuka (se till att ha en försäkring som också täcker utflygning)
 • Oxygenflaskor på berget (i nödfall)

detta ingår ej

 • Drycker utöver vad som serveras under själva vandringen
 • Avbeställnings- och reseförsäkring
 • Evt. enkelrum på hotell
 • Visum till Kenya och Tanzania (ungefär 50 amerikanska dollar per styck – kom ihåg transitvisum för Kenya!)
 • Middag och lunch i Arusha/Moshi och Nairobi
 • Dricks till lokala guider, kockar och bärare på Kilimanjaro, ca 170 amerikanska dollar
 • Utgifter av personlig art

DAG 1: avresa STOCKHOLM

Avresa från Arlanda.

DAG 2: ANKOMST TANZANIA - KILIMANJARO  FLYgPLAtS

Vi kommer till Kilimanjaro flygplats på förmiddagen. Här möts vi av våra afrikanska vänner som tar med oss till hotellet i Moshi. Resten av dagen står till din fria disposition, du kan antingen ta det lugnt vid bassängkanten och ladda upp inför det som komma skall eller också tar du en tur in till Moshi Town.  Inga aktiviteter/måltider ingår denna dagen. På eftermiddagen/kvällen får ni en briefing från den lokala guiden angående vad som händer de nästa dagarna.

DAG 3: TIlL SIMBA CAMP (2.600 M.ö.H.)

Vi påbörjar vandringen längs Rongai-rutten till toppen. Denna leden går til toppen från nordsidan. På denna led är det lite färre folk än många av de andra rutterna upp till Kilimanjaro, och det är en väldigt vacker och varierad naturupplevelse. Efter frukost kör vi till Rongai-Gaten för registrering och vidare till landsbyn Nale Moru på 1950 m.ö.h. Dagens etapp är runt tre-fyra timmar och går till Simba Camp som ligger på drygt 2600 m.ö.h. Rutten börjar på små stigar genom majs- och potatisåkrar och fortsätter vidare genom barr- och regnskog. När vi kommer upp i höjden får vi en mäktig utsikt över slätterna nedanför Kilimanjaro.

DAG 4: SIMBA CAMP – SECOND CAMP (3.450 M.ö.H.)

Efter att ha blivit väckta med te och kaffe i tältet äter vi frukost och påbörjar dagens etapp – vi marker snabbt att denna etappen är annorlunda jämfört med den föregående. Vegetationen ändrar sig hela vägen upp mot Kilimanjaro, och på denna etappen upptäcker vi ständigt något nytt. Vi går i runt 3-4 timmar idag innan vi kommer till campen. Här slappnar vi av, de som känner sig pigga kan ta en kort acklimatiseringstur i området efter lunch.

DAG 5: SECOND CAMP - KIKELEWA CAVES (3.600 M.ö.H.)

Även detta är en förhållandevis lugn dag, och det är skönt att återigen bli väckt till en varm kopp te/kaffe på sängen. Detta kan man snabbt vänja sig vid! Vi äter frukost och påbörjar dagens etapp. Den börjar brant och går uppför små stigar, men nu är inte vegetationen lika hög och tät längre. Väl framme i campen har vi en fantastisk utsikt över kratret och glaciärerna på östsidan av toppen. Luften börjar bli tunnare, och denna natten sover vi i campen vid Kikelewa Caves på dryga 3800 m.ö.h.

DAG 6: KIKELEWA CAVES – MAWENZI TARN CAMP (4.330 M.ö.H.)

Än en gång väcks vi till kaffe eller te i tältet – en lyx vi blivit vana vid! Vi börjar med att gå längs gräsbeklädda backar, men vegetationen blir gradvis mer sparsam. Dagens etapp är lite brantare än de två föregående, men vi går inte så långt (runt fyra timmar totalt). För att anpassa oss till höjden på bästa möjliga sätt måste vi hela tiden påminna varandra om att gå sakta och dricka massa vatten. Vi övernattar i Mawenzi Tarn Camp (4330 m.ö.h.) – och ännu en trevlig middag väntar i mässtältet!

DAG 7: MAWENZI TARN CAMP – KIBO CAMP (4.700 M.ö.H.)

Har tar månlandskapet vid. Vi går över sadeln mellan Mawenzi Camp (4730 m.ö.h.) och Kibo kommer vi till Kibo Camp där vi tillbringar natten (ca. 5 timmars promenad). Campen har en spektakulär belägenhet i botten av kraterväggen på Kibo. Här ser vi till att slumra till lite grann och samla krafter och förbereda oss för morgondagens toppstöt!

DAG 8: TOPPDAGEN! KIBO CAMP – UHURU PEAK – HOROMBO CAMP SITE

Detta är den längsta och tyngsta (och mest spännande) etappen på hela turen, och sammanlagt är vi på benen mellan 11 och 15 timmar med endast korta pauser. Redan vid 23-tiden tänder vi våra pannlampor och börjar den sista etappen mot toppen. Det kittlar lite extra mycket i magen hos de allra flesta, och vi går långsamt. Uppåt, uppåt. Det börjar ljusna efter ett tag, och vi tar en liten paus vid Gilman's Point (5685 m.ö.h) och njuter av den magiska soluppgången över den taggiga Mawenzi toppen. Solen ger oss extra krafter, och från Gilman's Point fortsätter vi mot toppen och vårt mål Uhuru Peak (5895 m.ö.h) härifrån är det cirka en och en halv till två timmar kvar. Vi passerar Stella Point, glaciären och isformationerna som fortfarande utgör stora delar av topplatån. Det känns otroligt skönt att äntligen komma fram till skylten som visar att vi är på toppen av Afrika! På Uhuru Peak är det dags att hitta kameran, och vi glömmer fort allt slit som krävdes för att ta sig hit! Det är obeskrivligt härligt.

Efter toppseansen börjar vi nedåtstigningen. Det är mycket nerförsbacke till Kibo (4700 m.ö.h), och där tar vi en paus innan vi fortsätter mot Horombo Camp Site (3720 m.ö.h.) där vi tillbringar natten och vilar ut efter en jobbig, men rik dag på upplevelser!

DAG 9: HOROMBO CAMP SITE - KILIMANJARO BASE CAMP

Den sista dagen på berget. Vi går i mellan fem och sju timmar till Marangu Gate (1700 m.ö.h.) och njuter av regnskogen på vägen ner innan vi kanske unnar oss en Kilimanjaro-öl vid gaten. Alla som har varit på toppen får diplom, och här tar vi också farväl med våra trofasta bärare och guider. Vi skjutsas tillbaka till hotellet. Det  gör gott med både varm dusch och en härlig middag!

DAG 10: MOSHI

Hela dagen har vi till egen disposition. Någon vill kanske ta det lugnt vid bassängkanten, andra vill ta en tur till Moshi Towb ocg någon vill kanske åka över dagen på safari i Arusha Nationalpark. Allt dett akan ordnas på plats, men om du vill ha längre safari med övernattning bör du ta kontakt med oss på förhand. Tidigt på kvällen får ni transport till flygplatsen för hemresa. Normalt går flyget lite efter midnatt, eller på kvällen (lite beroende av flygbolag). 

DAG 11: ANKOMST NORGE/SVERIGE

För den som vill finns möjlighet att förlänga turen med safari efter Kilimanjaro. 

 

UTRUSTNINGSLISTA KILIMANJARO

Gå noga igenom utrustningslistan. Kilimanjaro kan vara milt, vackert, men det är nästan 6000 meter högt, och som alla stora berg ska det behandlas med respekt. Denna listan med utrustning är menad som en riktningslinje för att ha med sig det som behövs för att få en riktigt fin tur oavsett väder. Det är inte meningen att du måste köpa mycket ny utrustning, troligtvis har du mycket av vad det som du behöver från förut. Du behöver i stort sätt samma kläder som en tur i de skandinaviska bergen. Ta kontakt med om det är något du funderar på vad gäller utrustningen info@hvitserk.se 

Läs även dessa bloggar om Utrustningstips för Kilimanjaro och 5 tips för en fantastisk Kilimanjaro-tur för fler tips hur du packar och förbereder dig inför turen.  

  

Underkläder

Vi rekommenderar minst ett par boxershorts i ull för både män och kvinnor. För kvinnor rekommenderar vi även bh/sporttopp i ull. Bomull är inte att rekommendera på berget då det torkar sakta, syntet, silke och ull är bättre alternativ.

 

 

Strumpor

2 tunna innersockor, ull eller syntet. 2 tjocka sockor, ju tjockare desto bättre. Sockorna bör ha god spänst och inte vara för slitna under foten. De tjocka strumporna bör ha en ullprocent på minst 80%. Bomullssockor passar inte på berget.

 

2 lager med  ullunderställ

Det är fint med ullunderställ som inte är för tjockt, då blir ullunderstället mer mångsidigt och man kan använda understället lager på lager om man behöver mer värme. Om du gillar syntetiska ullunderställ går det bra att byta ut ett av ullunderställen mot ett sådant, men ull är vårt favoritmaterial på berget

 

Fleecejacka/ulltröja

Den bör vara varm och go.

 

Skaljacka

Gore-Tex eller motsvarande. Jackan måste tåla mycket vind, ha en ordentlig huva och inte ta åt sig väta. Fint om jackan är rymlig så att det får plats så att man får plats med ett extra lager under jackan. Bra även med ventilationsdragkedjor under armarna.    

 

Regnponcho

En tunn och lätt regnponcho om det skulle bli regn. Det kan bli fuktigt och varmt under skaljackan.

 

Dunjacka

Du kommer att behöva en rejäl dunjacka på turen. En stor och varm dunjacka rekommenderar vi. Jackan bör ha huva och jackan bör gå ned över rumpan.

 

Skalbyxa

Skalbyxan kommer du att behöva under toppnatten.  Gore-Tex eller motsvarande. Hängselbyxor kan vara smart för att hålla snö och vind borta. Det är en fördel om byxorna har dragkedja på sidorna.

 

Turbyxa

Bekväm byxa med långa ben att använda under vandringen.

 

Shorts

Shorts är fint att använda de första varma dagarna. En turbyxa med avtagbara ben fungerar även fint.

T-shirt/skjorta

Det kan vara varmt de första dagarna.

Buff

Det kan bitvis vara dammigt på vandringsleden, och då kan det vara fint att ha något för näsa och mun. En buff i ull till toppnatten är även ett tips.   

 

Keps/solhatt

Solen kan vara intensiv, något som skyddar solen är fint.

 

Mössa

Fint om den är vindtät, om den inte är det bör du ha en luva på skaljackan då det kan blåsa under toppnatten. Det är inte fel att ta med två mössor på turen.

 

Vantar

Tjocka, varma och store vantar (inte handskar).

 

Överdragsvantar/

Vindvantar

 

Bör vara rymmliga, och gå upp en bit på underarmen. Vantarna bör bara mjuka och ha gott grepp.

 

Fingervantar

 

Gärna i ull. Kan komma till behov under vandringen och på kvällarna i mattältet.  

 

Vandringskängor

Solida halvstyva vandringskängor. Det måste finnas plats till ett par sockor och en ullsula för toppnatten.

 

Joggingskor

Solida, gärna lite höga med ordentlig sula. Du kommer att använda dessa under den första delen av vandringen.

 

Damasker

Ger extra isolation under toppnatten och skyddar vandringskängorna mot lera och fukt.  

 

Teleskopstavar

Stavar är ovärderliga under turen, speciellt på vägen ned från berget. De stavar som kan delas i tre delar är lättast att ta med i bagen.

 

Stor duffelbag/ryggsäck

Ca 100-140 liter för allt ditt bagage som ska med på berget och som du kommer att få hjälp av bärarna att frakta. Använd helst en bag, men ryggsäck fungerar också om du inte har en bag.

 

Dagstursryggsäck

35-45 liter. Används på berget och som handbagage på flyget. Du behöver en ryggsäck som rymmer en termos, 3 liter dricka, kamera, snacks och lite kläder.

 

Sovsäck

Vädret kommer att variera från att vara milt på dagen till kallt på natten. Du bör välja en varm sovsäck som har en komforttemperatur på minst -15°C. Om du fryser och sover dåligt på natten kommer du att bli trött och sliten på turen.

 

 

Sittunderlag

Fint att ha i dagstursryggsäcken och ta fram under pauserna.

 

Liggeunderlag

Bra liggeunderlag är inkluderat i turpriset, men många föredrar att ta med sitt eget. Bärarna har bara kapacitet att ta med ett liggunderlag så om du har med ett eget kommer det inte vara möjligt att låna ett.  

 

 

Örngott

Det kan det vara fint att ta med ett örngott att fylla med sin dunjacka för att få en gosig kudde under tältturen.

 

Solglasögon

Bra och solida solglasögon med mörkt glas.

 

Pannlampa

Kom ihåg nya batterier till denna.

 

 

Drickflaskor

2 – 3 stk litersflaskor med överdrag, så att de inte fryser så lätt under toppnatten. En tjock ullsocka fungerar fint som överdrag på flaskan. En flaska bör kunna hänga på säcken eller på bältet så att det blir lätt att dricka undr turen. Vi rekommenderar flaskor från Nalgene och isolationsöverdrag från Outdoor Research.

 

Camelbak/Dricksystem med vattenblåsa och slang

Du kommer inte att ångra att du tog med denna, vi dricker mycket vatten för att hålla huvudvärken borta. Under själva toppnatten rekommenderar vi inte Camelbak du dessa ofta fryser.  

 

Termos

1 liter. Ståltermos med stor öppning.

Saft/sportdricka

Man måste dricka mycket vatten på turen, så om du tycker att det är svårt att få sig mycket vatten kan det var fint att ta med lite saftkoncentrat eller sportdryck att blanda ut vattnet med.

 

Snacks/godis

Choklad, nötblandning eller kex är fint att ha med på toppnatten, och några av de lite längre dagsetapperna.

 

Drybags/Kompressionspåsar

Det är smart att packa alla kläder i vattentäta påsar för att kunna hålla ordning, komprimera vikten och undvika att kläderna blir smutsiga och fuktiga. Plastpåsar med ziplock rekommenderas för att hålla ordning på små ting.  

 

Toalettsaker

Tandborste, tandkräm, en liten handduk våtservetter, handsprit, 1-2 toalettrullar att använda när vi är på tur under dagen. I campen finns det toalettpapper. För kvinnor: Var förberedd på att menscykeln kan förändras i höjden.

 

Solkräm

Hög faktor, 25-50. Små tuber. Det är stark sol på hög höjd. Kom ihåg stift till läpparna.

 

Personliga mediciner

Förslag:
Plåster – Compeed, sporttejp.

Halstabletter

Näsdroppar

Malariatabletter

Vi önskar besked om vilka personliga mediciner som du tar, ifall något skulle ske.

 

Vaccinationer

Ta kontakt med ditt lokala vaccinationskontor/vårdcentral. Du bör i god tid innan resan se över dina vaccinationer. Vid inresa i Kenya är det krav på gulafebervaccin om du tidigare har varit i ett område med gulafebern.  

 

Anteckningsbok och penna

Om du har lust att skriva dagbok om upplevelserna under turen.

 

Resedokument

Pass, flygbiljetter, försäkringsbevis och vaccinationskort. Kom ihåg att ta med kopior av alla dokument.

 

Pengar/kort

Det flesta kostnader är täckta under turen, men du bör beräkna ca 300 dollar i tips till bärare och guider på berget, safari och visum för Tanzania som ordnas vid ankomst. Det är möjligt att betala med kort på hotellet.

 

Hörlurar

Musik, podcast eller ljudbok att lyssna på under turen.

 

Kamera

Kom ihåg batterier och gott om plats på minneskortet.

 

Batterier

Till kamera, pannlampa etc.

 


TIPS: Vi rekommenderar att du reser i vandringskängor och med skaljacka och skalbyxor i handbagaget. Detta är viktig utrustning för turen som är svårt att finna i Tanzania, om bagaget skulle komma på avvägar. Kom ihåg att packa förnuftigt. Varje deltagare har bara lov att ta med 15kg på berget förutom dagstursryggsäcken som man själv bär.

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

Vad roligt att du vill resa med oss. Vi ska göra allt vi kan för att du ska få en fantastisk resa!

När du registrerar dig eller flera resenärer, är det viktig att varje resenär blir registrerad med sin egen, personliga e-postadress. Om flera resenärer läggs in på samma e-postadress blir det problem i våra system. Kontakta oss om du ska registrera någon som inte har en egen e-postadress.

Avresa: 12.07.2019
Retur: 22.07.2019
Sista anmälningsdag: 08.01.2019
Antal deltagare:6-20
Antal dagar:11

Få platser kvar

Huvudresenär

Jag önskar att ge ett bidrag till «tio kroner per resedag» - projektet (biståndsprojekt som stöttas av Hvitserk och Stiftelsen Varde)
Jag önskar att stödja Hvitserks trädplanteringsprojekt i Masai Mara med 300 kronor för att kompensera för flygresans miljöpåverkan. Läs mer om projektet HÄR

Medresenär

Den personer eller den som du anmäler här, kommer att få ett e-post meddelande från oss där de uppmanas att återkomma med upplysningar som vi behöver. Först när de har återkopplat med denna information, kan vi bekräfta anmälan. Var uppmärksam på att varje gäst som reser med Hvitserk måste använda sin egen e-postadress vid registreringen.

Lägg til medresnär
Jag vill hålla mig uppdaterad per e-post om Hvitserks spännande expeditioner och äventyrsresor. För att läsa mer om hur vi skyddar din information, se vår personuppgiftsavtal
Jag har läst och accepterat resevillkoren.
Jag håller med om att informationen jag lämnar kommer att lagras och behandlas av Hvitserk & eventyrreiser AS och att de kan delas med Hvitskerks medlemsförbund där detta är nödvändigt. För att läsa mer om hur vi skyddar din information, se vår personuppgiftsavtal

Om du är intresserad av någon av våra resor, men inte är 100% säker på att du kommer att ha möjlighet att resa går det fint att att göra en intresseanmälan. Vi kommer att hålla dig uppdaterad om resan och höra av oss när sista beställningsdag närmar sig. Vid intresseanmälan garanterar vi inte att du får en plats på resan. Om du vill säkra din plats på resan, tryck på "BESTÄLL RESA" istället för att göra en definitiv beställning.

Om du har bestämt dig för att du vill vara med på en tur kan du säkra din plats genom att göra en definitiv och bindande beställning.

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Tanzania, Kenya

Typ:

Höga berg, vandring

Grad: