Tillbaka till sökresultaten

Kilimanjaro och safari i Masai Mara

Följ med Hvitserk till Kilimanjaro (5895 moh) och safari i Masai Mara. Snö och is på toppen av Afrikas tak och därefter värme och lejon på savannen. Detta äventyr bjuder på många fina upplevelser, vi garanterar att du får minnen för livet!

Vår Kilimanjaroresa är en fantastisk och kontrastrik upplevelse! Den innehåller så mycket, och ingen dag är den andra lik. Du får kultur, natur, värme och kyla. Sist, men inte minst kommer du att stå på Afrikas tak och blicka ut över landskapet nedan, att nå toppen av Kilimanjaro är en prestation att vara stolt över. Det som är extra fint med den här turen är att du först får anstränga dig rejält på vägen mot toppen och att du sedan får njuta av god mat, fina lodger och en magisk utsikt över djuren som betar på savannen i Masai Mara.   

På denna resan flyger vi från Skandinavien till Kilimanjaro flygplats i Tanzania och bor på ett mysigt hotell  i närheten av flygplatsen. Flyg ingår i priset. Dagen efter kör vi upp till Rongai gate, ingången till Kilimanjaro nationalpark, där vi registrerar oss innan vi träffar bärarna som ska hjälpa oss med bagaget och de lokala guiderna. Efter lunch vandrar vi i några timmar genom frodig regnskog till vår första lägerplats. Under dagarna vandrar vi endast med dagstursryggsäck med det allra nödvändigaste.

De nästa dagarna tar vi oss upp genom de olika klimatzonerna, från djungeln till det karga men fascinerande månlandskapet med glaciärer som sträcker sig mot toppen. Toppen heter Uhuru Peak och är Afrikas högsta punkt (5895 m.ö.h) och en av Seven Summits.

Vi väljer Rongai-rutten på våra Kilimanjaro-turer. Denna rutten går över berget från norrsidan, och vi tillbringar sju dagar i berget. Rongai-rutten har färre turister än andre rutter som exempelvis Shira, Marangu och Machame. Vi tycker att det är viktigt för turupplevelsen att välja en rutt där det inte är så många andra turister. Dagsetapperna och lägerplatserna är upplagda så att vi vet att vi får bästa möjliga tillvänjning till höjden,detta ger oss de bästa toppchanserna och gör att vi klarar oss bättre från huvudvärk och andra höjdåkommor. För att få en fin Kilimanjaro-upplevelse är det viktigt att välja ett upplägg som tillåter god tid att vänja sig vid höjden, den som går saktast vinner! Utifrån våra erfarenheter så har Rongai-rutten bättre toppstatistik än exempelvis Machame-rutten.  

Toppnatten är det mest krävande på turen, vi börjar vid tolvslaget på natten och går sakta mot toppen ända till gryningen då vi når vårt mål och kan beskåda den storslagna soluppgången över berget. Efter toppbragden tar vi dig med på ett behagligt och mycket spännande safari i Masai Mara. Vi tar morgonflyget från Kilimanjaro Airport till Nairobi och flyger härifrån vidare ut på savannen. På savannen går fokuset för resan från att nå toppen till att se så många djur som möjligt, troligtvis kommer du att se lejon, buffel, giraff, flodhäst, elefant och de andra av savannens invånare. Under tiden på savannen bor vi på en exklusiv lodge med en magisk utsikt över savannen, att få se elefanter till morgonkaffet är ingen omöjlighet. Lodgerna som Hvitserk har valt att samarbete med satsat på hållbar turism, och du kommer tätt innpå spännande djurliv - både när du är i campen och när vi kör ut på savannen. Detta är en drömavslutning på Afrika-äventyret!

Tips! Läs mer om Kilimanjaro och toppnatten i Hvitserk-bloggen

Har du inte så mycket tid och svårt att både hinna med Kilimanjaro och Masai Mara, kan du vara med på endast själva bestigningen av Kilimanjaro som totalt tar 10 dagar från att du reser från Arlanda till du att du är tillbaka. Ta kontakt for mer information om du önskar detta alternativet.

Guide

Vi reser i en liten grupp från Sverige/Norge med en erfaren Skandinavisk guide. 

I tillägg till den lokala höjdguiden på resan har vi en fast stab med duktiga lokala guider, kockar och bärare. När vi hade de första resorna till Kilimanjaro för 30 år sedan lärde vi känna de goda lokala guiderna. Vi kan därmed garantera att de lokala bärarna och guiderna blir gott omhändertagna och behandlade, att viktgränsen respekteras och att de har all nödvändig utrustning och kläder på berget. Alla bärarna är fackorganiserade, och vi betalar 20-30 procent högre löner än lägsta tariffen.

ALTERNATIVA UPPLÄGG

 

Resefakta

HISTORIa

Tysken Hans Meyer var den första som besteg Kilimanjaro. Detta gjorde han 1889 efter flera försök. Hvitserk och våra guider har stor erfarenhet från Kilimanjaro. Vi har varje år många turer dit. Statistiken säger att vi i genomsnitt haft över 90 % av våra deltagare på toppen. Detta är absolut ingen garanti, men med vår erfarenhet och kunskap, en solid statistik i ryggen hjälper vi dig så gott vi kan. Du kanske har läst boken ”Snön på Kilimanjaro” av Hemingway och haft en längtan efter att bestiga just detta berg. Glaciären på Kilimanjaro är tyvärr på väg att smälta på grund av klimatförändringar. Vill du uppleva ett snötäckt Kilimanjaro har du alltså inte så många år på dig!

Kilimanjaro betyder något i stil med «det lysande berget» på Swahili. Berget består av tre vulkaner; Kibo (5895 m.ö.h), Mawenzi (5149 m.ö.h) och Shira (3962 m.ö.h). Toppunkten på Kibo heter Uhuru Peak, som betyder ”Frihetens topp”. Kilimanjaro räknas som världens högsta fristående berg. Kilimanjaro uppfördes på UNESCOs världsarvslista  1987.

svårIGHETSGRAD

Att försöka nå nästan 6000 meter kommer alltid att vara ambitiöst. Men om du är genomsnittligt gott tränad.

TURFöRBEREDELSER

Längre vandringsturer med ryggsäck, gärna i uppförsbacke är en god förberedelse för Kilimanjaroturen. Det är viktigt att ha energi kvar till att ha det roligt på tur.

SÄKERHET

Hvitserk lägger stor vikt på säkerhet. Vi använder oss av lokala guider som har erfarenhet av bergsturer på höga höjder,första hjälpen och att leda grupper på berget. Vi lägger upp våra resor så att vi inte utsätter oss för oönskade risker. Vi kommer att ta den tid som behövs för att få en god acklimatisering och sparar INTE pengar på att korta ner antal dagar på berget.

På denna resa kommer vi hela tiden att ha närhet till varandra, och om en oförutsett situation skulle uppstå så kommer vi snabbt att vara på plats. De lokala guiderna kommer att bära medicinsk utrustning och utrustning för kommunikation på berget.

Vi har ett mycket gott säkerhetssystem vid sjukdom och olyckor. Vi har också med oss flera olika mediciner, bland annat för att behandla höjdsjuka. Våra lokala kontakter kommer att hjälpa oss på bästa möjliga sätt om något skulle hända. Ta kontakt om du undrar över något vad gäller Hvitserks säkerhetsrutiner.

boende

På berget bor vi två och två tillsammans i rymliga och bra tremannatält. Före och efter Kilimanjaro bor vi i lantliga omgivningar med fina rum, bra sängar och god mat.

KLIMAt

I Tanzania är det sommar hela året, dock med regntider emellanåt. Statistiskt sett är det lång regntid från slutet av mars till början av juni, och en kort regntid i november. Det är en behaglig temperatur på ca 20-25 grader i Arusha og Nairobi. På berget kan det på dagtid vara shortsväder upp till Kikelewa Caves på 3800 m.ö.h, men det är stort sett under 0 grader på nätterna från första camp. Vi kan uppleva så låga temperaturer som 10-20 minusgrader på toppnatten.

PENGaR

Den lokala valutan är Tanzania Shilling och Kenya Shilling. Ta med amerikanska dollar i kontanter (inga resecheckar). Allt kan betalas med amerikanska dollar, men vanligtvis växlar vi till den lokala valutan under resans gång.

TID Och TIDzONER

Norge + 1 timme. När klockan är 12 i Oslo så är den 13 i Kenya och Tanzania.

PASS Och VISUM

Visum krävs för resa till Kenya och Tanzania. Kontakta respektive lands ambassad för information om vad som gäller i nuläget. 

VAccinatioNER Och HäLSa

Kontakta din vårdcentral för ytterligare information om vilka vaccinationer som krävs för inresa till din destination.

NB. Ta med ditt vaccinationskort, detta är ett krav för att komma in Tanzania och Kenya.


FöRSäKRING

Du måste ha en godkänd sjuk- och olycksfallsförsäkring som också ska täcka en eventuell hemtransport. Kom ihåg att ta med bevis på reseförsäkringen på resan.

Några generella saker att vara uppmärksam på:

 • Vissa försäkringsbolag använder sig av antal meter över havet som ett kriterium för vad försäkringen täcker, och om de kallar det en expedition eller ej. Var särskilt uppmärksam på detta och kolla detta noga.
 • Vissa försäkringsbolag kräver att man tecknar en förlängning om det är så att resan går över en viss längd.
 • Var säker på att försäkringen täcker ditt valda geografiska område.
 • Vissa försäkringsbolag har en övre beloppsgräns på sin avbeställnings- och sjukförsäkring.

Vi rekommenderar att du kollar att just din försäkring täcker följande:

 • Avbeställningsförsäkring – detta måste tecknas samtidigt som resan beställs. Kolla att totalsumman i avbeställningsförsäkringen täcker totalsumman på din resa. Gör den inte det bör du köpa en tilläggsavbeställningsförsäkring som täcker det övriga beloppet.
 • Resegods
 • Ansvar
 • Forseningar
 • Förlorat syfte med resan (exempelvis kan du ändå resa till Afrika om du knäcker armen innan avresa – men det kanske inte är möjligt att bestiga Kilimanjaro och sova i tält, så därför bör du ha en försäkring som täcker förlorat syfte med resan).


förbehåll

Vi tar förbehåll om ändringar i priser. Dag för dag-programmet är endast vägledande, och ändringar kan förekomma. Vi hänvisar för övrigt till vårt anmälningsformulär och våra generella resevillkor.

ÖVRIG INFORMAtiON

På några av resor kommer man kunna resa direkt tur/retur till Kilimanjaro flygplats. 

Pris inkluderer

På berget

 • Norsk erfaren guide med nödvändige mediciner och kommunikationsutrustning
 • Lokale guider, kockar och bärare
 • Toalett tält på turen
 • Flyg Stockholm - Kilimanjaro Airport (inkl. flyskatter/avgifter)
 • Fly Kilimanjaro - Nairobi (inkl flyskatter/avgifter)
 • Fly Nairobi - Stockholm (inkl flygskatter/avgifter)
 • All övernatting (delat rum/tält)
 • Eget mässtält och egna kockar under turen 
 • Vatten/kaffe/te på Kilimanjaro
 • All transport i Kenya/Tanzania
 • Alla tillåtelser och parkavgifter
 • Alla måltider tom lunch hemresedagen
 • 7 dagar / 6 nätter i tält på Kilimanjaro
 • 2 nätter på hotell i Tanzania
 • 24t standby back up med kontakt till läkare.
 • Medlemskap i "Flying Doctors" ifall evakuering skulle behövas-

På safari:

 • All transport på hela resan inkl småflyg tur/retur Masai Mara
 • 2 nätter på exklusiv tältcamp i Masai Mara
 • Gamedrives (safari med jeep / bil)
 • Alla måltider (ink dricka) t.o.m.lunch på hemresedagen

Pris inkluderAr iNTe

 • Dryck
 • Avbeställnings - och reseförsäkring
 • Evt. enkelrum på hotell/lodge
 • Visum Kenya: 50 USD. Tanzania: 50 USD
 • Middag hemresedagen
 • Dricks till lokala guider, kockar och bärare på Kilimanjaro (ca 170 USD)
 • Dricks till lokala guider och chaufförer i Masai Mara (ca 40 USD)
 • Möjliga tilläggsaktiviteter på safari; vandringssafari, nattsafari
 • Utgifter av personlig art
 • Anslutningsflyg från andra städer i Sverige: Be om priserbjudande

  I perioden juli till oktober pågår "The Great Migration" i Masai Mara. Denna enorma djurvandringen är en upplevelse som alla bör få med sig - men djuren kan då vara i områden av Mara som kräver en egen tillåtelse. Den kostar inntil 80-90 USD och är inte inkluderad.

Övrig informaTIon

Är det kort tid till avresa, ta kontakt. Kanske får vi med dig iallafall. 

DAG 1: STOCKHOLM-Tanzania

Avresa från Stockholm/Oslo tidigt på morgonen och ankomst till Kilimanjaro flygplats på kvällen. Transport till hotellet, här får vi äta lite och har genomgång av turen.

DAG 2: TiLl Simba Camp (2.600 moh)

Vi går Rongai-leden til toppen. Denna led går till toppen från nordsidan. På denna leden är det lite färre folk än vid många av de andra lederna upp til Kilimanjaro, och det är en vacker och varierad naturupplevelse. Efter frukost kör vi upp till Rongai Gaten för registrering och vidare till landsbyn Nale Moru på 1950 moh. Dagens etapp är runt tre-fyra timmar och går till Simba Camp som ligger på 2600 moh. Leden startar på små stigar genom majs- och potatisåkern och fortsätter vidare genom barr- och regnskog. När vi kommer upp i höjden får vi en mäktig vy över slätterna nedanfor Kilimanjaro.

DAG 3: Simba Camp – Second Camp (3.450 moh)

Efter att vi har blivit väckta med te och kaffe i tältet, äter vi frukost och börjar dagens etapp - och märker snabbt att etappen skiljer sig från gårdagens sträckning. Växtligheten ändrar sig hela vägen upp mot Kilimanjaro - och på denna etappen upptäcker vi ständigt något nytt!. Vi går i runt 3-4 timmar i dag innan vi kommer till campen. Här vilar vi , se som känner sig starka kan ta en kort acklimatiseringstur i området efter lunch. 

DAG 4: Second Camp - Kikelewa Caves (3.600 moh)

Detta är också en lugn dag på berget, och det är fint att ännu en morgon bli väckt med varmt te och kaffe "på sängen". Detta är något som man snabbt kan vänja sig vid! Vi äter frukost och påbörjar dagens etapp, den börjar brant, uppför små stigar. Nu är inte längre vegetationen så hög och tät. Väl framme i lägret får vi en fantastisk utsikt över kratern och glaciären på östsidan av toppen. Luften börjar att bli tunnare och tunnare, stigarna är eftervart smalare och denna natt övernattar vi i lägret vid Kikelewa Caves, omkring 3800 moh. 

DAG 5: Kikelewa Caves – Mawenzi Tarn Camp (4.330 moh)

Även denna morgon blir vi väckta med te och kaffe i tältet – en lyx som vi nu nästan har vant oss vid. Efter frukost börjar vi att gå över gräsklädda backar, men vegetationen blir gradvis mer sparsam. Dagens etapp är lite brantare än de två föregående, men vi går inte så langt (cirka. fyra timmar). För att anpassa oss bäst möjligt till höjden, påminner vi varandra om att vi ska gå sakta och dricka en massa vatten på vägen. Vi övernattar i Mawenzi Tarn Camp (4330 moh) – och njuter av en härlig middag i vårt gemensamma mattält. 

DAG 6: Mawenzi Tarn Camp – Kibo Camp (4.700 moh)

Nu börjar det månliknande landskapet att ta vid, och över sadeln mellan Mawenzi Camp (4730 moh) och Kibo kommer vi till Kibo Camp där vi tillbringar natten (ca. 5 timmars vandring). Campen har en spektakulär plasering i botten av kraterväggen på Kibo. Här passar vi på att sova lite, samla krafter och förbereda oss inför morgendagens toppstöt – Kocken levererar en kanonmiddag även ikväll. 

DAG 7: TOPPDAGEN! Kibo Camp – Uhuru Peak – Horombo Camp Site

Detta är den längsta och tyngsta etappen på hela turen, och sammanlagt är vi till fots mellan 11 och 15 timer. Vid midnatt skruvar vi på pannlamporna och påbörjar den sista etappen. Är det kallt? Är det stjärnklart och månsken? De flesta är spända och förväntansfulla när vi långsamt vandrar uppöver. Allteftersom kommer ljuset, och vi tar en paus vid Gilmans Point (5685 moh) och njuter av den magiska soluppgången över Mawenszi-topparna. Solen ger oss extra krafter, och från Gilman's Point fortsätter vi till Uhuru Peak (5895 moh) som är huvudtoppen på Kilimanjaro och ligger ungefär två timmar bort. Vi passerar Stella Point, glaciären och isformationerna utgör en stor del av toppplatån. Det känns otroligt fint att komma fram till skylten som visar att vi är på väg till toppen av Afrika. På Uhuru Peak tar vi fram kameran och det hårda arbetet på vägen upp är glömt. Känslan är fantastisk!  

Efter toppturen kommer nedturen… Det är mycket nedförsbacke till Kibo (4700 moh) där tar vi en paus innan vi fortsätter till Horombo Camp Site (3720 moh) där tillbringar vi natten och vilar ut efter en tuff, men stor dag!

DAG 8: Horombo Camp Site - Kilimanjaro Base Camp

Den sista dagen på berget. Vi går i mellan fem och sju timmar till Marangu Gate (1700 moh) – njuter av regnskogen på vägen ned, innan vi kanske unnar oss en lokal Kilimanjaro-öl vid gaten. Alla som har varit på toppen får diplom, och här tar vi också farväl till våra trofasta bärere och guider. Vi blir körda tillbaka till hotellet – där det smakar gott med dusch, ett dyk i bassängen och en god middag.

DAG 9: Kilimanjaro - Nairobi - Masai Mara

Vi packar om för safari, äter en tidig frukost, kör till flygplatsen och flyger till Nairobi. Vi lämnar kläder och utrustning från berget hos våra lokala samarbetspartners och kör till flygplatsen. Härifrån tar vi småflyg ut till Masai Mara. Safarien startar direkt när vi anländer. Vi ska nu njuta i två dygn på vårt unika lilla bushcamp i Masai Mara. Tälten vi ska bo i är en form av "hustält", med sänger och toalett. Det er ett litet camp med få tält, så det är inte så många fler än oss här än våra lokala vänner, och många 4-benta varelser. Vi njuter av god mat och får tid till en "game drive". Vi kör 4-hjuls drivna bilar med öppet tak, det är en fascinerende värld vi kör in i, ganska opåverkad av vår närvaro.

DAG 10: Masai Mara

Full dag i Masai Mara med safari. Vi tar vanligtvis en morgensafari innan frukost, därefter vilar vi några timmar fram till lunch då en ny safari väntar. Middagen lagas av vår lokala kock, och serveras på långbord. En unik atmosfär! På kvällen njuter vi av den afrikanska vildmarken runt lägerbålet, medan vi lyssnar til masaiernas historier. Masaierna håller vakt vid bålet under hela natten. Vi kan lova att detta är en speviell upplevelse som du kommer att komma ihåg länge.

DAG 11: Masai Mara - Nairobi

Ännu en tidig safari, efter en kaffekopp i mässteltet. Någon väljer kanske att bli med på ett walkingsafari istället? När vi kommer tillbaka i campen väntar en stadig frukost på oss. Det finns möjlighter att besöka en masai-landsby och få lite insyn i Masaiernas levnadsätt. Eftervart är det tid att säga hejdå, vi flyger tillbaka till Nairob. Här väntar nattflyget hem till Sverige. 

DAG 12: SVERIGE

Hemma! Efter en lång natt är vi tilbaka på Arlanda tidigt på förmiddagen. Men minnena av berget, folket, naturen och djuren kommer att vara med oss länge.

ÖVRig INforMATION

På safaridelen finns det flera olika valmöjligheter:  Ballongsafari (inkluderat champagnefrukost mitt på savannen) kostar vanligtvis mellan 450 och 500 USD. Forhandsbeställer du detta genom Hvitserk före avresa, är priserna lägre. Ta kontakt med oss for ett gott erbjudande på denne unika safari-upplevelsen.

Med förbehåll om att det finns lediga flygsäten, är det möjligt att avsluta denna turen med för exempel en tur till Zanzibar, Kenya-kusten eller Lamu-öarna.

Vi har också en kortare och billigare version av turen till Kilimanjaro, men då utan skandinavisk guide. 

 

UTRUSTNINGSLISTA KILIMANJARO MED SAFARI I KENYA

Gå noga igenom utrustningslistan. Kilimanjaro kan vara milt, vackert, men det är nästan 6000 meter högt, och som alla stora berg ska det behandlas med respekt. Denna listan med utrustning är menad som en riktningslinje för att ha med sig det som behövs för att få en riktigt fin tur oavsett väder. Det är inte meningen att du måste köpa mycket ny utrustning, troligtvis har du mycket av vad det som du behöver från förut. Du behöver i stort sätt samma kläder som en tur i de skandinaviska bergen. Ta kontakt med om det är något du funderar på vad gäller utrustningen info@hvitserk.se . Läs även dessa bloggar om Utrustningstips för Kilimanjaro och 5 tips för en fantastisk Kilimanjaro-tur för fler tips hur du packar och förbereder dig inför turen.  

  

Underkläder

Vi rekommenderar minst ett par boxershorts i ull för både män och kvinnor. För kvinnor rekommenderar vi även bh/sporttopp i ull. Bomull är inte att rekommendera på berget då det torkar sakta, syntet, silke och ull är bättre alternativ.

 

 

Strumpor

2 tunna innersockor, ull eller syntet. 2 tjocka sockor, ju tjockare desto bättre. Sockorna bör ha god spänst och inte vara för slitna under foten. De tjocka strumporna bör ha en ullprocent på minst 80%. Bomullssockor passar inte på berget.

 

2 lager med  ullunderställ

Det är fint med ullunderställ som inte är för tjockt, då blir ullunderstället mer mångsidigt och man kan använda understället lager på lager om man behöver mer värme. Om du gillar syntetiska ullunderställ går det bra att byta ut ett av ullunderställen mot ett sådant, men ull är vårt favoritmaterial på berget

 

Fleecejacka/ulltröja

Den bör vara varm och go.

 

Skaljacka

Gore-Tex eller motsvarande. Jackan måste tåla mycket vind, ha en ordentlig huva och inte ta åt sig väta. Fint om jackan är rymlig så att det får plats så att man får plats med ett extra lager under jackan. Bra även med ventilationsdragkedjor under armarna.    

 

Regnponcho

En tunn och lätt regnponcho om det skulle bli regn. Det kan bli fuktigt och varmt under skaljackan.

 

Dunjacka

Du kommer att behöva en rejäl dunjacka på turen. En stor och varm dunjacka rekommenderar vi. Jackan bör ha huva och jackan bör gå ned över rumpan.

 

Skalbyxa

Skalbyxan kommer du att behöva under toppnatten.  Gore-Tex eller motsvarande. Hängselbyxor kan vara smart för att hålla snö och vind borta. Det är en fördel om byxorna har dragkedja på sidorna.

 

Turbyxa

Bekväm byxa med långa ben att använda under vandringen.

 

Shorts

Shorts är fint att använda de första varma dagarna. En turbyxa med avtagbara ben fungerar även fint.

T-shirt/skjorta

Det kan vara varmt de första dagarna.

Buff

Det kan bitvis vara dammigt på vandringsleden, och då kan det vara fint att ha något för näsa och mun. En buff i ull till toppnatten är även ett tips.   

 

Keps/solhatt

Solen kan vara intensiv, något som skyddar solen är fint.

 

Mössa

Fint om den är vindtät, om den inte är det bör du ha en luva på skaljackan då det kan blåsa under toppnatten. Det är inte fel att ta med två mössor på turen.

 

Vantar

Tjocka, varma och store vantar (inte handskar).

 

Överdragsvantar/

Vindvantar

 

Bör vara rymmliga, och gå upp en bit på underarmen. Vantarna bör bara mjuka och ha gott grepp.

 

Fingervantar

 

Gärna i ull. Kan komma till behov under vandringen och på kvällarna i mattältet.  

 

Vandringskängor

Solida halvstyva vandringskängor. Det måste finnas plats till ett par sockor och en ullsula för toppnatten.

 

Joggingskor

Solida, gärna lite höga med ordentlig sula. Du kommer att använda dessa under den första delen av vandringen.

 

Damasker

Ger extra isolation under toppnatten och skyddar vandringskängorna mot lera och fukt.  

 

Teleskopstavar

Stavar är ovärderliga under turen, speciellt på vägen ned från berget. De stavar som kan delas i tre delar är lättast att ta med i bagen.

 

Stor duffelbag/ryggsäck

Ca 100-140 liter för allt ditt bagage som ska med på berget och som du kommer att få hjälp av bärarna att frakta. Använd helst en bag, men ryggsäck fungerar också om du inte har en bag.

 

Dagstursryggsäck

35-45 liter. Används på berget och som handbagage på flyget. Du behöver en ryggsäck som rymmer en termos, 3 liter dricka, kamera, snacks och lite kläder.

 

Sovsäck

Vädret kommer att variera från att vara milt på dagen till kallt på natten. Du bör välja en varm sovsäck som har en komforttemperatur på minst -15°C. Om du fryser och sover dåligt på natten kommer du att bli trött och sliten på turen.

 

 

Sittunderlag

Fint att ha i dagstursryggsäcken och ta fram under pauserna.

 

Liggeunderlag

Bra liggeunderlag är inkluderat i turpriset, men många föredrar att ta med sitt eget. Bärarna har bara kapacitet att ta med ett liggunderlag så om du har med ett eget kommer det inte vara möjligt att låna ett.  

 

 

Örngott

Det kan det vara fint att ta med ett örngott att fylla med sin dunjacka för att få en gosig kudde under tältturen.

 

Solglasögon

Bra och solida solglasögon med mörkt glas.

 

Pannlampa

Kom ihåg nya batterier till denna.

 

 

Drickflaskor

2 – 3 stk litersflaskor med överdrag, så att de inte fryser så lätt under toppnatten. En tjock ullsocka fungerar fint som överdrag på flaskan. En flaska bör kunna hänga på säcken eller på bältet så att det blir lätt att dricka undr turen. Vi rekommenderar flaskor från Nalgene och isolationsöverdrag från Outdoor Research.

 

Camelbak/Dricksystem med vattenblåsa och slang

Du kommer inte att ångra att du tog med denna, vi dricker mycket vatten för att hålla huvudvärken borta. Under själva toppnatten rekommenderar vi inte Camelbak du dessa ofta fryser.  

 

Termos

1 liter. Ståltermos med stor öppning.

Saft/sportdricka

Man måste dricka mycket vatten på turen, så om du tycker att det är svårt att få sig mycket vatten kan det var fint att ta med lite saftkoncentrat eller sportdryck att blanda ut vattnet med.

 

Snacks/godis

Choklad, nötblandning eller kex är fint att ha med på toppnatten, och några av de lite längre dagsetapperna.

 

Drybags/Kompressionspåsar

Det är smart att packa alla kläder i vattentäta påsar för att kunna hålla ordning, komprimera vikten och undvika att kläderna blir smutsiga och fuktiga. Plastpåsar med ziplock rekommenderas för att hålla ordning på små ting.  

 

Toalettsaker

Tandborste, tandkräm, en liten handduk våtservetter, handsprit, 1-2 toalettrullar att använda när vi är på tur under dagen. I campen finns det toalettpapper. För kvinnor: Var förberedd på att menscykeln kan förändras i höjden.

 

Solkräm

Hög faktor, 25-50. Små tuber. Det är stark sol på hög höjd. Kom ihåg stift till läpparna.

 

Personliga mediciner

Förslag:
Plåster – Compeed, sporttejp.

Halstabletter

Näsdroppar

Malariatabletter

Vi önskar besked om vilka personliga mediciner som du tar, ifall något skulle ske.

 

Vaccinationer

Ta kontakt med ditt lokala vaccinationskontor/vårdcentral. Du bör i god tid innan resan se över dina vaccinationer. Vid inresa i Kenya är det krav på gulafebervaccin om du tidigare har varit i ett område med gulafebern.  

 

Anteckningsbok och penna

Om du har lust att skriva dagbok om upplevelserna under turen.

 

Resedokument

Pass, flygbiljetter, försäkringsbevis och vaccinationskort. Kom ihåg att ta med kopior av alla dokument.

 

Pengar/kort

Det flesta kostnader är täckta under turen, men du bör beräkna ca 300 dollar i tips till bärare och guider på berget, safari och visum för Tanzania som ordnas vid ankomst. Det är möjligt att betala med kort på hotellet.

 

Hörlurar

Musik, podcast eller ljudbok att lyssna på under turen.

 

Kamera

Kom ihåg batterier och gott om plats på minneskortet.

 

Batterier

Till kamera, pannlampa etc.

 

Sandaler

Detta kan vara fint att ha med på safari.

 

Lätt sommarbyxa

För användning på safari. Middagarna kräver ingen formell klädsel.

 

Badkläder

 

 

Myggmedel

För användning under safari

 

TIPS: Vi rekommenderar att du reser i vandringskängor och med skaljacka och skalbyxor i handbagaget. Detta är viktig utrustning för turen som är svårt att finna i Tanzania, om bagaget skulle komma på avvägar. Kom ihåg att packa förnuftigt. Varje deltagare har bara lov att ta med 15kg på berget förutom dagstursryggsäcken som man själv bär.

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

-

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Tanzania, Kenya

Typ:

Safari, vandring, höga berg

Grad: