Tillbaka till sökresultaten

Korsa Grönland med skidor och pulka

Följ med på en av världens vackraste skidturer! Hvitserk är den arrangör i världen som har gått över Grönlandsisen flest gånger och med vår unika erfarenhet, samlar vi ett motiverat gäng som med noggranna förberedelser och glatt humör korsar inlandsisen. Det är en imponerande sträcka på 600 kilometer från kust till kust.

”Jag är mycket nöjd! Allt från planering och logistik, genomförande, transport och utrustning får för toppbetyg. Det var viktigt för mig att det var "min" resa, och att "jag gjorde det!" Alla fungerade bra tillsammans och det tror jag beror delvis på en bra guide. Jag vill tacka Hvitserk för en oförglömlig upplevelse ” — Thomas, april 2014

Det här är en krävande expedition där du som deltagare verkligen sätts på prov i polarmiljön. Här krävs lagarbete, mycket humor och stor viljestyrka, vilket är lika viktigt som din fysiska kapacitet. Det krävs noggranna förberedelser, men när du först sätter skidorna på inlandsisen kommer du inte att ångra någonting! Den här turen går från väst till öst.

Först på listan står ett häftigt glaciärfall och några härliga dagar som ger dig en känsla av att vara mycket långt ifrån civilisationen, innan vi åter får land i sikte. Det är ett ögonblick som du aldrig kommer att glömma. Resan går i april/maj. Med rätt förberedelser och inställning kommer vi att genomföra en rolig och säker resa så att du efteråt alltid kommer att känna polarfebern bubbla i kroppen. Att korsa inlandsisen på skidor och med pulka är förmodligen den mest fysiskt krävande resan vi har på programmet. Förbered dig väl och så lovar vi att det kommer att bli en fantastisk kick!

När Nansen gick över Grönland 1888 var det en sensation. Att med detta i åtanke korsa inlandsisen blir det något alldeles extra. Det är en fantastisk möjlighet att sätta upp ett mål som är både stort och som få har klarat. Det är många fler som har stått på toppen av Mt. Everest än de som har korsat Grönland.  

Det är många rutiner som ska komma på plats den första veckan. Baserat på erfarenheter från alla våra tidigare expeditioner på Grönland och i polarområdena håller vi ett stabilt tempo framåt. 7- 8 effektiva timmar med pulkan blir ett genomsnitt på cirka 30 km per dag.  

Normalt är det möjligt att genomföra tiden på cirka 23 dagar, men detta kommer att variera beroende på väder och snö. Efter en vecka börjar mat att smaka gott, och vi äter mer och mer. Sedan passerar vi den enorma, övergivna amerikanska radarstation DYE II. Efter en paus fortsätter vi mot nästa mål: Turens högsta punkt på 2.500moh. Vi ser fram emot nedförsbacke efter att ha tagit oss till toppen. Pulkan blir efter tid lättare, och den dagliga sträckan blir sakta men säkert längre och längre. De första två eller tre dagarna börjar vi gå på glaciärens östra sida. Glaciärfallet på östkusten är mindre krävande än på västkusten, men erbjuder ändå en utmaning med smältvatten och några stora sprickor. Väl vid havet och byn Isertoq hämtas vi med helikopter till staden Tasiilaq. Där bor vi på hotell eller gästhus. På vägen hem åker vi helikopter till Kulusuk och flyger tillbaka via Island. Resan kommer att sätta många spår, minnena vara många och gruppen kommer att vara resevänner för livet!

Avresor / Avgångar

Resan med avgång 2016/04/19 är för engelsktalande deltagare och med norsk guide.

The departure 19.04.2016 is an Englishspeaking group with Norwegian guide.

Resefakta

HISTORIK

Den gamle äventyraren Nansens gav sig ut på sin långa Grönlandstur från öst till väst för att ta reda på hur det såg ut på inlandet. Nansen var en del av grupp på sex män som gav sig iväg på det tuffa äventyret i maj 1888. Vill du veta mer om Nansens tur rekommendras hans bok varmt. Vill du själv ta reda på hur det är att korsa isen, då måste du följa med på resan!

SVÅRIGHETSGRAD

Man ska inte underskatta den fysiska utmaning som en sådan här expedition är. Det kräver gedigna förberedelser och krafter till att gå med pulka långa dagar. Pulkan som du kommer att dra innehåller dina egna saker + en del av den gemensamma utrustningen, vilket sammanlagt väger minst 60-65 kg vid starten. Den är tung - och det är omöjligt att dra denna vikt om du inte är förberedd! Vi måste alla träna innan resan. Du bör sätta upp ett träningsprogram som du följer fram till avgång. Resan kräver dessutom motivation och gott humör. Alla har dåliga dagar och det hjälper ofta med en liten knuff från andra. Grönland är en mycket trevlig plats - om du väljer rätt tidpunkt och gör de nödvändiga förberedelserna. Låt dig inte skrämmas av berättelser som sätter fokus på minusgrader och vind. Vi kommer att justera hastigheten enligt de villkor som ges, men standarden är att man går omkring 8 effektiva timmar varje dag.

GRUPPMÖTEN

Vi kommer att arrangera två möten innan det är dags för avfärd mot Grönland. Den första träffen kommer att äga rum i Oslo-området och här kommer vi att ha en genomgång av utrustningen och även ett litet träningspass i Marka. Guiden kommer att leda det här mötet och du kommer att träffa dina blivande reskamrater.

Träff nummer två kommer att äga rum på vintern på Hardangervidda (Finse). Här kommer vi att genomföra övningar som liknar det som vi kommer att uppleva på Grönland. Vi kommer att gå på skidtur långa sträckor med pulka, sova i tält och öva in rutiner. Varje deltagare kommer att få en utvärdering, och vi förbehåller oss rätten att avvisa deltagare som inte uppfyller de rätta förkunskapskraven. Under helgen på Finse gör vi vårt bästa för att förmedla kunskap i form av tips, råd och erfarenheter. 

RESEFÖRBEREDELSER

Denna expedition kräver att du tränar systematiskt över tid på dessa två saker: Att gå på skidor och dra något tungt efter dig. Som deltagare ska du också kunna andra viktiga saker innan vi åker: Sätta upp tält i stark vind, göra upp eld upp och koka på stormkök.

SÄKERHET

Hvitserk lägger stor vikt vid säkerhetheten. Vi har navigationsutrustning, nödsändare, satellittelefon, div. Mediciner och rep. Dessutom har vi de nödvändiga tillstånd som krävs och en sök- och räddningsförsäkring som ska täcka transport vid av allvarlig skada / sjukdom etc.

När vi planerar våra resor gör vi det så att vi inte utsätter oss så för onödiga risker. Under denna resa håller vi ihop och om en oförutsedd situation skulle uppstå är vi inte långt borta. Vi har en 24-timmars beredskap hemma medan vi är på resande fot. Läkare/sjuksköterskor är alltid redo att hjälpa våra guider per telefon. Dessutom har vi goda lokala kontakter som kan bidra till att lösa oväntade händelser.

UTRUSTNING

Hvitserk tillhandahåller all nödvändig utrustning för säkerhet och navigation, reparationsverktyg, mediciner, tält, stormkök, kokkärl + pulka med sele. All personlig utrustning står du själv för. Till exempel kräver vi att alla ska ha samma pjäx- och bindningssystem. Vid anmälan får alla deltagare en detaljerad lista, som vi noga går igenom i samband med träffarna innan turen.

HÖJDPUNKTER

Denna klassiska skidtur kommer att vara med dig hela livet. Vild och oändlig natur, gemenskap, disciplin, norrsken och glaciärfall.

LOGI

I Köpenhamn bor vi på Zleep Hotel Kastrup som ligger precis vid flygplatsen. Vi bor på ett  &B på västkusten innan expeditionen. Det finns gott om utrymme så att vi har möjlighet att "bre ut oss lite” med vår packning. Övernattning på ett hotell eller ett lokalt pensionat i Tasiilaq före expeditionen. På Island bor vi på pensionat.

KLIMAT

Maj är normalt en kall tid på isen, men det kan vara allt från 35 minusgrader på natten till nollgradigt och regn. Det går sällan att laga mat och äta utanför tälten under resan. Sannolikheten för kraftig nederbörd är störst i öst.

VACCINATIONER OCH HÄLSA

Vi kräver att alla hälsoformulär är kompletta och att de har blivit granskade av en läkare. Vi rekommenderar även ett förebyggande besök hos tandläkaren. Tandvärk på isen är inte att leka med.

Hvitserk har den obligatoriska Search And Resque (SAR)) - Sök  och räddningsförsäkringen som ingår i vårt pris. Detta omfattar sökning, räddning/transport från isen - till närmaste sjukhus.

Därefter träder din egen sjuk- och olycksfallsförsäkring in.

FÖRBEHÅLL

Avresedatum är ett cirkadatum och kommer att bekräftas ungefär ett halvår innan avfärd. Datumet beror på Air Islands flygtidtabellerna som tillkännagivs på senhösten, och det kan bli en-tre dagars förskjutning. Vi kommer att försöka uppdatera så nära ursprungligt datum som möjligt, men att korsa Grönland kräver flexibilitet.

Gruppindelningen kommer att bero på antalet deltagare och kommer att slutföras efter träningsläger på Finse i januari.

I PRISET INGÅR

• Alla expeditionstillstånd

• All gemensam utrustning som tält från Hilleberg, pulkor, glaciärutrustning, navigering, kommunikation, etc.

• Säkerhetsutrustning såsom EPIRB, satellittelefon, medicin, skjutvapen och nödbloss

• Sök och Resque (SAR) - Sök - och räddningsförsäkring

• Tillgång till medicinsk konsultation 24/7 under expeditionen

• Dagbok www.hvitserk.no

• Boende Köpenhamn.

• Vädertjänst

• Boende Kangerlussuaq

• Transport av personlig utrustning med post från Kangerlussuaq till Tasiilaq. Detta är utrustning som vi inte behöver på isen, som gymnastikskor, jeans, tröjor etc.

• Biltransport Kangerlussuaq – startpunken för turen.

• All mat på Grönland

• Boende Isertoq

• Charterhelikopter Isertoq - Tasiilaq

• Boende Tasiilaq

• Helikopter Tasiilaq - Kulusuk

• Boende Reykjavik

• Personlig uppföljning under träningshelgen och längs vägen genom hela processen från början till slut.

I PRISET INGÅR INTE

• Personlig utrustning

• All mat och transport till träningshelg (NOK 3000kr)

• Mat och dryck i Köpenhamn och på Island

• Personlig försäkring (avbeställningsförsäkring)

• Oförutsedda utgifter på grund av förseningar på grund av bedömningar av väderlek och säkerhet. Se våra allmänna villkor.

• Flyg Stockholm/Oslo ToR

ÖVRIG INFORMATION

Normalt blir denna resa tidigt fullbokad, men vi har infört en prioriteringsordning. Den första personen på väntelistan kommer att få betala depositionen, genomföra träningsläger och följa planeringen tillsammans med gruppen. Om han eller hon inte kommer med försäkras han / hon plats på nästa resa.

 

DAG 1: AVGÅNG STOCKHOLM/OSLO - KÖPENHAMN

Boende i Köpenhamn, inte långt från flygplatsen.

DAG 2: Köpenhamn - Kangerlussuaq. PACKNING OCH FÖRBEREDELSER

Kangerlussuaq är ett litet samhälle som ligger i slutet av den majestätiska, 170 km långa fjorden. Där finns 600 invånare. Stadens kommersiella flygplats var ursprungligen bas för det amerikanska flygvapnet från andra världskriget fram till amerikanerna lämnade basen 1992. Idag är flygplatsen bas för att resa in i dessa avlägsna och orörda områden.

Vi använder dagen till att packa livsmedel, bränsle och all annan utrustning som vi kommer att behöva på isen och gör i ordning pulkorna. Nu är vi snart iväg och spänningen stiger!

På kvällen äter vi en god middag tillsammans innan vi säger adjö till civilisationen!

DAG 3: Kangerlussuaq - TRANSPORT TILL startpunkten 660 moh

En spektakulär resa! Vi kör genom Sandflugtdalen och närmar oss den majestätiska glaciären. Vi börjar stigningen direkt. I maj, kan det vara snö på glaciären hela vägen ner, annars blir det ett par timmar till fots med skidor på ryggen.

DAG 4-5: GLACIÄRFALLet

Vi spenderar några dagar på att ta oss uppför. Rutten går upp i kuperad terräng med fantastiska is-formationer. Det kan vara tungt och svårt att hantera pulka och ryggsäck i detta område, så vi tar det lugnt.

DAG 6-18: INLANDSISEN

Temperaturen kommer sannolikt sjunka till -20 några dagar. Vi kan räkna med etapper om 15-25 km beroende på snöförhållanden och hur vi mår. Det är viktigt att inte pressa  sig för hårt, och vi bör ta hänsyn till att alla reagerar olika på de långa dagarna som skiljer sig mycket från vardagen. Efter kanske 9-10 dagar når vi den numera nedlagda radarstation DYE II.

DAG 19-24: LÅNGA DAGSMARSCHER OCH NEDFÖRSBACKE

Sträckan mellan DYE II och den högsta punkten på ca 2.500 moh är oändlig och platt. Overklig, fascinerande och hisnande! Vi klarar av den på cirka 5 dagar. Det är meningslöst att hoppas på nedförsbacke innan vi har nått toppen.  Först efter 2-3 dagar får vi njuta av nedförslut.

DAG 25-28: VILT, VÅTT OCH VACKERT

De sista kilometrarna är kanske den mest fascinerande sträckan. Vi går ner till havet och har därmed korsat inlandsisen på Grönland. Vi går ut där isen slutar och möter det öppna havet. Vi har klarat av den stora utmaningen att korsa  inlandsisen på Grönland. Många kramar och kanske några glädjetårar blir det innan vi plockas upp med båt och beger oss till Isertoq.

Namnet Isertoq betyder "dimmigt hav". Anledningen till detta är att isberg här gör att det virvlar upp så mycket sand att vattnet blir grumligt. Isertoq ligger på en platt ö, med Danmarkssundet som närmsta granne. Här är det ett tufft klimat. Isertoq har cirka 100 invånare.

DAG 29: Isertoq - Tasiilaq

Vi packar utrustningen och väntar på helikoptertransport till denna lilla by. Det är fascinerande att vara på en plats där invånarna fortfarande har jakt- och den största inkomstkällan. Nu väntar en spektakulär flygtur över isberg mot Tasiilaq där det slutligen väntar en ren säng, en dusch och god mat.

DAG 30: Tasiilaq - Kulusuk - REYKJAVIK

Hemfärden väntar. Helikopter Tasiilaq - Kulusuk. Härifrån flyger vi via Island för att ta oss österut. En avslutningsfest i Reykjavik blir en högtidsfull avslutning på vår resa.

DAG 31: REYKJAVIK - STOCKHOLM

Tidigt uppstigning och transport till flygplatsen, som tar ungefär en timme. Om vi har tur den dagen ser vi Vatnajökul, Islands största glaciär innan vi landar.

Dagsangivelserna i beskrivningen ovan är inte exakta. Kanske tar det en eller tre dagar extra. Kanske går det snabbare. Vi kan inte planera exakt hemresedatum i förväg, men med "normala" förhållanden tar det totalt cirka 28 dagar. Det rekommenderas att ha ett flexibelt hemresedatum eller fast, men med en eller två dagars marginal.

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

Vad roligt att du vill resa med oss!

Det är dessvärre inga lediga platser kvar på den här turen. Men vi kan gärna sätta upp dig på väntelista. Skicka ett mail till info@hvitserk.se eller ring +46 (0)8 509 07 975.

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Grönland

Typ:

Expedition, skidtur

Grad: