Tillbaka till sökresultaten

Toppturhelg på Sunnmøre

Sunnmøre är ett av Norges vackraste områden när det kommer till fjälltoppturer. Vi är på utkik efter den bästa snön, de finaste topparna och de bästa nedköringarna. Vi åker taxibåt och färja för att nå orörda fjäll och bor på ett av de finaste hotellen på Sunnmøre.

En super helg som övergick alla förväntningar! Det var helt enkelt fantastiskt, spektakulärt och helt rått! Guiden var en otroligt duktig fjällförare och en mycket social och trevlig kille. Well done!— Ole 51 år, deltagare på turen i april 2012

Det här är drömturen för dig som älskar att åka skidor och höga fjäll. Med base på fina Villa Norangdal med lokalkända fjällföraren ligger allt till rätta för att vi kan besöka de vackraste topparna och de bästa nedköringarna som ligger nära hotellet. Vilka toppar vi väljer beror igjen helt och hållet på vädret och snöförhållandet, men vi har fjäll som Slogen, Skårasalen, Blåbretindene, Blæja, Kvitegga, Randers topp eller Kolåstinden – for att nämna några favoriter. Ofta åker vi taxibåt eller färja för att kryssa Hjørundfjorden for att komma till startpunkten för toppturen. Bara det är en upplevelse i sig!

Efter en lång dag på skidor återvänder vi till Villa Norangdal. Ett speciellt och vackert hotell där varje rum är inrett enligt olika tidsepoker och där norsk fjällsporthistoria sitter i väggarna. Få saker är skönare än att sänka axlarna i den varma jacuzzin med magisk utsikt över fjällen efter en lång dag på skidor. Upplevelsen toppas med en bättre middag innan vi avslutar kvällen med planering framför brasan i mysia Slingstuen.

Se video från toppturer i Sunnmørsalperna våren 2011 HÄR!

Passar inte datumen? Ta gärna kontakt så skräddarsyr vi en tur som passar helt enligt dina önskemål!

Resefakta

 

RESETIPS - TRANSPORT TILL OCH FRÅN TUREN 

Turen börjar och avslutas i Norangsdalen. Det finns många transportmedel för att ta sig från Oslo till Norangsdalen ToR. Se även resetips sida för länkar till flyg-, buss- och tågtransporter.

svårigHETSGRAD

För att få så mycket ut av dennna turen som möjligt är det en fördel om du har god grundkondition och styrka. Det är en fördel om du har erfarenhet av att åka skidor och färdas i fjällen.

TURFörberedelser

För att få så mycket ut av dennna turen som möjligt är det en fördel om deltagarna har goda skidfärdigheter. Om vi är fler än 6 personer kommer vi behöva två guider. Små grupper gör att vi kan vara flexibla när det gäller val av rutter och kan dela upp grupperna och välja turer efter färdigheter och erfarenhet. Lavinutrustning är ett måste för varje individ, och det är en klar fördel om du vet hur du använder det.

UTRustning

Hvitserk erbjuder allt av gemensam utrustning inför turen. Det du måste ha med dig själv är kläder som lämpar sig för norskt högfjällsväder vintertid samt utrustning för fjällturer på skidor. Vi använder oss av tungt rando/telemarkutrustning. Spade, sökstång och lavinsökare är obligatoriskt, och du behöver även en isyxa samt stegjärn, även skarjärn är en klar fördel. Ni kommer att få en detaljerad lista över vad ni behöver ha med er innan avresa.

Boende

Vi sover över på Villa Norangdal. Villa Norangdal ligger mitt emellan några av Sunnmøres vackraste fjäll, och det lilla hotellet mellan Hellesylt och Hjørundfjorden har en 125 år gammal historia. Efter att ha hållit stängt i drygt 40 år öppnat hotellet i Norangdal för tre år sedan efter en omfattande renovering.

Hotellet har endast 6 rum, och hotellet står till vår fulla disposisjon. Varje rum på det lilla hotellet är inrett i en tidsriktig stil; exempelvis är 1900-talsrummet inrett i äkta jugendstil, rummen från 1920 och 1930 i art deco-stil och rummet från 1960 är inspirerat av månlandningen och har Marilyn Monroe hängande på väggen och Verner Pantons S-stol på badrummet. Varje rum har ett stort badrum med dusch och badkar, och i första våningen ser vi Slingbystuen med stora, mörka skinnsoffor i traditionell «cognac- och röksalong-stil».

Detta ingår

  • Erfaren och lokalkänd guide (1 guide per 6 gäster)
  • Övernattning i del av tvåmansrum
  • Alla måltider inkl. juice, kaffe och te
  • Färja och taxibåt om vi använder oss av det.

DETTA INGÅR EJ

  • Transport tur/retur Norangdal. Det lättaste är privatbilar, eventuellt hyrbil från Ørsta eller Ålesund. Vi behöver privatbilar för att köra till startpunkten för turen. Om vi kommer tillbaka till ett annat ställe än där vi parkerat så tar vi taxi tillbaka till startpunkten och delar på notan.
  • Mineralvatten och alkoholhaltiga drycker utöver juice, kaffe och te till måltiderna.

Det är obligatoriskt med lavinutrustning som isyxa och stegjärn på dessa turer. Detta kan eventuellt hyras av Hvitserk. Meddela oss i så fall om du önskar att hyra detta av oss.

 

DAG 1:

Vi möts på Villa Norangdal i Norangsdalen på kvällen. Den vackra trävillan ligger mitt emellan flera av Sunnmøres bästa fjälltoppar. I Slingbystua eller matsalen vankas det planeringsmöte med guiden/guiderna, och det serveras varm soppa innan vi säger tack och adjö och sover gott och ser fram emot morgondagen.

DAG 2: 

Efter en solid och god frukost är det dags för avresa till dagens skidtur. Vi ser hur vädret och skidförhållandet ser ut. Blæja är skidfjället som ligger rätt bakonm husväggen, och detta är ofta en väldigt fin tur att börja med. Da börjar vi med skidor på benen rätt från hotelltrappen. Från hotellet är det också kort väg till Slogen, fjället som ofta omtalas som ”Kungen av Sunnmørsalperna”. Alternativt kan vi ta färjan över Hjørundfjorden och åka på Randers Topp, eller också väljer vi ett annat spektakulärt turalternativ som att åka på Skårasalen med nedkörning rätt ner i Hjørundfjorden och till den väglösa bygden Skår. Därifrån tar vi färjan tillbaka till bilarna.

Tillbaka på Villa Norangdal kan den som vill ta sig en kall öl i badstampen eller njuta av den vackra utsikten över fjällen från badkaret på rummet. På kvällen dukas det upp till trerätters middag innan kvällen avslutas med planering av nästa tur framför den sprakande brasan i Slingbystua.

DAG 3: 

Samma upplägg som igår men på andra toppar. Vi ser hur det ser ut och åker dit det är bäst förhållanden. Är gruppen tillräckligt stor att vi har med två guider kan gruppen lätt delas upp efter färdigheter och önskemål. Kanskje är Kvitegga också ett alternativ? Toppen ligger precis bredvid Villa Norangdal och är den högsta i Ørsta. Vi kan också ta färjan över Hjørundfjorden och köra upp till Standalhytta. Härifrån är det en fantastisk tur upp till klassiker som Kolåstinden eller Nordre Sætretinden.

Ett lite kortare alternativ är Sylvkallen - från toppen är det stupbrant ner i Hjørundfjorden, men på "baksidan" är det väldigt fina skidförhållanden. Om så önskas kan vi också ta en tur över Blåbretinden och hamna på bryggan i Trandal för att sedan ta färjan tillbaka. Trandal är en väglös bygd vid Hjørundfjorden - och bygden har en egen pub där vi eventuelt försöker hinna med en öl innan vi tar färjan tillbaka.

Återigen är det dags för en trerätters middag på Villa Norangdal, bad för de som önskar eller bara ta det lugnt och njuta i en av Chesterfield-stolarna framför brasan i Slingsbystua.

DAG 4: 

Efter ännu en god frukost checkar vi ut och gör oss redo för dagens nya turmöjligheter. Är du trött i benen efter två fina dagar i fjällen kan Blæja vara ett lämpligt alternativ denna dagen om den inte stått på programmet tidigare. Här går vi upp rätt från husväggen. Detta är en lätt tur men som ändå bjuder på spektakulära utsikter över Sunnmøre och Hjørundfjorden.

Efter avslutad tur är vi än en gång tillbaka på Villa Norangdal där den som vill kan duscha – och därefter kanske ta sig en fika vid husväggen innan vi åker hem igjen. Om gruppen så önskar finns det även möjlighet för en guidad offpistkörning i alpinanläggningen i Stranda (liftkort ingår ej). Det kan också passa, om turdeltagarna inte behöver duscha innan hemresa, att planera en fjälltopptur på vägen mot Stryn eller Ålesund/Ørsta om detta är rent praktiskt lämpligt för turgruppens hemresa.

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

-

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Norge

Typ:

Topptur, kurs

Grad: