Tillbaka till sökresultaten

Cykelresa genom fantastiska Albanien

Följ med på en veckolång cykelresa där vi får uppleva UNESCO-värnade platser, snötäckta fjälltoppar, vackra stränder längs den albanska rivieran, en genuin och orörd kultur och osedvanligt trevliga människor!

De som har varit i Albanien säger att det här är det närmsta du kommer en tidsresa. Tills dess att Folkrepubliken Albanien upplöstes i 1991 var det sällsynt att utlänningar ens fick möjligheten att besöka detta land som än idag har ett mystiskt sken över sig. Men efter att gränserna öppnades insåg turisterna fort att årtionden med isolation från omvärlden hade gjort Albanien till en mycket speciell plats.

I motsättning till grannländerna Grekland i söder och Kroatien i norr är Albanien fortfarande oupptäckt och skonad för massturismen, även fast de kan bjuda på lika vackra stränder längs den samma kustlinjen, en liknande matkultur och en prisnivå som är mycket lägre. Men det här kommer nog inte att vara för evigt, så vill du upptäcka Albanien tycker vi det är dags att göra det nu innan alla andra gör det!

Vi flyger till och från huvudstaden Tirana, men startar cyklingen från den lilla staden Pogradec, som ligger vid Ohridsjön, en av Europas djupaste och äldsta insjöar. Vi fortsätter sedan söderut över bergslandskap, genom furuskogar, övernattar i fjällstugor och på små familjedrivna hotell. Vi passerar getherdar och äldre damer med huckle och åsnor, glada barn som vinkar och ler, och vissa dagar kan vi antagligen räkna antalet passerande bilar på en hand.

Allt eftersom kommer vi ner till Albaniens kust, en kust som är minst lika vacker som sina grekiska och kroatiska grannars riviera. Här cyklar vi med turkost hav på vänster sida och 2 000 meter höga berg på höger sida. Vi får givetvis också möjligheten att doppa våra trötta och slitna kroppar i joniska havet.

Resefakta

GUIDE/RESELEDARE

Vi reser i en liten grupp från Norge och Sverige med en erfaren skandinavisk guide från Hvitserk. Dessutom är lokala guider med på turen som har god kännedom om lokal kultur och historia.

HISTORIA

Det område som dagens Albanien täcker var tidigare en del av de romerska provinserna Dalmatia (det sydliga Illyricum), Makedonien (och då särskilt området Epirus Nova), och Moesia. Den moderna republiken Albanien blev självständigt efter Det osmanska rikets kollaps i Europa, efterföljt av Balkankriget. Albanien var furstendöme, republik och kungarike, innan det i 1939 (som en del av andra världskriget) invaderades av Italien, som var under ett fascistiskt styre, och åter i 1943 av Nazi-Tyskland. I 1946 blev landet en kommunistisk folkrepublik, där det etablerades och styrdes av Enver Hoxha och Arbetspartiet. 1991 avvecklades landets kommunistiska sätt att styra landet på, och Republiken Albanien etablerades.

SVÅRIGHETSGRAD

Det här är en medelsvår fysiskt krävande resa med dagsetapper på mellan 50 och 70 kilometer till cykel. Vägarna består dels av grus och dels av asfalt, men är perfekt för cykling. Det är minimalt med trafik, och det är i stort sett bara en väg att följa. Vi har med oss följebuss hela vägen, så det är ingen fara om du av någon anledning skulle föredra att ta det lugnt – dock antar vi att du är med för att cykla så mycket som möjligt.

FÖRBEREDELSER INFÖR RESAN

Med cykeletapper på runt 50-70 km är det smart att ha cyklat en del innan resan, detta för att undvika skador och sår där bak! Vi har med oss en följebuss under hela cykelresan.

SÄKERHET

Hvitserk lägger stor vikt på säkerhet. Om olyckan först skulle vara framme ska du veta att du snabbt får hjälp. Vi har ett mycket gott back up-system vid sjukdom och olyckor. Vi har ett 24 timmars beredskap hemma när någon är på resa, och vaktansvarig i Hvitserk kan kontaktas om något händer där ute eller hemma. Vi ställer stora krav på våra samarbetspartners, och vi använder oss endast av de med mest erfarenhet och bäst förståelse för våra produkter.

UTRUSTNING

Hvitserk bidrar med all gemensam utrustning. De som anmäler sig till resan kommer i god tid före avresa få en detaljerad lista över vilken utrustning som krävs.

SEVÄRDHETER

 • Ohridsjön
 • Den romerska ruinstaden Butrint
 • Gjirokaster
 • Den albanska rivieran
 • Kuststäderna Sarande och Himare
 • Vänliga människor

BOENDE

Vi använder övernattingsplatser med den bästa standarden som är att finna i Albanien. Det kommer i stort sätt vara 3* hotell, och familjedrivna gästhus på de mer avsidesliggande platserna.

KLIMAT

Albanien har ett tempererat Medelhavsklimat. April och oktober är fortfarande milt och fint, men solen kommer att värma gott under dagen. En liten regnskur måste vi nog räkna med, men vanligtvis är både april och oktober perfekta månader för cykling. Temperaturerna kommer antagligen att ligga mellan 15 och 24 grader på dagtid, och på natten kan det sjunka ner mot 5 - 6 grader uppe i fjällen, och ner till 12-15 grader vid kusten.

PENGAR

Albanska lek. Minibanker finns på flygplatsen och i städerna.

PASS OCH VISUM

Du behöver inte annat än ett giltigt pass. Det måste vara giltigt i minst sex månader efter utresa!

DET HÄR INGÅR I PRISET

 • Flygresa Stockholm/Oslo-Tirana (inkl. flygskatter/avgifter)
 • Norsk erfaren reseledare
 • Engelsktalande lokal guide
 • Följebilar som transporterar vårt bagage
 • All inrikes transport enligt programmet
 • Alla tillstånd och parkavgifter
 • Alla övernattningar i tvåmansrum
 • ALLA MÅLTIDER (vegetariska måltider är tillgängliga om så önskas)
 • All gemensam utrustning
 • Bra och moderna cyklar (30-växlars Giant hybrid, lättvikt)
 • Cykelhjälm, cykelväska och drickflaska.

DET HÄR INGÅR EJ

 • Utgifter av personlig art
 • Dricka till måltider
 • Avbeställnings- och reseförsäkring
 • enkelrum på hotell (1 900 kr)
 • Dricks till lokala guider och hjälpare
 • Inträde till sevärdheter (80 -100 kr)
 • Anslutningsflyg från andra städer i Sverige/Norge – kontakta oss för erbjudande.

DAG 1: ANKOMST till albanien, OCH TILL OHRIDSJÖN

Vi samlas på flygplatsen, hälsar på resesällskapet den kommande veckan, och sätter oss på planet som tar oss söderut. Vi ankommer Tiranas flygplats på eftermiddagen, där vi möts av våra albanska vänner. Vi åker minibuss (2,5 timmar) österut till Ohridsjön och checkar in på ett hotell vid insjöns bredd. Om vi hinner innan mörkret faller på provcyklar vi på våra cyklar, eller så kan du slappna av på hotellet så länge. Välkomstmiddagen äger rum på hotellet på kvällen – varför inte prova Ohridsjöns forell?

DAG 2: FRÅN OHRIDSJÖN TILL GERMENJE (72 KM)

Efter frukost på hotellet tar vi bussen till Korce (ca 45 min), och härifrån påbörjar vi cyklandet på allvar. Vi lämnar Korces platta åkrar och klättrar gradvis uppåt i fjällen genom ett naket landskap med klippor och sten, och utspridd vegetation lite här och där. Vi forserar raviner och dalar, in i hjärtat av Grammoz-bergen och över Barmash-passet på 1 159 meter över havet innan vi når idylliska Germenj i sin egna dal. Här bor vi på en liten gård, i timmerstugor med två sovrum och ett badrum i varje stuga, och avnjuter en färsk fiskmiddag vid kaminen i vardagsrummet. (Cykling: Ca 72 kilometer och 1 000 höjdmeter)

DAG 3: CYKLING TILL PERMET (53 KM)

Vi cyklar upp från Germenj-dalen till en platt höjdplatå omringad av höga fjälltoppar innan vi når Vjosa-flodens källa, för att sedan susa ner genom den spektakulära fjällravinen till Leskovik. Vi fortsätter nedåt till Carshove och följer en rutt längs floden till Benje, beläget på en brant ås vid floden. Den här platsen är vida känd i lokalbefolkningens ögon för sina måltider och för sin raki. Efter lunch cyklar vi en snabb vända bort till de varma källorna som ligger invid en eldgammal pittoresk stenbro. Vi kan bada i floden eller i källorna, och leran i botten anses vara mycket rengörande och bra för huden. Så återvänder vi till gästhuset lagom till solnedgång och avnjuter en bättre middag vid långbordet på terrassen. (Cykling: Ca 53 kilometer och 615 höjdmeter)

DAG 4: CYKLING TILL TELEPENE (46 KM) OCH VIDARE TILL GJIROKASTER

Efter en bättre frukost fortsätter vi genom dalen mot Kelcyra med de spetsiga fjälltopparna där i fjärran. Vi cyklar mellan fjällsidorna till Drinos och vidare längs ännu en flodravin. Efter lunch vid vattenfallet i Telepene sätter vi oss i bussen den sista halvtimmen över de breda slätterna till staden Gjirokaster, De 1000 Trappors Stad, högt beläget uppe i fjällsidan på höger sida. På eftermiddagen promenerar vi genom staden och besöker fästningen, utforska de trånga kullerstensgatorna och de gamla ottomanska husen från 1700-talet. Middagen äter vi på en lokal restaurang. (Cykling: Ca 46 kilometer och 200 höjdmeter)

DAG 5: CYKLING TILL DEN ALBANSKA RIVIERAN (70 KM)

Vi tar bussen till hjälp för att komma oss ut av Gjirokaster och upp till Muzina-passet, som är ingångsporten till sydliga Albanien. Dagens mål är Saranda, som ligger vid den joniska kusten, inklämd mellan blått hav och höga berg. Men vi stannar till och äter lunch och besöker den UNESCO-listade ruinstaden Butrint. Detta är en av Europas viktigaste arkeologiska platser, med rötter till både romartiden och den grekiska antiken. Väl framme i Saranda lockar det kanske med ett litet dopp i havet innan vi äter en god middag på hotellet. (Cykling: Ca 70 kilometer och 720 höjdmeter)

DAG 6: CYKEL TILL HIMARE (54 KM)

Idag ska vi verkligen få känna att vi lever, för nu är det dags för en krävande cykeltur upp och ner och ut av Saranda och ut till en klippig bergsplatå, innan det är dags att susa ner mot idylliska havsbukter och genom små landsbyar; alltid med ett bländande blått hav till vänster och fantastiska berg till höger. Några mil härifrån kan vi se den grekiska semesterön Korfu. Till slut blir det lite plattare under oss och vi kan nu njuta av den långa stranden vid Himare-bukten. På eftermiddagen är det bara vi och det joniska havet! (Cykling: Ca 54 kilometer och 1 060 höjdmeter).

DAG 7: CYKLING TILL VLORE (65 KM)

Dagens cykeletapp är lika spektakulär som den är utmanande. Vi klättrar från havsnivå och upp till Llogara-passet 1 000 meter över det knallblå joniska havet. Nationalparken här är känd för svartfuru, eurasisk utter och kungsörn. Är vädret klart är det möjligt att skymta det syd-italienska fastlandet i fjärran. Efter ett lunchstopp på toppen cruisar vi nedåt mot staden Vlora, och till vårt hotell strax innan staden. Här parkerar vi cyklarna för gott! Den bästa belöningen för dagens etapp är att slappna av med en iskall förfriskning på hotellets privata strand. (Cykling: Ca 65 kilometer och 1 600 höjdmeter)

DAG 8: TILL TIRANA OCH HEMÅT IGEN

Efter en tidig frukost är det dags att åka till flygplatsen och styra kosan hemåt. Vi kör från Vlore på ett par timmar och är väl hemma igen sent på eftermiddagen.

 

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

Vad roligt att du vill resa med oss. Vi ska göra allt vi kan för att du ska få en fantastisk resa!

När du registrerar dig eller flera resenärer, är det viktig att varje resenär blir registrerad med sin egen, personliga e-postadress. Om flera resenärer läggs in på samma e-postadress blir det problem i våra system. Kontakta oss om du ska registrera någon som inte har en egen e-postadress.

Avresa: 12.10.2019
Retur: 19.10.2019
Sista anmälningsdag: 28.05.2019
Antal deltagare:8-16
Antal dagar:8

Lediga platser

Huvudresenär

Jag önskar att ge ett bidrag till «tio kroner per resedag» - projektet (biståndsprojekt som stöttas av Hvitserk och Stiftelsen Varde)
Jag önskar att stödja Hvitserks trädplanteringsprojekt i Masai Mara med 300 kronor för att kompensera för flygresans miljöpåverkan. Läs mer om projektet HÄR

Medresenär

Den personer eller den som du anmäler här, kommer att få ett e-post meddelande från oss där de uppmanas att återkomma med upplysningar som vi behöver. Först när de har återkopplat med denna information, kan vi bekräfta anmälan. Var uppmärksam på att varje gäst som reser med Hvitserk måste använda sin egen e-postadress vid registreringen.

Lägg til medresnär
Jag vill hålla mig uppdaterad per e-post om Hvitserks spännande expeditioner och äventyrsresor. För att läsa mer om hur vi skyddar din information, se vår personuppgiftsavtal
Jag har läst och accepterat resevillkoren.
Jag håller med om att informationen jag lämnar kommer att lagras och behandlas av Hvitserk & eventyrreiser AS och att de kan delas med Hvitskerks medlemsförbund där detta är nödvändigt. För att läsa mer om hur vi skyddar din information, se vår personuppgiftsavtal

Om du är intresserad av någon av våra resor, men inte är 100% säker på att du kommer att ha möjlighet att resa går det fint att att göra en intresseanmälan. Vi kommer att hålla dig uppdaterad om resan och höra av oss när sista beställningsdag närmar sig. Vid intresseanmälan garanterar vi inte att du får en plats på resan. Om du vill säkra din plats på resan, tryck på "BESTÄLL RESA" istället för att göra en definitiv beställning.

Om du har bestämt dig för att du vill vara med på en tur kan du säkra din plats genom att göra en definitiv och bindande beställning.

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Albanien

Typ:

Cykel, kultur - natur

Grad: