Tillbaka till sökresultaten

Vinterkurs på Finse

På vita, vackra och kalla Hardangervidda har Hvitserk planerat en gedigen kurs i vinterfriluftsliv. Under fyra dagar lär våra duktiga och erfarna guider dig alla tips och tricks du behöver för att kunna njuta av friluftslivet om vintern.

En perfekt första introduktion till vinterfriluftsliv. Efter avslutat kurs kan jag meddela att jag känner att jag behärskar något, lite stolthet och en solid grund för vidare utveckling på egen hand.— Knut Arild, februar 2014

Drömmer du om en lång skidtur eller vill lära dig hur man har ett bekvämt liv i tält på vintern? Då är vinterkursen på Finse en bra start. På vita, vackra och kalla Hardangervidda har Hvitserk planerat en gedigen kurs i vinterfriluftsliv. Under fyra dagar lär våra duktiga och erfarna guider dig alla tips och tricks du behöver för att kunna njuta av naturen om vintern.
 
Kursen går av stapeln i mitten av mars. Då kan omgivningarna på Finse vara vansinnigt vackra men också kalla och utmanande. Om du är på att tillbringa en långhelg för att lära dig mer om vinterfriluftsliv samtidigt som du får åka skidor på Hardangervidda är detta en fantastisk och ypperlig möjlighet för just det.

Hvitserks guider har oändligt många skidresor i såväl Norge som polarområdena. Drömmer du om att någon gång resa till polarområdena och gå på skidor kan detta vara en bra test. Vi garanterar en händelserik, lärorik och en mycket trevlig långhelg i fjällen.

Väderförhållandena bestämmer vilken väg vi väljer att ta. Ett alternativ är att gå norrut från Finse och över Såtehjellane – här är det utmanande att orientera sig, men otroligt vackert. Alternativt går vi runt Sandal och Klemsbu eller uppför Hardangerjøkulen. detta avgör vädret.

Längs vägen vi tar pauser där vi får tips och får lära oss mer om vinterfriluftsliv. Vi går så långt vi kommer och tar oss tid för en god lunch på vägen innan vi avgör var vi ska slå läger de två nätterna vi ska bo i tält.

På just denna turen har vi max 6 deltagare per guide, och Hvitserk har all nödvändig utrustning som tält, primuskök, pulkapåsar och pulka. Alla deltagare kommer innan avresa att få en detaljerad beskrivning av vilken utrustning ni själva måste ha med er.

Den första natten på turen bor vi på Finse 1222, hotellet på Finse station. Ankomstkvällen brukar ägnas åt att förbereda och planera själva turen. Därefter blir det två nätter i tält.

Under helgens gång går vi genom följande teman:

 • Turplanering – vem, vad och var?
 • Kläderoch utrustning för vinterturer
 • Tält och lägerrutiner
 • Hur starta och använda sig av primuskök
 • Hur man packar pulkan
 • Orientering på vinterfjället
 • Vägval/bedömning av lavinfara
 • Riskfaktorer som frostskador, hypotermi, brännskador, tältbrand och så vidare

 

Resefakta

RESETIPS - TRANSPORT TILL FINSE

Från Oslo till Finse går det fina tågförbindelser, se tidtabeller och boka biljetter på NSB:s hemsida. För fler råd hur du tar dig runt i Norge, läs mer på Hvitserks restips sida.

HISTORIa

Området runt Finse har alltid varit ett flitigt använt träningsområde för flera polarexpeditioner, så polarhistorien hänger tjockt i väggarna på Finse!

SvårighetSGRAD

Förhållandena på Hardangervidda kan vara krävande i slutet av februari. Det kan vara kallt och blåsigt, men om du vill prova och se om skidexpeditioner är något för dig och samtidigt lära dig mer om vinterfriluftsliv kan detta vara en ypperlig möjlighet för just detta. Även om förhållandena kan vara tuffa så har Hvitserk haft träningssamlingar för våra Grönlandsfarare i samma område ungefär samma tid – då i vindstilla och vackert vinterväder.

UTrustning

Hvitserk erbjuder pulka, tält och gemensam utrustning till matlagning. Alla deltagare kommer innan avresa att få en detaljerad beskrivning av vilken utrustning ni själva måste ha med er.

boende

Första natten bor vi på hotellet på Finse 1222. De två andra nätterna bor vi i tält.

detta ingår

 • Erfarna Hvitserk-guider
 • Övernattning i dubbelrom (1 natt) på Finse 1222.
 • All mat på tur, från rallarsoppa på Finse 1222 torsdag kväll till lunch (Finseblings) på Finse 1222 söndag eftermiddag.
 • Turproviant/turmat när vi sover i tält.
 • Nödvändig gemensam utrustning som primuskök, tält från Hilleberg, pulkapåsar och pulkor.

detta ingår ej

 • Tåg t/r Finse.
 • Pulkdrag om pulka ska lånas.
 • Rese- och avbeställningsförsäkring.
 • Eventuell alkoholhaltig dricka eller mineralvatten på Finse 1222.

 

DAG 1: vi möts på FINSE 1222

Det är endast möjligt att ta sig till Finse med tåg, och vi samlas på kvällen efter att eftermiddagstågen från Bergen och Oslo har kommit till Finse 1222. Vi rekommenderar att ta tåget från Bergen som är på Finse kl. 18:17 eller Oslotåget som kommer 20:20. Finse 1222 är det ståtliga och traditionsrika hotellet på Bergenbanans högst belägna station. Här får vi äta en god rallarsoppa framför brasan och möter samtidigt guiden och de andra deltagarna. Kvällen ägnas åt att förbereda turen, gå genom all utrustning och fördela den gemensamma utrustningen. Sedan förbereder vi oss för nätterna i tält. Vi övernattar i dubbelrum på hotellet första natten (500 kr extra för enkelrum).

DAG 2: FRån FINSE Och VIDARE UT PÅ TäLTTUR

Efter en god hotellfrukost packar vi färdigt pulkorna och beger oss ut på tur. Vädret och förhållandena avgör var vi går, och kvällen innan har vi i förväg studerat kartan och lagt en plan för var vi har tänkt gå någonstans. Ett alternativ är att gå norrut från Finse och över Såtehjellane – här är det svårt att orientera sig, men det är otroligt vackert. Alternativt går vi runt Sandal och Klemsbu eller uppför Hardangerjøkulen - men det är vädret som bestämmer. Längs vägen vi tar pauser där vi får tips och får lära oss mer om vinterfriluftsliv. Vi går så långt vi kommer och tar oss tid för en god lunch på vägen innan vi avgör var vi ska slå läger då två nätterna vi ska bo i tält.

DAG 3: expeditionskurs

Vi startar upp primusköken och äter frukost, därefter packar vi ner tältet och fortsätter skidturen efter en förhoppningsvis behaglig natt i tält. Mest sannolikt befinner vi oss på ett ställe där vi är helt ensamma i det vackra vinterlandskapet. Har vi tur kan det hända att vi skymtar vildren eller fjällräv! Även denna dag tar vi flera pauser där vi får tips och lär oss mer om vinterfriluftsliv.

DAG 4: TIlLBAKa TIlL FINSE

Vi packar ner tältet en sista gång och går den sista ettappen mot Finse! När vi kommer fram till Finse 1222, hotellet på Finse, vankas en härlig lunch framför brasan. Turen avslutas i god tid så att alla deltagare hinner sina tåg väst- eller österut med avång efter 14:30.

 

Dagböcker

Beställ resa / Intresseanmälan

-

Beställ resan

Fyll i uppgifter och tryck på "Beställ resa" nedan för att bekräfta att du vill vara med på resan.

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Norge

Typ:

Kurs, skidtur

Grad: