Tillbaka till sökresultaten

Vandring i Nepal till Everest basecamp

Det är något mystiskt och majestätiskt över Himalaya, och de flesta friluftsintresserade människor drömmer om att en gång kunna få uppleva Everestområdet. Här har vi samlat alla höjdpunkterna i en 17-dagarsresa där upplevelserna står i kö – vi har Kathmandu, Namche Bazaar, Everest Basecamp och Kala Pattar. Låt oss uppfylla drömmen om Himalaya tillsammans! (Flyg från Sverige ToR ingår i priset)

Kathmandu är inte bara världens bergshuvudstad, men det är också en smältdegel av dofter, ljud, färger, folk, djur, religion och mystik. Som resande till Nepal kommer vi snart att märka att allt bara funkar. Det känns så rätt! Och ännu mer rätt ska det bli, för efter en kort natt i huvudstaden styr vi kosan mot flygplatsen i Lukla, startpunkten för alla fotturer och expeditioner i Everest-regionen på nepalesisk sida. Härifrån börjar det riktiga äventyret! Vi promenerar iväg över klyftor och dalar på spektakulära hängbroar omringade av barrträd och färgglada blommor.

Så kommer vi fram till Namche Bazaar; sherpornas gamla huvudstad och självla knytpunkten i Khumbu-dalen. Här möts handelsresande från Tibet och alla vandrare och expeditionsfolk i en härlig blandning. Vi bockar av vårt första höjdpunkt och fortsätter vidare uppåt. Och så runt en sväng. Där uppenbarar det sig för första gång – Himalaya. Vårt första möte är euforiskt. Det pirrar i hela kroppen och kamerorna går varma. Denna syn ska vi njuta av de kommande dagarna. Sakta ska vi fortsätta vår färd i dessa drömkulisser, förbi charmiga små landsbyar och traditionsrika kloster. Vi ska vinka till nyfikna barn, småprata lite med en gammal dam och äta godsaker hos den lokala bagaren.

Efter några dagar når vi Gorak Shep, baspunkten för två av resans utan tvekan största höjdpunkter. Vi börjar med Everest Basecamp där Khumbu-isfallet visar sig vara minst lika mäktigt som vi hört från litteraturen om expeditioner på Mt. Everest. Om vi reser på våren så är det ofta expeditioner i Baecamp, men om vi reser på hösten så kommer vi nästan vara ensamma och vi låter vår fantasi ta med oss på expedition. Högt där uppe tronar världens högsta berg. På nepalesiska/sankrit heter det Sagarmatha, på tibetanska heter den Chomolungma.

Nästa dag är vi uppe tidigt med huvudlykt på pannan och med stövlarna ordentligt på. Vi rör oss sakta uppför en lång, brant grushög. Det verkar nästan lite bakvänt att gå i sådana tråkiga omgivningar när vi kan beta av hela Himalaya. Men så ljusnar det, och med ljuset kommer utsikten. Och efter ett litet tag så når vi toppen av Kala Pattar – vilken syn, håll i dig! Och välkommen till världens vackraste utsiktspunkt. 360 graders panoramautsikt över snötäckta 8000-meters berg. Pumori, Nuptse, Lhotse och Mt. Everest. Det är härifrån de allra flesta panoramabilder tagits. Och det är inte utan anledning!

Men äventyrer är inte över. Vi har flera dager på oss att njuta den här upplevelsen innan vi återvänder till några dagars skattjakt i Kathmandu. Och så börjar drömmarna! De flesta som en gång har varit i Nepal kommer genast att drömma om att återvända. Tro oss, vi har varit där. Flera gånger. Och gång på gång kommer vi tillbaka!

Denna resa varar i 17 dagar tur och retur från Oslo eller Stockholm. Resan passar för alla som är i relativt god form. Du behöver inte ha varit på höjdturer innan. Vi reser i små grupper med norrmän/skandinaver och norsk reseledare, i tillägg till lokala guider och hjälpare. 

Resefakta

Fakta om resan

svåriGHETSGRAD

Resan passar för alla som är i relativt god form. Du behöver inte ha varit på höjdturer innan. Vi reser i små grupper med skandinaver och norsk reseledare, i tillägg till lokala guider och hjälpare.

Föredrar du en lite längre och lite mer krävande resa? Då borde du kolla in resan "Everest Basecamp med Island Peak". Många av dagarna ser ut som på denna resa, men i tillägg så lägger vi in bestigningen av toppen Island Peak (6189 m.ö.h). En krävande topp, men som ändå är uppnåelig för de flesta friluftsintresserade. Denna resa varar i 24 dagar tur/retur Sverige. 

FöRBEREDELSER

Denna resa kräver inte mycket erfarenhet, men du bör vara i generellt god grundform och tycka om att vara på tur i naturen. Längre vandringar/promenader i vildmarken och «från stuga till stuga bland fjällen» är en god uppvärmning. Vi rekommenderar också att du läser lite om landet och om resan du ska på innan avresa. Nomaden i Oslo har flera bra böcker inom reselitteraturgenren. Här är några titlar du kan försöka få tag i: Insight Guide "Nepal" og Lonely Planet "Kathmandu and the kingdom of Nepal".

Hvitserk stöttar Norge-Nepalföreningen. Föreningens syfte är att främja samarbete och förståelse mellan det norska och nepalesiska folket genom att jobba för ständig kulturväxling mellan Norge och Nepal, att sprida kunskap om Nepals kultur och traditioner och vara ett forum för folk med ett intresse för Nepal. Föreningen har publicerat ett informationshäfte med nyttig information för dig som planerar att resa till Nepal. Detta häfte kan laddas ner HÄR.

SäkERHET

Vi på Hvitserk lägger stor vikt vid säkerhet. Vi använder oss endast av våra egna guider som har erfarenhet av höjdturer, medicinsk behandling och grupper i bergsområden. Vi planerar våra turer så att vi inte utsätter oss för oönskade risker. Vi tillbringar längre tid på höga berg för bästa möjliga acklimatisering. Vi sparar INTE pengar på att korta ner antal dagar på berget!

På denna resa kommer vi hela tiden att ha närhet till varandra, och skulle en oförutsedd situation förekomma kommer vi att vara på plats omedelbart. Skulle en person få problem med höjden kommer personen snabbt att evakueras lägre – och läkare kommer att rådfrågas. Hvitserks guider har med sig medicinsk utrustning och utrustning för kommunikation på berget.

Vi har ett 100-procentigt säkerhetssystem när det kommer till sjukdom och olyckor. Vi har givetvis med oss satellit-telefon, och vi har beredskap dygnet runt hemma medan vi är på tur. Höjdläkare är alltid redo att assistera våra guider över telefon (som för övrigt har mycket god erfarenhet av höjd). Vi har också med oss en hel del medicin, bland annat medicin som hjälper mot höjdsjuka. På de flesta berg har vi också lokala kontakter som hjälper oss om det skulle hända något. Kontakta oss gärna om det är något du undrar över.

Observera att de inrikes flygbolagen i Nepal inte tillfredsställer EU:s krav. Hvitserk har ändå genom många år god erfarenhet när det gäller just dessa, och vi flyger med de bolag vi anser vara mest pålitliga. Vi upplever att flygturer över längre sträckningar, som exempelvis mellan Kathmandu-Lukla/Kathmandu-Phalplu/Kathmandu-Pokhara är tryggare och mer behagligt än buss/minibuss. Paketreselagen och EU:s olika direktiv kräver ändå att vi informerar våra gäster om att flygen i Nepal ej uppfyller EU:s krav. Nepalesiska myndigheter jobbar med att uppfylla dessa krav, kontakta oss gärna om du vill veta mer om detta.

utrustning

Du behöver en bra sovsäck och en bra dunjacka. Det är kallt på kvällen, så dunjackan är bra att ha när du ska njuta av stjärnhimlen där ovanför. De som anmäler sig till resan kommer att få en detaljerad lista över vilken utrustning som krävs i god tid innan avresa.

sevärdheter

 • Kathmandu
 • Namche Bazaar
 • Kala Pattar
 • Everest Basecamp
 • Majestätiske snøtäckta berg så långt ögat kan nå

boende

I Kathmandu bor vi på tvåmansrum på ett charmigt hotell i Thamel. På fjällturen bor vi två och två i lokala stugor.

KLIMAt

Vädret är kritiskt när det kommer till att besöka Nepal. Oktober till tidig december är optimalt då det hunnit bli torrt och svalt, det är alltså på många sätt den bästa tiden att åka på. Februari till april är slutet av den torra säsongen och alltså den näst bästa tiden att åka på.

På våren blommar det i dalarna, det regnar lite i höjden och är klart. Våren är högsäsong för Everest-bestigare från Nepalsidan, och det är spännande att se Everest Basecamp fullt av liv.

På hösten är det som oftast klar sikt, lite regn och torrt i Khumbuområdet. Det är säsong för bestigningar av berg som Island Peak, Cho Oyu och Ama Dablam. Det är lite folk på Nepalsidan av Everest för att bestiga berget, de flesta går upp från Tibet på hösten.

Resten av året er generelt för varmt och dammigt för att det ska vara behagligt, och monsunen från mitten av juni till september täcker bergen med moln och gör de torra vägarna till gyttjegropar. Hvitserk väljer att resa i högsäsong i högsäsong på hösten eller våren, för då ligger dagstemperaturen i Kathmandu på ca +20, och under resans gång på ca +15. Det innebär att vi i stort sett går klädda i lätta fjällbyxor, tunn ulltröja och lätta fjällstövlar + en fleecejacka/Goretex i ryggsäcken. Men när solen försvinner blir det fort kallare, så en bra dunjacka och en varm sovsäck är ett måste.

PENGaR

Den lokala valutan är nepalesiska rupis. Hur mycket du behöver beror på hur mycket du spenderar och hur mycket du vill köpa, men 40000 rupis (ca 2500 NOK) borde räcka till fjällturen. Men kom ihåg att det är många frestelser när det gäller souvenirer och shopping! Vi rekommenderar att ta ut lokal valuta i en av de många minibankerna i Kathmandu. I Kathmandu kan du betala med kort i stort sett alla butiker.

TID Och TIDSzONER

Tidsskillnaden mellan Norge och Nepal är 3,45 timmar på sommaren och 4,45 timmar på vintern. När klockan är 12:00 i Norge är den 15:45 i Nepal (sommartid).

PASS Och VISUM

Du behöver ett giltigt pass (normalt med minst 6 månaders giltighetstid efter hemkomst). Se även gällande visumregler på UD:s hemsidor.

ÖVRIG INFORMAtiON

Föredrar du en lite längre och lite mer krävande resa? Då borde du kolla in resan "Everest Basecamp med Island Peak". Många av dagarna ser ut som på denna resa, men i tillägg så lägger vi in bestigningen av toppen Island Peak (6189 m.ö.h). En krävande topp, men som ändå är uppnåelig för de flesta friluftsintresserade. Denna resa varar i 24 dagar tur/retur Sverige. 

detta ingår i priset

 • Norsk erfaren reseledare + lokal Sirdar, lokala guider, kockar, manskap och yakokser
 • Flyg Stockholm - Kathmandu t/r på turistklass inkl. flygskatter/avgifter
 • Fly Kathmandu - Lukla t/r på turistklass inkl. flygskatter/avgifter
 • All inrikes transport enligt programmet
 • Alla måltider på fotturen och frukost på hotell före och efter.
 • Välkomstmiddag
 • Alla tillåtelser och parkavgifter
 • Alla övernattningar (delat dubbelrum) och logi på turistklasshotell i Kathmandu, tehus/lodge på trekking
 • Avskedsmiddag
 • Sightseeing med guide i Kathmandu

detta ingår ej

 • Avbeställnings- och reseförsäkring
 • Evt. enkelrum på hotell
 • Drycker inkl. vatten på flaska och snacks i berget. Beräkna ca. 40 000 rupis (2500 SEK)
 • Personlig utrustning
 • Eventuell övervikt på flyget
 • Alla måltider utanför fotturen, frukost och välkomst/avskedsmiddag
 • Visum (40 USD)
 • Dricks till lokala guider, kockar och bärare på berget, ca 100 USD
 • Anslutningsflyg från andra städer i Sverige - kontakta oss för erbjudande.

DAG 1: avresa från ARLANDA

Vi åker från Oslo under  dagen och flyger tillsammans i riktning Nepal (behöver du hjälp med anslutningsflyg från andra städer än Oslo kan vi hjälpa dig med detta, men då bör du vara ute i god tid. Kontakta oss gärna för mer information).

DAG 2: ANKOMST KATHMANDU (1350 M.ö.H.)

Efter en lång flygresa kommer vi fram till huvudstaden Kathmandu. Här blir vi hämtade av våra lokala vänner på flygplatsen och transporteras till vårt centralt belägna hotell i Kathmandu. Vi checkar in och vilar lite på hotellet eller tar oss en liten promenad i närområdet innan vi utforskar Kathmandu närmare tillsammans med reseledaren. Kathmandu är en explosion av färger, ljud, folk, djur, frestelser, kultur och uplevelser. Kulturkrocken ligger latent, men alla sinnen pirras av detta inferno. För shoppingglada kan vi också meddela att Kathmandu är ett shoppingmecka. Allt du behöver, inte visste att du behövde eller inte behöver överhuvudtaget kan köpas i rimlig gångavstånd från hotellet. Få platser räcker pengarna längre, och få platser har så varierat utbud – och få platser är roligare att pruta än just här!

För de som önskar en lugnare start så ligger hotellet precis bredvid Thamel och shoppinggatorna, men få tillbringar mycket tid innanför rummets fyra väggar. Efter att vi gått vilse i de många bakgatorna och hittat vägen tillbaka så möts vi för en gemensam välkomstmiddag på en lokal restaurang.

DAG 3: KATHMANDU - LUKLA - PHAKDING (2610 M.ö.H.)

Vi lämnar Kathmandu och stadens 1350 höjdmeter och tar en spektakulär flygtur in till Lukla (2800 m.ö.h). Flygturen tar en dryg halvtimme, och här möter vi vår egen lokala Sirdar («den lokala huvudguiden»), sherporna, kockarna, kökskillarna och yakoxarna som ska ta hand om bagaget under turens gång. Efter lite organisering av utrustning och bagage är vi klara för start! Första etapp är lätt promenad in till Phakding. Terrängen är frodig och en blandning av barrträd och frodiga blommor. Det tar oss fram och tillbaka över hängbroar och upp och ner i terrängen. Dagens mål, landsbyn Phakding, liger faktiskt 200 meter lägre än Lukla. Vi är ändå så pass högt upp att vi tar det lugnt och försöker ha en mysig och trevlig dag. Under dagen får vi avnjuta en härlig lunch och vi är framme vid lodgen på eftermiddagen. Detta ger oss ca 5-6 timmars vandring. Om vi har tid över besöker vi det gamla klostret i Phakding innan vi tillbringar resans första natt i sovsäck.

DAG 4: PHAKDING (2610 M.ö.H) - NAMCHE BAZAAR (3440 M.ö.H)

Efter en lugn start med en näringsrik frukost startar vi fotturen. Under tiden passerar vi små landsbyar och korsar älven Dudhi  Kosi på ännu fler spektakulära hängbroar innan vi efter ett par timmar kommer till ingången till Sagarmatha National Park (Sagarmatha är det nepalesiska namnet på Mt. Everest). Här måste vi kvittera oss in i nationalparken innan vi går ner till älven igen och nya hängbroar väntar på oss. Så börjar själva stigningen upp mot Namche Baazar. Här är det lugnt tempo som gäller när 700 höjdmeter ska bestigas. Vi går lugnt och stilla och stannar flera gånger för att ta bilder, kissa, dricka eller bara njuta av omgivningarna. Under turens gång på dagens etapp får vi ett första glimt av Mt. Everest genom trädtopparna. Dagens mål, Namche Baazar, är sherpornas huvudstad och knutpunkten i Khumbu-dalen. Denna lilla by med 400 invånare klamrar sig fast i fjällsidan med sina färgglada hus. Hit kommer handelsfolk från Tibet med sina varor efter 9 dagars vandring med sina Yak-oxar. Vi tillbringar kvällen på upptäcktsfärd i Namche Bazaar, och flera av oss vill nog prova på den nybakade äppelkakan i bageriet. Totalt idag har vi vandrat i ca 6 timmar.

DAG 5: ACKLIMATISERINGSDAG I NAMCHE BAZAAR (3440 M.ö.H)

Idag har vi en acklimatiseringsdag. Men vi ska inte ligga still i sovsäcken hela dagen för det! För att få ut så mycket som möjligt av acklimatiseringen så ska vi förflytta oss högre för att sedan återvända till Namche Bazaar på förmiddagen. Det här med att «gå högt och sova lågt» är nyttigt för acklimatiseringsprocessen. Efter en god frukost påbörjar vi dagens vandring. Målet är Everest View hotell (3880 möh), en tur på en och en halv timme. Från hotellet har man en fantastisk utsikt över Himalaya och får bland annat se Ama Dablam för första gången. Är vädret bra tar vi oss en kopp te på terrassen innan vi fortsätter tillbaka mot Namche. På väg tillbaka till staden tar vi en sväng förbi sherpamuséet. Det är intressant och lärorikt och ger oss en god inblick i sherpornas kultur och vardag. Vår alldeles egna klättersherpa Kanchha Nuru på bara 25 år vars bild hänger på väggen är tack vare det faktum att han nått toppen av Mt. Everest hela tre gånger!

Tillbaka i Namche Bazaar hinner vi mysa till det lite innan kvällen. Staden har flera butiker, internetcaféer och bagerier. Det är vår sista chans att inhandla det man eventuellt skulle behöva inför resten av turen. På lodgen finns även ett «Hvitserk»-bibliotek där man kan låna eller donera böcker. När det vankas middag samlas vi på lodgen för en genomgång av dagen idag och förberedelser inför morgondagens etapp.

DAG 6: NAMCHE BAZAAR (3440 M.ö.H) - TENGBOCHE (3860 M.ö.H)

Nu är vi verkligen på tur, och vi känner hur bergen lockar. På morgonen väcks vi med te eller kaffe på sovsäckkanten, något som ger oss en lugn start innan frukost. Så är vi redo för dagens etapp. Vi ska vidare till Tengboche, det innebär att vi ska hela 350 höjdmeter ner och 750 höjdmeter upp under dagen. Men först ska vi uppåt! Vidare in mot Khumbudalen, och här "möter" vi bergen för första gången. Plötsligt ligger de där. De majestätiska fjälltopparna som vi har drömt om i flera år. Nu, äntligen, är vi här – vi är i Himalaya!

Men vi kan ju inte bara stå här. Vi ska vidare, och allt eftersom går vi ner mot älven igen. Vi passerar små landsbyar under tiden innan vi på eftermiddagen kan skymta klostret i Tengboche.  etter hvert går vi ned mot elven igjen. Vi passerer små landsbyer underveis, før vi tidlig på ettermiddagen skimter klosteret i Tengboche. Klosteret er kjent som det flotteste i hele Khumbudalen. Kan noen andre klostre i verden skimte med bedre utsikt? Lunsj får vi servert nede ved elven, ved dagens laveste punkt. Etter hvile og lunsj venter den tøffe oppstigningen mot Tengboche. Igjen, vi bruker tiden og går sakte. Premien for dagens tøffe oppstigning er den enorme utsikten. Det er en ut-av-kroppen opplevelse. Uansett hvor du flytter blikket så er det snødekte topper du ser. Dagens ettappe tar ca. 7 timer.

DAG 7: TENGBOCHE (3860 M.ö.H) - PANGBOCHE (3950 M.ö.H)

Detta blir en lugn dag med en kort etapp vidare upp i Khumbudalen. Vi börjar med att gå gjenom rhododendronskogen till Devuche. Här kan man gå genom ett nunnkloster och besöka dem. Turen tar ca 2 timmar. Från Pangboche har vi panoramautsikt till Ama Dablam som også kalt verdens vakreste fjell! Lunsj og middag serveres i Pangboche, och här finns det möjlighet för en liten avstickare till Upper Pangboche mellan måltiderna. Här ligger Khumbudalens äldsta kloster som är runt 500 år gammalt. Här finns reliker efter en yetihand och en yetihuvudskalle. Det finns också möjlighet att avägga ett besök på en barnskola.

DAG 8: PANGBOCHE (3950 M.ö.H) - AMA DABLAM BASECAMP (4600 M.ö.H) - PANGBOCHE (3950 M.ö.H)

Idag ska vi besöka Ama Dablam Basecamp. Det här blir en lång och hård dag, för vi är nästan ute och går i 10 timmar – men upplevelsen i basecampen är väl värt slitet! Vi börjar med att förflytta oss lite upp från Pangboche efter frukost för att sedan fortsätta längre ner i dalen. Det är en vacker etapp, och vi avslutar med en brant stigning på ca 700 höjdmeter innan vi når upp till Ama Dablam Basecamp. I tillägg till att denna basecampen ryktas vara den vackraste i hela Himalaya kommer vi också få chansen att uppleva expeditionslivet på nära håll. Ama Dablam är ett bärg som klättras ofta, särskilt under höstsäsongen, något som innebär att det är ett yrande liv i basecampen och på fjället. Kanske har vi en expedition från Hvitserk där uppe? Middagen serveras när vi är åter i Pangboche. Turen upp tar runt 4-5 timmar, sedan tillbringar vi runt 2 timmar i Ama BC och ca 3 timmar ner.

DAG 9. PANGBOCHE (3950 M.ö.H) - DINGBOCHE (4410 M.ö.H)

Vi ska vidare upp i Khumbudalen, så vi sätter igång tidigt på dagens etapp. Målet för dagen är Dingboche, den högst belägna staden med helårsbosättning i Khumbu. Under turens gång har vi fantastisk utsikt över Ama Dablam. Vi får även vacker utsikt till bl a Mt. Everest, Lhotse och Island Peak som ligger där alldeles vackra och snöklädda. Dingboche ligger högt (4410 m.ö.h), och här är vegetationen minst sagt sparsam. Här lever de traditionellt för, med och av potatis i olika varianter. Dingboche är en tätort som ligger vid foten av dalen som går upp till Island Peak. Dagens etapp innebär ca. 3 timmar till fots.

DAG 10. DINGBOCHE (4410 M.ö.H) - AcKLIMATISERINGSDAG

Idag ska vi ha en aktiv acklimatiseringsdag här i potatisland. Idag kan vi tvätta våra kläder, läsa en bra bok, slappna av eller bara utforska närområdet med utsikt över bl a Cho Oyu i Tibet. För att acklimatisera oss på bästa tänkbara sätt tar vi oss en liten tur upp runt 4800 m.ö.h och andas in lite tunn luft. Detta kommer gynna oss när vi återvänder till den lite tjockare luften i Dingboche. ''Walk high – sleep low'' kallas detta på fackspråk. För de som önskar ännu en liten promenad i närområdet så rekommenderar vi ett besök på sjukhuset Himalayan Resque Center. Detta sjukhus är värdefullt både för turister och nepaleser som utmanas längs vägen i Himalaya. Vi njuter av kvällen på lodgen, och dagens lugna tempo gör att vi orkar med både yatzy och kortspel runt bordet på kvällen.

DAG 11: DINGBOCHE (4410 M.Ö.H) - DOUGHLA (4620 M.Ö.H) - LOBUCHE (4930 M.Ö.H)

Friska och pigga är vi redo för en ny etapp på detta äventyr. Dagens etapp bjuder ännu en fantastisk dag med vacker utsikt och trevligt sällskap.

Vi går via landsbyn Doughla, och härifrån passerar vi Chukpilhara där vi hittar minnesmärken efter alla sherpor som en gång förlorat livet i Everest-regionen. Där möter vi også Khumbu-glaciären (glaciären från Mt. Everest) och följer moränkanten av glaciären hela vägen fram till Gorak Shep. Men vi ska inte ända fram till Gorak Shep idag, för efter hand så kommer vi till Lobuche. Här tilldelas vi våra rum på lodgen och slappnar av lite innan de serveras ännu en god middag. Dagens etapp innebär ca. 7 timmar till fots.

DAG 12: LOBUCHE (4930 M.ö.H) - GORAK SHEP (5160 M.ö.H) - EVEREST BC (5350 M.ö.H) - GORAK SHEP (5160 M.ö.H)

Vi vaknar tidigt, för detta blir en lång och stor dag! Vi börjar supertidigt från Lobuche och går först till Gorak Shep för en måltid och en kort vila. Efter pausen går turen in till självaste Everest Basecamp. Turen idag är lång, men det känns rätt att komma ända in till själva Khumbufallet som vi har läst om i all expeditionslitteratur. Isfallet är minst lika mäktigt som vi föreställt oss, och vi tar en sväng upp på morän/glaciärkanten för ett bättre intryck av den massiva Khumbuglaciären i all sin prakt. Expeditionerna som bestiger Mt. Everest använder sig av Everest Basecamp på Nepalsidan för expeditioner på våren medan de använder sig av Everest Basecamp på Tibetsidan för expeditioner på hösten. Det kan därför variera hur många expeditioner som befinner sig i Basecamp när vi är där inne. Men oavsett så är besöket i Everest Basecamp spännande och betyder mycket för fjällentusiaster. I basecampen äter vi lunch innan vi promenerar tillbaka till lodgen på Gorak Shep. Här serveras middag innan vi mätta av alla intryck lägger oss i sovsäcken för kvällen. Imorgon väntar ännu en höjdpunkt! Dagens etapp ger ca. 7 timmar till fots.

DAG 13: GORAK SHEP (5160 M.ö.H.) - KALA PATTAR (5545 M.ö.H.) - PANGBOCHE (3980 M.ö.H.)

Gorak Shep är hållpunkten för två stora höjdpunkter. Igår besökte vi Everest Basecamp, och idag är det Kala Pattar som är målet. Kala Pattar måste vara världens vackraste utsiktspunkt! Själva toppen är en grushög som det tar 3 timmar att bestiga, så vi börjar tidigt på morgonen. Ofta innebär det att vi börjar i mörkret med huvudlampa som ljuskälla och dunjacka för att hålla värmen. Så det kan jämföras med en liten toppnatt. Höjdskillnaden från Gorak Shep är på 380 höjdmeter, så du måste kanske helt ner i källaren för att hämta krafter. Men det syn som möter dig när du når toppen är formidabelt och kan inte beskrivas med ord. Den tråkiga grushögen har plötsligt förvandlats till en fantastisk utkiksplats. Nu har vi 360 graders panoramautsikt över hela Himalaya,  och runt oss ruvar 8000-meterstopparna Lothse, Nuptse, Ama Dablam och Mt. Everest. Kamerorna går varma och humöret är på topp! Efter en liten stund vänder vi och går tillbaka till Gorak Shep. Här äter vi frukost innan vi återigen drar på oss stövlarna och vandrar hela vägen tillbaka till Pangboche. Ikväll är det nog ett trött men entusiastiskt gäng som samlas kring middagsbordet för att dela med sig av upplevelser. Dagens etapp ger ca 7 timmar till fots.

DAG 14: PANGBOCHE (3980 M.ö.H.) - NAMCHE BAZAAR (3440 M.ö.H.)

Ju lägre vi kommer desto enklare kommer vi känna att det blir att gå. Luften känns smörtjock och vi vänder oss hela tiden för att suga till oss de sista intrycken av denna vansinnigt vackra fjällvärlden. Hur många bilder kan man egentligen ta av Ama Dablam? Svaret är okänt, men de flesta kommer nog att svara många! Denna resa gör något med dig. Och även om vi ser fram emot pizza och färska bakvaror i Namche Baazar är det även lite vemodigt att fotturen närmar sig slutet. De flesta har kanske redan börjat drömma om att återvända till Nepal? Vi äter en härlig lunch och återvänder till sherpornas huvudstad på eftermiddagen. Här har vi gott om tid att strosa runt i affärer, marknader och på bageriet innan vi samlas för en gemensam middag. Dagens etapp ger ca. 6 timmars vandring.

DAG 15: NAMCHE BAZAAR (3440 M.ö.H.) - LUKLA (2900 M.Ö.H.)

Vi säger adjö till Namche Bazaar och ger oss iväg på turens sista charmöretapp. Vi får vila våra ögon på de majestätiska bergen genom trädtopparna en sista gång och fortsätter tillbaka samma sätt som vi kom – över hängbroar och genom små landsbyar. Så måste det bli, allt har ett slut! I Lukla samlas hela gänget med lokala hjälpare och norska vandrare och vi arrangerar en avskedsfest med våra lokala vänner. Detta blir sista natten på lodge i sovsäck. Imorgon väntar Kathmandu. Dagens etapp ger ca. 6 timmars vandring.

DAG 16: LUKLA (2900 M.ö.H.) – KATHMANDU

Vi är uppe innan tuppen, för ska man flyga till och från Lukla är det morgontimmarna som gäller för det bästa möjliga flygvädret. Väskorna är packade och klara, vi har sagt hejdå till våra lokala vänner och är på väg tillbaka till Kathmandu. Från den tysta och lugna fjällvärlden till kaotiska och mystiska Kathmandu. Det är nästan otroligt att det bara skiljer en halvtimmes flygtur mellan dessa två världarna. Resten av dagen ger oss gott om tid att utforska denna spännande stad på egen hand. Det är lätt att fascineras av Kathmandu, och du borde verkligen ta dig tid att gå vilse i bakgatorna och följa människoströmmen. Kanske det lockar med en härlig fot- eller aromamassage? Gillar du att handla billiga och roliga varor så är Kathmandu ett eldorado för just det! Hotellivet tar oss sakta men säkert tillbaka till det vi är vana vid sedan tidigare. Dusch, en god säng, TV, affärer och andra banaliteter känns som rena lyxen (skulle vi bli försenade från Lukla så är detta en reservdag).

DAG 17: KATHMANDU

Lat dag, seriös shopping eller sightseeing? Det är upp till dig! Vi planerar en sightseeing upp till Boudhanath stupa, Pashputinath-templet och Durban square med lokal guide. Detta ingår i resan men är valfritt. Om vi hinner med det så kommer vi även besöka aptemplet tillsammans med de som önskar att se det. Vi äter en tidig middag på en av Kathmandus många restauranger, eventuellt också en snack på flygplatsen. Transport till flygplatsen på eftermiddagen och därefter flyg hem.

DAG 18: TILlbaka PÅ ARLANDA

Tyvärr har alla sagor ett slut, men minnena från denna resa kommer vara med oss för evigt!

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

-

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Nepal

Typ:

Vandring, kultur - natur

Grad: