Tillbaka till sökresultaten

Vandring i Bhutan

Följ med oss på en tur till det lilla bortglömda riket Bhutan. Den 13 dagar långa resan börjar i hektiska Katmandu, men vi reser snabbt till Bhutan och upplever fantastiska berg och en kultur skiljer sig från allt du har upplevt tidigare!

Vi är stolta att kunna presentera den här nya resan och vi ser fram emot att ta med våra gäster till det tysta och vackra Bhutan! Vi flyger först till Kathmandu och övernattar en natt i den spännande och kaotiska metropolen. Vi bor i Thamel och har oändliga prut- och shoppingmöjligheter precis utanför. Följande dag flyger vi från Katmandu till Paro, och vi sitter på höger sida av planet, så vi får panoramautsikt över Mt. Everest!

Lugnet sänker sig när vi landar i Bhutan. Här går allt i en långsammare takt än i resten av världen, det finns färre människor, bilar och Bhutan är det enda landet i världen där det inte finns några trafikljus i huvudstaden.

Bhutan har underbara berg och en välbevarad kultur som skiljer sig från allt du har upplevt tidigare. Vi har därför lagt upp en resa där vi får uppleva både vandringsmöjligheter och spännande kultur! I Paro besöker vi Tigers Nest kloster, som klamrar sig fast vid bergssidan högt ovanför staden, den lokala marknaden, Nationalmuseum och äter middag på en traditionell "bondgård". Här får du också möjlighet att pröva "hot stone bad", den lokala spa-varianten.

Denna vandring äger rum på en höjd som är överkomligt för de flesta. Vi går Druk Path, en av Bhutan mest kända turer. Leden börjar i Paro och följer en ås, där vi har en bra utsikt åt alla håll. Vi går på stigar i en gammal rhododendronskog och har vi tur får vi uppleva den underbara blomningen (under vårturen). Längs vägen passerar vi  pittoreska kloster och om vi har tur stöter vi på lokala jakbönder som bor i bergen. Utsikten över Himalaya är magnifik och vi ser några av de högsta topparna i Bhutan.

Vandringen tar fyra dagar och vi sover tre nätter i tält.
Bergsturen avslutas i Thimphu, huvudstaden i Bhutan. Här sover vi två nätter och tar oss gott om tid att bekanta oss med just denna huvudstad. Vi besöker kloster, ser Takin som är Bhutans nationaldjur och besöker ett buddhistiskt institut. Vi tar också en skön cykeltur i den fina kulturlandskapet runt Thimpu innan vi styr kosan mot Paro och övernattning på en traditionell bondgård där vi får också lokal underhållning.

Den lilla kungadömet ligger i östra Himalaya mellan Kina (Tibet) och Indien. Landet är mycket bergigt och robust och det finns några turister som hittar hit. Det här är ett land som har varit stängt för besökare fram till 1961. Bhutan är ett av världens minst utvecklade länder och är beroende av politiskt och ekonomiskt stöd från Indien. Myndigheterna lägger stor vikt vid att bevara traditioner och den bhutanesiska kulturn och identiteten. En resa här är som att röra sig i ett levande hembygdsmuseum! Namnet betyder "Den plats där Tibet slutar," och själv kallar sig Bhutan "Åskdrakens rike."

Guide

Vi reser i en liten grupp från Sverige och Norge med handplockad, norsk, erfaren guide från Hvitserk. Vi har dessutom lokala samarbetspartners i Bhutan.

Resefakta

HISTORIK

Staten Bhutan bildades under första hälften av 1600-talet, av den tibetanska laman och prinsen Shabdrung Ngawang Namgyal (död 1651). Med honom etablerades en teokratisk tradition, där den tibetanska buddhismen har ett avgörande inflytande på regeringen. Från 1705 till 1907 styrdes landet av två syskon; Ärkebiskop Je Khenpo och guvernör Druk Desi.

Under perioden 1772-1865 fanns det flera sammandrabbningar mellan Bhutan och brittiska kolonialtrupper från Indien. I ett fredsavtal 1865 tvingades Bhutan överlåta mark till Indien, men fick istället en årlig ersättning. Under de decennier som följde var de ständiga inbördeskrig i Bhutan, mellan den pro-brittiska Penlop i Trongsa, Ugyen Wangchuck och hans rival, den pro-tibetanska Penlop i Paro. Ugyen fick kontroll över landet och hjälpte sedan, 1904 den brittiska kolonialmakten att ingå ett avtal med myndigheterna i Tibet. Ugyen adlades för detta, och lyckades 1907 att utses till Bhutans första kung.

Under 1900-talet har de tagit flera steg i riktning mot en "normalisering" av Bhutans regering och samhälle. Vid Indiens självständighet 1947 började Bhutan process för att etablera normala utrikesförbindelser med omvärlden, en process som kulminerade när landet gick med i FN år 1971. I början av 2005 lades det fram en ny konstitution som gjort tt landet idsg är mer av en demokratisk, konstitutionell monarki . De första parlamentsvalen ägde rum i december 2007 och mars 2008.

SVÅRIGHETSGRAD

Denna resa passar de flesta och normalgod fysisk form räcker långt. Vi är på bergstur i sammanlagt sex dagar (inklusive resan till Tigers Nest). Några dagar får du räkna med att gå i upp mot 8-9 timmar, men vi hargod tid att njuta av turen. Övriga etapper är kortare. Med på resan är våra guider som peppar oss och även om det kan kännas lite långt ibland har du gott om tid att njuta av naturen på vägen, dina egna prestationer och social samvaro. Den här turen går inte på någon större höjd (max 4300 m), där är temperaturen behaglig och vi har goda lokala hjälpare som säkerställer att tältlivet känns mycket bekvämt.

UTFLYKTER

• Kathmandu - huvudstad i Nepal

• Kapital Thimphu och den charmiga staden Paro, Bhutans två största städer

• Bergsvandring längs "Druk Path", en av Bhutans vackraste och mest berömda vandringar

• Tigers Nest - kloster som klamrar sig fast bergväggen

• Spännande kultur få andra har upplevt

• Traditionell "hot stone bath" och besök och övernattning på en lokal "bondgård"

LOGI

På den här resaan bor vi flera nätter i tält (på bergsturen) och på hotell. Vi har också en övernattning på en traditionell "bondgård", där vi får en bra bild av hur människor lever i Bhutan. Det är bra standard på hotellen i Bhutan.

KLIMAT

Vid tiden för resan kan temperaturen variera från ca 5 till över 20 grader. Mestadels är det generellt ganska mycket varmare i låglandet än i på höjd. Man måste därför ta med varma kläder för vandingen så att du inte fryser i lägret. Under vandringen är det möjligt att temperaturen kryper så långt som under 0 grader.

PENGAR

Lokal valuta är Ngultrum. Det är lätt att ta ut lokal valuta i de stora städerna, så det finns ingen anledning att göra detta i förväg.

I PRISET INGÅR

• Flyg tur / retur Kathmandu (Nepal) och fortsatt till Paro (Bhutan)

• Boende på hotell och i tält (vandring)

• Alla måltider som beskrivs i programmet

• All nödvändig gemensam utrustning på fjälltur

• Lokala aktiviteter, tillstånd och kulturella upplevelser

• Alla transporter i Bhutan och Kathmandu

• Norsk guide

• Lokala guider

 

I PRISET INGÅR INTE

• Försäkring

• Personliga utgifter för snacks och drycker

• Dricks till lokala guider och bärare

• Måltider som inte anges i programmet

• Eventuella utflykter i Katmandu med lokal guide (men de kommer att finnas tillgängliga för detta)

• Hot stone bad i Paro (25 USD)

• Visum

 

ÖVRIG INFORMATION

Det kan förekomma vissa ändringar i programmet i samband med in- och utresan från Bhutan. Programmet är upplagt så att vi reser genom Katmandu åt båda hållen, men skulle det uppstå ändringar av flygningarna med det bhutanesiska flygbolaget, kan detta komma att ändras. Det kan då bli nödvändigt att ta vägen genom Delhi på väg till eller från Bhutan. Vi kommer då att ordna sightseeing i Delhi eller resa till Agra / Taj Mahal om tiden tillåter. Alla deltagare får detaljerad information om detta när den slutliga resplanen fastställs. Programmet i Bhutan kommer fortfarande vara det som anges i det dagliga programmet.

DAG 1: AVRESA SVERIGE ELLER NORGE

Vi sätter oss på planet österut mot Kathmandu med en mellanlandning på vägen.

DAG 2: KATHMANDU

Vid ankomsten till Katmandu körs vi direkt till hotellet där vi övernattar. Vi checkar in och kan välja mellan lite vila på hotellet eller en promenad i Thamel-distriktet. Kathmandu är en underbar stad att vandra runt i. Här kan man se sig mätt på intryck, dofter och mystik. Efter att vi ha snirklat oss igenom de många bakgatorna och hittat vår väg tillbaka igen, träffas vi för en välkomstmiddag på en lokal restaurang.

DAG 3: ÖVER BERGEN TILL BHUTAN

Efter en kort flygning med utsikt över Himalaya och själva Mt. Everest anländer vi Bhutan och Paro. Här möts vi av lokala guider i traditionella bhutanesiska kostymer, som tar oss till hotellet för lunch. Eftermiddagen tillbringas i den lilla staden Paro, med besök på Nationalmuseum och Paro Dzong. När det börjar närma sig middagstid vi går till en traditionell "bondgård" (gård) där vi får se hur många bor i Bhutan. Här serveras vi även middag och får en inblick i det traditionella livet i Bhutan. Övernattning på hotell i Paro.

DAG 4: VANDRING TILL TIGERS NEST

Om det är marknadsdag i Paro, lägger vi lite tid på att gå runt och tittar på och upplever vardagligsstämningen på marknaden. Vill du kan du även köpa vissa lokala snacks. Tigers Nest, ett kloster högt uppe på bergssidan, är dagens stora mål och vi börjar vandringen strax utanför staden. Det är inte långt upp till den imponerande byggnaden, men brant och det tar ett par timmar innan vi har kommit fram. Här är det också viktigt att gå sakta för att påbörja anpassningen till höjden på ett bra sätt. I Tigers Nest vi får en rundtur i klostret och gott om tid att njuta av utsikten. Platsen är fantastisk och alla undrar hur de gjorde för att bygga ett kloster här, högt uppe på bergssidan. För bättre anpassning fortsätter vi lite längre upp och gå en annan väg ner för berget. Hela resan tar ungefär sex timmar och på vägen serveras vi medhavd lunch. Middag och övernattning i Paro.

På hotellet i Paro rekommenderar vi att ta ett traditionellt "stenbad" efter resan till Tigers Nest. Vi kan garantera att det är härligt att ligga i ett badkar värms upp av glödande stenar och njuta av utsikten över Paro.

DAG 5: FÖRSTA DELEN AV DRUK PATH

Nu kommer vi äntligen börja på Druk Path, en vandring som varar i fyra dagar. Vi börjar tidigt på dagen och kör upp till toppen av Nationalmuseum i Paro. Härifrån börjar vi att gå och vi bör höja oss över 1000 meter under dagen, så du måste ta det lugnt att dricka mycket. Det är dock inte högre än att de flesta klarar detta enkelt. Vi följer en väg innan vi börjar på den väg som leder oss upp på kullen ovanför Paro. Här äter vi lunch på ett litet kloster innan vi fortsätter över ryggen och njuter av utsikten. Efter lunch går vi dels i massiv rhododendronskog och på våren kan vi ha turen att få uppleva en underbar blomning. Efter cirka åtta timmar kommer vi fram till lägret som ligger på ungefär 3770 m.

DAG 6: VACKER UTSIKT FRÅN HIGH PASS

Vi blir väckta i tältet och serveras te eller kaffe och äter en lugn frukost. Sedan fortsätter turen och vi går ned i lite tjockare luft innan vi tar oss uppför backarna och lägret. Lägret ligger vid Jimilang Tsho (3885 m) en insjön känd för sitt stora öringar. Om vi har tur kanske vi får se några i det klara vattnet. Vi anländer till lägret efter ungefär fyra timmars promenad och har gott om tid att njuta av eftermiddagen vid sjön.

Dag 7: GENOM RHODODENDRONSKOG

Återigen vi vaknar upp till kaffe och te i tältet och efter en utsökt frukost börjar turen med en att vi tar oss uppåt från sjön till en ås på cirka 4000 moh. På vägen upp vi gå igenom en rhododendronskog med vackra gula blommor om vi prickar in blommningen. Vi följer åsen tills vi gå ner till ett läger där vi kan ha tur och träffa några lokala jakbönder. Vi slår läger nära några antika ruinern på cirka 4100 moh och dagens etapp tar ungefär fyra timmar.

Dag 8: NER TILL THIMPU

Dagen börjar med en relativt lång stigning innan vi kommer upp på Labana La, som är den högsta punkten på 4235 moh. Härifrån börjar nedstigningen till Thimpu och högt ovanför leden kan vi se en liten kulle som tidigare har använts rill «sky burials». «Sky burials» är en gammal sed där döda människor övergavs och exponerades för väder och vind, djur och särskilt rovfåglar, som en gest till högre makter. Efter en halvtimme kommer vi fram till kanten av åsen och få en spektakulär utsikt ner mot Thimpu som ligger nästan 1.800 meter under oss.Här är det viktigt att kolla skosnörena för här går det verkligen nedför. Vi går från bergslandskapet och ner i den lummiga skogen på väg till Thimpu. På vägen kommer vi att träffa fler turister och lokalbefolkningen allteftersom vi närmar oss civilisation. Vi anländer till Thimphu efter en lång dag m sju timmars vandring. Övernattning sker på hotell i centrala Thimpu och här äter vi en god middag och tar en välförtjänt dusch. För dem som önskar ingår även en 30 minuter lång massage efter resan.

DAG 9: En huvudstad utan trafikljus

Nu är vi klara med vandringen och spenderar dagen i Thimpu. På förmidagen besöker vi några av sevärdheterna i staden, inklusive ett hembygdsmuseum, en traditionell målarskola och Takin Zoo. Takin är den nationeldjuret i Bhutan kan bäst beskrivas som en blandning mellan nötkött och get. Efter lunch får du möjlighet att utforska Thimpu på egen hand. Vi rekommenderar att du vandrar gatorna fram och njuter av atmosfären i denna huvudstad. Vi övernattar på ett centralt hotell.

DAG 10: Cykeltur i sakta mak och kulturella upplevelser

Vi har utvilade muskler och är redo för en hel dag på cykel. Efter frukost vi sitter vi opp på cykeln och cyklar mot Tango Buddhist Institute. Här kommer vi att få en bättre inblick i buddhismen och hänga böneflaggor. Efter besöket cyklar vi tillbaka till Thimpu medan vi njuter av kulturlandskapet. På eftermiddagen återvänder vi till Paro och gör oss redo för en övernattning på en traditionell bondgård. Här får vi middag på det traditionella sättet och ett kulturellt inslag som blir ett bra avslut på vår resa till Bhutan.

DAG 11: Tillbaka till Kathmandu

Vi flyger över Himalaya till Kathmandu och anländer Kathmandu vid middagstid. Den här dagen är helt din egen, en del väljer att spendera de sista semsterpengarna i någon av de små butikerna i Thamel, men tanken är även att det ska vara möjligt att besöka några av Katmandus kulturella och historiska höjdpunkter; Boudhanath stupa, Pashputinath-templet och Bhaktapur för dem som önskar. Övernattning ker på centralt belägna hotell i Thamel.

DAG 12: KATHMANDU

Vi njuta av dagen i Kathmandu innan vi far mot Norge på kvällen. Dagen kan användas till att gå runt i Thamel eller besöka några av Katmandus kulturella och historiska höjdpunkter.

DAG 13: Ankomst SVERIGE

Efter en innehållsrik semester landar vi i Sverige fulla av intryck och ser fram emot nästa resa.

 

 

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

-

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Bhutan

Typ:

Kultur - natur, vandring

Grad: