Tillbaka till sökresultaten

Via Ferrata i Dolomiterna

I Dolomiterna, Italiens vackraste bergsområde kan du nu följa med oss på en klättringstur längs gamla, historiska och luftiga rutter. Via Ferrata leden är ursprungligen byggd för att frakta soldater under första världskriget, men är idag renoverad och anpassad för turister. Har du varit mycket i bergen men inte provat på klättring så är det här en fin möjlighet att komma igång.

Jag vill tacka för en toppenresa som jag tycker övergick alla mina förväntningar! Hela upplägget var väldigt bra och turerna var jätteroliga— Deltagare på Via Ferrata-turen i 2011

Vi börjar denna fantastiska bergsturen i Cortina d`Ampezzo i Dolomiterna i Nord-Italien. Byn ligger 1200 m.ö.h och är ett populärt ställe för vintersport. Dolomiterna är ett mycket vackert bergsområde med branta kalkstensberg. Via Ferrata-turen handlar om att ta sig fram i bergen på rutter med fasta säkringsmedel som stålvajer, byglar, stigar och broar. Vi använder oss av detta för att kunna bestiga berget på ett så säkert och förutsägbart sätt som möjligt utan att man måste ha några betydliga klätterfärdigheter eller klätterkunskap . Normalt god form och motorik är det som räcker för att gå en Via Ferrata. På svenska betyder ''Via Ferrata'' järnvägar. Stigarna byggdes under första världskriget för att de italienska soldaterna snabbt skulle kunna ta sig runt i bergen. Det är i Dolomiterna man hittar de traditionella Via Ferrata-lederna, och i senare tid är dessa leder renoverade och nya leder har dessutom byggts. Vanliga vandrare kan korsa Dolomiterna på höjd och brant terräng tack vare dessa leder. På sina ställen är det även väldigt luftiga övergång. Detta kombinerat med vacker utsikt och varierade turupplevelser bjuder in till fantastiska upplevelser i bergen.

Hvitserks tur startar den 10:e september 2016. Deltagarna måste själva kunna ta sig till Cortina i Nord-Italien. Hvitserk hjälper er gärna att boka flyg. Det är även möjligt att flyga till Innsbruck, Venezia eller Milano (Milano Bergamo är den närmaste av Milano-flygplatserna). Hyrbil är det enklaste alternativet till Cortina. Vi på Hvitserk hjälper gärna till att koordinera transport gästerna emellan. Vi avslutar turen vid lunchtid i Cortina den sista dagen.

Vi har vår bas på ett trevligt hotell i Cortina med gångavstånd från centrum i byn. Den sista natten bor vi i en trevlig fjällstuga hela 2438 m.ö.h – med spektakulär utsikt!

Turen leds av en norsk bergsguide (internationellt godkänd UIAGM-guide). Tillsammans är gruppen på tur för att njuta av berg, natur, mat och vin – och allt det bästa Dolomiterna har att erbjuda! 

Resefakta

Fakta om resan

SvårIGHETSGRAD

Den här turen lämpar sig bäst för alla som gått en del i fjällen och som inte är rädda för höjder och luftiga passager.

Utrustning

På turerna måste du ha normal turutrustning som du hade behövt på en vanlig fjälltur i Norge eller Sverige. Guiden erbjuder all nödvändig special- och säkerhetsutrustning som krävs på Via Ferrata-turerna (som sele, hjälm och annan kläterutrustning).

ATTRAktiONER

Luftig klättring på fasta leder i mycket vackra berg.

boende

På turen bor vi på hotell i Cortina, och den sista natten övernattar vi i en stuga i bergen. Frukost ingår alla dagar och middag ingår sista kvällen i fjällstugan.

FöRSäKRING

Du måste ha en fullgod sjukdoms- och olycksfallsförsäkring som också ska täcka eventuell hemresa. Kom ihåg att ta med bevis på reseförsäkringen på resan.

FöRBEHåll

Vi tar förbehåll om ändringer i priser. Dag för dag-programmet är endast vägledande och ändringer kan förekomma. Vi hänvisar för övrigt till våra generella resevillkor. De ändringar som kan förekomma beror på väder- och snöförhållanden och är något vi måste ta hänsyn till med tanke på våra deltagares yttersta säkerhet.

Detta ingår i resan

  • Norsk bergsguide
  • Övernattning på hotell i Cortina med frukost
  • Övernattning i bergsstuga (1 natt) med frukost och middag
  • Special- och säkerhetsutrustning som krävs för Via Ferrata-turerna
  • All nödvändig lokaltransport i Cortina, inkl. lifttransport

detta ingår ej

  • Flygresa t/r Italien
  • Transport från flygplatsen till Cortina t/r
  • Middag, lunch och dricka – då kan man själv välja bland allt det goda

 

DAG 1: SVERIGE/NORGE - CORTINA

Vi träffas i Cortina eftermiddag/kväll. Deltagarna tar sig till Cortina på egen hand, men Hvitserk hjälper givetvis till att boka flyg om det skulle vara så. Venedig och Innsbruck är de närmaste flygplatsen med goda flygförbindelser från Norge (från Venedig och Innsbruck är det drygt två timmars bilkörning till Cortina). Alternativet är att flyga till Milano, men då är bilturen ett par timmar längre. Vi samlas på hotellet som vi bor på, det ligger ca 10-15 minuters gångavstånd från Cortina centrum. Cortina är en trevlig liten stad som ligger 1200 m.ö.h och är en populär plats för vintersport. På sommaren är det väldigt populärt bland turister, och det här är en av platserna i Dolomiterna med flest Via Ferrata-turer. Första kvällen tar vi oss ett glas vin och planerar de kommande turdagarna.

DAG 2: CINQUE TORRE/AVERAU

Efter frukosten går vi igenom utrustningen och hur vi använder den. Därefter åker vi upp till Rifugio Cinque Torre (2137 m.ö.h) där vi parkerar bilen och påbörjar vår första Via Ferrata-tur. Dagens mål är Averau (2647 m.ö.h), och den tar 3-5 timmar och har den enklaste graderingen av alla Via Ferrata-turerna. Detta blir därför en lugn introduktionstur. För den som vill ''bränna'' av lite krut innan middag finns möjlighet till fin klättring på Cinque Torri. Vi hittar ett trevligt ställe i Cortina och äter en bättre middag.

DAG 3: MARINO BIANCHI Och SENTIERO ATTREZZATO IVANO DIBONA

Efter ännu en god frukost startar vi tidigt från hotellet och kör drygt 15 kilometer österut mot Passo Tre Croci och Mt. Cristallo. Vi tar liften upp till toppstationen på Cristallo-banan – där den sista liftsträckningen är en upplevelse du sent kommer att glömma! Därifrån går vi en vacker Via Ferrata-rutt som kallas ”Marino Bianchi” upp till Cima de Messo som ligger på 3154 m.ö.h. Efter lunch på toppstationen går vi ”Sentiero attrezzato Ivano Dibona” som tar oss ner igen i riktning Cortina. Det blir en fullspäckad dag innan vi återvänder för middag i Cortina.

DAG 4 : GROSSE ZINNEN – MONTE PATERNO

Efter frukost checkar vi ut från hotellet vi bor på och kör upp till ”Grosse Zinnen” (2998 m.ö.h). Planen är att gå runt detta otroligt vackra berg. Vi går först in till en mysig stuga långt upp i bergen där vi ska övernatta den sista natten på tur. Efter lunch sätter vi på klätterselarna,  den här gången måste vi även ha pannlampor! Målet för dagen är Monte Paterno (2744 m.ö.h), och för att komma ända till toppen använder vi oss av en 600 meter lång tunnel som byggdes under andra världskriget. Den här rutten har en gradering D, och är därför en ganska spännande och utmanande Via Ferrata.

DAG 5: TORRE DI TOBLIN

Efter frukost och utcheckning kollar vi väder och allmänna förhållanden innan vi tar på oss selarna och tar oss till toppen av Torre di Toblin på 2617 m.ö.h. Här har vi en fantastisk utsikt över det karakteristiska berget Drei Zinnen. Turen upp är en rolig Via Ferrata som kräver både vajrar och stegar – en toppenavslutning på vår tur i Dolomiterna, alltså! Vi är tillbaka i Cortina runt 14-15 (lunchtid) och hinner med en god lunch innan vi beger oss hemåt.

Den här listan är menad som en riktningslinje, för att vi ska ha det vi behöver oavsett vilket slags väder vi får på turen. Det är inte meningen att du ska behöva köpa mycket ny utrustning, troligtvis kan du använda mycket av det du har sedam tidigare. Du behöver i stort sätt samma kläder som på en fjälltur hemma.

Ta kontakt med oss om det är något du funderar på: +47 23 21 30 70 / info@hvitserk.se

Ullunderkläder

Det är bra med ullunderkläder som inte är för tjocka, använd hellre flera lager. Det fungerar även med superunderställ i syntetiskt material, men vi rekommenderar ull.

Tröja

Till kvälden

Fleecejacka

Fleecejacka eller varm ulltröja måste med i packningen.

Skaljacka

Gore-Tex eller motsvarande. Godt å ha i tilfelle litt vind eller nedbør på fjellturene. 

Skalbyxa

Gore-Tex eller motsvarande.

Tunna turbyxor

Turbyxa med avtagbara ben fungerar också bra. 

Shorts

 

T-shirts

Det kan vara varmt. 

Bergsko

Det holder med gode norske «fjellsko». De lämpligaste skorna är dock något mer tvärgående än den vanliga bergskon.

Klättersele

Kan hyras. Ta kontakt!

Klätterhjälm

Kan hyras. Ta kontakt!

Falldärmpare/Slinga 

Kan hyras. Ta kontakt! For eksempel på slynge, klikk her.

Sneakers/gymnastikskor

På kvällarna i Cortina

Strumpor i ull

 

Sandaler

Bekväma sandaler, till exempel Crocs til kvällarna

Solglasögon

 Bra, solida solglasögon med mörkt glas.

Keps, mössa, hatt, tørkle

Solen kan vara stark, något beskyttande på huvudet är bra. Mössa til kvällarna.

Pannlampa

Pannlampa till en Via Ferrata dag. Kom ihåg nya batterier.

Handskar

Du kan köpa via ferrata handskar i Cortina, eller cykelhandskar mm. Det är viktigt att handskarna har förstärkt tyg på insidan (helst läder) som ger bra friktion och fastsättning på ståltråden.

Sovsäck

Du bör välja en varm sovsäck som tåler minst -5°C. Sovsäck är bra för övernattning på bergsstugan. 

Vandringsstavar

Bra på delar av berget för de som vill ha och bra lättnad för knän och anklar.

Handduk

Bör torka snabbt.

Toalettsaker

Antibac mm.

Toalettpapper

På fjällstugan.

Solkräm/stift

Hög faktor, 25-50. Små tuber. Det är skarp sol. Kom ihåg stift till läppar och näsa.

Personlige medisiner

Plåster - Compeed mm. 

Vi vill veta om personliga mediciner du använder, om något skulle hända. jfr helseskjema, påmeldingsskjema og reisevilkår. 

Drickflaskor

2 stk litersflaskor/Camelback

Dagstursäck, 30-40 liter med regnskydd

Den här reser du med som handbagage. På turen använder du den som dagstursryggsäck. Den måste också vara stor nog till att rymma det du behöver på övernattningsturen och för stugorna på berget. 

Pengar/kort

Du kan ta ut pengar i minibanken på flygplatsen så att du har Euro till det vi behöver där nere. 

Kamera

Kom ihåg nog med plats på minnesbrickan.

Batterier

Till kamera, pannlampa etc.

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

-

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Italien

Typ:

Vandring, klättring

Grad: