Tillbaka till sökresultaten

Topptur på Svalbard och Isfjord Radio

Toppturer på Svalbard innebär orörda fjäll, spektakulära övernattningsplatser, arktisk natur och fantastisk skidåkning.

Med start i Longyearbyen styr vi kosan mot det autentiska hotellet Isfjord Radio. Platsen byggdes i 1933, och radiokänslan har idag vidareförts till ett lyxigt hotell ytterst i isfjorden. På väg mot radion hoppar vi av scootern och provar på skidutrustningen på en av de många topparna vi passerar från Longyearbyen. Med en guide per 6 deltagare blir det små grupper, vilket i sin tur ger fantastiska skidupplevelser. 

Isfjord Radio blir vårt utgångsläge för den här resan, och härifrån kan vi ta oss till en massa vackra sevärdheter, och vädret bestämmer var vi styr kosan härnäst. Midnattsolen har redan varit här ett bra tag, så du kan se fram emot långa dagar i det vackraste av vackra som den arktiska utposten i norr har att erbjuda. Eftersom havet ligger så pass nära är det inte sällsynt att skåda det varierade djurlivet från Isfjord Radio.

Det vackra landskapet bjuder på skidterräng som passar de flesta. Temperaturerna på Svalbard är ofta milda och fina så här års, och du kan förvänta dig påsktemperaturer och vårstämning. På kvällstid kan du sätta dig i en nyuppsatt bastu med utsikt över det arktiska landskapet runt, och kanske vågar du chansa på ett arktiskt bad?

Resefakta

Fakta om resan

HISTORIA

Svalbard består av alla öar, holmar och skär mellan 74° och 81° nordlig breddgrad och 10° och 35° östlig längd. Den största ön är Spitsbergen, och administrationscentret på ögruppen ligger i staden Longyearbyen. Andra bosättningar är det ryska gruvsamhället Barentsburg, forskningssamhället i Ny-Ålesund och bosättningar i samband med gruvdrift i gruvan Svea. Barentsburg ligger vid Grønfjorden, ett område som på grund av den tidiga valfångsten har varit ett område för mänsklig aktivitet i närmare 400 år. Men det var kol som verkligen lade sin grund för fastboende, och i sin storhetstid på 70-talet hade Barentsburg närmare 1000 invånare. Sedan dess har antalet invånare sjunkit, och idag bor det drygt 435 personer i Barentsburg.

Svalbardtraktaten som ingicks den 9:e februari 1920 erkänner norsk suveränitet, och enligt Svalbardlagen från 1925 blev ögruppen en fullständig del av kungariket Norge. Det som låg till grund för detta beslut var de mångåriga expeditionerna till ögruppen, under ledning av Adolf Hoel. Svalbard har varit utgångsläget för flera polarexpeditioner, och flera av våra stora hjältar har en gång i tiden trampat runt i sina skidskor runt omkring i öriket. Längs Svalbards kust kan vi hitta flera rester efter vetenskapliga expeditioner och utforskning.

Sammanlagt 35 anläggningar har fått beteckningen expeditionsminnen, och dessa är de mest kända av Svalbards alla kulturminnen. Särskilt kända är baserna för de många försöken på att nå Nordpolen. I Virgohamna ligger rester från Andrées försök i luftballong i 1896 och 1897. På samma plats finns rester efter Walter Wellmans försök med luftskepp i 1906, 1907 och 1909. I Ny-Ålesund står förtöjningsmasten efter Amundsen Ellsworth och Nobiles luftskepp. Och i Isfjorden, Mosselbukta, Sorgfjorden och Murchinsonfjorden ligger resterna efter svenskarnas vetenskapliga expeditioner på Svalbard, för att nämna några. Källa: Polarinstitutet

SVÅRIGHETSGRAD

Viss erfarenhet av toppturer och skidåkning är att rekommendera för denna resa. Vi kommer att förflytta oss i olika fjäll, beroende på de gällande förhållandena. Under resans gång använder vi oss av snöscooters, och man måste ha körkort för att kunna köra snöscooter.

SÄKERHET

Toppturer på Svalbard ställer stora krav på säkerhet. Hvitserks guider har lång erfarenhet från toppturer, isbjörnsäkerhet och att färdas i Arktiska omgivningar.

UTRUSTNING

Hvitserk erbjuder all gemensam utrustning. Vilken utrustning som krävs ser ni under en egen flik under resan.

SEVÄRDHETER

 • Toppturer i helt orörda fjäll
 • Midnattssol
 • Autentiska övernattningar
 • Påskförhållanden och spektakulära fjäll

BOENDE

Under resan bor vi på hotellen Basecamp Hotel och Isfjord Radio. Det är de mest säregna övernattningsplatserna på Svalbard som kombinerar autentisk design baserad på Svalbards historia, kombinerat med hög kvalitet. Vi övernattar i dubbel- och trippelrum.

KLIMAT

Vill du se hur vädret blir de kommande dagarna? Kolla www.yr.no och fyll i destinationen.

PASS OCH VISUM

Du måste ha med dig pass till Svalbard.

FÖRSÄKRING

Du måste ha en giltig sjuk- och olycksfallsförsäkring som även ska kunna täcka en eventuell hemtransport. Kom ihåg att ta med bevis på reseförsäkringen på resan.

FÖRBEHÅLL

Vi förbehåller oss rätten att ändra priserna. Dag för dag-programmet är vägledande, och ändringar kan förekomma. Vi hänvisar för övrigt till våra generella resevillkor.

DETTA INGÅR

 • Två nätter på Basecamp hotell och Isfjord Radio
 • Transport med snöscooter t/r Isfjord Radio
 • Måltider utöver dag för dag-programmet
 • Toppturer med erfarna guider
 • 250 kr i CO2-investering
 • Obligatorisk snöscooterförsäkring

DETTA INGÅR EJ

 • Flyg t/r Longyearbyen
 • Mineralvatten eller alkoholhaltiga drycker

ÖVRIG INFORMATION

Maj är en otroligt vacker månad på Svalbard. Kontakta oss för goda tips på aktiviteter, mat och övrnattning om du planerar att stanna lite till i Arktis.

DAG 1: TROLLSTEINEN

Ni ankommer Longyearbyen där ni möts av en guide på flygplatsen som ser till att ni får transport till Basecamp Hotel.
Tillsammans går vi igjenom utrustningen innan vi gör den första toppturen. Vi går till fots upp från Longyearbyen, kryssar Larsbreen och fortsätter därefter upp till Trollsteinen. Med en höjd på 850 meter över havet har vi en perfekt utgångspunkt för vår första tur tillsammans! Vi stannar till på toppen för att avnjuta en varm dryck tillsammans med vacker utsikt över Longyearbyen. Trollsteinen är ett älskat turmål för toppturentusiasterna i området, och från toppen kör vi rätt ner i staden. Middag rekommenderas på grannrestaurangen Kroa (ingår ej).

(-/-/-)

DAG 2: DEN ARKTISKA UTPOSTEN ISFJORD RADIO

Guiden möter ni på hotellet på morgonen, och vi får varma ytterkläder, skor och hjälm samt en introduktion till snöscooterkörning. Skidor och utrustning packas på släden innan vi styr kosan ut i Svalbards vildmark. Vi stannar till på flera platser för att njuta av naturen och lära oss mer om Svalbards historia. Västerut lägger vi upp rutten så att vi kommer upp i höjden på Fridtjofbreen. Här är det så goda förhållanden att vi kan parkera snöscootern och spänna på oss skidorna! Vi traskar upp för att sedan få en härlig nerkörning och en känsla av Svalbards toppturförhållanden. Efter den första skidturen kör vi den sista etappen till Hotell Isfjord Radio, där välkomst och värme väntar. Värdskapet bjuder in till en härlig 3-rätters middag på kvällen.

(F/L/M)

DAG 3: ORÖRD SNÖ OCH HÖGA FJÄLL

Efter en god frukost på Isfjord Radio packar vi säcken och fyller återigen termosen. Idag kör vi längs Linnevannet upp mot Kongressdalen, och här finns flera toppar på drygt 600 meter över havet som vi kan prova på utöver dagen. Dagen tillbringas med så mycket skidåkning som möjligt, och lunchen äter vi utomhus tillsammans. På eftermiddagen returnerar vi till Isfjord Radio och får lite tid att slappna av och njuta av intrycken från dagen. Innan vi avnjuter en härlig 3-rätters middag rekommenderar vi de tuffaste av er att ta ett bad i det arktiska storhavet!

(F/L/M)

DAG 4: SKIDOR & SNÖSCOOTER

Sista dagen på resan är igång och vi utnyttjar den till max! Vi packar och tar farväl med Isfjord Radio för den här gången och beger oss återigen till Longyearbyen, och så vankas en sista toppbestigning. Vilken topp ska vi bestiga denna gång? Guiden gör en utvärdering på väg tillbaka, för här finns gott om möjligheter i alla svårighetsgrader. Expeditionslunchen avnjuts i det fria, och vi ankommer Longyearbyen på eftermiddagen. Dagen avslutas med god stämning på Basecamp Hotel.

(F/L/-)

DAG 5: FARVÄL, ARKTIS!

Om du ska hem idag får du tid att se dig omkring i vackra Longyearbyen. Det har redan varit midnattsol ett tag på Svalbard, och om du har lite tid över rekommenderar vi att du tillbringar en extra dag i Longyearbyen - världens nordligaste familjbosättning är en modern stad full av Arktisk historia.

(F/-/-)


F = Frukost ingår
L = Lunch ingår (vanligtvis är det färdigpackad matsäck som gäller)
M = Middag ingår


Hvitserk har bra erbjudanden på hotell på Svalbard och kan hjälpa er hitta eventuell övernattning före eller efter resan.

 

UTSTYRSLISTE TOPPTUR

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Den er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke på vekten. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. 

Undertøy

Vi blir svette av å gå mye oppover, så styr unna bomull. Ull og syntet fungerer bra. 

2 sett ull-/superundertøy

Bruk det du synes er best, ull, netting eller syntet.

Fleecejakke

Vi anbefaler en på 200-300g. 

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene. 

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene. 

Dun- eller primaloftjakke 

Kan være god å ha på toppen.

Varme votter 

Vi anbefaler vindvott med innervott.

Tynne hansker 

Til å bruke når vi går oppover.

Sokker

Husk tørre sokker i reserve, da forebygger du gnagsår. 

Lue

Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka. Lurt å ta med en ekstra lue. 

Skibriller og solbriller

Skibriller som ikke dugger og solbriller som er solide, plast går fint. 

Skistøvler 

Randone eller telemark.

Ski

Ski med gode kjøreegenskaper. Randone eller telemark. 

Hjelm

Skihjelm. 

Staver

Vi anbefaler teleskopstaver. 

Skifeller

Det kan vært lurt å ta med fellevoks, hvis du har. 

Skarejern

Ta med skarejern om du har, det er veldig fint å ha hvis forholdene er krevende (skare/is). 

Tøfler/sko

Noen gode sko til å tusle rundt på tunet med er bra

Spade

Liten, lett og i aluminium, plastspader holder ikke for å grave i skred. 

Skredsøker

Dette er en investering du forhåpentligvis ikke får bruk for. Denne skal være med på fjellet. Husk å sjekke batteriene, må være over 80%. 

Søkestang

Denne skal også være med. 

Dagstursekk

Ca. 40 liter eller mer. 

Drikkeflasker/camelbak

Du bør kunne ta med deg tre liter vann.

Sitteunderlag  
 Termos  Liten.
Solkrem

Husk sunblock for leppene.

Personlig førstehjelpsutstyr

Sportstape, compeed ol.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Ørepropper  
Snacks

Nøtter, sjokolade, kjeks e.l.

Badetøy

Man bør da bade når man først er i Arktis!

 

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

-

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Svalbard

Typ:

Topptur

Grad: