Tillbaka till sökresultaten

Ski and sail på Lofoten

Vi seglar in ibland Lofotens höga berg och utforskar världens vackraste örike. Häng med ombord!

Bergen i Lofoten är något av det mest exotiska Norge har att erbjuda. Toppturmöjligheterna är oändliga, och de mest spektakulära turerna är enbart möjliga att nå med båt. Fjällen är kända för sina alpina toppar och fantastiska möjligheter för riktigt bra skidåkning. De flesta turerna bjuder på mellan 700 och 1000 höjdmeters skidåkning, och avslutas ofta ända nere vid strandlinjen!

Skidåkning och segling i Lofoten är perfekt för dig som vill segla ända fram till berget, börja i vattenkanten och åka skidor i alpina och vitklädda Lofotberg; för dig som gillar utmaningar och anser att resan är målet, och som vill uppleva något unikt, vilt, rått och vackert – vare sig du är erfaren eller nybörjare när det kommer till skidåkning och segling.

Under veckans gång ska vi se oss runt, segla, uppleva och bestiga många av Lofotens allra vackraste fjälltoppar. Turen startar och avslutas i Svolvær. Toppturerna läggs upp utifrån gruppens färdigheter, väder och förhållanden. Efter varje topptur kommer vi att segla vidare till nästa hamn och klargöra för en ny topptur nästa dag.

Det här är en aktiv tur där upplevelserna ute i naturen får det fulla fokuset; vare sig det är bakom rodret på båten eller med skidor på benen.

På denna tur har vi med oss skidguide alla dagarna. Guiden är med som en resurs och läromästare, och ger oss också möjligheter till lite mer krävande skidåkning och bestigningar om väder och förhållanden och gruppens nivå är med på det.

De olika ställena vi kommer att segla till eller åka skidor under resan är; Svolvær, Småtindan, Austnesfjorden, Rundtind, Geitgaljertind, Higravtindene, Trollfjorden, Raftsundet, Digermulen, Skrova, Storemolla och Henningsvær.

Resefakta

SVÅRIGHETSGRAD

För att få ut så mycket som möjligt av den här turen är det en fördel med en god grundkondition och styrka, och du bör ha åkt en del skidor och helst ha gått några toppturer innan. Kontakta oss gärna för att ta reda på om det här är något för just dig.

FÖRBEREDELSER INFÖR RESAN

För att få ut så mycket som möjligt av den här turen är det en fördel med goda skidkunskaper. Varje deltagare måste ha lavinutrustning, och det är en fördel om du vet hur du använder det.

SÄKERHET

Hvitserk lägger stor vikt säkerhet. Vi har en mycket erfaren guide med oss på denna resa, och har få deltagare per guide. Det är obligatoriskt att du har med dig lavinsökare, spade och lavinsond i tillägg till lämpliga kläder och skidutrustning.

UTRUSTNING

Hvitserk erbjuder all nödvändig gemensam utrustning. När det kommer till personlig utrustning måste man ha med sig kläder som lämpar sig för norska fjäll vintertid, samt utrustning för toppturer på skidor. Vi använder oss av rando-/telemarkutrustning. Spade, sond och tranceiver är obligatoriskt, och du behöver även isyxa och stegjärn – även skarjärn är en fördel. Denna utrustning kan hyras, så meddela oss gärna i god tid om du önskar att hyra det. Du hittar en mer utförlig lista över vilken utrustning som krävs i menyn under «Lista över utrustning».

SEVÄRDHETER

 • Toppturer i ett av landets bästa skidområden
 • Lokalguide som visar oss vägen till de finaste topparna och de bästa snöförhållandena
 • Vi seglar och bor på segelbåten "Humla" med goda faciliteter.

BOENDE

Vår Ski & Sail-båt är den 50 fot stora segelbåten "Humla". Båten är behaglig med fem dubbla hytter och två toaletter och dusch. Båten är vårt hem som ger oss möjligheten att vakna på nya platser varje dag, men samtidigt är ''Humla'' en riktig segelbåt som gör att vi emellanåt också får segla ordentligt och känna på stillheten och känslan av att segla med vinden. Vi serveras mycket god mat också, och kapten gör god middag medan vi åker skidor uppe i fjällen – ibland fiskar vi färsk fisk, och alla bidrar lite till menyn. Ombord har vi också med oss en lätt båt för enklare ilandsstigning, och fiskeutrustning till Lofot-torsken.

KLIMAT

Vill du se hur vädret blir de kommande dagarna? Kolla in www.yr.no och fyll i resemålet.

FÖRSÄKRING

Du måste ha en giltig sjuk- och olycksfallsförsäkring som även ska kunna täcka en eventuell hemtransport. Kom ihåg att ta med bevis på reseförsäkringen på resan.

Några generella punkter att vara uppmärksam på:

 • Vissa försäkringsbolag använder sig av antal meter över havet som ett kriterium för vad försäkringen täcker, och om de kallar det för en expedition eller ej. Var särskilt uppmärksam på detta och kolla detta noggrant.
 • Vissa försäkringsbolag kräver att man tecknar en förlängning om det är så att resan ifråga sträcker sig över en viss längd.
 • Var säker på att försäkringen täcker det valda geografiska området.
 • Vissa försäkringsbolag har en övre beloppsgräns på sin avbeställnings- och sjukfallsförsäkring.

 

Vi rekommenderar att du kollar om din försäkring täcker följande:

 • Avbeställningsförsäkring - måste tecknas samtidigt som resan bokas. Kontrollera att avbeställningsförsäkringen täcker den totala summan av din resa. Om så ej är fallet ska du köpa till en extra avbeställningsförsäkring som täcker resterande belopp.
 • Bagage
 • Ansvar
 • Förseningar
 • Förlorat syfte med resan (du kan till exempel åka till Afrika om du bryter armen före avresa, men det kanske inte är lämpligt eller möjligt att bestiga Kilimanjaro och sova i tält. Därför bör du ha en försäkring som täcker förlorat syfte med resan).

förbehåll

Vi förbehåller oss rätten att ändra priserna. Dag för dag-programmet är vägledande och ändringar kan förekomma. Vi hänvisar för övrigt till våra generella resevillkor.

DETTA INGÅR I PRISET

 • Övernattning i dubbel-/flerbäddsrum
 • Frukost, matsäck, middag + lokal råvaror, snacks och så vidare som står specificerat i programmet
 • Lokalkänd guide

DETTA INGÅR EJ

 • Transport tur och retur Svolvær
 • Alkoholhaltiga drycker
 • Personlig reseutrustning

Det är obligatoriskt med lavinutrustning, isyxa och stegjärn på turerna. Denna utrustning kan eventuellt hyras av Hvitserk, så meddela oss i så fall om du önskar att göra det.

ÖVRIG INFORMATION

Det här är en resa i samarbete med SeilNorge, och det är de som står för det praktiska genomförandet av resan. Alla som är med på resan har beställt resan genom Hvitserk, och vi har ett tätt samarbete med SeilNorge. Saker och ting kommer att vara sig väldigt likt jämfört med när du reser med Hvitserk i övrigt. Under resans gång kommer du att lära känna både Hvitserk och SeilNorge.

--

Programmet är vägledande och kan ändras utifrån väder och förhållanden, men det ger en indikation på hur dagarna kan se ut. Vi börjar varje dag med en god frukost och förbereder matsäcken innan vi ger oss ut. Några av dagarna kommer vi att äta middag direkt efter turen, och andra dagar äter vi bara lite när vi kommer ner, och seglar vidare innan vi äter middag igen. Vissa dagar lägger vi in lite tid för fiske, och även tid att se sig omkring på några av de fantastiska platserna vi seglar förbi. När vi gör de olika sakerna beror allt på väder, förhållanden och vad gruppen önskar. Det finns ofta en önskan om en vilodag, och detta avgörs av gruppen, men det finns massor av saker att hitta på i Lofoten medan man vilar benen.

DAG 1: ANKOMST SVOLVÆR BRYGGA (MÅNDAG)

Vi möts i båthamnen (vid Bacalao) klockan 16:00. Vi går igenom båt och utrustning innan det sent på kvällen är dags att kasta loss och segla en liten bit så att vi kan lägga till i en mindre hamn över natten. Här äter vi middag och lär känna varandra bättre. Det kan bli en sen middag den här dagen, så det är smart att inte vara hungrig när du anländer ombord.

(-/-M) 

DAG 2: AUSTNESFJORDEN (TISDAG)

Efter en tidig frukost går vi i land i Austnesfjorden, och tillsammans med guiden väljer vi hur vi ska lägga upp rutten för dagen utifrån väder, snöförhållanden och vind. Austnesfjorden har många toppturmöjligheter; Higravtindan och Geitgaljertind är de mest kända och krävande, men vi har också toppar som Rundtind och många andra möjligheter. Vi börjar lite lugnt och sansat den första dagen. När vi är tillbaka i båten seglar vi en liten bit vidare till det bästa utgångsläget för en ny topptur nästa dag.

(F/L/M)

DAG 3: AUSTNESFJORDEN (ONSDAG)

Efter frukost styr vi kosan mot dagens lekplats, och som vanligt är det väder, snöförhållanden och vind som avgör. Om förhållandena ser bra ut så håller vi oss i Austnesfjorden och försöker oss på nya fjäll och linjer. Om vädergudarna är på vår sida så satsar vi på att bestiga Geitgaljen, en av Lofotens mest spektakulära toppar! Om snön är stabil och fin så bjuder denna topp på en magisk nedförsåkning ända ner till strandkanten. Vi stiger ombord i båten, äter och slappnar av lite innan vi seglar ut av Austnesfjorden mot nästa destination.

(F/L/M)

DAG 4: TROLLHEIMEN (TORSDAG)

Den här dagen startar vi i Trollfjorden! Med sina stupbranta fjällsidor och öde läge är det här en fjord som enbart är tillgänglig för oss som kommer med båt. Tidigt på morgonen, innan solen börjar värma i fjällsidorna, hittar vi ett lämpligt fjäll som inte är bland de brantaste, undersöker förhållandena och beger oss ut igen efter en god frukost.

(F/L/M)

DAG 5: SKIDÅKNING I RAFTSUNDET – POTENTIELL VILODAG (FREDAG)

Vi börjar dagen med frukost, och den här dagen tillbringar vi i fjällsidorna i Raftsundet. Det är också möjligt att ta en vilodag den här dagen, om gruppen så önskar. Tillbaka i båten gör vi en extra god middag den här dagen, och smälter alla upplevelser vi delat tillsammans hittills på resan.

(F/L/M)

DAG 6: SKIDÅKNING PÅ STORE MOLLA ELLER LILLE MOLLA (LÖRDAG)

På de tre öarna Store Molla, Lille Molla och Skrova finnes det fantastiska möjligheter för skidåkning och toppturer i olika förhållanden, och ofta mycket bra snö. Sedan har du en underbar utsikt över Lofotväggen från syd till nord! Idag beger vi oss ut i detta område, innan vi återvänder till båten och vår sista kväll tillsammans.

(F/L/M)

DAG 7: SISTA TOPPTUREN OCH HEMRESA (SÖNDAG)

Kort topptur sista dagen innan hemresan från Svolvær på eftermiddagen. Vi ligger till kaj och är klara för hemresa senast 16:00 (buss och båt avgår precis vid båthamnen, men planera 30 minuter i reseväg).

(F/L/-)

F = Frukost ingår
L = Lunch ingår (vanligtvis färdig matsäck)
M = Middag ingår

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

-

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Norge

Typ:

Topptur

Grad: