Tillbaka till sökresultaten

Skidexpedition på Island över Vatnajökull

Vatnajökull är i volym räknat Europas största glaciär, och landskapet är både vackert och dramatiskt med Islands aktiva vulkaner, häftiga glaciärsprickor, höga berg och breda, vackra insjöar. Detta är en skidexpedition där utsikten från tältet aldrig är den andra lik från dag till dag.

Vatnajökull efter volymer mätt Europas största glaciär, och räknar vi utifrån areal är den Europas näst största (Austfonna på Svalbard är Europas största glaciär arealt sett). Denna skidexpedition bjuder på ett varierat och mäktigt landskap, och glaciärnavigeringen är krävande då vädret kan skifta på kort varsel och pulkan ska dras upp ett växande antal höjdmeter. Belöningen för att slita och dra pulkan hela 750 höjdmeter är att få utforska det vulkaniska området Grímsvötn och Öræfajökull caldera (Europas största vulkan) med utsikten över Islands högsta berg Hvannadalshnúkur (2 110 meter över havet) och Esjufjöll-bergen. Om vädret är med oss och pulkan har gott glid kan det hända att vi lägger in en bestigning av Hvannadalshnúkur under expeditionens gång.

Under den 400-1000 meter tjocka iskappan på Vatnajökull ligger flera aktiva vulkaner, och vulkanen Grímsvötn hade ett utbrott så sent som i 2011. Alla vulkaner på Island övervakas noggrant. Kombinationen glaciär och vulkan skapar ett vackert landskap där is och eld har format naturen genom tusentals år. En stor andel av Islands befolkning värmer upp sina hus med miljövänlig vattenburen underjordisk värme, och det är nästan obligatoriskt att bada i varma källor när man besöker Island.

Resan börjar och slutar i huvudstaden Reykjavík, där ca 50 % av Islands befolkning på 300 000 har bosatt sig. Det är en modern stad med många spännande restauranger och sevärdheter, och det är väl värt att lägga in ett par dagar extra före eller efter resan för att uppleva Reykjavík och områdena runt omkring.

Även om resan är relativt kort i antal dagar är det en tuff resa, för vädret på Vatnajökull är oförutsägbart och terrängen är krävande. Det är en skidexpedition i miniformat.

Resefakta

 

Fakta om resan

Svårighetsgrad

Det är en krävande skidtur som äger rum i ett relativt isolerat område av Island. Vi kan få uppleva mycket väder och vind, och det är en förutsättning att du har varit på vinterskidturer med övernattning i tält förut. Du bör ha god kännedom till hur det är att åka skidor och dra pulka efter dig. Vi kommer att åka skidor i mellan 7-9 timmar varje dag med etapper på totalt 13-15 kilometer.

Förberedelser inför resan

Resan är en skidexpedition, men även om antalet dagar inte är lika många som i en Grönlandskryssning, så är det en mycket krävande terräng vi ska förflytta oss i. Du måste ha tränat på att gå med pulka och vara i god fysisk form, för det kommer att bli långa och krävande dagar framför pulkan. Därför är det ett måste att ha tältrutinerna inarbetade innan du beger deg ut på denna resa.

Säkerhet

Med er på resan har ni en erfaren guide, och gruppen har med sig satellitkommunikation för att på smidigt vis kunna kontakta hjälp om det skulle behövas. Hvitserk har 24 timmars beredskap som guiden kan kontakta, och all nödvändig första hjälpen-utrustning är med på resan.

Utrustning

Hvitserk erbjuder all gemensam utrustning.

Sevärdheter

 • Grímsvötn
 • Öræfajökull
 • Hvannadalshnúkur, Islands högsta berg
 • Reykjavík

Boende

Vi övernattar i gästhus i Reykjavík och i Skaftafell, resten av övernattningarna tillbringas i tält.

Klimat

Vill du se hur vädret blir de närmsta dagarna framöver? Kolla www.yr.no och fyll i önskad destination.

Pengar

Valutan på Island är isländska kronor (som förkortas ISK). Man kan betala med bank- och kreditkort på Island, och kontanter kan lätt tas ut med utländska kort i bankautomater, även på flygplatsen. Isländska kronor (ISK) kan dock inte växlas utanför Island.

Pass och visum

Island är en del av Schengen-området, och det är därför inte ett formellt krav att ha med sig pass när man reser från Norge. Dock behöver man ett ID-dokument när man checkar in på exempelvis flyg eller hotell eller när man ska hyra bil, och då är förstås pass det klart bästa. Enbart pass gäller som rese- och ID-dokument som är utfärdat av svenska myndigheter, och en bekräftelse på svenskt medborgarskap. Ta därför alltid med dig pass när du reser utomlands.

Detta ingår i priset

 • Erfaren guide
 • Måltider som står beskrivna i dag för dag-programmet
 • All övernattning på själva skidturen
 • Transport från Reykjavík till Vatnajökull
 • Transport fra Skaftafell till Reykjavík
 • Gemensam utrustning

Detta ingår ej

 • Flyg tur/retur Island (kontakta oss för erbjudande)
 • Eventuell övernattning i Reykjavík efter resan
 • Dryck till måltiderna
 • Reseförsäkring

Övrig information

På denne resa är inte flygbiljetterna inkluderade i priset, detta för att ge större flexibilitet om det skulle vara så att någon vill stanna kvar längre på Island före eller efter resan.

 

Program

Dag 1 – Samling i Reykjavík

Vi träffas på hotellet i Reykjavík kl. 14.00 för genomgång av resan, ser över utrustningen och packar pulkan. Om det är några sista inköp som måste göras så fixar vi det under eftermiddagen. På kvällen äter vi middag ihop och lär känna varandra.

-/-/M

DAG 2 – Låt äventyret börja!

Tidigt på morgonen hämtas vi och transporteras till Jökulheimar väster om Vatnajökull. Vi åker så kallade ''superjeepar'' från Reykjavík till snön på glaciären, och härifrån börjar skidturen. Vi går så långt vi kommer innan det är dags att slå upp lägret och påbörja vår första natt i tältet.

F/L/M

DAG 3 - Uppförsbacke

Vi fortsätter med bestigningen upp till själva platån av Vatnajökull och passerar Grímsvötn-vulkanen och stugan med samma namn på väg upp till platån. Grímsvötn är en aktiv vulkan som senast i 2011 hade ett utbrott. Det är ett spännande område som övervakas tätt av geologer för att kunna varna för nya utbrott så tidigt och exakt som möjligt. Grímsvötn är egentligen en samling av insjöar som är täckta av glaciärens istäcke. Under dem ligger den stora magmakammaren till en kraftig vulkan, och insjön ligger på en höjd på 1 725 meter. På grund av den största delen av vulkanen ligger under Vatnajökull har de flesta utbrott varit subglaciala. Vulkanutbrott kan smälta tillräckligt med is för att fylla hela Grímsvötnkalderan med vatten, och trycket kan i vissa fall bli så stort att det plötsligt kan lyfta hela istäcket, vilket leder till att stora mängder vatten på kort tid svämmar ut.

F/L/M

DAG 4 – Uppe på platån

På dag 4 har vi förhoppningsvis kommit oss en bra bit upp på platån, och vi följer glaciärens rygg söderut mot Öræfajökull och över Hermannaskarð-passet. I fjärran kan vi nu börja skymta Islands högsta berg Hvannadalshnúkur på 2 110 meter över havet.

F/L/M

DAG 5 – Europas största vulkan

När vi vaknar i sovsäcken den här dagen håller vi tummarna för att sikten är god – för nu ska vi ut på en vacker etapp från Hermannaskarð-passet över Snæbreið-toppen (2 040 meter över havet) och raka vägen in till Öræfajökull-kalderan (Europas största vulkan). Efter en lång dag framför pulkan slår vi läger precis framför Hvannadalshnúkur (''The White Giant''). Här är det fantastiskt vackert!

F/L/M

DAG 6 - Till TOPPEN AV HVANNADALSHNÚKUR

Om vädret är OK så bestiger vi Hvannadalshnúkur strax efter frukost. Denna topp är inte tekniskt svår, men vi måste gå med stegjärn och isyxa. Efter fjällturen kryssar vi Öræfajökull-kalderan, går förbi Rótarfjallshnúkur-fjället och beger oss nerför Hnappaleið. Detta är en traditionell rutt ner från glaciären, och vi går så långt vi kommer på snön innan vi måste ta pulkan på ryggen och gå vidare till fots. Kanske måste vi gå 3-4 kilometer i enkel terräng till fots innan vi hämtas och transporteras till gästhuset vid Skaftafell. Denna natt byter vi ut tältet med säng och frystorkad mat med en riktig middag.

F/L/M

Dag 7 – Retur till Reykjavík

Efter frukost tar vi bussen tillbaka till Reykjavik. Denna busstur går genom Skaftafell nationalpark som är ett av Islands vackraste områden – så det gäller att hålla ögonen öppna för att ta in det sista av Islands vackra natur! Med pulkan full av fina minnen säger vi hej då till varandra, vissa kanske väljer att stanna kvar några dagar till på Island medan andra reser raka vägen hem till vardagen igen.

F/-/-

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

-

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Island

Typ:

Expedition

Grad: