Tillbaka till sökresultaten

Vandring på den tropiska ön Réunion

Med en frodig tamarindskog, branta kraterkanter, vilt växande orkidéer och en av världens mest aktiva vulkaner, har ön slående vackra kulisser. Lägger du till öns franska atmosfär och invånarnas sinne för det kulinariska kan du se fram emot ett oförglömligt äventyr för både kropp och själ!

Denna ö-pärla är fantastisk! Förväntningarna om en resa i annorlunda omgivningar uppfylldes verkligen! Och inte nog med det – det var överraskande kontrastfullt, frodigt och utmanande. Det var många skratt och härlig stämning! Professionellt och avslappnat! — Anne Marit, deltagare november 2013

1646 förvisades tolv bråkmakare på Madagaskar till ön Réunion som då var obebodd och ligger 800km öster om Madagaskar och 200 km väster om Mauritius. Detta var knappast det värsta ödet för rebellerna, som ensamma vandrade runt på ön under tre år innan de fördes tillbaka till Madagaskar.

De första invånarna som skulle stanna kvar och leva på ön kom först 1663. De satte så småningom igång med kaffeodling, vanilj- och sockerplanteringar och etablerade handel med de andra länder. Den etniska sammansättningen består av kineser, indier, afrikaner, kreoler och fransmän - därav namnet Réunion som anspelar på mötet av många olika folkslag och kulturer. Harmoni är en viktig ingrediens i den avslappnade atmosfären på ön.

När vi slingrar oss 1200 meter upp från havet och svänger in på det folkrika torget i Cilaos kommer du fråga dig själv var du befinner dig - i Den indiska oceanen eller i en fransk alplandsby? Svaret skulle kunna vara både och. Den charmiga staden har inspirerats av flera världsdelar och är scenen i en storslaget amfiteater – omgivet av grönklädda kraterkanter. Staden ligger i en av tre krater runt öns högsta topp, Piton des Neiges (3071 m.ö.h). I Cilaos lämnar vi kvar allt överflödig bagage. Därefter bär det av på fem dagars vandring! Den första dagen går vi till Mafate, den mest isolerade av de tre kraterdalarna, och besöker lilla, isolerade gränden La Nouvelle. De kommande dagarna kommer att bjuda på vandring i ett varierat, grönskande och storslaget landskap. Bland annat kommer vi att vandra genom en äventyrskog av tamarindträd.

Vandringens absolut höjdpunkt är en oförglömlig soluppgång, sett från högt upp över molnen på Piton des Neiges! Efter en vilodag i Cilaos är det klart för en dagsetapp du sent kommer att glömma. Den går i spökaktiga månlandskap runt vulkanen Piton de la Fournaise. Även om Piton de la Fournaise är en av världens mest aktiva vulkaner, ska vi ha ''tur'' om vi ska uppleva något utbrott medan vi är där. I bästa fall kommer det lite rök up ur kratern och lite lava kanske vi också får se.

Trygg? Ja, det är du! Klimatet på Réunion är behagligt tropiskt. I låglandet ligger temperaturerna på runt 25 grader på dagtid. I höjden är det svalare med temperaturer från 10 till 17 grader. Övernattningen sker i enkla stugor, de flesta med dusch. Och alla vi möter på vägen säger glatt ''Bonjour''! Vi avslutar med ett par lugna dagar i idylliska omgivningar på kritvita stränder på öns västsida. Här njuter vi av fransk mat och vin, och osten har moderlandet hela tiden skickat ända hit. Allt medan vi ser solen sakta sjunka ner i Den indiska oceanen. Réunion är en sällsamt vackert och romantiskt äventyr utanför allfartsvägarna.

Resefakta

Fakta om resan

HISTORIa

År 1638 styrdes ön av Frankrike och kallades för Ile Bourbon efter den franska kungafamiljen. År 1815 fick ön sitt nuvarande namn. Ile Bourbon styrdes av engelsmännen en kort period under Napoleonkrigen.

Man tyckte förr i tiden att Réunion var värdelöst och obeboeligt. I 1646 förvisades tolv bråkmakare i Madagaskar till ön som då var obebodd och ligger 800 km öster om Madagaskar och 200 km väster om Mauritius. Detta var knappast det värsta ödet för rebellerna, som ensamma vandrade runt på ön under tre år innan de fördes tillbaka till Madagaskar.

De första invånarna som skulle stanna kvar och leva på ön kom först i 1663. De satte så småningom igång med kaffeodling, vanilj- och sockerplanteringar och etablerade handel med andra länder. Den etniska sammansättningen består av kineser, indier, afrikaner, Kreoler och fransmän - därav namnet Réunion som anspelar på mötet av många olika folkslag och kulturer. Harmoni är en viktig ingrediens i den avslappnade atmosfären på ön.

Idag är Réunion ett franskt utomeuropeiskt departement, och samarbetet med Frankrike och därmed EU gör att skillnaderna mellan rika och fattiga är inte lika stor som andra platser i Indiska oceanen.

svårighetsgrad

Turen är förhållandevis krävande och dagsmarscherna är på upptill 20 km med mycket upp- och nedstigning. Vi går i närmare 7-9 timmar nästan varje dag. Vi har ett par vilodagar, men när vi lämnar Cilaos har vi med oss ryggsäck och utrustning för fem dagar, och det är en klar fördel att packa smart för att undvika en för tung ryggsäck. På turen till Piton de la Fournaise går vi med dagstursryggsäck.

förberedelser

Förberedelserna inför resan ökar definitivt utbytet för resan. Det kan vara smart att läsa på om landet och om resan du ska på innan avresa. Det finns en hel del intressant litteratur om Réunion och även goda resehandböcker. Det är en stor fördel att vara i god form inför resan. Vi rekommenderar några extra träningspass med tanke på de höga passen. Turer i skog och mark och ''stuga till stuga''-turer är bra uppvärmning.

UTrustning

Dagsetapperna är förhållandevis långa i kuperad terräng med en del långa och branta stigningar. Bra knän är en fördel, och ett par vandringsstavar för avlastningens skull. Du ska själv bära din egen bagage och ha med dig lunch i matsäcken varje dag. Därför är det viktigt att du begränsar packningen till ett minimum under fotturen så att du får ut så mycket som möjligt av fotturen. Det bagage du inte behöver ha med dig på fotturen lämnas kvar i Cilaos. Packa så lite och lätt som möjligt, ofta är det så att folk har med sig alldeles för mycket. Kom ihåg att du kan ha med dig max 20 kg på planet. Och inte minst, kom ihåg att du ska bära din egen säck i berget! Packa helst i ramlös ryggsäck. En vindjacka och byxa, gärna Goretex, och en varm tröja att använda i höjden. Annars kommer temperaturen på fotturen ligga på runt 20-25 grader, så lätta bomullskläder är grejen. Vi går igenom utrustningen, och det som inte behövs lämnas kvar i Cilaos. Vi rekommenderar lätta vandringsskor. Det är viktigt att du har gått in dom så du undviker skavsår.

Sevärdheter

Långt ute i Den indiska oceanen finns en riktig pärla. På Réunion har vulkanerna slocknat och en frodig tamarindskog full av orkidéer har växt fram. Vi ska vandra i fem dagar upp och ner kraterkanter mellan små landsbyar, och vi upplever ett kontrastfyllt, dramatiskt och mycket vackert landskap. Soluppgången från öns högsta punkt (3071 m.ö.h) är obeskrivlig. Vi avslutar med några lugna dagar vid havet.

boende

Boende sker i del av dubbel- eller flerbäddsrym på pensionat och enkla stugor i inlandet. De flesta har dusch. Vid kusten bor vi i delade dubbelrum på bra hotell. 

KLIMAt

I låglandet är det varmt och skönt, ca 25 grader på dagen. Uppe i bergen är det svalare, och i höjden kan nattemperaturen gå ner mot noll. Vi kan få lite regn.

PENGaR

Euro i kontanter är den bästa valutan. Du kan även betala med kort, både till uttag och att betala på många ställen. Hur mycket du behöver beror helt och hållet på hur mycket du kommer använda och hur mycket du vill shoppa.

TID Och TIDSzONER

Det er 3 timmars tidsskillnad mellan Sverige och Réunion. När klockan är 12:00 i Sverige är den 15:00 på Réunion.

PRIS INKLUDERAR

 • Flyg Stockholm/Oslo - Réunion t/r inkl. flygskatter/avgifter.
 • All inrikes transport enligt programmet.
 • Allt boende i delade dubbel- eller flerbäddsrum på pensionat, stugor och hotell.
 • Helpension under vandringen, annars rum med frukost.

Detta ingår ej

 • Lunch och middag utöver programmet.
 • Eventuella aktiviteter i Cilaos och St. Gilles-les-Bains kan anordnas på plats och priset tillkommer.
 • Personlig utrustning
 • Avbeställnings- och reseförsäkring.
 • Utgifter av personlig art
 • Anslutningsflyg från andra städer i Sverige/Norge. Kontakta oss för erbjudande.
 • Dricks
 • Dryck 

ÖVRIG INFORMAtiON

Närmar det sig avresa, kontakta oss gärna – kanske kan du följa med ändå! 

 

DAG 1: AVRESA STOCKHOLM/OSLO

DAG 2: ANKOMST REUNION

Ankomst i huvudstaden Saint-Denis på morgonen lokal tid. Vi tar lokalbussen till Saint Louis och äter lunch på en enkel snackbar innan vi åker vidare till Cilaos. Efter att ha passerat det dramatiska landskapet kommer vi fram till Cilaos på eftermiddagen. Här förstår vi egentligen inte var i hela friden vi hamnat – är vi i en fransk alplandsby eller ute i Indiska oceanen? Svaret är båda delarna. Cilaos är som scenen i ett amfiteater; omgivet av grönklädda och stupbranta kraterkanter. Staden ligger i ett av tre krater runt öns högsta topp, Piton des Neiges (3071 m.ö.h), och är starpunkten för fotturen vi ska bege oss ut på de kommande dagarna. Vi gör oss hemmastadda på hotellet, och fram till middagen andas vi in nya intryck eller vilar ut efter den långa resan.
-/-/-

DAG 3: VANDRINGEN BÖRJAR - LA NOUVELLE (CA. 8 T)

Efter en frukost är vi redo att påbörja vandringen. Vi kommer tillbaka till Cilaos om 5 dagar och lämnar kvar det vi inte behöver på fotturen. Vi ska ta oss över till Mafate, som är den mest isolerade av de tre kraterdalarna. Fra Cilaos går det brant upp mot Col du Taibit (2082 m.ö.h), och vi belönas hela tiden med den vackra utsikten över Cilaos. I Marla äter vi lunchen vi tog med oss innan vi fortsätter till den väglösa bygden La Nouvelle (1100 m.ö.h). Det är en tuff start på turen med många höjdmeter upp och ner, men då är det extra skönt att komma fram till La Nouvelle där sängarna står redo på "Gite de Montagne." Vi äter middag i bergsstugan, och det är nog många av oss som lägger sig tidigt.
F/L/M

DAG 4: FOTTUR I OMRÅDET RUNT LA NOUVELLE

Efter gårdagens utmanande tur tar vi det lite lugnare och utforskar området runt La Nouvelle. Gruppen tar en tur till ''De tre stenarna'' med matsäck, men det finns också möjlighet att stanna kvar och slappna av i La Nouvelle. Vi äter middag i bergsstugan och tar en titt på stjärnhimlen innan vi lägger oss.
F/L/M

DAG 5: VIDERE TIL HELLBOURG (CA. 8 T)

Efter en tidig frukost besöker vi den lokala bagaren och köper med oss lunch innan turen fortsätter till nästa krater. På väg upp till Col de Fourche (1942 m.ö.h) går vi genom en äventyrsskog – gamla tamarindträd korsas hejvilt och skapar ett magiskt landskap. Col de Fourche till Hellbourg (927 m.ö.h) känns i benen, och efter en lång vandring känns det skönt att komma in i Hellbourgs huvudgata med vackra hus och blommande trädgårdar. Vi serveras punch på Madam Parisots veranda innan det är dags för middag.
F/L/M

DAG 6: GITE DE LA CAVERNE DUFOUR (CA. 7 T)

Vi lämnar Hellbourg (927 m.ö.h) med frukt och ost i matsäcken och beger oss uppåt i höjden. Vi ska 1500 meter upp idag, men vi belönas med vacker utsikt och en imponerande flora som skiftar ju högre upp vi kommer. «Gite de la Caverne Dufour» (2479 m.ö.h) är en stuga av enklare standard med sovsalar, men med en veranda med god utsikt som vi njuter av innan det är dags för middag.
F/L/M

DAG 7: TOPPTUR TILl PITON DES NEIGES (CA. 3 T) Och FOTTUR TILl CILAOS (CA. 4 T)

Det blir en kort natt för de som ska följa med till toppen av Piton des Neiges. Vi startar vid 02-tiden, och första tiden blir med pannlampa. Efter ett par timmars lugn nattvandring börjar horisonten äntligen att ljusna, och det är en mäktig belöning att få se soluppgången från Piton des Neiges (3071 meter över havet). Efter att solen har stigit upp blir det varmt, och returen till bergsstugan sker därför i shorts. Vi äter frukost på «Gite Dufour» innan vi slingrar oss ner till Cilaos. Totalt sett blir detta en lång dag, och när vi kommer fram till Cilaos är det tillåtet att vara trött och nöjd efter en spektakulär tid.
F/L/-

DAG 8: CILAOS

Idag kan du göra vad du vill. Vissa är säkert trötta efter långa dagar till fots. I Cilaos kan ni sänka ner era trötta kroppar i varma källor. Termiska badanläggningar anlades här för ca 100 år sedan och formade hela platsen. För de som söker spänning i stället för avspänning arrangerar «Reunion Sensations» canyoning (inget för de höjdrädda): På med våtdräkt för att följa flodens vilda färd vidare ner i dalen. Du får dig en upplevelse utöver det vanliga. Vi samlas för gemensam middag.
F/-/-

DAG 9: BUSS VIA SAINT LOUIS TIL GITE DE BELLECOMBE (2311 M.ö.H)

Vi har en lugn morgon på hotellet innan vi tar lokalbussen till Saint Louis. Efter lunch på samma plats dag två blir vi hämtade och transporterade till Gite de Bellecombe. Stugan ligger inte långt från yttre kraterkanten, men tack vare det faktum att vulkanen drar till sig mycket moln och fuktighet är drt grönt och fint runt oss. Vi slappnar av innan middagen, och har vi tur och dimman inte har lagt sig över området finns det gott om möjligheter för spektakulär utsikt.
F/-/M

DAG 10: BESTIGNING AV PITON DE LA FOURNAISE (2631 M.ö.H) (CA 5 T)

Efter en tidig frukost beger vi oss ut på en spännande men lätt vandring i främmande trakter. Är det kanske så här det är på månen? Även om vädret är som bäst på morgonen så måste vi vara förberedda på att vädret växlar med våt dimma och låga temperaturer. Piton de la Fournaise är en av världens mest aktiva vulkaner, men vi ska ha ''tur'' om vi ska uppleva något utbrott medan vi är där. I bästa fall kommer lite rök. Vi äter lunch innan det är dags för ett par timmars bilkörning ner till havet och Les Salines-les-Bains som ligger vid stranden. Det är hela 5 kilometer med vit sandstrand som väntar på oss. Resten av öns stränder har svart sand. Här finns möjlighet för att slappna av på stranden eller ta en tur på marknaden i grannbyn, men även lite mer vågade aktiviteter som klättring, dykning, kajakpaddling eller kanske drömmer du om att sväva runt i en hangglider? Vi beundrar surfarna som leker i vågorna i den indiska oceanen, och, inte minst, äter och dricker gott.
F/-/-

DAG 11: LES SALINES-LES-BAINS

Dagen är din så som du önskar den, antingen vandrar du runt i landsbyn, njuter av strandlivet eller kanske shoppar du lite?
F/-/-

DAG 12: LES SALINES-LES-BAINS

Efter en avslappnande dag är det dags för hemresa. Transport till flygplatsen för avresa på kvällen.
F/-/

DAG 13: ANKOMST SVERIGE/NORGE

Måltider som ingår i resan indikeras med:
F - Frukost
L - Lunch
M - Middag

 

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

Vad roligt att du vill resa med oss. Vi ska göra allt vi kan för att du ska få en fantastisk resa!

När du registrerar dig eller flera resenärer, är det viktig att varje resenär blir registrerad med sin egen, personliga e-postadress. Om flera resenärer läggs in på samma e-postadress blir det problem i våra system. Kontakta oss om du ska registrera någon som inte har en egen e-postadress.

Avresa: 14.11.2019
Retur: 26.11.2019
Sista anmälningsdag: 31.05.2019
Antal deltagare:8-14
Antal dagar:13

Lediga platser

Huvudresenär

Jag önskar att ge ett bidrag till «tio kroner per resedag» - projektet (biståndsprojekt som stöttas av Hvitserk och Stiftelsen Varde)
Jag önskar att stödja Hvitserks trädplanteringsprojekt i Masai Mara med 300 kronor för att kompensera för flygresans miljöpåverkan. Läs mer om projektet HÄR

Medresenär

Den personer eller den som du anmäler här, kommer att få ett e-post meddelande från oss där de uppmanas att återkomma med upplysningar som vi behöver. Först när de har återkopplat med denna information, kan vi bekräfta anmälan. Var uppmärksam på att varje gäst som reser med Hvitserk måste använda sin egen e-postadress vid registreringen.

Lägg til medresnär
Jag vill hålla mig uppdaterad per e-post om Hvitserks spännande expeditioner och äventyrsresor. För att läsa mer om hur vi skyddar din information, se vår personuppgiftsavtal
Jag har läst och accepterat resevillkoren.
Jag håller med om att informationen jag lämnar kommer att lagras och behandlas av Hvitserk & eventyrreiser AS och att de kan delas med Hvitskerks medlemsförbund där detta är nödvändigt. För att läsa mer om hur vi skyddar din information, se vår personuppgiftsavtal

Om du är intresserad av någon av våra resor, men inte är 100% säker på att du kommer att ha möjlighet att resa går det fint att att göra en intresseanmälan. Vi kommer att hålla dig uppdaterad om resan och höra av oss när sista beställningsdag närmar sig. Vid intresseanmälan garanterar vi inte att du får en plats på resan. Om du vill säkra din plats på resan, tryck på "BESTÄLL RESA" istället för att göra en definitiv beställning.

Om du har bestämt dig för att du vill vara med på en tur kan du säkra din plats genom att göra en definitiv och bindande beställning.

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Frankrike

Typ:

Kultur - natur, vandring

Grad: